Šta je novo?

GTA V

meni se svidja igra , barem ono sto sam gledao na yt , bem li ga , da li sam slucajno zakacio zanimljive misije pa mi to stvorilo dobar utisak.

ali ako su stvarno posli tim putem , da se otarsase fizike auta (koja je bila daleko od simulacije , ali i opet dovoljno blizu da vozikanje ucini zanimljivim) i ostalih stvari i te hardverske resurse posvete fuckin grafici , onda je ovo jos jedan od serijala koji ce uskoro postati sprdnja poput cod-a i ostalih hyper junk-ova.

Neće ovo nikad postati sprdnja te vrste jer se ne štancuje na godišnjem nivou pa da dođe do takvog zasićenja.

Nece, ali moras priznati da je serijal sve manje i manje zanimljiv.
Ne menjaju (jos uvek) dobitnu kombinaciju.

Ista stvar se desila posle GTA2. Prvi deo, ekspanzija i drugi deo sve na isti kalup. Nije to vise bilo to. A onda su napravili 3d verziju, ostalo je istorija. Sto znaci da sada trebaju da rizikuju i naprave VR verziju :)

Meni je svaki GTA bio bolji i zanimljviji od prethodnog.

Nece, ali moras priznati da je serijal sve manje i manje zanimljiv.

to je slucaj sa svakom igrom... najzanimljivija je na pocetku, ali posle dobijas sve uglavnom isto, samo tehnicki unapredjenije...

a ako se stvari previse promene, to onda vise nije GTA, vec neka druga igra i rizikuje se da se izgube verni fanovi...

znaju oni u kom pravcu idu, i korisnici sa zainteresovani, sudeci po enormnim prodajama, to je igra, upravo takva, kakva masi ljudi treba...

ako neko nije zadovoljan, onda ce jednostavno morati da trazi neku drugu igru...

lepo je to da se poradi na fizici, ali ova igra nikada ne treba imati voznju kao simulaciju... neki presek izmedju simulacije i arkade, maximum... nesto pola pola...

igra je oduvek bila zamisljena kao arkada i tako se proslavila...

to je slucaj sa svakom igrom... najzanimljivija je na pocetku, ali posle dobijas sve uglavnom isto, samo tehnicki unapredjenije...

a ako se stvari previse promene, to onda vise nije GTA, vec neka druga igra i rizikuje se da se izgube verni fanovi...

znaju oni u kom pravcu idu, i korisnici sa zainteresovani, sudeci po enormnim prodajama, to je igra, upravo takva, kakva masi ljudi treba...

ako neko nije zadovoljan, onda ce jednostavno morati da trazi neku drugu igru...

lepo je to da se poradi na fizici, ali ova igra nikada ne treba imati voznju kao simulaciju... neki presek izmedju simulacije i arkade, maximum... nesto pola pola...

igra je oduvek bila zamisljena kao arkada i tako se proslavila...

Lepo napisano! To je slucaj prakticno sa svakom fransizom, manje vise, poput recimo COD-a, gde svi blebetaju i sprdaju se, a sa druge strane kompanije se oparile posteno. Poenta je da potraznja kreira u kom ce pravcu igra-fransiza da ide, jednog dana ako se desi da prodaja opadne onda ce da menjaju nesto. Inace ima tu jos jedna stvar kada je GTA serijal u pitanju, oni ih ne stancuju i izbacuju svake godine, vec polako i opusteno rade na igri, detaljno je razvijaju, detaljno razvijaju svet i pricu, i masa koja je igra posle 2-3 godine poprilicno se uzeli da zaigra nove likove, novu pricu, itd..., i BUM, eto odlicne prodaje i puno para. ;)

shone jeste tacno ali da opusteno rade na igri ne bih rekao jer ako je iko od vas citao kakav je posao developera u rockstaru mogo je svasta da procita, a uglavnom sve zbog menadzera koji im ne daju mira. inace jedina stvar oko svega ovoga sto me najvise nervira je to sto je rockstar bezobrazan prema pc platformi oduvek, a sada jos i vise samim ovim odlaganjem igre za januar, tako da posto je bila prica steta sto je propala ali bolje bi bilo da ih je preuzeo activision,(ne znam mozda je jos to aktuelno ali msm da posle gta v profita nije) makar bi imali svake godine ako ne nov gta, nov dlc, pod dlc racunam pricu/misije/itd, i naravno plus online kao i sad sto radi rockstar i plus bi svaki stizao u isto vreme na sve konzole i pc. tako da je za pohvalu activision sto se toga tice ali ono, ne gotivim ih bas, a mogli bi i na ubisoft da se ugledaju ali dobro ovako hoceju da 3 puta uzmu pare za jedno isto s**nje, i uspece, pogotovo sto je pc najbolja verzija i kad to budu pustili na najjacim grafama plus modovi plus silna cuda bice haos uostalom pogledajte samo sta rade od IV koji je izaso odavno, a i dalje ljudi imaju problema da ga igraju...

Poslednja izmena:
shone jeste tacno ali da opusteno rade na igri ne bih rekao jer ako je iko od vas citao kakav je posao developera u rockstaru mogo je svasta da procita, a uglavnom sve zbog menadzera koji im ne daju mira. inace jedina stvar oko svega ovoga sto me najvise nervira je to sto je rockstar bezobrazan prema pc platformi oduvek, a sada jos i vise samim ovim odlaganjem igre za januar, tako da posto je bila prica steta sto je propala ali bolje bi bilo da ih je preuzeo activision,(ne znam mozda je jos to aktuelno ali msm da posle gta v profita nije) makar bi imali svake godine ako ne nov gta, nov dlc, pod dlc racunam pricu/misije/itd, i naravno plus online kao i sad sto radi rockstar i plus bi svaki stizao u isto vreme na sve konzole i pc. tako da je za pohvalu activision sto se toga tice ali ono, ne gotivim ih bas, a mogli bi i na ubisoft da se ugledaju ali dobro ovako hoceju da 3 puta uzmu pare za jedno isto s**nje, i uspece, pogotovo sto je pc najbolja verzija i kad to budu pustili na najjacim grafama plus modovi plus silna cuda bice haos uostalom pogledajte samo sta rade od IV koji je izaso odavno, a i dalje ljudi imaju problema da ga igraju...

Sto je bezobrazan? Zato sto je igru odlozio na par meseci da bi je dodatno ispolairao. I oni su svesni fijaska sa GTA 4 pa ovaj put ne zele da ponove pricu pa pokusavaju da je ispeglaju sto vise mogu.

Ma jeste svake godine novi GTA, jel to ono sto ti hoces ili mislis da je to biznis plan za profit. Veruj mi oni ovo kako sada rade je mnogo bolja varijanta em zarade 3x vise nego da svake godine izbacuju igre. Jer da izbacuju svake godine igru masa bi se smorila i ne bi to vise bio onaj osecaj kada cekas neku igru pa kada izadje da se odusevis.

Drugo postoji razlog zato igre izlaze za konzole prvo a to je jer konzole plate vise para za exkluzive da izadju prvo kod njih pa tek onda kasnije se pojavi za PC.

To sto neki i dan danas imaju problema sa GTA 4 je samo zato sto ne zele da uloze pare u hardver nego se smucaju po forumima i kukaju kako je igra idalje neoptizovana sto niko ne osporava da jeste ali sa novim hardverovm igra radi sasvim normalno kada se napuca do kraja sa svim dosadasnjim modovima.

Drugo postoji razlog zato igre izlaze za konzole prvo a to je jer konzole plate vise para za exkluzive da izadju prvo kod njih pa tek onda kasnije se pojavi za PC.

U potpunoj su zabludi svi koji ovako razmišljaju, a vidim da tako razmišlja većina igrača koji se igraju isključivo na PC-jevima. Zapravo, ne da se ne dešava da "konzole plate više para", već zapravo Sony i Microsoft uzimaju deo para koje zaradi bilo koja igra koja se pojavi na njihovoj platformi. Da ne govorimo o igrama koje zapravo prave studiji kupljeni ili povezani sa Microsoftom i Sony-jem, šta tu ima da se plaća.

Ponekada se desi slučaj da se nekom 3rd party studiju plati da njegova igra bude samo na npr. Xboxu i Microsoft da keš da se Tomb Raider pojavi na Xboxu pre nego na drugim platformama, ali su to izuzeci i obično se razglase na sva zvona. U realnosti, 98% igara zapravo izlazi za konzole istovremeno sa PCjem ili nešto ranije na konzolama jer su izdavači procenili da im je tako bolje iz nekog razloga (hoće da optimizuju PC verziju, treba im vremena itd.) ali svakako nije razlog što da im neko plaća. Mislim da bi Sony sigurno, a i Microsoft verovatno bankrotirao kada bi sve te igre plaćali da izađu ranije na njihovim konzolama. :)

@zmajcek daj Boze da bude optimizovana onda, ali je problem sto je u razvoju od pocetka ne razumem kako ljudi ne shvataju to, jer kada je krenula sa razvojom nije postojao ps4 ni xbone, zato samo i sad jedino da su oni dosli do builda koji je odlican za nextgen konzole i batalili pc a sad rade pc verziju u najvece do januara mada neverujem i to cemu se svi nadamo optimizacija, ali dobro... inace ne znam kako ne kapiras da je rockstar od uvek exkluziva za konzole, i to sam hteo tim postom da kazem a isto i da kazem sta bi bilo kad bi bilo ali nebitno mozda bi bilo bolje, mozda ne ko zna...

U potpunoj su zabludi svi koji ovako razmišljaju, a vidim da tako razmišlja većina igrača koji se igraju isključivo na PC-jevima. Zapravo, ne da se ne dešava da "konzole plate više para", već zapravo Sony i Microsoft uzimaju deo para koje zaradi bilo koja igra koja se pojavi na njihovoj platformi. Da ne govorimo o igrama koje zapravo prave studiji kupljeni ili povezani sa Microsoftom i Sony-jem, šta tu ima da se plaća.

Ponekada se desi slučaj da se nekom 3rd party studiju plati da njegova igra bude samo na npr. Xboxu i Microsoft da keš da se Tomb Raider pojavi na Xboxu pre nego na drugim platformama, ali su to izuzeci i obično se razglase na sva zvona. U realnosti, 98% igara zapravo izlazi za konzole istovremeno sa PCjem ili nešto ranije na konzolama jer su izdavači procenili da im je tako bolje iz nekog razloga (hoće da optimizuju PC verziju, treba im vremena itd.) ali svakako nije razlog što da im neko plaća. Mislim da bi Sony sigurno, a i Microsoft verovatno bankrotirao kada bi sve te igre plaćali da izađu ranije na njihovim konzolama. :)

Što se tiče GTA serijala, sony i xbox su oduvek plaćali takve stvari.

M$ istresao keš da bi se GTAIV uopšte pojavio na x360:
Microsoft paid $75 million to stop GTAIV PS3 exclusivity

M$ istresao keš da bi dobio vremensku ekskluzivu za DLC epizode:

Microsoft pays $50 million for exclusive GTA IV content

Pre svega toga Sony platio vremensku ekskluzivu za GTA3:

Grand Theft Auto 3 and all future titles in the GTA franchise will be exclusive to PlayStation 2 until October 2004, SCEA announced today at its E3 press conference

@zmajcek daj Boze da bude optimizovana onda, ali je problem sto je u razvoju od pocetka ne razumem kako ljudi ne shvataju to, jer kada je krenula sa razvojom nije postojao ps4 ni xbone, zato samo i sad jedino da su oni dosli do builda koji je odlican za nextgen konzole i batalili pc a sad rade pc verziju u najvece do januara mada neverujem i to cemu se svi nadamo optimizacija, ali dobro... inace ne znam kako ne kapiras da je rockstar od uvek exkluziva za konzole, i to sam hteo tim postom da kazem a isto i da kazem sta bi bilo kad bi bilo ali nebitno mozda bi bilo bolje, mozda ne ko zna...

Ja vrlo dobro svatam da se sve igre prvo prave za konzole jer ih je lakse portovati sa konzole na racuna ali da se igra pravi prvo za racunar pa da se portuje na konzole pitanje je sta bi ovi na konzolama na kraju dobili. Tako da su oni do dva zla izabrali ono manje, neki portovi su ok dok su neki losiji ali koliko vidim svi zivi kukaju na los port ali svi idalje igraju iste igre.

I da ne bude optimizovano ti jadan nece uzeti da je igras nego ces u znak protesta neces je ni skinuti sa torrent ili ces u znak protesta da kupis igru i da je polomis pred kamerama samo da bi skrenu paznju na pc igrace. Jel tebi jasno da oni ne zive od prodaje igara na racunarima nego od konzola a to sto pride uzmu lovu na racunarima je samo da se kaze onako usput ali prava lova je u konzolama.

Pazi ja sam toga vrlo svestan ko je kome privrzen ali ne zato sto su oni fanboy ili ne znam sta nego samo zato sto im se tu prava lova vrti i bili bi budale kada ne bi iskoristili situaciju svaki put kada mogu da sto veci conto prebace na svoje racune.

A ja vidim zasto se ti bunis jer ako ti je to komp koji ti stoji u podpisu onda nije ni cudo sto se molis svim zivim svecima da igra bude optimizovana sto vise da bi ti na toj sklopociji mogo da je poteras na low detaljima a pitanje je da li ces moci i low da poteras.

Svi bi da igrate najnovije igre ali necete da ulozite pare u hardver i onda su vam svi drugi krivi sto ne mozete da igrate i onda se vadite na staru otrcanu foru pa igra je portovana sa konzole pa su tu nesto zeznuli pa zato ne radi dobro.

Što se tiče GTA serijala, sony i xbox su oduvek plaćali takve stvari.

M$ istresao keš da bi se GTAIV uopšte pojavio na x360:
Microsoft paid $75 million to stop GTAIV PS3 exclusivity

M$ istresao keš da bi dobio vremensku ekskluzivu za DLC epizode:

Microsoft pays $50 million for exclusive GTA IV content

Pre svega toga Sony platio vremensku ekskluzivu za GTA3:

Grand Theft Auto 3 and all future titles in the GTA franchise will be exclusive to PlayStation 2 until October 2004, SCEA announced today at its E3 press conference

To je upravo ono sto sam ja naveo samo nisam dokumentovao linkovima ali doticni moderator misli da svi zivimo u iluzijama i da ne znamo sta pisemo i sta pricamo.

To je upravo ono sto sam ja naveo samo nisam dokumentovao linkovima ali doticni moderator misli da svi zivimo u iluzijama i da ne znamo sta pisemo i sta pricamo.

Ne, to nije ono što si ti naveo. Evo šta si naveo:

Ti si govorio o relacijama konzolnih i PC verzija igara u smislu da "konzole plate više para da eksklzive izađu prvo kod njih" u odnosu na PC. Ovo što je rama okačio standardno menjajući teze samo da bi kontrirao se odnosi na koske koje su Sony i Microsoft međusobno podmetali kako bi svojoj konzolnoj platformi obezbedili neku prednost naspram one druge; toga ima koliko hoćeš i to je standardno prisutno. Ali da oni plaćaju - i to većinu igara, jer tako proizilazi iz tvojih tvrdnji da se to masovno dešava - da igre kasne na PC, to se jednostavno ne dešava osim u par veoma, veoma retkih slučajeva.

Jednostavno, iako svake godine bude tu i tamo neki izuzetak, to se odmah raščuje, i najčešće igra doživi slabu prodaju na PCju zbog bojkota. Primer bi mogao biti naredni Tomb Raider, koga je Microsoft platio da najpre izađe na Xboxu i to je naravno javno objavljeno (koja korist za Microsoft ako ne obznani javno da ćemo samo na njegovoj platformi moći da igramo Tomb Raider?) i odmah kritikovano sa svih strana.

Sve u svemu, bilo bi lepo da stojite iza svojih tvrdnji :p Ne moraš uopšte da linkuješ, daj neki primer igre gde je autorima plaćeno da ne izađe na PC ili da kasni za PC. Ako je to toliko česta pojava kako si izneo, ne sumnjam da takvih primera ima sijaset samo u ovoj godini...

Igre koje najcesce kasne za pc su one koje izlaze na svakih par godina i neradi se na gomili projekata pored tog. Pa se kasnjenje moze objasniti "nedostatkom" ljudstva, jel nepostoji potreba za vecim brojem ljudi. Pod nedostatkom mislim na to da se fokusiraju stvari jedna za drugom, a ne naporedno kao kod naslova koji se stanucju svake godine i gde je masinerija razvijena, pa koliko je brojcanost bitna isto toliko je bitna i gomila copy/paste stvari, sa manjim prepravkama, koja se radi u procesu i dosta olaksava celokupan proces.

Naravno nisu sve vremenske, content,... eksluzive direktno placenje kao recimo Tomb, Titan i njima slicne. Ima tu po nesto i u medjusobnim ugovorima uslova prodaje, procentima zarade od ukupne prodaje, bandl paketima itd. Pa cak i za placene ne moze bas uvek da se sazna i ako je verovatnoca za to jako malo u vremenu u kom zivimo.

Piraterija je naravno takodje deo price, ali mislim da se to najvise odnosi na igre koje izlaze sa nekoliko nedelja zakasnjenja posto vecina igara ostvari najbitniji deo prodaje u prvoj nedelji, pa se na taj nacin zaobidje problem sa piraterijom ili kao u slucaju fife sa odlaganjem lekica od mesec-dva.

Sto se tice samog GTA5 sam izlazak PC verzije je relativno vezan za "next-gen" i mislim da je RS-u odgovaralo sto kasnije da izbace kako bi sto vec broj potencijalnih kupaca bio u opticaju, a uz to taman da pokriju fino jos jednu fiskalnu godinu pa odatle i kasnjenje od godinu dana, zbog bojazni od piraterije za PC je trebalo verovatno da kasni par nedelja, al kako se gadja sa novom godinom i praznicima vise-manje odlozeno je jos par nedelja i eto kako je mozda PC port zavrsio u 2015. Mozda usput izvuku i koju povoljnost oko prodaje za nextgen s obzirom da izlazi ranije nego za PC i jos koji dolar plus u dzepu zbog celog procesa.

U svakom slucaju kako god da su racunali nece se obradovati nesto narocito ciframa za PC, al svakako da je svaki dolar dobrodosao.

Poslednja izmena:
PC pre Steama nije bio narocito interesantna platforma za izdavace video igara. Bio je krajem 90-tih ali tada je za igru koja se proda u 500k kopija vazilo da je uspesna i same igre su kostale manje da se naprave. Kako je cena izrade rasla (raste i dalje) pojavila se potreba za preciznim predvidjanjem prodaje a PC to jednostavno nije mogao da ponudi. Tek sa sirenjem Steam klijenta izdavaci imaju neke podatke ko su PC igraci i sa cime raspolazu. Ali to nije dovoljno. Intel je skoro izjavio da ima 900 miliona PC gejmera sto je kontroverzna izjava jer se ne zna kakve navike imaju i kakvim hardverom raspolazu. Paritet izmedju konzola i PC-ja mozemo ocekivati samo ako uspe projekat SteamOS, u suprotnom nista od toga. EA, Ubisoft to ne zanima i pokusavaju da objasne korisnicima kako to sve moze pod Windowsom kako je i danas. Ljudi su zaboravili da su upravo te kompanije prve digle ruke od PC gejminga i da glavnica njihovog profita stize sa konzola vec godinama. Nije njih briga sta ce biti sa PC gejmingom, samo pokusavaju da postave klipove u tockove Valveu, u saradnji sa proizvodjacima/duopolu na trzistu konzola.

zmajcek nisi razuemo poentu i slazem se sa svim napisanim ovde posle toga, ja samo samo i dalje smatram da nije normlano da ovo uvek rade, a kakvu masinu ja imam i da li cu na šporetu da ga igram to je moja stvar, ne razumem kako mozeš da budeš tako bezobrazan i slažem se da kukaju tako kad je igra zahtevna a nemogu da je pokrenu, okej je ako pričaš generalno ali nemoraš mene da stavljaš u usta jer te nisam ni sa čim napao već samo iznosim svoje mišljenje.
Glavna stvar zbog čega sam ono pisao je da pc verzija je bila gotovo još januara (a imamo cak i ceo bug log ne do tada ali imamo)
sto znaci da je igra bila za pc sve vreme u developmentu, što znači da su preko pc arhitekture pravili za ps4 i xbox one,
da bi xbox one veziju završili tek početkom juna ako se ne varam ili mozda maja nisam siguran negde sam to pročitao od raznih insajdera,a ps4 marta.
Onda zbog fiskalne godine koja im pocinje odloze na jesen, a da podsetimo igra je u razvoju od 2011 aktivno tada nije postojao xbox one ni ps4,
znali su arhitekturu i preko toga su radili za njih, čist primer posle godinu dana last of us, za ps4 godinu dana im je trebalo da portuju jer nije ista arhitektura,
cela poenta priče je igra gotova odavno i sad šta rade svaki dan ne znam imamo na steamdb ulazi svaki dan po jedan igrač igra, možda je beta tester možda developer to niko ne zna.
jedino moguće objasnjenje a da im verujem je polishing ali čisto sumnjam jer nema teorije da izadje i da odma posle nedelju dve ne izbace patch koji ispravlja bagove,
tako da ja msm da ta pc verija stoji završena, jer su i ps4 i xbone završili pa su imali vreme da se posvete pc ako su stali u jednom trenutku da završe ps4 xbone verzije, sto je moguće.

Zvanicno:

Prilozi

• image.jpg
    image.jpg
    298.3 KB · Pregleda: 400
image_326382_full.jpg

image_326378_full.jpg

http://www.computerandvideogames.com/480357/hands-on-gtav-ps4-xbox-one-pc/
http://www.computerandvideogames.com/480356/new-gta-v-new-gen-screens-reveal-first-person-mode/

Poslednja izmena:
Ja samo molim boga da bude optimizovano i da sve bude glatko...

Nazad
Vrh Dno