Šta je novo?

Grejanje na pelet

Ja to ne nadjoh. Na meniju na samok kotlu ili na ovom remote termostatu? Nisam doduse nista ni menjao, majstor kako ga je postavio, tako radi. Menjam samo temp vode, snagu, i temp na termostatu..

Ja to ne nadjoh. Na meniju na samok kotlu ili na ovom remote termostatu? Nisam doduse nista ni menjao, majstor kako ga je postavio, tako radi. Menjam samo temp vode, snagu, i temp na termostatu..
To ti je kad udjes na one tri crtice u donjem desnom uglu pa u delu parametri. Saberes sve brojke i dodas jedan je sifra. Mada bolje da ne cackas da ne zeznes nesto, nisam ni ja nesto strucan previse.

A da znam da ima deo gde trazi sifru, to nisam ni pokušavao. Sto ne znaci da necu sad kad znam kako 😂

410e tona, ovo je ludilo. Knjaževac je u pitanju, adresu prodavnice sam obrisao. Inače, u Nišu može da se nađe za 44000 za tonu.

1000106557.jpg

Ne znam kako je u drugim gradovima konkretno, ali ovo u Nisu sta rade sa peletom je za Toponicu. Ako uspes da nadjes negde cena ide od 44.000 pa navise.

Da meni je danas lik poslao cenu od 410 koji je pre dva meseca prodavao po 210e i koji je trazio kupca za peletaru jer ne može da nađe radnike da mu rade :)

Evo ga i oglas, nema mesec dana. Da skupimo 70k evra pa da se grejemo po nabavnu cenu

Prilozi

• 1000106562.jpg
    1000106562.jpg
    92.9 KB · Pregleda: 50
Mislim da je ovo delom posledica smanjivanja na 1200kw do crvene zone. Ako sam se lepo izrazio..

Nema to veze, pre je do regulativa koje su uvezli na uvoz peleta, do odobrenog izvoza peleta, do najave strozijih mera i taksi za proizvodjace peleta kao i do gramzivosti proizvodjaca/prodavaca.

Meni deluje da su oni svi u nekom dilu.

Ja imam 5t, hteo sam jos tonu da se baskarim do kraja februara ali te pare nema trika da im dam. Pre cu da uzmem inverter klimu, izadje malo skuplje.

Ja imam 5t, hteo sam jos tonu da se baskarim do kraja februara ali te pare nema trika da im dam. Pre cu da uzmem inverter klimu, izadje malo skuplje.
ne znam koliko grejes m2 ,da li imas izolaciju..ali da li si racunao oko izolacije, klima...isplativost?

6T nije malo para za jednu sezonu

Oko 160 sve ukuono, ima izolacije svuda i dobti prozori. Ali ukucani su malo zimogrozljivi. Ili kotao nije dobro podesen, ne znam..

Pretpostavljam da ti je sobni termostat podesen na ≥ 24 c.

23.5. Doduse, greje se 6 meseci okruglo..

Ozbiljna je to potrosnja, za izolovani objekat i tu kvadraturu. Prepodesavanje parametara ne bi ti donelo znacajnu ustedu. Ne znam koji tip radijatora imas, da li ti kotao radi 24h, da li je iskljucen standby rezim i sl.

Predimenzionisani i radijatori i kotao. Bez obzira koji su radijatori u pitanju ako je njihova snaga veća od predvidjene ode energija očas posla a o zagrevanju više vode da ne pišem. Kotao je priča za sebe i ne pomaže nikakvo podešavanje, jedino je rešenje transportna traka da se ne cimaju džakovi.

Naravno da ima veze koja je vrsta radijatora, razlika je skoro 1l vode po rebru izmedju tucanog i aluminijumskog. Nije isto zagrevati 80 ili 270 litara vode. Covek ima toby 20 kakav predimenzionisan kotao.

Radijatori su oni klasicni, aluminijumski. Kada bih drzao na 22.5c cele zime i gasio nocu, potrosnja bi bila oko 3.5t. Tako je i bilo prve godine kada je jnstalirano grejanje na pelet. Na drva kada smo se grejali temp je bila oko 26c konstantno, pa do 28/29. Sad nam je i na 23 hladno :)

Naravno da ima veze koja je vrsta radijatora, razlika je skoro 1l vode po rebru izmedju tucanog i aluminijumskog. Nije isto zagrevati 80 ili 270 litara vode. Covek ima toby 20 kakav predimenzionisan kotao.
Kolika je snaga radijatora ako je naredjano više rebara od potrebnog broja bez obzira koji su radijatori?
Da li se toliko više energije oslobadja?
Da li kotao radi sa većom snagom da bi nadoknadio više predate energije sa grejnih tela?
Koji su parametri izmenjivača kada je predimenzionisan kotao i da li je isto ložište za sve snage kotlova?
Sve to ima uticaj na potrošnju. Nije potrebna ista snaga kotla za aluminijumske, panelne ili tučane radijatore. Račun sve te stvari definiše.

Ukoliko je potrebna snaga radijatora u jednom objektu 20.000 kw, ne moze biti svejedno da li ce biti 220 rebara tucanog i 310 l vode, ili 156 rebara aluminijumskog i 80 l vode. Za istu snagu treba daleko vise energije zbog ogromne razlike u kolicini vode. Zato dobro isprojektovan predimenzionisani (po pitanju snage a ne kolicine vode) aluminijumski/panelni radijator znaci-niza temperatura polaza-manje utrosene energije-manja potrosnja energenata. Da je suprotno, toplotne pumpe i kotlovi na gas bi radili na prosecnoj temperaturi kotlova na cvrsto gorivo.

Ako je prethodno grejanje radilo na 70°C a novo radi na 60°C da li radijatori imaju istu snagu bez obzira koji su? Alluminijum ima najveći koeficijent provodljivosti toplote (oslobadja više energije) što automatski znači da je hladnija povratna voda, to se rešava računom da bi se ostvario temperaturni režim rada grejanja i ima uticaja na izbor kotla.
Snaga radijatora se ne predimenzioniše jer osim odavanja više energije u jedinici vremena povlači i veću količinu vode (više rebara ima) a to što misliš da je manje utrošene energije smanjenjem temperature grešiš jer nije ista snaga radijatora na različitim temperaturama te nije isto da li kotao radi pola sata na višoj temperaturi ili sat vremena na malo umanjenoj.
Toplotne pumpe rade na sasvim drugom principu od kotlova i njihova primena je preporučena za podno grejanje zbog niskog temperaturnog režima rada što povlači i manju razliku u odnosu na povratnu vodu a gasni kondenzaconi kotlovi su druga priča i promenom temperaturnog režima u odnosu na projektovani ne znam da li se štedi ali znam da radijatori nemaju dovoljnu snagu ako se smanji temperatura polaza (ljudi uglavnom smanjuju temperaturu). Za svaku vrstu kotla postoje preporuke proizvodjača za najpovoljniji temperaturni režim rada.

Sta ti imas od grejanja, pa da zavrsavamo ovu besmislenu raspravu.
''...a to što misliš da je manje utrošene energije smanjenjem temperature grešiš jer nije ista snaga radijatora na različitim temperaturama te nije isto da li kotao radi pola sata na višoj temperaturi ili sat vremena na malo umanjenoj''.
Pa nije slucajno navedeno 220 rebara tucanog u odnosu na 156 rebara aluminijumskog. To je identicna snaga za rezim 50/40/24. Ti si taj koji ocigledno ne razume.

Poslednja izmena:
Da vam olaksam diskusiju, pitao sam poznanika sto se pati sa drvima i briketom, 30m drva minimum a briket zavisno od zime, reko pelet?
Kaze on meni ajd sto je najveci kotao tada pre 3 ili 4 godine bio 25kW cini mi se , temepratura u kuci mu je 24-25 kotao na pelet bi potrosio ko zna koliko tona a i bio je skeptican u vezi cene peleta a ispsotavilo se da je u pravu. Nije isto ko moj kolega greje 70kvadrata sa manje od tone ali drzi na 21C i da se greje isto toliko na 25C

Vrh Dno