Šta je novo?

GTX400 (GTX460) low GPU usage problem sa drajverima [SPLIT iz nVidia drajveri teme]

ne, twekovana je potrosnja, sitnice, ono sto se desava a to je da niko ne kupuje GTX560 sa celeronom ili x2 procesorom :)
ili bi imali jos jedan topic sa GTX5xx low gpu usage :p

Pa sta je to ako nije u okviru samog chipa :p

evo sad bas pricam sa drugom zali se da e3xx tera dosta bolje ATI 3850 nego njegov amd x2 4800+, bar za 30% eto primera GPU usage, nije to od juce samo ljudi ne razumeju problem

Naravno toga ce uvek biti..Evo jedan kolega je takodje uzeo 6950 na Core 2 Duo procesoru i ima low GPU usage u svakoj igri,definitivno i ATI trazi Quad sto bi bilo i logicno za takvu kartu!

Pratim s`vremena na vreme ovu temu, i nikako ne mogu da razumem neke stvari...

Ovoliko stranica je obrnuto, toliko stvari ispisano, da niko nije resio da stavi tacku jednom na to? Uzmite problematicne procesore / ploce / grafike, napravite zajednicki test i donesite zakljucak. Ovime se nista ne postize, jedni guraju svoju pricu, drugi takodje i tema zamire polako...

A velikoj vecini korisnika ovde ostaje nedoumica da li ipak uzeti GTX460 ili ipak ne, zbog ove teme?

pa odgovor je jednostavan ako imas >i5 mozes uzeti bilo sta, neces imati problema 10000% (osim ako te ne zakaci neki hw problem sa NV/ATi).... ako imas dual core ATI ima nesto veci GPU usage (nista spektakularno veci ali i 10-15% vise nije za bacanje u CPU bottleneck igrama) ali ces i dalje imati manje/vise low GPU usage

Phenom 2 mislim da fermi gubi koji procenat zbog loseg IPC-a vidljivog na i5/i7 platformi
Ako imas AMD x6 onda ni ja neznam sta uzeti jer to nije gaming CPU a IPC mu je identican sa Phenom 2 (u prevodu los)

Buldozer verovatno veci IPC/nova arhitektura ko zna mozda NV poveca razliku u odnosu na ATI jer je gladna procesorske snage :p

Ja mislim isto da je ovo samo hype napravljen jer dual core mašina mora pošteno da bude overclockovana da isprati bilo šta. Kao što sam već pokazao, nemam probleme kao na primer sa L4D2, a sve ostale igre su capovane na 60 fpsa, pa je i gpu usage zbog toga verovatno i manji.

Jedino mi je sumnjiv Mirror's Edge sa uključenim physXom, ali to je verovatno do igre same, jer ostale physX igre rade normalno, a DX9 Mafia 2 je odličan primer...

Sve je objasnjeno na Toms Hardveru, overklokovan i5 760 (mislim da taj bese) i iskljucena 2 jezgra sa GTX460 se vuce, bilo koji procesor sa 4 trejda je dovoljan za nove grafike (pravi Quadovi su cak i bolji)

Ja sam samo temu otvorio da upozorim na bagovitost nvidijinih drajvera. Nek veruje ko u sta hoce, sve mu je pred ocima pa nek razmisli. Toliko od mene.

Jesi li popravio fps razliku u odnosu na 9800GT ili ti GTX i dalje radi losije? (ne bi trebao losije da radi pa makar i usage bio 9% :D ) E da nisam pitao koji ti je GTX460 u pitanju, koja firma, koji model, jesi pokusao da flesnes neki drugi bios(za grafiku) ili da modifikujes???

Poslednja izmena:
Ja mislim isto da je ovo samo hype napravljen jer dual core mašina mora pošteno da bude overclockovana da isprati bilo šta. Kao što sam već pokazao, nemam probleme kao na primer sa L4D2, a sve ostale igre su capovane na 60 fpsa, pa je i gpu usage zbog toga verovatno i manji.

Jedino mi je sumnjiv Mirror's Edge sa uključenim physXom, ali to je verovatno do igre same, jer ostale physX igre rade normalno, a DX9 Mafia 2 je odličan primer...

Za M'Edge uradi sledece- nadji Physxcore.dll fajlic u direktorijumu igre i obrisi ga. Posto igra nije odavno update-ovana (a physx jeste) ona koristi taj stari. Kad obrises taj fajl, igra ce koristiti onaj koji dolazi uz drajver i trebalo bi da radi kako treba.

Za M'Edge uradi sledece- nadji Physxcore.dll fajlic u direktorijumu igre i obrisi ga. Posto igra nije odavno update-ovana (a physx jeste) ona koristi taj stari. Kad obrises taj fajl, igra ce koristiti onaj koji dolazi uz drajver i trebalo bi da radi kako treba.

Izbrisao sam fajl, ali ista stvar i dalje. Nije ni bitno, ne igram igru, nego sam je samo kao test koristio, ništa više. Ide ok igra bez physXa, ali physX izgleda da joj pravi problem, jer gpu usage spadne na bednih 20%

http://goo.gl/r9U3U

http://goo.gl/G1Wot

Izbrisao sam fajl, ali ista stvar i dalje. Nije ni bitno, ne igram igru, nego sam je samo kao test koristio, ništa više. Ide ok igra bez physXa, ali physX izgleda da joj pravi problem, jer gpu usage spadne na bednih 20%

http://goo.gl/r9U3U

http://goo.gl/G1Wot

Ono sto si morao da uradis jeste da ponovo reinstaliras PhysX i da instaliras.Probaj tako.
Sa PhysX imas Bug u igri DarkVoid,ne moze da se otvore svi detalji.Postoji slican postupak i za to!

GPU Usage nema veze sa ovim sto igre rade slabije na n vidiji u DX9 !!!
Neko je povezao microstuttering koji se javlja sa Low gpu usage.
To je skroz pogresno.
Kod mene na ati 6850 gpu usage nije stalno u 99%, pa igre lete !!!
Evo Black ops radi na polovini zauzeca, a igra leti

Prilozi

• Deead Space 2 Gpu usage.jpg
    Deead Space 2 Gpu usage.jpg
    374.5 KB · Pregleda: 45
  • COD BO GPUUsage.jpg
    COD BO GPUUsage.jpg
    369.6 KB · Pregleda: 44
  • Warhead.jpg
    Warhead.jpg
    369.7 KB · Pregleda: 42
Poslednja izmena:
Odlicno svi sto se zale kupite ATI:d:d:d nemorate menjati procesor:D

Buldozer verovatno veci IPC/nova arhitektura ko zna mozda NV poveca razliku u odnosu na ATI jer je gladna procesorske snage :p

Ovo implicira da verujes kako ce Buldozin IPC biti veci od SB-ovog. Cak ako je i u sali-posto je tvoja, izjava zasluzuje da se notira, za istoriju :D

GPU Usage nema veze sa ovim sto igre rade slabije na n vidiji u DX9 !!!
Neko je povezao microstuttering koji se javlja sa Low gpu usage.
To je skroz pogresno.
Kod mene na ati 6850 gpu usage nije stalno u 99%, pa igre lete !!!
Evo Black ops radi na polovini zauzeca, a igra leti

LOL pa niko nije to ni rekao do sad, normalno je za ocekivati da se GPU usage razlikuje recimo u situaciji da prasis na nekoj nabudzenoj mapi sa 30 botova i recimo u drugoj situaciji da stojis u mestu i gledas u prazan zid. (zato je sve to i napravljeno da se grafike ne opterecuju za dzaba)

Dakle, posle 30 strana zaključak je da ne postoji problem sa GPU usage-om :D

A otkud, kakav crni low GPU usage, gde uopste problem s nVidia-om moz da bude :)

Već neko vreme razmišljam o tome koja bi grafa mogla da zameni moju sadašnju nvidia 9600gt. Prvo sam razmišljao o nvidia gtx460 međutim posle ove teme više nisam siguran u to i ako imam Amd Phenom II X4 955 i W7 Ultimate 64bit. Moje su misli krenule prema Ati 6850.:p

Da li dobro razmišljam u cilju da izbegnem low gpu usage ili ga ipak neću izbeći ni sa Ati-jem ?

Već neko vreme razmišljam o tome koja bi grafa mogla da zameni moju sadašnju nvidia 9600gt. Prvo sam razmišljao o nvidia gtx460 međutim posle ove teme više nisam siguran u to i ako imam Amd Phenom II X4 955 i W7 Ultimate 64bit. Moje su misli krenule prema Ati 6850.:p

Da li dobro razmišljam u cilju da izbegnem low gpu usage ili ga ipak neću izbeći ni sa Ati-jem ?

Mogao si barem da skočiš kroz celu ovu temu. Ne postoji nikakav low gpu usage sa 460-icama, a kao što je i Gliga pokazao par postova iznad, ista stvar se dešava i sa ATI kartama, što jasno govori da zbog FPS capa igre nemaju potrebu da opterećuju GPU više nego što je potrebno...

Ja sam ladno mislio-lik se sprda, kad on mrtav ozbiljan. Znaci ne verujem.

Mogao si barem da skočiš kroz celu ovu temu. Ne postoji nikakav low gpu usage sa 460-icama, a kao što je i Gliga pokazao par postova iznad, ista stvar se dešava i sa ATI kartama, što jasno govori da zbog FPS capa igre nemaju potrebu da opterećuju GPU više nego što je potrebno...

Ma pratio sam ovu temu neko vreme. Jedan kaže jedno...drugi kaže drugo...treće - mene boli glava jer neznam kome da verujem.:p

LOL pa niko nije to ni rekao do sad, normalno je za ocekivati da se GPU usage razlikuje recimo u situaciji da prasis na nekoj nabudzenoj mapi sa 30 botova i recimo u drugoj situaciji da stojis u mestu i gledas u prazan zid. (zato je sve to i napravljeno da se grafike ne opterecuju za dzaba)

Kako niko nije rekao do sad?
Da li si citao ti ovu temu od pocetka, ili zadnju stranu samo?
Vrati se od pocetka pa redom :)

@ivanza
Ako zelis 6850, idi na MSI Cyclone.
Karta je brutalno dobra.
Ja je drzim na 950/1150 bez podizanja napona za svaki dan. Igre lete

@Daum
Ja sam lepo pokazao da je i na ati-ju u igri CODBO, takodje procesor na 50-70%, igra ne pada ispod 59-60 fps, i sve klizi savrseno.
Znaci da procesor nema potrebu da se uposljava vise od ovoga.
Tako je i sa gtx460.
Visok fps, ali se javlja microstuttering. Sada se Microstuttering(usporenje) povezuje sa GPU-om koji radi na 60-70%. Po fazonu da GPU radi na 99% ne bi bilo ni microstutteringa, sto naravno nije tacno.
Svako ima neku svoju teoriju pa nek se time i rukovodi.

Poslednja izmena:
Ma pratio sam ovu temu neko vreme. Jedan kaže jedno...drugi kaže drugo...treće - mene boli glava jer neznam kome da verujem.:p

Evo ti gliga79, imao je 460ku pa nek ti iz prve ruke kaze kako je radila i zasto ju je zamenio za 6850.;)

Poslednja izmena od urednika:
@magny_cours, postujes cesto u pod forumu za grafike u poslednje vreme i procitao sam dosta tvojih postova i vecina je na mestu i slazem se sa mnogim stvarima, ali sad si to sve bacio u vodu...nemoj ici putem ljudi kojima se mnogi na ovom forumu podsmevaju znaju oni ko su(pretezno su to useri koji su iz nepoznatih razloga optereceni nVidia brendom)

Dakle da predjem na stvar, imao sam 5 razlicitih GTX460 1GB kartica, jedan palit sonic, 2x Gainward GS, jednu ASUS DirectCU i sada MSI HAWK, ni na jednoj, ali apsloutno ni na jednoj nisam naisao na probleme o kojima se ovde prica, za sve karte je zajednicka platforma koju i trenutno imam.

Gliga je dobar lik, ali nije toliko potkovan iskustvom i nekim primenjivim znanjem da moze da se upusti u neku dublju raspravu. prica o microstuttering tj kako on kaze "usporenju" a poima nema sta to ustvari znaci, a i mrzelo ga je da na primer "izgugla" za sta se koristi taj termin, koji je najcesce upotrebljavan u kontextu HD5970 kartice a i dugih...

Licno nemam favorita u proizvodjacu cipova, drugaru sam kupio(on je dao pare) Sapphire 6850 na moju preporuku, 3-4 meseca je muku mucio sa pucanjem svih mogucih katalist drajvera, za sada se stabilizovalo i karta je suepr hladna i tiha i svaka preporuka za karticu.

Prvi sam ja pljuvao Fermi arhitekturu na sav glas ali cinjenica je da je GTX460 jedna od najboljih karti svoje klase, kao i GTS450 u svojoj klasi, 470/480 necu da uzimam u usta i pisem o njima jer nisu vredne.

Poslednja izmena:
Gliga je dobar lik, ali nije toliko potkovan iskustvom i nekim primenjivim znanjem da moze da se upusti u neku dublju raspravu. prica o microstuttering tj kako on kaze "usporenju" a poima nema sta to ustvari znaci, a i mrzelo ga je da na primer "izgugla" za sta se koristi taj termin, koji je najcesce upotrebljavan u kontextu HD5970 kartice a i dugih...

@playboy
Znam vrlo dobro sta je microstuttering jer se kod mene javljao na 460.
Nisam prodao kartu bez razloga.
Guglao sam na wikipediji(odavno), i tacno predstavlja ono kako sam ja opisao.
Opis i primer se opusuje kod dvoglavih karti.
Ovo nije dvoglava karta ali se javlja isti problem kao sto je i objasnjeno .
Microstuttering:
Igra "stuca"(secka , usporava, ili kako ko vec nalazi izraz) i pored toga sto naizgled ima sasvim dovoljno frejmova da radi glatko.
Prema tome ja sam tako i opisao kako i pise u objasnjenju za microstuttering.
Citiram sebe:
FPS pokazuje 40-60 fps, a osecaj je kao da se igra na 20fps-a
Ako sam nesto pogresio i ovo nije Microstuttering ispravi me.

Poslednja izmena:
Ko zna sta je u pitanju kod tebe, mnogo je faktora, p43 chipset, drajveri, igra...nije ni vazno, bitno je da si ti zadovoljan sa kartom koju imas, ali je postalo degutantno da konstatno pricas neke nepovezane price kako je celokupna Fermi arihtektura losa(GTX470/480 su smece kartice da se razumemo) i konkretno GTX460 kartica. Daleko je to relano stanje od price koju ti pripovedas, ali uostalom nije ni bitno mnogo usera vec ima GTX460 i znaju kakva je karta u pitanju.
Bespotrebno baljezganje i nepovezano pricanje govori o tebi vise nego o bilo cemu drugom, a lepo je sto posecujes wikipediu, samo napred u tom pravcu...

Stvorio si neki scenarijo u svojjo glavi i to je sad za tebe relanost, Fermi ima microstuttering, GTX460 ima microstuttering, i tripujes da je to tako kod svih ljudi i da ce na kraju svi da menaju svoje karte za ATi ekvivalent kao sto si ti uradio...*** za tebe.

Poslednja izmena:
Ko zna sta je u pitanju kod tebe, mnogo je faktora, p43 chipset, drajveri, igra...nije ni vazno, bitno je da si ti zadovoljan sa kartom koju imas, ali je postalo degutantno da konstatno pricas neke nepovezane price kako je celokupna Fermi arihtektura losa(GTX470/480 su smece kartice da se razumemo) i konkretno GTX460 kartica. Daleko je to relano stanje od price koju ti pripovedas, ali usotalom nije ni bitno mnogo usera vec ima GTX460 i znaju kakva je karta u pitanju.
Bespotrebno baljezganje i nepovezano pricanje govori o tebi vise nego o bilo cemu drugom, a lepo je sto posecujes wikipediu, samo napred u tom pravcu...

Ja sam pominjao na prvommestu fermi 465,.. iz razloga jer sam imao tu kartu i razocarao sam se. Kasnije sam kao sto znas trazio na zamenu GTX460. Sa njim sam takodje imao problema.560 opet neki problemi na Gigabyte forumu.
Da li zbog ovog ili onog ne znam. Ali jedino sto znam je da sam na istoj masini sa ATI kartama imao bolje iskustvo.

Sve je to uticalo da kazem da se u mom slucaju Fermi arhitektura pokazala kao losa. Znaci pricam u svoje ime.
Tebi radi hvala bogu odlicno i ne slazes se sa mojim misljenjem.
Forum za to i postoji. Neko ko cita moze da dodje do zakljucka
Ako citas sve moje postove videces da nista nije ne povezano, vec da je sve povezano, i da je sve napisano u situacijama i tokom kako su se stvari odvijale.
ponavljam:
Samo pisem o onome sto se meni desava, i tvrdim da u mom slucaju fermi je losija arhitektura od Ati-jeve.
Nekome moze da se svidja a nekima ne.
Sto se tice wikipedie, jel nesto nije u redu sa ovim Microstutteringom?
U ostalom ne zelim sa tobom da se raspravljam, moze da ti se ne svidja ono sto pisem ili svidja, to je tvoj problem.

Poslednja izmena:

Možda da pokušaš konstruktivno da rešiš problem i staviš kartu na Quad core i ne bi imao možda te probleme, koje za divno čudo, jedino ti imaš...

Playboy je potvrdio da nema problema, a ja sa to dokazao sa testom od 30 igara u kojim samo jedna igra pravi problem i to sa physX-om. Napravio si bauk od svog samostalnog problema, a nemaš ni quad mašinu da potvrdiš tvrdnje...

@gliga, microsttuter nemaš, ali zato imaš padove jer ti je proc na 3ghz, što u ovom slučaju možda znači da ti je procesor usko grlo. Sa gigabyte 6850 si imao problema, posle si hvalio 460-icu, da bi sad opet hvalio 6850 koji je "bolja arhitektura od Fermia".

Nigde ti nije palo na pamet da si problem imao možda zato što si dobio opet kartu od Gigabyte-a, a već je postao poznat po feleričnim kartama. Ceo nvidia forum ima problema sa Gigabyte 460-icama i 560-icama.
Kako ja nisam imao bilo kakve navedene probleme sa mojim Asusom Top?

Ovde može da se jasno vidi sa kojim brendom najviše ima problema sa 560-icama na primer:
http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=193106&st=0

Evo nekoliko isečaka sa prve dve strane:

1) Gigabyte
2) OC (900mhz)
3) Tried both 266.44 and 266.66
4) I have multiple monitors, a 32" Samsung TV @ 1080p HDMI and a 24" BenQ at 120hz 1080p D-DVI (note that I play games with my TV disabled).
5) Corsair HX520W 18A on 3 12v rails for a total of 40A
6) Windows 7 x64
7) Black screen flicker crashes occur in Crysis/L4D2/Mafia 2/GTA IV/BFBC2/COD:BO. I play CSS a lot and that has never crashed. The problem is much less when I clock it down to 822mhz on the core but still there in Bad Company 2. Games will crash after about 30 minutes of gameplay. Furmark does not seem to crash, I can stress the system with Prime95 on 8 thread (i7 920 @ stock) and with furmark at the same time and it does not crash.

1. Gigabyte
2. Factory OC (900MHz core)
3. 266.66
4. Single 20" monitor (1660x1050)
5. Antec TruePower 2.0 550w (26 A @ 3.3 V; 22.8 A @ 5 V; two times 14.5 A @ 12 V; 20 W @ -5/-12 V, 5 V standby)
6. Fresh Windows 7 64 bit install

Biggest issue is each cold boot NVidia drivers crashes - screen turns black few times and PC just reboots. After reboot all is good, I can play games.

*PROBLEM*
1) EVGA
2) FPB (850)
3) 266.66
4) No
5) Antec 650, 3 12V rails, 69A
6) Win 7 64
7) No crashing, but fps will randomly drop (from 80+ to <10) in games for a few seconds, then pick back up again. Card isn't overheating, no voltage drops either. Also noticing fps stuttering (freezes for a split second every 5-10 seconds). Play mostly fps, noticed issues with MW2, BF:BC2, TF2.

1) Gigabyte
2) GTX 560 Ti OC (GV-N560OC-1GI) - Factory over-clocked (900MHz GPU, 1800MHz Shader, 1002MHz Mem)
3) 266.66
4) Single Asus 22" monitor @ 1920x1080P 60Hz
5) Hiper Type-R II 680W PSU 72amp over 4x 12 volt rails
6) Windows 7 Ultimate x64
7) Nvidia driver crash with Crysis + Crysis Warhead only so far with max in-game + max quality on Nvidia control panel. All other apps and GTA IV + COD WAW run fine on same settings.

Notes: I have kept the above straight forward, as I think was intended by the thread starter, to provide more of a statistical report. I have added a more detailed report in another thread 'GTX 560 Driver crashes' on what I have tried and my results. I believe it is a driver issue or a memory controller issue in my case.

1) Gigabyte
2) 900
3) 266.66
4) 1
5) SilverStone Strider ST85F 850w, Dual +12V with continuous 64A combined output
6) Windows 7 64bit
7) Driver recovery in most games.

Mostly fixed by downclocking.

Poslednja izmena:
Možda da pokušaš konstruktivno da rešiš problem i staviš kartu na Quad core i ne bi imao možda te probleme, koje za divno čudo, jedino ti imaš...

Playboy je potvrdio da nema problema, a ja sa to dokazao sa testom od 30 igara u kojim samo jedna igra pravi problem i to sa physX-om. Napravio si bauk od svog samostalnog problema, a nemaš ni quad mašinu da potvrdiš tvrdnje...
Vec mu par puta predlagano (izmedju ostalih i ja) ali odbija jer smatra da je dokazao da to nije problem iako nije probao.
Ali dobro, njegov izbor, svako ima pravo na svoje misljenje.

Vrh Dno