Šta je novo?

Grejanje na pelet

Posto planiram da uradim izolaciju same ploce tavanskog prostora koji se ne koristi, samo da potvrdim da li sam dobro shvatio proceduru.

1. na samu plocu prvo postaviti paronepropusnu foliju
2. postaviti staklenu vunu minimalne debljine 20cm, 2x10cm - postavljati unakrsno
3. odgore postaviti opet paronepropusnu foliju

Da li je ovo gore napisano tacno?

pogresno

1. aktivna parna brana na samu plocu. natpis folije ka vama. preklop min 10 cm i zalepljen trakom. Folija dozirano propusta vodenu paru iz unutrasnjeg grejanog dela (ispod ploce). propusta onoliko koliko vuna moze da dise. Ukoliko stavis paronepropusnu foliju tu ce doci do kondenzacije (kontakt folije i ploce)
2. izolacija
3. paropropusna sa jedne, vodonepropusna sa druge strane. ova folija nije obavezna ali moze da zastiti izolaciju ukoliok dodje do prokisnjavanja krova itd.. To je folija koja se stavlja na sam krov ispod crepa.. Dakle natpis opet ka vama.. Tako da je taj deo vodonepropusan i sprecava da se izolacija pokvasi ukoliko krov prokisnjava.. A ona kolicina vodene pare (mala dozirana) moze da prodje jer je ta folija sa donje strane paropropusna. Pa vuna moze da dise..

Cao svima!

Imam pitanje u vezi sa izborom kotla. U pitanju je kvadratura od 140m2 (400m3). Sve PVC stolarija, uglavnom debeli zidovi pa nema stiropora, mada se spremam da izolujem celu kucu. Tavan ima odlicnu izolaciju.

Nigde ne vidim konkretnu informaciju o BIOMEGAL pecima. Negde sam nasao komentar da je do malog broja korisnika. KEPO, TOBY i Alfa-Plam se najcesce pominju, ali nemam ideju koju da izaberem.

Npr gledam TOBY 20, Alfa Como 23, KEPO 25 MC, BIOMEGAL 35

Potpuno sam izgubljen :D

Hvala na pomoci!
Zasto gledas od 35kw? Imas i biomegal od 25kw, jer svi ostali kotlovi su ti u rasponu od 23 do 25kw.

35kw je previse za tu kvadraturu, moji imaju 32 Alfa plam i morace da ga menjaju da uzmu etazne ako se unormali cena peleta, ako i dalje skace vracaju se na drva.
treba odabrati kotao shodno pokrivensoti servisa

Čime si se do sad grejao? Kolika je bila potrošnja prošle zme?

pogresno

1. aktivna parna brana na samu plocu. natpis folije ka vama. preklop min 10 cm i zalepljen trakom. Folija dozirano propusta vodenu paru iz unutrasnjeg grejanog dela (ispod ploce). propusta onoliko koliko vuna moze da dise. Ukoliko stavis paronepropusnu foliju tu ce doci do kondenzacije (kontakt folije i ploce)
2. izolacija
3. paropropusna sa jedne, vodonepropusna sa druge strane. ova folija nije obavezna ali moze da zastiti izolaciju ukoliok dodje do prokisnjavanja krova itd.. To je folija koja se stavlja na sam krov ispod crepa.. Dakle natpis opet ka vama.. Tako da je taj deo vodonepropusan i sprecava da se izolacija pokvasi ukoliko krov prokisnjava.. A ona kolicina vodene pare (mala dozirana) moze da prodje jer je ta folija sa donje strane paropropusna. Pa vuna moze da dise..
Kolko sam pročitao parne brane uopšte ne propuštaju paru.

Kolko sam pročitao parne brane uopšte ne propuštaju paru.
i ne propustaju, ali aktivna parna brana i parna brana nije isto.. to su dve razlicite folije...
Da ne bude zabune oko stavke 3.. misim na to da je to folija koja se stavlja i na krov (ispod crepa).Ali ta folija se moze staviti i na izolaciju

Nego da li je neko razmisljao o kucnoj proizvodnji peleta? Koliko je posla oko toga i kolika je usteda? Ukoliko je previse posla, ulaganje masinu dve, da bi se stekla mala usteda, onda i nije tako pametno..

Ne upuštaj se u to. Sirovine, skladištenje, objekat za mašine... Skuplje će ti ispasti.

Ono što sam ja saznao od proizvodjača u nedavnom pohodu na pelet za novu sezonu je to da su sirovine problem trenutno. Srbija šume kao najveći "proizvodjač" sirovine istu ne da proizvođačima peleta. U jednoj fabrici su mi rekli da im se čini da to namerno rade da izazovu nestašicu iz nekog razloga. Proizvođač peleta kod koga sam poručio 2t za novu sezonu mi je tražio novac u napred da bi sirovinu platio odmah i bukvalno proizveo pelet jer ga nema na lageru.

Ne upuštaj se u to. Sirovine, skladištenje, objekat za mašine... Skuplje će ti ispasti.
Ima li neko kepo pelectro ili je imao prilike da vidi kako radi? da li je pouzdan, dugotrajan ili je to jos u test fazi? Mozda bi to bilo optimalno resenja uz postavljanje solarnih panela.. Pa sve sto se godisnje proizvede struje da se potrosi na grejanje, uz dogrevanje kroz pelet??

To sa solarnim panelima, proizvodnjom struje tokom većeg dela godine i isporučivanjem u distributivnu mrežu ima smisla. Treba da se vidi koliko je početno ulaganje. Vidim da i ovi Kepo pelectro imaju popriličnu cenu.

Zasto gledas od 35kw? Imas i biomegal od 25kw, jer svi ostali kotlovi su ti u rasponu od 23 do 25kw.

Video sam negde komentar da je potrebna jaca pec od BIOMEGAL, pa sam tu stavio za svaki slucaj. Moze i 25kw. Vise me interesuje izbor proizvodjaca.

Čime si se do sad grejao? Kolika je bila potrošnja prošle zme?

Ove godine smo kupili nekretninu i uvodimo centralno ove godine tako da nemam tu informaciju.

35kw je previse za tu kvadraturu, moji imaju 32 Alfa plam i morace da ga menjaju da uzmu etazne ako se unormali cena peleta, ako i dalje skace vracaju se na drva.
treba odabrati kotao shodno pokrivensoti servisa

Znaci najbolje da kontaktiram proizvodjace i dobijem informaciju od njih? Za Alfa Plam, konkretno, znam imamo servisera u selu tako da je to jedna od privlacijih varijanti.

Mene vise interesuje da saznam da li su neke od ovih proizvoda definitivni za zaobilazenje, odnosno nisu se dobro pokazali, imaju neke mane i sl.

Ja sam prošle godine kupio Biomegal 25. Za sad radi. Vidim da je elektronika ista kod još nekih proizvođača. Kad sam je setovao na fabričko podešavanje natpisi su bili na slovenačkom. Znači samo je mehanika naša - ostalo je uvoz.
Do sad sam koristio samo jednu vrstu peleta pa ne znam da li može bolje od ovog sa nekim drugim peletom.
Ako budeš izolovao fasadu sa 10cm stiropora mislim da ti od 20kW neće trebati veći kotao.

Sve to zavisi od samog objekta. Moze biti da mu i 15kW bude overkill. Bez da zna toplotne gubitke svog objekta sve je nagadjanje.

Koliku cenu peleta ocekujete ove godine?

Ima li negde bio pelet? Kontam da on pravi vecu kolicinu pepela, ako mogu da se ljudi greju na bale od biootpada zasto ne bi i pravili pelet.
Ne znam sada koliko je pametno narucivati pelet jer opet to drvo treba da ima odredjen procenat vlage a to se postize jula i avgusta kada drvu ima manje vlage u sebi.

Jedna od bitnijih stavki u proizvodnji peleta je susenje drvne mase. Nebitno da li je to drvo poseceno tokom zime, jeseni, proleca ili leta, ono svakako ima ogroman procenat vlaznosti u sebi. Da bi taj proces bio jeftiniji, peletare obicno otkupljuju (sirovu) drvnu masu, ali ta ista drvna masa dolazi na obradu tek nekoliko meseci kasnije, kada dobar deo vlage prirodnim putem "pobegne" iz drveta. Ali svakako je neophodno dodatno "vestacki" prosusiti drvo, pre nego sto se od istog naprave pelete/granule/briketi.

Bio pelet je bio ranije po vojvodini, ne znam da li ga jos uvek proizvode, jer ostavlja enormno mnogo pepela u odnosu na drveni, a i kalorijska vrednost mu je manja.

Ima i onih koji mesaju pelet sa kukuruzom ;)

Ako ima nekog iz okoline Nisa vreme je da se raspitujemo za koscice visnje dok ima visanja u Merosinskom okrugu.

Da li košcice idu u kotao na pelet bez ikakve prepravke?

uglavnom da.

Samo je neophodno dobro ih osušiti. Što obično zahteva dvorište, lopatanje i dežurstva da ih ne uhvati kiša, kao i na kraju skladištenje/džakiranje. Ko ima uslova i vremena, može fino da uštedi. Ali koliko znam, cena više nije tako povoljna kao ranije.

Jedno pitanje, ovo mi je prva godina grejanja na pelet. Imam nedoumicu u vezi termostat koji funkcioniše na sledeći nacin:
Podesim temperaturu recimo na 22, kotao se u tom slučaju pali na 21 i gasi na 23,znaci ima taj ospeg od 1 stepena. Da li je to ok ili nešto ne funkcioniše kako treba, odnosno da li to može da se menja ili zavisi od termostata?
Pošto svi koji se greju na pelet imaju uglavnom opseg od pola stepena neki čak i 0.7 razliku.
Meni ovo nije loše, nisam potrošio još ni 2 tone peleta, grejem oko 100kvadrata,imam izolaciju dobru i pvc stolariju. Ali mislim da bi nam više odgovarali kad bi moglo da se podesi da se pali na 0.5 stepena.znaci all stavim 22 da se pali na 21.5 i gore da ide do 22.5
Hvala unapred na odgovoru

Kod njega piše da je minimalna temperatura povratne vode 50 stepeni. Kako se onda tebi pali kotao na 21 a gasi na 23 stepena. To je preniska temperatura da bi uopšte mogao da se greješ. Da možda ti termostatom ne pališ i gasiš pumpu?
Ili to pričaš o temperaturi prostorije?

Kod njega piše da je minimalna temperatura povratne vode 50 stepeni. Kako se onda tebi pali kotao na 21 a gasi na 23 stepena. To je preniska temperatura da bi uopšte mogao da se greješ. Da možda ti termostatom ne pališ i gasiš pumpu?
Ili to pričaš o temperaturi prostorije?
Ne ne, nismo se razumeli, ja pričam o temperaturi prostorije. Znaci hoću da mi u sobi bude temperatura 23 stepena. Trenutna temperatura na termostatu je 23. Kotao je ugašen. Tek kada temperatura u sobi padne na 22, kotao se pali i radi dok temperatura u sobi ne dostigne 24 stepena, kada dostigne 24 on se ugasi.
Ako podesim na termostatu da mi bude temperatura u sobi 22, kotao će se uplati na 21 i radiće dok u sobi ne dostigne 23 stepena.

Jedno pitanje, ovo mi je prva godina grejanja na pelet. Imam nedoumicu u vezi termostat koji funkcioniše na sledeći nacin:
Podesim temperaturu recimo na 22, kotao se u tom slučaju pali na 21 i gasi na 23,znaci ima taj ospeg od 1 stepena. Da li je to ok ili nešto ne funkcioniše kako treba, odnosno da li to može da se menja ili zavisi od termostata?
Pošto svi koji se greju na pelet imaju uglavnom opseg od pola stepena neki čak i 0.7 razliku.
Meni ovo nije loše, nisam potrošio još ni 2 tone peleta, grejem oko 100kvadrata,imam izolaciju dobru i pvc stolariju. Ali mislim da bi nam više odgovarali kad bi moglo da se podesi da se pali na 0.5 stepena.znaci all stavim 22 da se pali na 21.5 i gore da ide do 22.5
Hvala unapred na odgovoru
Ja imam Salus termostat koji u aplikaciji na telefonu ima podesavanje da li zelim na 0.5 ili 1 stepen lufta. Ne znam koji termostat ti koristis?
I ja se grejem na istom fazonu sa termostatom i sobnom temperaturom.
Kolika bi trebala da bude temperatura vode polazne iz kotla? Ja podesio odavno na 70 stepena , da li je mnogo?
Koliku cenu peleta ocekujete ove godine?
24,000 - 26,000 ocekujem sada u aprilu, maju.

Zavisi od spoljne temperature i izolacije objekta. U načelu kad su hladni dani treba toplija voda i obrnuto. Ja je ovih dana držim na 50 stepeni i ok je. U januaru sam držao na 60.

Ukratko da. Morace da se gletuje i smirgla tj bice malo prasine ali to je skolski. Postoje i neka druga resenja da se izbegne prasina kad je vec sredjen sprat ali je sa spustenim plafonom najbolji efekat.

Kad se radi spusteni plafon ne stavlja se nikakva folija. Folije se stavljaju na tavanu.
Da li je ok da se na plafonima postavi stiropor, mrezica, glet? Jer je jeftinija varijanta a video sam na internetu da je moguce i tako izolirati?
Zavisi od spoljne temperature i izolacije objekta. U načelu kad su hladni dani treba toplija voda i obrnuto. Ja je ovih dana držim na 50 stepeni i ok je. U januaru sam držao na 60.
Ja imam izolaciju spoljnu i pvc prozore a stoji 70 temperatura od pocetka 😅

Ja imam Salus termostat koji u aplikaciji na telefonu ima podesavanje da li zelim na 0.5 ili 1 stepen lufta. Ne znam koji termostat ti koristis?
I ja se grejem na istom fazonu sa termostatom i sobnom temperaturom.
Kolika bi trebala da bude temperatura vode polazne iz kotla? Ja podesio odavno na 70 stepena , da li je mnogo?

24,000 - 26,000 ocekujem sada u aprilu, maju.
Termostat je neki point, nemam aplikaciju na telefonu.. Sad na tom termostatu postoje razne opcije ali nisam siguran da li postoji mogućnost ručnog podešavanja tog temperaturog opsega, a i ako ima ne znam da li bih umeo sam da podesim, pa ako neko ima isti ili zna kako se to podešava, bio bih zahvalan.
A jel i tebi ide po principu koji sam gore naveo? Ide 0.5 ili 1 stepen kad spusti da se upali, i ugasi kada predje iznad zadate temworaturu za tih 0.5 ili 1

Termostat je neki point, nemam aplikaciju na telefonu.. Sad na tom termostatu postoje razne opcije ali nisam siguran da li postoji mogućnost ručnog podešavanja tog temperaturog opsega, a i ako ima ne znam da li bih umeo sam da podesim, pa ako neko ima isti ili zna kako se to podešava, bio bih zahvalan.
A jel i tebi ide po principu koji sam gore naveo? Ide 0.5 ili 1 stepen kad spusti da se upali, i ugasi kada predje iznad zadate temworaturu za tih 0.5 ili 1
Da bas tako

Nazad
Vrh Dno