Šta je novo?

Grejanje na struju

Čudno je to. Kada je napolju 20c onda je lepo i toplo a kada je unutra 20c onda je hladnjikavo.
Naj veća ušteda struje i goriva pored dobre izolacije su debeli džemper i duge gaće danju a jorgan i vruća cigla noću.
Možda smo mnogo razmaženi. Pravi kanađani ne mogu ni da spavaju u toplom, odškrinu prozor usred zime.

Ako prostor od 90 kvm (recimo da je otvoren prostor iz jednog dela) ima gubitak toplote od npr. ekvivalnetnih 1500 W na svaki čas, sa aspekta potrošnje je apsolutno nebitno da li će taj gubitak nadoknaditi jedna, dve ili više klima. Potrošnja će biti u svakom slučaju ukupno 1500 W. Više uređaja se uzima kako bi se podigao komfor na viši nivo i zbog toga da uređaj ne bi radio pretežno pod maksimalnim opterećenjem. Dakle jedna klima na max (npr. 1500 W), dve klime po 750 W ili tri po 500 W, apsolutno je nebitno, ako gledamo samo potrošnju. Inverter klime pokrivaju sve segmente tržišta, kako budžet tako i top modele, pa se tako cene za mono split sisteme kreću od 300 do 3000+ eura. Sama potrošnja invertera zavisi od izolovanosti prostora, a ne od toga da ona radi na 300, 500 ili 1500 W. Kada u jednačinu ubacimo i COP...
Postavka jedne klime se uvek viđa kada je obezbeđen drugi vid grejanja (npr. u noovgradnji stanovi su priključeni na CG, a investitor je u dnevnu sobu ubacio jednu klimu), pa je predviđeno da se klima koristi primarno za hlađenje.

Nikakvu primedbu nemam, sve sto si rekao je apsolutno tacno, trosi kuca a ne klima, jasno je to.

Jedino nisam znao da su inverteri sisli bas do 300e, nisam pratio. Zadnji put kad sam pratio su bili 500+, u svakom slucaju kada su se pojavili bili su rezervisani za visi segment i ljudi su apsolutno svaki feature koji je inverter klima tada imala pripisivali samom inverteru iako su defrost ciklusi koji su doneli grejanje na jos nizim temperaturama imali razna resenja, nicime nisu bili vezani striktno za inverter. Imam neku budzet klimu "CROWN" u lokalu koja greje do jakog minusa a defrost radi preko prostog grejaca. Muke sam mucio da objasnim ljudima da to nije inverter klima vec tezak budzet kinez, "ali kako onda greje na -12?!". Iz istog tog misljenja su se izrodili ljudi koji na omalterisanu kucu od 90 kvm stave jednu (ali inverter!) klimu i misle da ce to nekako da resi stvar, em jedna klima ne moze da bude jaca od gubitka em inverter apsolutnu poentu nema ako je klima prinudjena da radi na max stalno.

Stvari su nešto kompleksnije od inverter greje na max stalno. Veličina prostora, izolacija, broj i raspored prostorija, spoljne temperature i vlažnost, postoji puno stvari koje utiču na potrošnju. Pisali smo puno puta o svemu.

Upravo o tome i pricam al izgleda tesko je citati. Aj kazi mi jos nesto sto sam vec napisao.

Čudno je to. Kada je napolju 20c onda je lepo i toplo a kada je unutra 20c onda je hladnjikavo.
Naj veća ušteda struje i goriva pored dobre izolacije su debeli džemper i duge gaće danju a jorgan i vruća cigla noću.
Možda smo mnogo razmaženi. Pravi kanađani ne mogu ni da spavaju u toplom, odškrinu prozor usred zime.
Većina Srba je ipak navikla na umerenu kontinentalnu klimu, pa iskustava Kanađana, inuita i crnaca iz podsaharske Afrike nisu relevantna za naš slučaj u vezi ove teme 😁

To je mit da je cela kanada neka zaleđena santa leda. Toronto je na geografskoj širini Pariza 90% naseljenih mesta je u južnom delu a sa zapadne obale Vankuver je komšija Kaliforniji, panika kada padne sneg, toplije nego u Beogradu. U Torontu sam više puta viđao +35c i više a samo jednom -40c.

Umesto jorgana bolja je dunja, naravno ne prošivena. Na perjanu dunju mislim, ako neko ne zna šta je to. Ako ti vruće samo malo potisneš perje i sam sebi namestiš temperaturu.

To je mit da je cela kanada neka zaleđena santa leda. Toronto je na geografskoj širini Pariza 90% naseljenih mesta je u južnom delu a sa zapadne obale Vankuver je komšija Kaliforniji, panika kada padne sneg, toplije nego u Beogradu. U Torontu sam više puta viđao +35c i više a samo jednom -40c.
Jeste, ali Pariz ima toplu golfsku morsku struju sa kariba preko atlantika ( kao i cela zapadna evropa, da nje nema bilo bi hladno kao u kanadi .

Pričaš kao da neznaš da sam proveo godinu dana u Parizu i 25 godina u Kanadi. Jeste da Pariz ima topliju klimu ali i posebnu micro klimu kao većima tako velikih gradova. Nije sve u klimi nego i u običajima i kako se gde živi.

Ta-na-na-na! Prvo privreda (energent), onda gradjanstvo (proizvodi).

Kolika je ovo budalaština... Umesto da se podigne cena za domaćinstva kako bi se stvarno promovisala štednja, sada su građani stimulisani da se greju na struju jer je cena ostalog ogreva skočila i po 100%. Ovako, skaču cene proizvoda, skače potrošnja jer će se svi grejati na struju, skače deficit zbog uvoza struje, a pada konkurentnost privredi i smanjuje se izvoz, što opet povećava deficit a verovatno i vodi gašenju određenog broja radnih mesta. Čisto populistička politika, ali mislim da će nas ozbiljno koštati.

Državi je lakše da izvrši pritisak na privredu koja mora da radi, i tako napuni budžet.
Kad cene porastu, iz pune vreće deliće olako "helikopter pare".

Ako građanstvu podigneš cenu i onemogućiš i grejanje, eto ga na ulici. Ovako pritisneš privrednike i mirna Bačka, ravan Srem.

Nama su iskeli sve glavne grane privredne bogatih zemalja: sex trafiking, droga, naoružanje.
Tek onda ide poljoprivreda.
Budžet nekako mora da se napuni. A kad nema odakle ... prodaće se eksploataciona prava na litijum.

Sto se tice poskupljenja, mislim da je logicno da drzava izjednaci cenu svih energenata sa okolnim zemljama, kao sto je izjednacila gorivo, tako treba i struju i ostale energente.
Sto bi se kinezi, nemci ili bilo ko drugi bogatili na jeftinim energentima u Srbiji kada nigde u okolini nemaju jeftinije energente.
Zar im nije dovoljno sto imaju jeftinu radnu snagu?

Logika ti je ispravna, ali ako to urade sledi bunt.
Struju troši 100% građana i nema alternativu, mora da se plaća ili je nemaš.
Kao što reče kolega iznad, čist populistički potez koji nema uporište, jer lakše je ostaviti ljudima da troše jeftinu struju, a naplatiti im to preko proizvoda koje non-stop koriste, nego im direktno povećati račun za struju. Prosečan građanin nema kapacitet da racionalno sagleda stvari i izvuče racionalan zaključak, to političari znaju i zato i donose ovakve nakaradne mere.
Mene su u aprilu pljuvali i smejali mi se kada sam prodavao EUR i kupovao CHF, pričali mi da ću proći kao što su prošli ljudi koji su uzimali kredite u CHF (nigde veze, ali dobro). Sad kad ih pitam koliko je otišao CHF u odnosu na EUR, ćute ili mi kažu da će sve to da se vrati na početak za neko vreme. Ne prate, nemaju informacije (ili su dezinformisani buljenjem u TV), nemaju kapacitet da izvuku pametan zaključak i zato je to tako.

Velika većina u Srbiji nema mogućnost da plaća tržišnu cenu struje. Čak i bogata Norveška subvencioniše građane. Baš sam juče slao drugarima kako izgleda razlika ove u odnosu na prošlu godninu, pri čemu su cene krenule na gore još na jesen.
Screenshot_20220920-082842_Edge.jpg

Sto se tice poskupljenja, mislim da je logicno da drzava izjednaci cenu svih energenata sa okolnim zemljama, kao sto je izjednacila gorivo, tako treba i struju i ostale energente.
Sto bi se kinezi, nemci ili bilo ko drugi bogatili na jeftinim energentima u Srbiji kada nigde u okolini nemaju jeftinije energente.
Zar im nije dovoljno sto imaju jeftinu radnu snagu?
Razumem tvoj ugao gledanja, no šta ih sprečava da svoje poslovanje presele u susedstvo gde je radna snaga možad još jeftinija.
To izjednačavanje cena koje se promoviše u medijima je suluda ideja ... da se ekspresno uvodi, preko noći. Toga nema ni u EU među najjačim članicama koje operišu na jedinstvenom tržištu
sa jednom valutom, evrom.
Mitar1982 je naveo EU situaciju sa kojom se potpuno slažem.

Struje će biti, malo se treba strpiti jer se nisu svi sa "Starog kontinenta" pripremili za situaciju - "Šta ako Rusi zavrnu..."
Solidarnost.✊

Razumem tvoj ugao gledanja, no šta ih sprečava da svoje poslovanje presele u susedstvo gde je radna snaga možad još jeftinija.
To izjednačavanje cena koje se promoviše u medijima je suluda ideja ... da se ekspresno uvodi, preko noći. Toga nema ni u EU među najjačim članicama koje operišu na jedinstvenom tržištu
sa jednom valutom, evrom.
Mitar1982 je naveo EU situaciju sa kojom se potpuno slažem.

Struje će biti, malo se treba strpiti jer se nisu svi sa "Starog kontinenta" pripremili za situaciju - "Šta ako Rusi zavrnu..."
Solidarnost.✊
Možda ih sprečavaju subvencije koje su dobili od države i ugovori koje su potpisali (ako takvi uopšte postoje obzirom da su nedostupni na uvid javnosti)?
Mada na primerima Geoxa i Fiata vidimo da ni to ne znači mnogo i da su spremni i da plate penale (kako da ne) ako procene da je vreme da idu.

Za tu se situaciju "Ako Rusi zavrnu..." energente niko u EU nije pripremio, svi se nadaju da neće tj. da neće baš potpuno...

Kako je krenulo - zima polovinom septembra, treba dočekati proleće...

@Čika_Kure
He he.. sam si skontao subvencije i ugovore. Zato i nisu javni.
Tako se isto iz zapadne Evrope "nisu" pripremili za sankcije ... u dogovoru sa Kremljom su i tokom sankcija
upumpavali naftu, gas, remontovali turbine... Svakih nedelju dana iskoci nova aferta o tome ko je ispod zita shurovao sa Putkom. I nema dokaza da to netraje i dallje.
Elegantno izvezene ukrajinske zitarice u EU. Itd.
Obezbedili su se oni, ne brinem ich. Belosvetska politika.

Izvinjavam se na offtopicu.

Da se vratimo na naš teren - Milorad Grčić čovek od zadatka i temu - grejanje na struju.

Pozdrav, pitanje za vlasnike konvektorskih (norveskih) radijatora. Da li se kod vas cuje pucketanje (krckanje) prilikom zagrevanja i hladjenja vaseg radijatora, kupio sam Gorenje OptiHeat 2000 EWP i ovo pucketanje mi priločno smeta

Poneki Glamox se znao čuti, stari Siemens takođe, Adax Neo ne. Zavisi od konkretne grejalice. Imao sam gomilu Glamox grejalica u staroj kući, imam i sad jednu u kancelariji za koju nisam primetio da krcka.

Treba mi savet za zagrevanje suterena, visina plafona je 2.05m, ukopan je nekih 1.5m, gornji spratovi se greju preko centralnog grejanja. Leti je jako prijatno dole, do 23'C i tada je sve super ali zimi se osetno spusti temperatura. Kvadratura: dve prostorije od po 5-6 m2 i jedna veća od oko 20m2, vrata su na svim prostorijama skoro uvek otvorena, tako da možemo gledati kao da su sve spojene. Mislio sam se da uzmem jedan panelni/norveški radijator od 2kW za sada. U ovom prelaznom periodu koristim trenutno običnu grejalicu sa ventilatorom i ona brzo postigne neku prijatnu temperaturu i na nižim podešavanjima.

A da uložiš u klimu.. brzo će ti se isplatiti.

To ti je ekstra za klimu, za oko 60.000 možeš da ugradiš ok klimu da greje to 99% vremena bez problema, ne znam koliko dugo se boravi ali ako potroši prilično kilovata brzo će se isplatiti, za dve-tri sezone.

Nekoliko sati dnevno mi treba grejanje, makar za sada.

Pozdrav,
Kupio sam grejalicu gorenje optiheat 2000 gtpt da grejem dnevnu + trepezariju (priblizno 13 kvadrata). Medjutim kada je ukljucim i namestim temperaturu na 25, temperatura krene da se podize do 19/20 i vise ne ide na gore. Od stolarije imam pvc prozore i balkonska vrata, pa me zanima da li je do izolacije stvar sto ne moze da se ugreje ili je do same grejalice?
Svakako, zanima me sta preporucujete, klima nije opcija jer sam pod kiriju, nije moj stan.

Vidim da ima neki eko mod koji je je ogranicava da greje do 22C (~22C mereno u njenoj blizini), da nije to? Ili je termostat lose resen... Je l greje ona kada je setovana na 25C, a sobna je na 19-20C ili se iskljuci? Probaj da je podesis na vecu temp ako je to slucaj. Zanemari sta pise na displeju. A, ako ona radi non stop, a ne moze da zagreje preko 20C, onda je izolacija stvarno losa i imas ogromne, preterane gubitke toplote. Na kraju, moze biti da je sama grejalica neispravna.

Vidim da ima neki eko mod koji je je ogranicava da greje do 22C (~22C mereno u njenoj blizini), da nije to? Ili je termostat lose resen... Je l greje ona kada je setovana na 25C, a sobna je na 19-20C ili se iskljuci? Probaj da je podesis na vecu temp ako je to slucaj. Zanemari sta pise na displeju. A, ako ona radi non stop, a ne moze da zagreje preko 20C, onda je izolacija stvarno losa i imas ogromne, preterane gubitke toplote. Na kraju, moze biti da je sama grejalica neispravna.
Greje ona sve vreme, ne gasi se. A za taj eko mod prvi put čujem, ne znam ni kako se pali to isto. Ja se nadam da je do grejalice, ali je verovatno u pitanju izolacija, jer se na samoj grejalicu ponekad i spusti temperatura za stepen, dva. A da li uopšte vredi ugrađivati grejače u klimu, to sam negde pročitao da može pomoći standardnoj klimi da greje?

Ne vredi, grejac sluzi samo da otopi led na tacni u spoljnoj jedinici.

Pozdrav,
Kupio sam grejalicu gorenje optiheat 2000 gtpt da grejem dnevnu + trepezariju (priblizno 13 kvadrata). Medjutim kada je ukljucim i namestim temperaturu na 25, temperatura krene da se podize do 19/20 i vise ne ide na gore. Od stolarije imam pvc prozore i balkonska vrata, pa me zanima da li je do izolacije stvar sto ne moze da se ugreje ili je do same grejalice?
Svakako, zanima me sta preporucujete, klima nije opcija jer sam pod kiriju, nije moj stan.
Kolika je ukupna površina dnevne sobe i trpezarije?

Vrh Dno