Šta je novo?

Grejanje na pelet

Bogami lepo spustili cenu peleta , verovatno i realna cena oko 200 ev

Prilozi

• Screenshot_5.png
    Screenshot_5.png
    47.1 KB · Pregleda: 88
Bivsa Zelena Drina u Bajinoj Basti. Odlican je to pelet. Inace u Kolubarskom okrugu i okolini cena je pala ispod 25k.

Ja bih sacekao, pasce cena tog od 240, ima ga na lageru koliko hoces.

Sem ako vestacki nenaprave da mu podignu cenu, idem logikom da je zbog blage zime ljudima sotao od prosle godine.

Zanima me neko vase misljenje koji pelet je dobar po vama poslednjih par godina. Od sledece sezone pocinjem da se grejem na pelet i trenutno sam u fazi istrazivanja. Vidim da ima milion proizvodjaca pa ne znam na sta najvise da obratim paznju. Da li da se oslonim na to da li pelet ima ili nema odredjeni sertifikat (A1, A2) ili da gledam od cega je napravljen pelet? Da li je bolji hrast, cetinari, bukva? Ako moze neka preporuka proizvodjaca bio bih zahvalan.

Moji su koristili Sparow od instalacije 2021. i kazu ove zime bio los dosta vise pepela ostavljao, pa su koristili Bioenergi, pa neki Forest, to su proizvodjaci koji se ovde u Nisu mogu naci na svakom stovaristu.
Drugar koristi Bioenergi vec 5 godina i kaze ok je

Sparow (A2) je užasno loš već 2 godine, skameni se u ložištu pa krene da se odbija novi. Bioenergy je dobar (i A1 i A2), ja poslednje 2 godine mahom koristim pelet iz Bojnika (A2) i zadovoljan sam.

Ja A1 ne pamtim da sam video, imam gomilu praznih dzakova sto mi otac dao i tamo je A2 od ova tri proizvodaca

Bas to me i zanima, neki koji ne ostavlja sljaku pa da moram dva puta dnevno da cistim. Sparrow mi je bio primamljiv ali sad definitvno leti sa spiska.

Slažem se da postoje pelet različitog kvaliteta, ali u većini slučajeva je problem peć i njeni parametri, sama instalacija, način upotrebe (redovno čišćenje ili ne) itd nego sam pelet.

Možeš kupiti po nekoliko vreća od različitih proizvođača pa uporediti. Ali ti niko ne garantuje da će sledeća tura od istog proizvođača biti istog kvaliteta. ;)

Ne bih se opterećivao previše oko toga koji je dobar/bolji, pre bih se fokusirao na to koji zaobići.

Ja sam ove grejne sezone koristio po prvi put Jela star i moram priznati da nije los, verovatno cu ove godine isti da uzmem.

• Like
Reagovanja: Ira
Sto kaze @Qiza Bitno je do kotla , Ja koristim kotao termomont a razni pelet koristio i ne vidim neku razliku

Veći kotlovi i jače peći bolje podnose lošiji pelet, dok kod puhalica koje nisu na sistemu radijatora je to mnogo ociglednije. Moj savjet je da ne gledate slijepo oznake već kupite pelet od nekoga ko je provjeren iz iskustva. Ja sam znao kupiti A1 koji je katastrofa i A2 koji je ekstra tako da ne znači to uvijek da je baš kako piše.
Imao sam situacija kada sam morao po 2 puta dnevno gasiti vatru tj prosipati onaj talog iz čašice u toku dana i strugati onaj katran, užas. A jedno vrijeme sam (živim u BiH) kupovao drugu klasu nekog peleta iz Šipova, po 7 dana nisam morao čistiti nikako peć, samo malo bude sivog pepela na dnu lužare, milina (taj pelet je bio baš onako svijetle bijelo žute boje, dok je ovaj lošiji bio većinski jelovina i daleko tamniji (plus kasnije sam saznao da ga loše obrađuju, bude mnogo kore u drvetu i ostataka zemlje i pjeska a od toga se hvata onaj talog na čašici koji se mora strugati)

Kotao koji sam uzeo je Alfa plam Commo 15. Sa njim cu grejati negde oko 55 kvadrata. Sve je novo i postavljeno pre par dana. Nisam do sada koristio pelet, a vidim da ima 100 vrsta i da im se kaloricna moc razlikuje i to dosta. Citao sam dosta o tome da neki pelet ostavlja sljaku i da se onda zapusi ona piksla pa bih da to nekako izbegnem. Nemam problem sa tim da ocistim pec svaki dan, ali ne bih da se bas zapusava dok sam ja na poslu. Takodje me zanima i od cega je bolji pelet bukva, hrast, cetinari?

Od cega je bolje vidis i mene to zanima ali zbog nedostatka kontrole ocigledno i nema neke veze.
Kao neko ko se greje na drva preferiram hrast, bukvu mogu da uzmem samo zbog drvca za potpalu ali i to sam resio briketom pa sada mogu da koristim drva sto mi ostanu od predhodne godine. Iz ovoga proizilazai da mi je logicno da je hrastov pelet tj.ocekujem da je najkvalitetniji tj da kao i drvo sporo gori i manje se trosi, bukva da daje vecu temperaturu ali da se brzo trosi i da od nje ima manje pepela.
Cetinari mozda dobro gore ali ostavljaju smolu, navodno cetinari se ubacuju da bi se vezali za drugo drvo i da stao mi mozak i ne mogu da se setim kako se zove ono malo u obliku valjda precnika 6mm duzine do 10mm, e da to ostane cvrstog obliga das e sto manje roni.

E sada bukva je i jeftinija od hrasta pa je zato pretpostavljam vise koriste a i meksa i laksa za obradu.

Meko drvo se ubacuje da vezuje, ne tvrdo. Gorstak je primera radi pelet koji je pravljen iskljucivo od cetinara, i odlican je, ali ga ne bih preporucivao za koriscenje vise sezona uzastopno. Mali test za proveru kvaliteta peleta, pelet zapalite sibicom/upaljacem i isti treba da gori kao sveca, a zatim ga ubacite u vodu i ukoliko odmah potone onda je to kvalitetan pelet. Ukoliko se stvara sljaka produziti vreme ubacivanja peleta i/ili brzinu ventilatora. Pretpostavljam da ta Alfa ima Mikronova elektroniku kod koje se mogu menjati parametri.

Danas zovem prodavca i kaže nema Spačvu i neće je ni dobijati jer je navodno država zabranila uvoz peleta!
Predlaže mi bukvu pelet Radnaović ili BERGE pelet Crna Gora i kaže da su ok (odlični), e sada znam da nisu hrast kao Spačva pa da li je neko ovde koristio nešto od ta dva brenda ili čuo neka iskustva...?

Ja vec dve godine lozim pelet gorex od proizvodjaca sumadija omega i jako sam zadovoljan uzeo pre nedelju dana 230e po paleti.

Ras pelet Bajina Basta, 170-175 evra po toni bez prevoza.

Od ove zime planiramo da pređemo na grejanje na pelet. Kuća nema izolaciju, a ni stolarija nije baš sjajna. Planiramo da kupimo kotao Termomont od 35kW, jer grejemo 250m2.
Ono što nas zanima da li je moguće peletom zagrejati prostorije na 22 - 23°C ako su dnevne temperature u minusu, uzimajući u obzir lošiju stolariju i nedostatak izolacije?
Spremni smo da potrošimo 15t preleta za sezonu, samo se brinemo da li pelet ima snagu da ugreje kuću u datim uslovima.
Unapred hvala na odgovorima.

Od ove zime planiramo da pređemo na grejanje na pelet. Kuća nema izolaciju, a ni stolarija nije baš sjajna. Planiramo da kupimo kotao Termomont od 35kW, jer grejemo 250m2.
Ono što nas zanima da li je moguće peletom zagrejati prostorije na 22 - 23°C ako su dnevne temperature u minusu, uzimajući u obzir lošiju stolariju i nedostatak izolacije?
Spremni smo da potrošimo 15t preleta za sezonu, samo se brinemo da li pelet ima snagu da ugreje kuću u datim uslovima.
To ti niko sa sigurnošću nemože reći! Ne zna se koliko su debeli zidovi i koliko toplote ostaje unutra, ali zašto izbegavati da se uradi izolacija, makar i parcijalno dok se cela kuca ne "obuče". Dati za pelet >3000e a ne neki deo odvojiti za makar izolovanje 1 strane pa sledece godine ostalo, mi je malo nelogično. Ili makar stolatiju promenite. Ja sam tako malo po malo, nije idealno,ali radi posao. Kada nemaš novca za sve.

Slicna kuca kod mojih na selu, skvaddratura do 200m2, kotao Alfin od 35kW, u prizemlju nova PVC stolarija, kuca izgradjena od poljske cigle bez izolacije, na spratu je karatavan preko koga je stavljen 5cm stiropora i trina. Potrose oko 6 paleta ali je petoplo, pa se kotao pali gasi 3 do 4puta dnevno, max su trosili 3 dzaka.
Temperatura ide 26-27C.
Ni meni nije jasno zato toliko davati para sem ako nije pelet za neki sitan novac ili se sam pravi od granja, biootpada.
Prozori standardni 140*160 PVC se krecu od 150 do 200e kvalitetniji a ima normalno i jeftinijih.

Hvala na odgovorima. Nisam rekla da hoćemo da kupimo 15t peleta, nego da smo spremni da toliko košta, a da nam bude toplo.
Promena stolarije i izolacija nam nije opcija, jer nam je ta kuća prelazno rešenje za narednih godinu dana.
Kasnije ćemo samo kotao premestiti, plašimo se kako ćemo ovu zimu provesti.

Monitrati za te pare invertere, grijati na struju, po izlasku iz objekta iste skinuti i odnijeti sa sobom. Upascete samo za ugradnju nekih 100 eura po inverteru sto dodje recimo dvije tri tone peleta, umjesto da spalite toliki kapital

Nazad
Vrh Dno