Šta je novo?

GTX400 (GTX460) low GPU usage problem sa drajverima [SPLIT iz nVidia drajveri teme]

I ja bih bio frustriran i slažem se sa postavljačem teme. Pukneš kintu a ono ne radi kako bi trebalo da radi zbog neke tamo optimizacije, kompatibilnosti, OS-a ili nešto četvrto. Naravno, ne generalizujem problem. Šta ja sada kupim 460-ku i kao na 8400 na 4ghz ne bi radilo kako treba zato što kao nemam 4 core cpu??? To je priča za malu decu jer ima dosta ljudi sa i7 sa istim problemom. Znači ili drajver ili nemarnost i štancovanje do besvesti. Daš 250+$ a oni te podjebavaju kao cpu bottleneck ili instaliraj xp hahhahahha yeah right!
@Gdin_M-> nadam se da ćeš pronaći rešenje. Ja sam počeo da imam problem sa mojoj kartom i gpu usage u mw2. Prvu put da mi nv pravi problem, eno i temu sam ostavio al' niko da se javi sa sličnim iskustvom ili savetom.
Pozdrav!

A koji OS koristite ti i Zeljko ? Koliko sam ja ukapirao ovo je problem samo na W7 - i to bi mogli da ubacimo u naslov teme.

Win 7 sp1 x64 :)

@Thierry Henry
koji konkretno problem imas??, naravni da dobar deo novijih igara preferira quad core i ja nevidim imalo logike da se za to krivi GPU :)

Evo Need For Speed Shift proc na 3GHz nista preterano grafika na 715:)

Prilozi

• evo.jpg
    evo.jpg
    420.5 KB · Pregleda: 49
Win 7 sp1 x64 :)

@Thierry Henry
koji konkretno problem imas??, naravni da dobar deo novijih igara preferira quad core i ja nevidim imalo logike da se za to krivi GPU :)

Ne znam da li si video moju temu tamo u Nvidia forumu. Da ne off-ujem ovde ali konkretno mw2 na 260-ki u jednom trenutku ode usage na 0% i ne mrda. Posle oko 30 sekundi se vrati u normalu, a fps oko 80 nikakav problem. Mw2 nije novija igra, ali paradoks zamisli BO i Vietnam rade bez greške!?

Ne znam da li si video moju temu tamo u Nvidia forumu. Da ne off-ujem ovde ali konkretno mw2 na 260-ki u jednom trenutku ode usage na 0% i ne mrda. Posle oko 30 sekundi se vrati u normalu, a fps oko 80 nikakav problem. Mw2 nije novija igra, ali paradoks zamisli BO i Vietnam rade bez greške!?

Pa jel ti to ne deluje kao problem sa igrom?Nije mi jasno zasto izlecete sa pretpostavkama tek tako?Mnogo faktora ima.Pa na rad igre utice i los krek.Ako je engine neoptimizovan pa na kraju i sam driver.
Ako ti radi u ostalim igrama ok sta je onda problem?

Pa jel ti to ne deluje kao problem sa igrom?Nije mi jasno zasto izlecete sa pretpostavkama tek tako?Mnogo faktora ima.Pa na rad igre utice i los krek.Ako je engine neoptimizovan pa na kraju i sam driver.
Ako ti radi u ostalim igrama ok sta je onda problem?

Igra je original preko Steam-a, radila je perfektno 2-3 meseca poslednja. Odjednom se ovaj problem pojavio prema tome nema nikakvih pretpostavki. Izvinjavam se za off, uglavnom baci pogled na temu.

Možda vam ovaj log iz GPU-Z pomogne da rešite problem.Igra je NFS HP,ista trka u tri pokušaja,ali sa različitim setapom kvaliteta prikaza.
Prvi deo: CCC-def,igra max
Drugi deo: CCC -4AA+4box,16AF,SSAA,igra max
Treći deo: CCC-8AA+24enge d.,16AF,SSAA,igra max
Moju kartu definitivno koči CPU,ali je razlika u GPU usage očigledna.

Prilozi

• GPU-Z Sensor Log.txt
    571.7 KB · Pregleda: 42
A koji OS koristite ti i Zeljko ? Koliko sam ja ukapirao ovo je problem samo na W7 - i to bi mogli da ubacimo u naslov teme.

Objasnio je lepo covek da na XP-u nema problema ..

Vidis to je i najveca misterija, evo covek se javio i sa xp-om da ima problema. ;) Ocigledan dokaz da ne citate sta drugi pisu vec se drzite svog misljenja samo.

SRV je napisao(la):
Samo da kazem da sam sa Q6700 na 3.2GHz (dakle sasvim pristojan quad-core cpu) imao ove probleme koje Gdin_M opisuje.

Prelazim sad na Sandy Bridge bas iz tog razloga.

@Gdin_M: ne radi dobro ni na XP-u, barem iz mog iskustva. Nvidia je obecala da ce rijesiti te probleme sa novom iteracijom drivera, odnosno kad izadju Forceware 3xx.xx driveri

Problem generalno postoji sa Ferima arhitekturom i drajverima i to ni zeljko ni pcbeast nikakvim spamovanjem teme o CPU stvarima i pricom gluvih telefona nece moci da promene. ;)
Ne razumem sta im je toliko tesko da priznaju da nvidija trenutno ima katastrofalne drajvere...

@Tijeri Anri

MW2 je bagovita igra. Meni je isto uzasno radila na win xp-u a na win7 je radila ok. A ako vec kazes da se problem pojavio u poslednjih par meseci onda mozda bude da i tu drajveri nesto zezaju, mada mozda se i igra updatovala preko steama pa je zeznula nesto.
Probaj sa fresh instalacijom igre, pa vidi da li ce biti nesto bolje.

Najlakse je uvek nakriviti drivere...... jos samo da izmisle quad/octa softwersku emulaciju i da vas rese bede :p

A koga treba okriviti? Kupca koji je sklopio konfu koja nekim cudom ne odgovara sta je arhitekta Fermija zamislio? Ako je tako sto onda ne napisu na kutiji da je minimum requirements Sendi Most, Ajvi Most i sta god jos novo treba da se pojavi... mozda Hasvel?

Naravno nije tako, vec samo pisanje drajvera ne zna da iskoristi prednosi dx9 API-ja, tj. kako da radi na njemu kako treba, da ide u ciklusu sa procesorom. Mislim, smejurija je, jer dx10 i dx11 api rade kako treba sa drajverima.

Naravno, ocekujem da nista ni iz ovog mog posta ne zakljucis vec da i dalje teras pricu o nekom svom vidjenju nvidija dominacije i njene nepogresivosti.

I ljudi sa GTS 450 imaju iste probleme. Ako i za nju treba i7 na 4ghz, **** ja takvu arhitekturu.
Ovde covek ne sme ni da kaze da ima problem sa nekim Nvidia proizvodom, a da ga odmah ne napadne gomila *****a. Ovaj forum stvarno ide u pogresnom smeru.

Poslednja izmena:
A koga treba okriviti? Kupca koji je sklopio konfu koja nekim cudom ne odgovara sta je arhitekta Fermija zamislio? Ako je tako sto onda ne napisu na kutiji da je minimum requirements Sendi Most, Ajvi Most i sta god jos novo treba da se pojavi... mozda Hasvel?

Naravno nije tako, vec samo pisanje drajvera ne zna da iskoristi prednosi dx9 API-ja, tj. kako da radi na njemu kako treba, da ide u ciklusu sa procesorom. Mislim, smejurija je, jer dx10 i dx11 api rade kako treba sa drajverima.

Naravno, ocekujem da nista ni iz ovog mog posta ne zakljucis vec da i dalje teras pricu o nekom svom vidjenju nvidija dominacije i njene nepogresivosti.

Naravno da je kupac kriv ako stavi celeron e3300 i GTX460 kao sto sam ja uradio, ali ja sam bio svestan limita CPU-a i nisam plakao po forumima da su mi drugi krivi jer mi je u nekoj igri GPU usage 50% a u drugoj 95%

Pazi ja sam na nvidiji odaaaavno, gotovo od pocetka, samo jednog ati-ja sam imao i nvidija mi je bukvalno u krvi, tj. racunaru. :D Ali kad imam problema ima da ga iznesem i ako nema resenja za nejga ima da pljujem po proizvodjacu ma kako god da se zove. Ako je neko emotivno vezan za proizvod, onda je to njegov problem sto je rob korporacijske dominacije koja na kupca gleda samo kao donosioca profita. Postoji donekle opravdana emotivna vezanost za brand ali njegovo i branjenje i poricanje cak i kada je lose odradjen je za totalni apsurd.

zeljko je napisao(la):
Naravno da je kupac kriv ako stavi celeron e3300 i GTX460 kao sto sam ja uradio, ali ja sam bio svestan limita CPU-a i nisam plakao po forumima da su mi drugi krivi jer mi je u nekoj igri GPU usage 50% a u drugoj 95%

Znas sta me bocka, to sto si ti tvrdio da je e3300 odlican procesor i dovoljan za sve, medjutim odjednom si posle ubacivanja gtx460 resio da ga se otarasis. Da nije i kod tebe low gpu usage uhvatio maha pa si jurio novu arhitekturu da ga se resis? :D

Poslednja izmena:
Ja se secam i da je on pricao kako ce uvek da kupi neki jeftin procesor gde ce sa nekim budzet hladnjakom da ga "nasvira" i dobije pravu stvar. Ne znam sta mu bi da ode u potpuno suprotom smeru :D

Vidis to je i najveca misterija, evo covek se javio i sa xp-om da ima problema. ;) Ocigledan dokaz da ne citate sta drugi pisu vec se drzite svog misljenja samo.

Toliko toga ovde ima da je poprilicno tesko snaci se i pohvatati sve ...sorry.

Meni samo i dalje nije jasno kako nekima radi OK, a nekima ocigledno ne.

Otiso je silom uz cutnju na dark side. :D

Inace, pa zato se i zove bug jer nekima radi a nekima ne, a ocigledno ni nvidija ne moze da nadje uzrok. Que sera sera. :)

Au Zeljko pa tebi je izgleda mnogo dosadno u zivotu :) blago tebi. Pa kako ti ne dosadi 12 stranica ponavljas jedno te isto. A i nije mi jasno, sta imas od svega toga. Ako je neko postavio temu u nadi da ce mozda naci odgovor na svoj problem, ili da ukaze drugima da problem postoji, sto se ti toliko potresas. Znaci ovo nikad nisam video :)

Sve me ovo podseca na moj slucaj sa Gigabyte 6850.
Dobrom delu je karta zakucavala u istim igrama na isti nacin( i na razlicitim konfiguracijama).
Dok su drugi imali iste te karte koje nisu imale ni jedan jedini problem, i sve su radile i rade bez greske.
Da li je moguce da su uvezene serije koje su sa felerom, pa sta prodje proslo ?

:D

Naravno da ne. Ajde razmisli kako bi onda radilo na xp-u a na win7 da ne radi ako je karta neispravna? A i sve moguce kombinacije gts-a, i gtx-a imaju problem. :D

Au Zeljko pa tebi je izgleda mnogo dosadno u zivotu :) blago tebi. Pa kako ti ne dosadi 12 stranica ponavljas jedno te isto. A i nije mi jasno, sta imas od svega toga. Ako je neko postavio temu u nadi da ce mozda naci odgovor na svoj problem, ili da ukaze drugima da problem postoji, sto se ti toliko potresas. Znaci ovo nikad nisam video :)

Pa problem je jer taj neko nije u pravu 100% (verovatno je 10% krivica fermi drivera ali 80% je kriv CPU a mozda i pomalo ploca, sistem, softwera ili sta vec..)......... a i ovako mi je zanimljivije, ionako su forumi mrtvi :)

Poslednja izmena:
Ja se secam i da je on pricao kako ce uvek da kupi neki jeftin procesor gde ce sa nekim budzet hladnjakom da ga "nasvira" i dobije pravu stvar. Ne znam sta mu bi da ode u potpuno suprotom smeru :D
Krivi AMD da ima konkurentam procesor vec odavno bi videli quad core celeron sa 2MB l3 kesa i sa mogucnoscu OC-a, ovako sam zbog AMD-a pukao 200e! :p

Zato sto oni ne pisu drajvere kao sto i sam znas. :D

A i naravno problema ima i na xp-u, ali ti to naravno nisi ni citao jer je previse uvredljivo za tvoju precious kompaniju. :d

SRV je napisao(la):
Samo da kazem da sam sa Q6700 na 3.2GHz (dakle sasvim pristojan quad-core cpu) imao ove probleme koje Gdin_M opisuje.

Prelazim sad na Sandy Bridge bas iz tog razloga.

@Gdin_M: ne radi dobro ni na XP-u, barem iz mog iskustva. Nvidia je obecala da ce rijesiti te probleme sa novom iteracijom drivera, odnosno kad izadju Forceware 3xx.xx driveri

Troll kingu nadmasio si i driver-a sa applom. :D

Pa ne moze tek tako que sera sera. Mora da postoji neki uzrok, a ne tako kao "po cefu". Nista ovako necemo uraditi, to bi trebao neko da skupi malo volje (I HW-a :D) pa da se malo isprobava ..

Sta da proba? Da ima sve moguce kombinacije i da proba? :D Pa to nvidija verovatno i radi ali vidis da ne nalaze resenje, jer nije stvar do hardware-a vec do implementacije drajvera za dx9 api pobogu. Rekoh do sad barem 20 puta. :D Mozda cu morati da kazem jos 50, tj. na svakoj strani da pisem posto niko ne cita nista. :D

Primetio sam da se ljudi koji rade folding zale da im pod windowsom 7 gpu usage ide do 70%, a pod XP ide preko 90%. Tako da ispada da Nvidia ima nekih problema iskoriscenjem cipa pod windowsom 7.

Poslednja izmena:
Problem je sto nekima ces pre uterat nego objasniti da imas razlike izmedju bag-a (windows, driveri, od, engine, bla bla) i 30% GPU usage-a na dual coru i da imas CPU bottleneck sa 50% GPU usage sto je normalno jer se procesor davi!
Ja sam vec pokazao kako l4d2 radi na 1.6Ghz na 4 jezgra sandy bridga i da se GPU davi na ~50% tako da se moze izvuci zakljucak na kojim se procesorima igra davi i koliko...

Pa problem je jer taj neko nije u pravu 100% (verovatno je 10% krivica fermi drivera ali 80% je kriv CPU a mozda i pomalo ploca, sistem, softwera ili sta vec..)......... a i ovako mi je zanimljivije, ionako su forumi mrtvi :)

Posto si uporan u ignorisanju cinjenica o postojanju velikog broja i7 usera sa problemom low gpu usage, koliko god da me mrzi, prosto sam prinudjen da kad god postujes tezu o CPU bottlenecku, pomenem i to.
Dakle: covek ima i7 930 i GTX460 i isti problem kao Gdin-m. Pitanje-da li je klokovani i7 bottleneck za GTX460, da ili ne?

Poslednja izmena:
Primetio sam da se ljudi koji rade folding zale da im pod windowsom 7 gpu usage ide do 70%, a pod XP ide preko 90%. Tako da ispada da Nvidia ima nekih problema iskoriscenjem cipa.

A to sto windows 7 aero koristi GPU?
A i sto se tice foldinga ja sam ga probao i GPU mi se udavio, nisam mogao ni film normlano da gledam mislim da su u novijim verzijama to resili da folding radi na idle prioritetu
Neznam jel Gdin_M pokusao pod win7 da ukljuci compatibe mod -> disable desktop compozition....

Posto si uporan u ignorisanju cinjenica o postojanju velikog broja i7 usera sa problemom low gpu usage, koliko god da me mrzi, prosto sam prinudjen da kad god postujes tezu o CPU bottlenecku, pomenem i to.
Dakle: covek ima i7 930 i GTX460 i isti problem kao Gdin-m. Pitanje-da li je klokovani i7 bottleneck za GTX460, da ili ne?

Odgovorice ti nekim smuljanim postom, a onda na narednoj strani, kad niko ne bude vise citao ovu ce da nastavi istu pricu o tome da je 5 minuta igrao l2d2 i sve je video kako mu radi na 1.6.ghz. Dzaba mu objasnjavas, ja sam digo ruke.

gde je taj problem??
vec sam napomenuo da se vsync mora isljuciti a da neke igre imaju u enginu forsiran isti i da nema pomoci i da u njima ce GPU usage uvek biti jadan!, ljudi bar neki nemaju pojma i kace se na teme jer nisu zadovoljni i zamisljaju cudesa jer imaju i7 i GTX zmaja

Nazad
Vrh Dno