Šta je novo?

[Hackintosh] Mac OS X 10.9.x (Mavericks) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Javljam se sa Ubuntu-a (live verzija).

Ne mogu da pristupim Mavericksu nakon što sam uradio replace u Extra folder DSDT.aml za probook 4740s koji sam našao na internetu.

Nakon restarta vrti se kružić i stoji sivi ekran sa jabukom. Ne pojavljuje se početni ekran.

Šta mi valja činiti?

Evo i slike (-v):

img0858.jpg

Postoji li kod Mac-a neki Safe mod gde bih mogao da editujem DSDT.aml i obrisem taj deo vezan za bluetooth (mada ne znam ni to kako se radi ali ajde da pokusam)?

Poslednja izmena od urednika:
Hvala Vlado.na.odgovoru, probaću sa myhack aplikacijom.
Znam da je prvi put najteže namestiti. Dok se ne skonta šta kako.

Evo i slike (-v):

img0858.jpg

Postoji li kod Mac-a neki Safe mod gde bih mogao da editujem DSDT.aml i obrisem taj deo vezan za bluetooth (mada ne znam ni to kako se radi ali ajde da pokusam)?

Jel ti ono beše imaš probook? Probaj sa -v -x da udješ u safe mode pa ako se digne sistem odradi probook installer opet.

Nema veze, instalirao sam opet Mavericks, hvala u svakom slucaju.

Napravio instalacioni usb sa myhack-om.
Sad ne mogu da stignem.do instalacije, waiting for root device.
Hard mi je na AHCI. Probao sam -f, isto se dešava.
Ovo mi se nije desilo sa unibeastom. Tu sam uspeo da instaliram.
Pročitao da bi pomoglo ako bih stavio neki injector. Ali nemam pojma ni koji ni kako...

Napravio instalacioni usb sa myhack-om.
Sad ne mogu da stignem.do instalacije, waiting for root device.
Hard mi je na AHCI. Probao sam -f, isto se dešava.
Ovo mi se nije desilo sa unibeastom. Tu sam uspeo da instaliram.
Pročitao da bi pomoglo ako bih stavio neki injector. Ali nemam pojma ni koji ni kako...

Nema to veze sa BT uređajima nimalo… ovo izbaciuje čak i na mojoj makini koja nema BT. Zaviri na usb-u u System/Library/Extensions folder, pa odatle obriši myhack.kext jer ti on može kasnije napraviti problem, s obzirom da ovaj kext predstavlja univerzalni 3th party kext koktel za hackintosh.

Na osnovu onoga gore što sam video, liči na SMC problem, ili tačnije PM problem. Proveri i šta ti je postavio u Extra/Extensions folderu od drajvera. Verovatno će ti trebati nullCPUpowerManagment.kext, ili ako ga imaš onda ga makni pa probaj bez njega. Takođe postavi u org.chameleon.boot.plist komandu -fakesmc-force-start, ili je jednostavno manuelno ukucaj prilikom butovanja. Taj injector koji si pomenuo se verovatno odnosi na propisno skockan DSDT.aml fajl koji ako imaš treba da ti stoji u Extra folderu.

Pogledaj malo temu DSDT kako da…? čisto da bi imao predstave o čemu govorim a i kakva treba da ti bude struktura Extra foldera. Teskt je malo stariji i neke stvari više ne važe odatle, ali je pricip funkcionisanja i korišćenja DSDT.aml fajla ostao isti...

Takođe imaš dosta toga korisnog i ovde: http://hackintosh.rs/index.php/Board/9-DSDT-SSDT/

MaciASL DSDT editor

EXTRA folder kompletan sadržaj:

1. DSDT.aml
2. SSDT.aml (opciono)
3. Extensions folder (sa 3th party drajverima)
4. org.chameleon.Boot.plist (chameleon cfg fajl)
5. SMBios.plist (hardverska specifikacija)
6. Themes (folder sa temama za chameleona)
7. Modules (folder - opcionio - moduli za Chameleona)

To bi bilo to ukratko...

Poslednja izmena:
Odradio sam DSDT.aml file (valjda kako treba), preko DSDT editora.
Uradio extract DSDT, uradio compile, nije nasao nijednu gresku, isao na save aml as, i ubacio u Extra folder.

Trenutno moj Extra folder sadrzi:
Extensions folder
org.chameleon.Boot.plist
RemovedExtensions folder (ne znam sta je ovo)
DSDT

Da li je SMBios.plist ovo potrebno?
Odnosno da li mi fali jos nesto?

SMBios je bitna stavka od koje ti praktično zavisi dosta toga, ali ajde da kažemo u prvom planu kako će tvoj računar biti viđen od strane samog OS X-a. Ako mu sam ne dodeliš SMBios, dodeliće ga OS X onako kako on vidi tvoj računar, što naravno obično nije idealno rešenje. Za tu ploču najveći broj ljudi koristi iMac12,2 ili 13,2 definicije, ali bi bez obzira na to moja preporuka bi bila da postaviš SMBios.plist na MacPro3,1 za početak. Posle to možeš menjati ako ti baš bude trebalo, premda ne verujem…

U Extra/Extensions folderu treba da ti stoji FakeSMC.kext (this is must) i pored njega ja bih najpre probao sa nullCPUPowerManagment.kext-om pošto nije GA ploča u pitanju…

Što se tiče org.chameleon.Boot.plist fajla podesiti ga sa što manje zezalica. Evo kako to stoji kod mene (vidi sliku), čisto da imaš neku referencu kako bi to trebalo da izgleda otprilike.

Trebaće ti i SSDT.aml za taj CPU, ali to ćeš napraviti kasnije kada podigneš OSX…

[EDIT]

Što se tiče DSDT-a, poenta sa njime su injectori, tj u prevodu zakrpe iliti tačnije modifikovane deonice koda koje je potrebno da ubaciš u DSDT i kompajliraš ga kako bi ubedio OSX da pravilo dešifruje hardver. Možeš ubacivati injectore za zvuk, grafiku, sata, usb, pm itd… po potrebi i želji. Ovo je ujedno i najkomplikovaniji deo kada je hack u pitanu pa stoga većina gleda da napravi sve bez toga, ali u pojedinim slučajevima ovo je nezaobilazna stvaka, što znači i da je najbolje rešenje u praksi. Ovo naročito važi za sve ostale ploče osim za u prvom planu Gigabyte UEFI ploče koje mogu da se poteraju bez pomenutog DSDT-a, i eventualno još nekoliko Asus UEFI ploča. Za sve ostale je poželjno imati propisno skockan DSDT sa svim neophodnim injectorima unutra. Naravno moguće je podići sistem u većini slučajeva i bez toga, ali obično uz solidan broj 3th party kextova što je svakako lošije rešenje i obično sve ne funkcioniše u tom slučaju onako kako bi trebalo.

Prilozi

• Screen Shot 2014-01-12 at 9.43.35 PM.png
    Screen Shot 2014-01-12 at 9.43.35 PM.png
    26.9 KB · Pregleda: 92
Poslednja izmena:
Hvala na iscrpnom odgovoru, zahvalan sam ti...
Probaću sve ovo da odradim pa se javljam...

Počela da me zaehebava baterija na Mavericksu. U pitanju je hp probook. Inače na Windowsi traje po dva sata. Na mavericsu se isprazni do 25% i odjednom blackout. Nikakvog upozorenja. Sta raditi?

jel podržava hack msi 7790 grafiku, hteo bih da se bačim u te vode, ostalo od komponenti mi je ok samo nisam siguran za tu grafiku jer je ni sam MSI Afterburner ne prepoznaje kao 7790 nego kao 7770 :D

glavni problem je što mi je ovo jedina "grafika", procesor 3350p mi nema integrisanu :D

Pa ništa izvuci device id broj i uporedi ga sa ovima koje ću ti okačiti ovde dole. Ovo su brojevi koji su izvučeni iz AMD7000Controller.kexta. Ako se tvoj broj nalazi među njima, onda ti je grafika podržana i gotovo sigurno radi Oob.

0x26001002 0x22001002 0x67901002 0x67981002 0x679A1002 0x679E1002 0x67801002 0x68201002 0x68211002 0x68251002 0x68271002 0x682D1002 0x682F1002 0x68391002 0x683B1002 0x683D1002 0x683F1002 0x68001002 0x68011002 0x68061002 0x68081002 0x68101002 0x68181002

Na koju foru pri instalaciji mavericsa prvi put prepozna wifi karticu, a sledeci put ne? Znaci sa istim instalacionim usb-om na istom laptopu sa istim formatiranim hard diskom. Znaci isti uslovi a razlicit ishod. Nije mi jasno.

kada si već pitao da te ja pitam koju imaš wi-fi karticu i koji blutut u probook-u i radi li to normalno?

Atheros 9285. Radi odlicno. hp 4330s je u pitanju. Jedino sto me buni sto pri svakoj reinstalaciji se drugacije ponasa hardver. A koristim isti nacin i usb flash. Mozda je do tog uefi biosa ****m li ga nije mi to najjasnije iskreno.

Jedino sto me buni sto pri svakoj reinstalaciji se drugacije ponasa hardver. A koristim isti nacin i usb flash. Mozda je do tog uefi biosa ****m li ga nije mi to najjasnije iskreno.

Kod mene je slična situacija samo sa usb-om.

Naime kada instaliram Mavericks nekada ga instalira iz prve preko jednog usb porta, drugi put neće pa promenim port i tada odradi instalaciju do kraja.

Ali ipak ovo nije Mac mašina, tako da budimo zadovoljni Hekintošom.

Pozdrav,molio bih za savet.Naime planiram da pokusam sa Niresh - 10.9 - Mavericks ,ali me brine MB (MSI B75ma-e33) tj. ne mogu naci info da li je uopste moguce nju uposliti , probao bih bez GPUa tj. sa intel G2020 integ. i najbitnija stvar je osposobljavanje ,ako je ikako moguce, tp-link TL-wn422g usb wifi dongle...kabl nije opcija...

Poslednja izmena:
Ajde da se i ja upišem u listu.
Instalirano na mašinu iz potpisa.
Sve radi osim Creative X-Fi Titanium.
Korišćen Niresh Mavericks 10.9 uz boot flagove: amdfx -v
Posle instalacije nisam mogao nikako da kreiram nalog jer bi blokirao na unošenju passworda.
Tada sam se setio da mi je ostao uključen u BIOS-u power menagement, isključio ga i sve je proradilo iz prve.
:guitar:

Prilozi

• Screen Shot 2014-01-28 at 04.30.03.png
    Screen Shot 2014-01-28 at 04.30.03.png
    68.4 KB · Pregleda: 117
  • Screen Shot 2014-01-28 at 04.30.13.png
    Screen Shot 2014-01-28 at 04.30.13.png
    77.7 KB · Pregleda: 123
Jel može mala pomoć tj da mi neko kaže u čemu grešim.
Mašina je GB B75M D2V ploča i i3 3240, integrisana grafika, i 8gb rama.

Uradio sam sledeće:
Skinuo sam VMware workstation 8, ML_VMware_iHackintosh i ovaj image za virtualnu mašinu. Pokrenuo sam taj 10.8 preko wirtualne mašine, podesio ga, i prateći tonymac uputstvo skinuo sam unibeast, preko app store-a sam pokrenuo update, i kada se isti skinuo preko unibeast-a sam pokrenuo da mi napravi bootabilni usb. I tu je nastao problem, to sam pokrenuo pre ~sat vremena i on i dalje stoji na 10 minutes remaining i stoji i stoji u delu "Runing package scrypt"
Ako sam u nečemu pogrešio recite :) Nisam instalirao update na 10.9 nego sam samo skinuo verziju i sad kad me pita da li želim da resetujem mašinu bojim se pošto je virtuelna da li će to uspeti uopšte
EDIT: Posle sat i kusur vremena, vreme se povećalo sa 10 na 15 minuta :S

Poslednja izmena:
Da li još neko sa foruma ima ovaj problem u Safariju?
Mislim da sam na InsanelyMac forumu video temu o ovom problemu ali sada nema šanse da je nađem.
U Chrome i Firefoxu je sve kako treba, jedino je safari problematičan.
Kada se stranica zumira lep se vidi da fali svaka druga vertikalna linija na slovima.
Neke stranice prikazuje lepo, ali većinu ovako u ugly.

Prilozi

• Screen Shot 2014-01-30 at 11.29.55.png
    Screen Shot 2014-01-30 at 11.29.55.png
    342.5 KB · Pregleda: 122
Eh... Nikad video ništa slično! :sceptic:

Ja sam na 10.8.2 imao problem sa slovima u safariju gde su se fontovi prelamali, slova gubila itd. Takodje bilo je jos par grafickih glitch-eva pri animacijama. Probao sam sve moguce kextove za kartu, na kraju mi je problem eliminisao update kernela na najnoviji AMD podrzan kernel.

Ne verujem da je kod tebe to slucaj, ako ti vec radi fino na drugim browserima al eto cisto da imas na umu, posto vidim da i ti imas AMD :)

Poslednja izmena:
Očigledno je to izdvojeni AMD problem, što znači da ovde neće naći rešenje za to...

Takodje sam instalirao uspesno Niresh maverics sve radi odlicno,osim zvucne audigy 4,da li neko ima slican problem ili reenje,neki driver?

Da ovo ovde nije, slučajno, intel ekskluziva?
Da li je korišćenje AMD platforme, možda, jeres?
Baš si me razočarao Vlado, pogotovo što smo iz istog grada.
Pozdrav

E baš mi je žao što si se razočarao… Evo baš sam se potresao… c,c,c...:S:

Ipak odogovoriću ti najadekvatnije na ovo što si prokomentarisao, čisto da ne ispadne da ne želim da ti pomognem, jer je očigledno da si moj komentar potpuno pogrešno protumačio. A zapravo je bio kranje dobronameran i drugarski...

Dakle, nema to veze sa Intel eksluzivom, ali je bitno reći da su ljudi ovde ekskluzivno intel opremljeni, a do jučer skoro niko nije ni pokušavao da pogura OS X na AMD mašinama. To je glavni razlog zbog čega sam ti ono gore poručio. Moje iskustvo sa AMD koncipiranim mašinama je ravno 0, a to isto važi za 99% ljudi ovde. Zato mislim da je bolje i mudrije da pomoć po ovom pitanju potražiš na nekom drugom mestu tipa recimo:

InsanelyMac ili tonymacx86 forumu

Nadam se da je sada sve malo jasnije... ;)

Mogu još da te pozovem da svoj problem ispostaviš i na Hackintosh.rs forumu, jer je tamo ipak bilo nekoliko ljudi koji su se zezali sa AMD-om, pa cenim da će možda neko tamo imati nešto konkretno da ti kaže po tom pitanju. Ovde zbilja ne očekujem da će ti neko reći nešto više od ovoga do sada…

Poslednja izmena:
Vrh Dno