Šta je novo?

Grejanje na struju

Uljni radijator, kalorifer, norveski radijator, kvarcna grejalica, termoakumulaciona pec, konvektorska grejalica. Sve one identicno trose struju, znaci 1kw struje daje 1kw toplote i nema potrebe kupovati neki skuplji model jer kalorifer od 2kw za 2000din trosi struje isto ko i najskuplji norveski ili konvertorska pec od xxx evra jer svi imaju obicnu grejnu zicu u sebi koja je identicne efikasnosti kao sto sam napisao 1/1

jam da efikasnost opada sa temperaturom, tj nije isto na 0c i - 15c? Imaš li neku tablicu gde se to može
Da, efikasnost pada na minusima ali je i na -15C odnos 1 prema 2 na boljim modelima. Ima te tebele kod Fujitsu modela i ostalih ozbiljnih proizvodjaca.

Pa i "norveški" greju samo dok rade, ohlade se vrlo brzo po prestanku rada. I troše struju standardno, ušteda zbog preciznog termostata je mizerna i neuporediva sa klimama npr. Kvarcne IC-grejalice nikad ne bih uzimao za grejanje stana, to mi je ok za terase i sl, u stanu su em opasne zbog požara, em ne greju vazduh, pa je skroz čudan osećaj.
Prostorija se zagreje onoliko koliko energije uložite u njeno grejanje pa bilo da su grejalice koje greju zračenjem ili konvekcijom. I kvarcne zagreju vazduh ali posredno - greju objekat u koji zrače a zatim on konvekcijom greje vazduh.

Uljni radijator, kalorifer, norveski radijator, kvarcna grejalica, termoakumulaciona pec, konvektorska grejalica. Sve one identicno trose struju, znaci 1kw struje daje 1kw toplote i nema potrebe kupovati neki skuplji model jer kalorifer od 2kw za 2000din trosi struje isto ko i najskuplji norveski ili konvertorska pec od xxx evra jer svi imaju obicnu grejnu zicu u sebi koja je identicne efikasnosti kao sto sam napisao 1/1
Skroz si u pravu. Samo neke od ovih navedenih akumuliraju tu toplotu, pa je odaju okolini u dužem vremenskom periodu. Pa ako nema struje (što se preti "od gore") onda ti akumuliraš kada ima, pa ti ne bude hladno kada nema struje.

Aha znaci, i klima od 1kw potrosi isto struje da zagrije prostoriju kao i uljni radijator, kalorifer, norveski radijator, kvarcna grejalica jer 1kw je 1kw?

Skroz si u pravu. Samo neke od ovih navedenih akumuliraju tu toplotu, pa je odaju okolini u dužem vremenskom periodu. Pa ako nema struje (što se preti "od gore") onda ti akumuliraš kada ima, pa ti ne bude hladno kada nema struje.
Pa ako grejalica ima neki materijal u kojem skuplja toplotu, to znaci da ce manje toplote otici u vazduh okolo, tako da ti na isto dodje.
Svi koji kazu da radijator "akumulira toplotu", ne razmislja da je morala da se potrosi struja prvo da bi se ugrejala ta pec pa tek onda da se trosi struja na zagrevanje okoline.
U prevodu, grejalice koje akumuliraju toplotu trose vise struje od onih koji je ne akumuliraju jer te druge odmah dele toplotu u okolinu.
Ne razumem sta vam znaci to da one greju jos neko vreme kada se iskljuce, kada toliko isto dugo ne greju prostoriju (za razliku od recimo kalorifera) kada se ukljuce jer im treba vremena da se zagreju.
Akumuliranje toplote ima smisla samo ako ima nestasice struje ili u doba jeftine struje.
A za akumuliranje u doba jeftine struje je termoakumulaciona zakon.

Ne. Princip rada grejanja sa klimama je takav da klima crpe energiju iz spoljnjeg vazduha tako da potrošiš 1kW a dobiješ 2, 3 pa i 4 puta više toplotne energije u zavisnosti od temperature spoljnog vazduha. Klima je zapravo toplotna pumpa vazduh - vazduh. Pročitaj tehničke karakteristike nekih inverter klima koji se kod nas prodaju.
Aha znaci, i klima od 1kw potrosi isto struje da zagrije prostoriju kao i uljni radijator, kalorifer, norveski radijator, kvarcna grejalica jer 1kw je 1kw?
Ne.

Ne. Princip rada grejanja sa klimama je takav da klima crpe energiju iz spoljnjeg vazduha tako da potrošiš 1kW a dobiješ 2, 3 pa i 4 puta više toplotne energije u zavisnosti od temperature spoljnog vazduha. Klima je zapravo toplotna pumpa vazduh - vazduh. Pročitaj tehničke karakteristike nekih inverter klima koji se kod nas prodaju.

Ne.
Meni se cini da je njegov komentar sarkastican a ne pravo pitanje.
Ocigledno nije procitao moj post kako treba pa nije video da nisam naveo klimu u spisak grejalica cija efikasnost je 1/1.

Bogami, ja se skoro raspravljao sa jednim građevinskim inžinjerom, objašnjavao mu princip rada toplotne pumpe, i kako klima dobija taj "višak" toplote iz spoljnjeg vazduha, on me bledo gledao i govorio kako inverter ustvari troši manje struje jer "dogreva kad ugreje"
Ne zna čovek da energija mora od nekuda da dođe, ne može čudesno klima od 1kw struje da isporuči 4kw toplotne energije bez da ta 3kw uzme odnekud. A ja imao 2 iz fizike

Jeste 😂😂😂😂
Moj bojler ima deset crtica. Važi li se to?

Meni se cini da je njegov komentar sarkastican a ne pravo pitanje.
Ocigledno nije procitao moj post kako treba pa nije video da nisam naveo klimu u spisak grejalica cija efikasnost je 1/1.
Naravno da je sarkastican. Procitao sam ja ali se ne slazem sa tobom. Jer nije sve crno bijelo kako ti to navodis za grijalice. Neka grijaca tijela efikasnije prenesu toplotu okolini. Ja sam licno probao par tih grijalica i zadrzao se na kovektoru. Brzo mi zagrije sobu, odrzava ugodnu temperaturu i ne radi non stop nego pali grijac u kratkim intervalima zbog preciznog termostata. Dok mi je npr kalolifer duze radio da zagrije sobu i vece su razlike u temperaturi jer mu treba vise vremena zbog termostata da se ponovo upali i grije pa je u sobi znalo da bude ili pretoplo ili hladno. Sa kvarcnom je tek bio cirkus jer ne grije vazduh vec samo dio gdje je usmjerena. Znaci dok jednoj grijalici treba par minuta da zagrije prostoriju drugoj treba duplo vise vremena samim tim i potrosi vise struje jer grijac radi duze. Konvektor nije neko cudo i ne treba ocekivati cuda od njega ali je po mom iskustvu efikasniji od ostalih grijalica koje sam ja koristio.

Ps znam i ja neke bisere al necu da se hvalim kao vi :d

Da li su sve te grejalice bile iste snage?

@shoma i ja sam subjektivno primetio to da nije isto grejanje u odnosu na to kako se toplota akumulira u prostoru, ovaj deo kuće koji grejem na klimu ipak nema taj "postojani" osećaj toplote, jer npr tokom minusa i pauze za defrost, oseti se odmah hladnoća. Grejanje vazduha najlakše "pobegne", a ako se toplota akumulira u nečemu (cigla, metal) duže daje taj osećaj isijavanja, fizika kaže da je to sve isto prostor troši a ne grejalica, ali opet, topao vazduh jeste vrlo pokretan i najbrže "pobegne" bilo da zagreje plafon, izađe kad luftiraš itd.

Priča o ovome je slična o tome kao npr Gree Amber ima A+++ a nikad ne spušta modulaciju ispod 400w, pa možda ima A+++ ali u savršenim test uslovima, u realnim uslovima klime koje niže moduliraju manje struje troše u praksi.

🤔
To što zagreva metal, ciglu itd. potroši energiju na to zagrevanje. Nema tu nikakvog specijalnog dobitka. Ja sam na početku prošle grejne sezone izbacio klasični kotao i zamenio kotlom na pelet ali peleta ni za lek. Kupio sam najjeftiniji kalorifer od 2kW služio me sasvim korektno više od mesec dana. Bolje nego uljani radijator iste snage. Iskustva su različita.

Poslednja izmena:
@Neprofesionalac
Da, bile su iste snage. Eto tebi je bolje grijao kalolifer nego uljani radijator iako su iste snage. O tome ja i pricam.

🤔
To što zagreva metal, ciglu itd. potroši energiju na to zagrevanje. Nema tu nikakvog specijalnog dobitka. Ja sam na početku prošle grejne sezone izbacio klasični kotao i zamenio kotlom na pelet ali peleta ni za lek. Kupio sam najjeftiniji kalorifer od 2kW služio me sasvim korektno više od mesec dana. Bolje nego uljani radijator iste snage. Iskustva su različita.
Nigde ja nisam rekao da potroši manje energije, nego da je postojanije grejanje kada toplotu akumulira zid ili ploča pa kasnije isijava, nego kada ugrješ sam vazduh. To doduše, jeste subjektivno.

Kaloriferi i uopšte grejalice sa ventilatorima su bolji za prometne prostorije, brže zagreju ali toplota ne traje dugo.
Toplotni akomulatori za zatvorene prostorije koje se ne vetre puno.

@shoma i ja sam subjektivno primetio to da nije isto grejanje u odnosu na to kako se toplota akumulira u prostoru, ovaj deo kuće koji grejem na klimu ipak nema taj "postojani" osećaj toplote, jer npr tokom minusa i pauze za defrost, oseti se odmah hladnoća.
To je zato sto ti je klima slaba za taj prostor ili je izolacija i stolarija losa. Ja grejem kucu 90m2 sa 5 klima i 5cm izolacijom i taj problem nemam, kad se zena ne zali onda ti je sve jasno.

Tek sad vidim. Cal/h nema smisla. To je količina energije.
1Wh = 859.8cal.

Cal/h je snaga. Možda je Mike navikao na severnoameričko označavanje pa mu znači, mi u centru Evrope osim za označavanje klime koristimo isključivo SI sistem.

Tačno, nisam znao kako se to "ovde" računa ali to je što se navodi na uređajima za grejanje i hlađenje u Americi i Kanadi. Odnos prema izvoru energije za grejanje a time i hlađenje i aktualne prenesene energije (minus gubitci) određuje efikasnost grejanja/hlađenja u određenoj prostoriji.
Meni je najviše bilo potrebno za konstrusanje peći i komora za odmašćivanje auto delova pomoću visokih temperatura i za activaciju lepka za kočione materijale. Deo formule za određivanje količine plina a time i određivanje koštanja obrade proizvoda. To je industrija u kojoj sam radio preko 20 godina.

Bogami, ja se skoro raspravljao sa jednim građevinskim inžinjerom, objašnjavao mu princip rada toplotne pumpe, i kako klima dobija taj "višak" toplote iz spoljnjeg vazduha, on me bledo gledao i govorio kako inverter ustvari troši manje struje jer "dogreva kad ugreje"
Ne zna čovek da energija mora od nekuda da dođe, ne može čudesno klima od 1kw struje da isporuči 4kw toplotne energije bez da ta 3kw uzme odnekud. A ja imao 2 iz fizike
Sta tu moze biti po sredi, u narodu vlada misljenje kako su samo inverter klime "efikasne" tj da taj inverter utice i na mogucnost rada na nizoj temp kao i svasta nesto sto je doslo kao novina sa generacijom "inverter" klima a uopste nema veze sa inverterom vec jednostavno modernijim uredjajima sa vise mogucnosti. Mozda se on fokusirao da ti razbije tu zabludu misleci da verujes u nju i... nije pogresio, inverter i jeste samo varijabilni motor a ne "on/off" sistem kao ranije. Moguce je da se niste razumeli dobro. Sve ostale opcije generalno nemaju veze sa inverterom direktno vec su tu jer su inverter klime gornji segment trzista. Inverter zaista stedi energiju samo ako je klima ugradjena proporcionalno, ako stavimo jednu 12icu na stan od 90m2 ona sasvim sigurno nikada nece raditi ni na jednom drugom stupnju sem na max tako da je u toj situaciji inverter potpuno beskoristan, recimo. A cesto vidjam takve postavke.

Poslednja izmena:
Mi godinama stedimo svaki wat! I šta više da ustedim,osim da se sa bebom skupimo svi u jednoj sobi od 10 kvadrata da bi nam usteda bila kolika tolika.Zgrada nema mogućnosti na drugi vid grejanja osim struje... Pa pravda... Imesto da je drzava davala bespovratbna sredstva da se urade izolacije starih komunistickih zgrada i svi ustede, u jagodini je dato tacno 10 programa sufinasiranja solarnih panela i sufinansiranje pvc prozora i vrata...

Da li na grejanje kuce od 100 kvadrata, recimo da radi kotao od 6 ujutru, do 10h uvece, sest meseci, moze da se potrosi vise od 1K evra za struju?

Posto sad na drva dadoh 2K evra, a imam ovo cudo pored kotla na drva, pa da vidimo sta se vise isplati. U proseku placam struju mesecno kad pumpa za vodu ne radi, preko leta, oko 3-4k.
Zimi sa pumpom to ode za 1-2k vise u proseku.

Sta tu moze biti po sredi, u narodu vlada misljenje kako su samo inverter klime "efikasne" tj da taj inverter utice i na mogucnost rada na nizoj temp kao i svasta nesto sto je doslo kao novina sa generacijom "inverter" klima a uopste nema veze sa inverterom vec jednostavno modernijim uredjajima sa vise mogucnosti. Mozda se on fokusirao da ti razbije tu zabludu misleci da verujes u nju i... nije pogresio, inverter i jeste samo varijabilni motor a ne "on/off" sistem kao ranije. Moguce je da se niste razumeli dobro. Sve ostale opcije generalno nemaju veze sa inverterom direktno vec su tu jer su inverter klime gornji segment trzista. Inverter zaista stedi energiju samo ako je klima ugradjena proporcionalno, ako stavimo jednu 12icu na stan od 90m2 ona sasvim sigurno nikada nece raditi ni na jednom drugom stupnju sem na max tako da je u toj situaciji inverter potpuno beskoristan, recimo. A cesto vidjam takve postavke.

Ako prostor od 90 kvm (recimo da je otvoren prostor iz jednog dela) ima gubitak toplote od npr. ekvivalnetnih 1500 W na svaki čas, sa aspekta potrošnje je apsolutno nebitno da li će taj gubitak nadoknaditi jedna, dve ili više klima. Potrošnja će biti u svakom slučaju ukupno 1500 W. Više uređaja se uzima kako bi se podigao komfor na viši nivo i zbog toga da uređaj ne bi radio pretežno pod maksimalnim opterećenjem. Dakle jedna klima na max (npr. 1500 W), dve klime po 750 W ili tri po 500 W, apsolutno je nebitno, ako gledamo samo potrošnju. Inverter klime pokrivaju sve segmente tržišta, kako budžet tako i top modele, pa se tako cene za mono split sisteme kreću od 300 do 3000+ eura. Sama potrošnja invertera zavisi od izolovanosti prostora, a ne od toga da ona radi na 300, 500 ili 1500 W. Kada u jednačinu ubacimo i COP...
Postavka jedne klime se uvek viđa kada je obezbeđen drugi vid grejanja (npr. u noovgradnji stanovi su priključeni na CG, a investitor je u dnevnu sobu ubacio jednu klimu), pa je predviđeno da se klima koristi primarno za hlađenje.

Nazad
Vrh Dno