Šta je novo?

[Hackintosh] Mac OS X 10.9.x (Mavericks) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

TheCyA, verovatno ploca te zeza, ja imam b85m d3h gigabyte i sve radi bez greske sa intel hd4600 integrusom, spojeno takodje hdmijem. Inace gigabyte je najpozeljniji za hackintosh jer ima native cpu power manag...pa mu sleep i sve ostale stvari rade bez ikakvog cackanja..

Probao sam onu aplikaciju za proveru hardvera i sve je bilo dobro. Mogu nekako da utvrtim koji me drajver tacno zeza?

Reklo bi se da ti je BIOS lose setovan ...ako snimis kamerom moci ces da zaustavis ;)

Da, ugasi Vd-t, tu opciju imas za taj non k model, ugasi i standardnu virtualizaciju pa probaj. Mozes pogasiti i audio, lan i ostale stvari pa posle instalacije vracaj sta ti treba.

Poslednja izmena:
@marxista:

Radi perfektno!

Hvala :)

Može li pomoć oko BootLoadera tj. Chimmere.

Veliku pauzu butloader pravi i tada ispisuje ovu poruku:
RadeonSensors: still wiring for accelerator to start

Tako napiše 2-3 puta i svaki put čeka poprilično.
Evo sadržaja boot pliste:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>EthernetBuiltIn</key>
<string>Yes</string>
<key>GraphicsEnabler</key>
<string>No</string>
<key>IGPEnabler</key>
<string>No</string>
<key>Kernel</key>
<string>mach_kernel</string>
<key>Kernel Flags</key>
<string></string>
<key>Legacy Logo</key>
<string>Yes</string>
<key>DropSSDT</key>
<string>No</string>
<key>GenerateCStates</key>
<string>Yes</string>
<key>GeneratePStates</key>
<string>Yes</string>
<key>UseKernelCache</key>
<string>Yes</string>
</dict>
</plist>

Poslednja izmena:
Da, ugasi Vd-t, tu opciju imas za taj non k model, ugasi i standardnu virtualizaciju pa probaj. Mozes pogasiti i audio, lan i ostale stvari pa posle instalacije vracaj sta ti treba.

Probao sam sve ovo i nece. Odustajem trenutno od instalacije. Hvala svima na pomoci!

@neogeo - to nije bootloader nego njegova kopija ...sala Naravno ali prosto ne mogu a da ne lanem na racun tih paradajzolikih. Tvoj o.c.b.p. bi mogao da bude cistiji, imas jedan prazan strng, verovatno I nepotreban flag UseKernelCache=yes I verujem flag koji ne odgovara tvojim zeljama dropSSDT=no - jer ako hoces da ti rade S stejtovi treba da bude yes
No nista od ovoga nije razlog te zadrske tokom boot sekvence. Problem je (su) senzor(I) unutar FakeSMC.kext-a. Izotvaras ga I iz foldera plugins izbacis ili sve ili jedan po jedan ...i vratis one koji nisu krivi ako zelis da koristis neku app koja ce ih ocitavati.

@neogeo - to nije bootloader nego njegova kopija ...sala Naravno ali prosto ne mogu a da ne lanem na racun tih paradajzolikih. Tvoj o.c.b.p. bi mogao da bude cistiji, imas jedan prazan strng, verovatno I nepotreban flag UseKernelCache=yes I verujem flag koji ne odgovara tvojim zeljama dropSSDT=no - jer ako hoces da ti rade S stejtovi treba da bude yes
No nista od ovoga nije razlog te zadrske tokom boot sekvence. Problem je (su) senzor(I) unutar FakeSMC.kext-a. Izotvaras ga I iz foldera plugins izbacis ili sve ili jedan po jedan ...i vratis one koji nisu krivi ako zelis da koristis neku app koja ce ih ocitavati.

Sve to odradoh kako si naveo, međutim, u među vremenu sam sredio DSDT i SSDT baš za moju ploču pa me interesuje šta da radim sa ovim dropSSDT??? Da li sada treba da stavim Yes ili No? i šta ssa ovim UseKernelCache=yes da li sa DSDTom treba ili ne???
Sada kada sam sredio DSDT (u DSDT nije ubačena grafika), ne radi mi wake from sleeo opcija. U stvari Hack se probudi ali počne da ispisuje neke greske iz terminala i ne mrda na desktop? Neko rešenje???

Još 1no pitanje :(
Šta da radim sa FaceTime-om? Zaglavi na ovom http://prntscr.com/3aqqas ekranu i tu mota u nedogled a ID mi je uredno verifikovan kao i email?

TNX svima koji pomažu!

Poslednja izmena:
Ako ti je brisanje senzora resilo onu gresku tokom butanja potvrdi to kako bi drugi znali sta je resenje.
DropSSDT=yes ti nije neophodan za speedsteping samo ako si u DSDT.aml ubacio I cpupatch koji se na njega odnosi - tada ti ne treba ni SSDT. U svakom drugom slucaju ti treba I Naravno sa switch-em yes. Kod postavljanja hackintosha smisao je da se sto manje udaljis od vanilla resenja pa samim tim I UseKernelCache I sve drugo sto nije neophodno iskljucujes ...on je npr. Do skora bio neophodan uz nvidia web driver a sada vise nije - probavaj samo tako ces znati. Moje misljenje je da nisi dobro uradio DSDT cim si dobio tu gresku sa wake from sleep. Za facetime nemam pojma ne koristim ga a bez svog iskustva znam da se na atom I amd modifikovanim kernelima na tu gresku racuna u startu.

Moram i ja da uletim u ove vode hteo-ne hteo :d
Ono sto mene zanima a sto niko ne spominje na netu (jer verovatno ne moze) jeste da li je moguce da na vec postojecoj instalaciji Windowsa, tj na istom HDD (SSD u mom slucaju) instalirati Mac OS na drugoj aprticiji?
Ako moze pricajte jer mislim da cu da se roknem ako budem morao sve iz pocetka da instaliram.
I jos nesto, koliko sam shvatio Mavericks je moguce instalirati na samo na starijim verzijam Mac OS a nikako cist install, jesam li na pravom putu?

Naravno da moze na jednom disku da ti bude win 8 recimo i ios, imas na yt jedno 2 solidna tutorijala sta i kako.

Naravno da moze na jednom disku da ti bude win 8 recimo i ios, imas na yt jedno 2 solidna tutorijala sta i kako.

To mi je jasno, ali mi nije jasno da li moguce da na vec postojecoj particiji na disku mogu da instaliram Mas OS>
istp kao kad pravim recimo Windows 7/8 dual boot?
Jer kako ja ovo vidim samo je moguce prvo Mac OS pa onda Windows, ili ja to nesto lose kapiram?

Ako ti je brisanje senzora resilo onu gresku tokom butanja potvrdi to kako bi drugi znali sta je resenje.
DropSSDT=yes ti nije neophodan za speedsteping samo ako si u DSDT.aml ubacio I cpupatch koji se na njega odnosi - tada ti ne treba ni SSDT. U svakom drugom slucaju ti treba I Naravno sa switch-em yes. Kod postavljanja hackintosha smisao je da se sto manje udaljis od vanilla resenja pa samim tim I UseKernelCache I sve drugo sto nije neophodno iskljucujes ...on je npr. Do skora bio neophodan uz nvidia web driver a sada vise nije - probavaj samo tako ces znati. Moje misljenje je da nisi dobro uradio DSDT cim si dobio tu gresku sa wake from sleep. Za facetime nemam pojma ne koristim ga a bez svog iskustva znam da se na atom I amd modifikovanim kernelima na tu gresku racuna u startu.

Brisanje senzora mi je rešilo grešku i više ne čeka na njihovo očitavanje.

tnx again

Samo još jedno pitanjce (od mnogih) :) :

Koji je default kernel originalnog Mavericksa? mach_kernel ili darwin_kernel???

Meni učitava drawin_kernel 13.0.xxx po difoltu. Da li je to OK ili ne?
Evo sličke: http://prntscr.com/3b3e40

I evo na šta sam sada skratio plist-u:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>DSDT</key>
<string>/Extra/DSDT.aml</string>
<key>Graphics Mode</key>
<string>1440x900x32</string>
<key>Legacy Logo</key>
<string>Yes</string>
</dict>
</plist>

Poslednja izmena:
Ne treba ti ni ovaj string za DSDT. Chameleon ga automatski učitava ako se nalazi u Extra folderu. Taj string služi samo za situacije kada DSDT želiš da ga prebaciš u neki drugi folder iz nekog razloga. Dakle eliminiši i to jer ti ne treba...

Pozdrav ljudi. Imam jedan problemcic vezan za hackintosh pa ko velim ovde ce mi sigurno pomoci. Naime, uzeh Gigabyte GA H87 D3H plocu i i3 4330 procesor. Posto je to full kompatibilna kombinacija podigoh Mavericks na keca, ali avaj, imam problem sa sleep funkciom. Taj problem se ispoljava tako sto kada mi komp ode u sleep i probudi se ne rade mi tastatura i zvuk. Aj tastaturu i nekako vratim u funkciju tako sto je iscupam pa je vratim, ali zvuk ne mogu da dobijem nikako sem da restartujem komp. I jos jedna stvar. Imam i Gygabyte r9 270 grafu pa bih voleo i nju da bocnem da mi ona bude primarna karta. Pozdrav i unapred hvala...

Za Radeon R9 270 sam izmodovao Applove drajvere kada sam kupio svoju grafičku kartu koja inače radi Oob pošto je moja sa onim X na kraju, ali je ipak potrebno malo čačnuti ih zbog dodatnih izlaza i FB-a. Drajvere možeš skinuti odavde:

http://www.osx86.net/files/file/3711-amd-radeon-r9-270-series/

Zvuk je malo nejasno zbog čega gubiš, pa bi ti moja preporuka bila da reinstaliraš taj drajver ponovo. Što se USB-a tiče probaj za početak da smanjiš radni takt memorija na 1333Mhz iz BIOSa. Ako tako bude radilo onda je tu problem, što znači da možeš da ostaviš tako ili ako ti je to bitno da povećaš nazad na 1600Mhz ali će ti onda trebati 3th party aplikacija koja se zove Jettison i koja reguliše USB uređaje prilikom ulaska u sleep. Uzgred ova aplikacija postoji zato što se takve anomalije dešavaju čak i na pravim Mekanima, pa čisto da znaš...

Poslednja izmena:
Za Radeon R9 270 sam izmodovao Applove drajvere kada sam kupio svoju grafičku kartu koja inače radi Oob pošto je moja sa onim X na kraju, ali je ipak potrebno malo čačnuti ih zbog dodatnih izlaza i FB-a. Drajvere možeš sinuti odavde:

http://www.osx86.net/files/file/3711-amd-radeon-r9-270-series/

Zvuk je malo nejasno zbog čega gubiš, pa bi ti moja preporuka bila da reisntaliraš taj drajver ponovo. Što se USB-a tiče probaj za početak da smanjiš radni takt memorija na 1333Mhz iz BIOSa. Ako tako bude radilo onda je tu problem, što znači da možeš da ostaviš tako ili ako ti je to bitno da povećaš nazad na 1600Mhz ali će ti onda trebati 3th party aplikacija koja se zove Jettison i koja reguliše USB uređaje prilikom ulaska u sleep. Uzgred ova aplikacija postoji zato što se takve anomalije dešavaju čak i na pravim Mekanima, pa čisto da znaš...

Auuu Vlado kralju!!!! Pa znao sam da ces da se javis da pomognes. Probam sve ovo sto si rekao pa javljam rezultate....Hvala jos jednom....

Jel koristi neko Vox player? Dešava mi se da u toku reprodukcije jednostavno izgubi zvuk i ništa ne pomaže sem restart sistema. Znači zvuka nema uopšte posle toga, ne samo na Vox/u već ceo sistem ostaje nem. :(

Toshiba L75-A7285

Posle vise pokusaja konacno sam uspeo da napravim Mac od Toshibe L75-A7285. U pitanju je Ivy Bridge i3 HD4000.
Radi sve osim WiFi RTL8188EE koji je ionako krs. Lose je radio i na Linuxima. Plan mi je da pazarim neku od mini PCIE kartica i da je zamenim.
Instalirao sam Mavericks 10.9.3.

Sta sve radi kako treba:
Zvuk i mikrofon
Interna mrezna
Tastatura rade i FN tasteri tipa zvuk+-, osvetljenje +- ...
Elan touch pad
USB portovi
USB camera
HDMI out Dual Display (probao sam samo sliku za sad ne znam da li radi zvuk)
Osvetljenje
Restart & shutdown
Sleep, radi i na zatvaranje lida (ali nece da se uspava ako je ukljucena kamera)

Oko baterije se nisam bavio tako da za sada nemam nista za nju.
Ovo mi je drugi Hackintosh i ne vidim nikakve poteskoce za sada sto se tice stabilnosti.
Jos ispitujem pa cu kad stignem napisati sta sam i kako koristi.
poz

Pozdrav svima. Imam želju da probam MAC OS X 10.9.3 na virtuelnoj mašini (Vmware Worktstation). Da li je to izvodljivo?

Jeste, ali ti neće sve raditi kako bi trebalo. Konkretno mislim da neće raditi GL do kraja, što znači da će Launchpad malo da štuca i neće ti sve aplikacije raditi. Ali ako je to samo da probaš OS X onda samo napred...

Jel bi onda bolje rešenje bilo da kupim drugi hard disk i da na njemu podignem OS X 10.9?

Bilo bi... pod uslovom da imaš naravno kompatibilan hardver. A tvoj je koliko vidim OK, znači možeš... ;)

Doduše imaćeš malo posla u Power Managmet delu sa tom pločom i tim procesorom. Imao sam posla sa 4440 pa znam kako stvari stoje, ali ne i sa tom pločom, a ploča je u principu najbitnija stvaka. Bolje bi bilo da je Gigabyte naravno, ali ok, cenim i da sa Asusom neće biti previše problema...

Za procesor će ti trebati propisno izveden SSDT jer bez toga neće to da fercera propisno.

Pogledaću da vidim dal sam sačuvao negde ovaj koji sam izradio predhodno, ali u principu to bi bilo najbolje da sam odradiš.

Pogledaj Pike-ov repositories na GitHub sajtu. https://github.com/Piker-Alpha

Imaš tu skriptu pomoću koje se može izraditi SSDT kakav ti treba.

Poslednja izmena:
ja probao maverick na 9800gt i trt, sve zivo sam isprobao i nista. bas sam razocaran :(
a kapirao sam da ce bude peace of cake.
edit: josh jedino niresh install nisam...ali sumnjam

Sa 9800GT ni ne treba da imas problema, probaj flag GraphicsEnabler=Yes ...a nadam se da ne preskaces I kombinacije -v -f -x

Tako sam i ja mislio. Neke rade... neke nikako ne.
Sve flagove i enablere sam probao.

Bilo bi... pod uslovom da imaš naravno kompatibilan hardver. A tvoj je koliko vidim OK, znači možeš... ;)

Doduše imaćeš malo posla u Power Managmet delu sa tom pločom i tim procesorom. Imao sam posla sa 4440 pa znam kako stvari stoje, ali ne i sa tom pločom, a ploča je u principu najbitnija stvaka. Bolje bi bilo da je Gigabyte naravno, ali ok, cenim i da sa Asusom neće biti previše problema...

Za procesor će ti trebati propisno izveden SSDT jer bez toga neće to da fercera propisno.

Pogledaću da vidim dal sam sačuvao negde ovaj koji sam izradio predhodno, ali u principu to bi bilo najbolje da sam odradiš.

Pogledaj Pike-ov repositories na GitHub sajtu. https://github.com/Piker-Alpha

Imaš tu skriptu pomoću koje se može izraditi SSDT kakav ti treba.

Hvala puno! :) Probaću, samo da nabavim još jedan hard...

Vrh Dno