Šta je novo?

Grejanje na pelet

Nema čovek drugog, samo point..

Сад ће трећа сезона коју се већ грејемо на пелет. ПВЦ столарија, зидови куће су око 33цм дебели али немам изолацију само је малтрисана. Купио сам Алфа Плам Комо Компакт 23kw за етажно грејање који је у приземљу куће а греје се први спрат неке површине око 80 квадрата. Котлом нисам задовољан због чишћења пре свега а и потрошњом. Прошле сезоне сам потрошио око 4Т пелета. Користио Коларевић и могу да кажем да је добар, не оставља много шљаке и не прља котао као sperow. Ове године сам узео Голијски па ћемо да видимо. Иначе изоловао сам цеви додатно у просторијама које не грејемо и купио безжични термостат унитек 5q7RF коју су уградили за 3300 динара + наплате 20цм кабла 100 динара али пре тога ти мозак иступе како сам ја то већ требао да купим и шта да они сад до немају. Нико ми није ни реко да треба кад сам их звао а питао сам шта све треба и кој термостат. Пријавио сам да пећ много троши рекли су зато што је много запушена ту сам попиздео јер је до детаља чистим па сам терао да ми покаже где је запушена, на крају је испало наравно да није. На све што им укажеш није до пећи или је до инсталација или је до пелета или је до тога што се не чисти добро. Иначе у мом крају су почели масовно да уводе грејање на гас због тога што је за 3 године цена пелета скочила (по тони) за 20е и тек ће . По мом неком сад виђењу боља опција је била да сам тај новац уложио у 2 инвертер климе и изолацију. Видећемо каква ће ова грејна сезона да буде и како ће котао сад да ради.

Сад ће трећа сезона коју се већ грејемо на пелет. ПВЦ столарија, зидови куће су око 33цм дебели али немам изолацију само је малтрисана. Купио сам Алфа Плам Комо Компакт 23kw за етажно грејање који је у приземљу куће а греје се први спрат неке површине око 80 квадрата. Котлом нисам задовољан због чишћења пре свега а и потрошњом. Прошле сезоне сам потрошио око 4Т пелета. Користио Коларевић и могу да кажем да је добар, не оставља много шљаке и не прља котао као sperow. Ове године сам узео Голијски па ћемо да видимо. Иначе изоловао сам цеви додатно у просторијама које не грејемо и купио безжични термостат унитек 5q7RF коју су уградили за 3300 динара + наплате 20цм кабла 100 динара али пре тога ти мозак иступе како сам ја то већ требао да купим и шта да они сад до немају. Нико ми није ни реко да треба кад сам их звао а питао сам шта све треба и кој термостат. Пријавио сам да пећ много троши рекли су зато што је много запушена ту сам попиздео јер је до детаља чистим па сам терао да ми покаже где је запушена, на крају је испало наравно да није. На све што им укажеш није до пећи или је до инсталација или је до пелета или је до тога што се не чисти добро. Иначе у мом крају су почели масовно да уводе грејање на гас због тога што је за 3 године цена пелета скочила (по тони) за 20е и тек ће . По мом неком сад виђењу боља опција је била да сам тај новац уложио у 2 инвертер климе и изолацију. Видећемо каква ће ова грејна сезона да буде и како ће котао сад да ради.
Ко прелази са дрва или угља на пелет, мораће да потроши добрано пелета не би ли постигао сличну температуру, сећам се раније грејања са котлом на угаљ - дрва у кући је био пакао од врућине, колика год да је зима, пелет држи неку оптималну температуру, скуп је, али чист и нема одлазака 3х дневно у котларницу.
И даље је централно градско грејање мајка ко има услова за њега наравно

ljudi uglavnom ne greju kuce od 80m2 na pelet vec od 150, 250 i vise kvadrata,
80 kvadrata i mozes da pokrijes sa par invertera ali za vece kvadrature treba previse klima.

Ко прелази са дрва или угља на пелет, мораће да потроши добрано пелета не би ли постигао сличну температуру, сећам се раније грејања са котлом на угаљ - дрва у кући је био пакао од врућине, колика год да је зима, пелет држи неку оптималну температуру, скуп је, али чист и нема одлазака 3х дневно у котларницу.
Problem lozenja crvrstih goriva je sto nema fine regulacije temperature, pa imas nepotrebnih viskova i padova temperature, kod peleta je to elektronski regulisano, problem je sto je to dosta komplikovaniji sistem od grejanja klimom.

Tako je.Da se razumemo ja sam dete iz grada koje je otislo kad se ozenilo u prigradsko naselje 7km id NBG. Termomont mi je pec TTP35, trosio sam na kucu od 260kv oko 6 - 9 tona uglja i grejao se 5 sezona.
Sve znam i kapiram sta pricate ja kada nalozim to kuca vri, nekada bude neprijatno, ali sa peletom zelim konstatno da mi bude temperatura. Kod uglja je super jer ti nabijes tu temperaturu ali ako nisi konstatan u lozenju cao.
Ja sam lozio na 4 sata kada je zima tako da nije tri puta nego 6 puta na dan.
Nije mi toliki bilo problem da cistim jer sam to shvatio kao obavezu tako da kapiram da ce mi sa pelatom tek biti smesno.
Zbog posla sada ne mogu da stignem da lozim jer radim po 12 sati dnevno, dan - noc zato moram na pelet.

Nasao sam nekog ovde da mi preradi za 1000e sa tim sto mi je rekao da ce mi trositi pola tone vise jer nije orginalna pec, sto sam prihvatio kao gubitak od 100e koji cu preziveti.
Gorionik mi je Bmax koji mi nudi
Gledao sam nove peci one su oko 2500, a gledao sam i polovne na KP koje su oko 1200e.

Da li imate problem sa centralnim grejanjem u slučaju nestanka struje?
Neko to rešava akumulatorom i pretvaračem ali s obzirom na cenu akumulatora koji su napravljeni za takav način rada i obavezna zamena na nekoliko godina razmišljao sam o nekom malom agregatu.
Ima li neko iskustva?

Da li imate problem sa centralnim grejanjem u slučaju nestanka struje?
Neko to rešava akumulatorom i pretvaračem ali s obzirom na cenu akumulatora koji su napravljeni za takav način rada i obavezna zamena na nekoliko godina razmišljao sam o nekom malom agregatu.
Ima li neko iskustva?
Ja sam resio problem pretvaracem i akumulatorom (obicnim akumulatorom za automobil).
Sistem je otvoreni (sa bojlerom na tavanu), a kotao je na drva.
Akumulator menjam na par meseci sa ovim sto je u automobilu, kako bi se osvezio.
Za ovih 5 godina ni jedan ni drugi nije crkao (ali ocekujem uskoro jer im je toliki radni vek, 5-7 godina).

Ko je proizvođač i koliki je kapacitet akumulatora?

Koliko si najduže radio na baterije?

Možda bi bolje rešenje od običnog akumulatora bio efb ili agm.

^ Primer MC-200 pretvarac - potrosac, akumulator

200W.png
@Neprofesionalac
Agregat ti je resenje ako imas celodnevne ili visednevne nestanke struje. Akumulator i ovaj pretvarac mi rade posao na selu 1/1 .
Akumulator menjam prema osecaju, ako se skrati vreme ili ga zamenim na 3-4 godine.

Našao sam neki agregat:
Ako menjam akumalator 0d 5-6 hiljada dinara na 3-4 godine ovo mi se više isplati.

Moji su presli na pelet prosle godine, kotao neki Alfin 32KW, greju 2 etaze, oko 150kvm se greje, mislim da ima 15 radiajtora, 2 bojlera od 80l, prizemlje ima novu PVC stolariju, sprat staru drvenu. Prosle godine od Novembra do maja otisle 4t Sparow peleta, sada su mislim narucili BioEnergy jer Sparow nisu mogli da nadju. U ovaj Bio se drug kune jer ga koristi 5 godina, nikada nije imao problem sa dimnjakom koji redovno cisti pre sezone iako je cist, kotao cisti vikend pa vikend, prilikom pustanja u rad kotla serviseri su mojima predlozili Sparow.
Ono sto sam primetio da neki proizvodjaci pisu sirovinski sastav a neki ne, ovo mi ne uliva poverenje. Kod BIoenergija ne vidim na dzaku da pise dal je 100% bukva ili malko mesano. Jedan matrapaz je zetu ponudio neki Kragujevacki za 180e po t, kad otvorismo dzak oseca se miris iverice kaze taj matrapaz 80% bukva a 20 je ostalo (iverica i mozda cak i delovi plastike jer smo videli plavkaste opiljke kroz briket).

Ja planiram sledece godine da predjem na pelet ali grejem samo 60kvm, prizemna kuca, nova PVC stolarija, zidovi tugla 45cm debeli sa izolacijom od 5cm stiropora.
Komfor je na pelet neuporediv sto se lozenja tice, nema jurenja ogreva , nema pretovaranja drva 15x kroz ruke, slaganja, unosenja, cepkanja drvca za potpalu. Matematika je vec druga prica peletu ali i drvima raste cena iz godine u godinu, i dalje je grejanje na drva jeftinije ali ko hoce komfor a nema uslova za grejanje na gas onda je pelet resenje.

Narode jel ima neko ko je blizu Nisa da zna prodavca peleta ovde trenutno nema peleta, neki ga nece nabavlajti a neki ne znaju akda ce biti. Potrebne 3 mozda i 4 palete

^ onda mi to nikako ne radi posao, nisam uvek pored da ga startujem cim nestane struje.
+ moram uvek imati svezi benzin, onaj koji stoji izvetri.

Narode jel ima neko ko je blizu Nisa da zna prodavca peleta ovde trenutno nema peleta, neki ga nece nabavlajti a neki ne znaju akda ce biti. Potrebne 3 mozda i 4 palete
Покушај у Новом Селу код Ниша . Нисам сигуран да могу овде да напишем која је фирма. Ја сам од њих узео Голијски за који су рекли да је наводно одличан. Једино што се из камиона истоварује ручно, немају "руку" .

Danas sam zvao fabriku u Boljevcu i rekose cena ce se promeniti od 1. Oni imaju pelet ali je velika guzva a i oni nedovoze. Izgleda da vecina ili ima pelet i drzi ga do poskupljenja ili stvarno nemaju tj. nece da nabavljaju dok se neposkupi.

Nikakvo cudo. Jeftin ogrev se oduvek nabavljao krajem grejne sezone (~jun) a najskuplji je u tokom grejne sezone.
Klima se menja, i sve ranije pocinjemo da grejemo ,makar i samo nocu. A i ja pamtim da su moji i u junu grejali (nocu).

Imate aplikacije za organizovanje transporta, prevoza. Ne znam ni jednu napamet, pa probajte da se samoorganizujete sa kamiondzijama za prevoz.

Upravo tako. Dok smo se grejali na ogrev, u junu/julu smo ga uvek kupovali, a komšije se smejale. A posle kažu da ih je zima iznenadila, kao sneg putare u januaru :)

^ onda mi to nikako ne radi posao, nisam uvek pored da ga startujem cim nestane struje.
+ moram uvek imati svezi benzin, onaj koji stoji izvetri.
Ja imam ispravljac koji puni akumulator i pored njega neku elektroniku koja automatski prebacuje na akumulator kad nestane struja, to kroistim samo za pumpu, pitao sam majstora kada mi je uvodio grejanje da li ja sutra kada ugradim kotao na pelet mogu da koristim tu istu elktroniku on rece naravno da moze . E sada to je sve custom made jos devedesetih uopste nisam ulazio u detalje sta kako radi. Najduze je prosle zime radilo oko 2.5h bez ikakvih problema.

Kod peleta treba računati i na pužni transporter, a ne samo na pumpu?

puzni transporter, pumpa za vodu i ventilator za promaju.

Pretpostavljam da treba akumulator vece izlazne snage i struje, posto kada se kod mene ukljci akumulator pumpa menja zvuk, ima veze sa frekvencom. E sada pitanje je gde ima cestih enstanaka struje koliko je ovo pametno resenje i d ali ej bolje da se kotao sam ugasi pa kada se stabilizuje struja da se manuelno upali

Imam Toby 20, zna li neko moze li se namestiti da pumpa za vodu nastavi da radi i kada se kotao ugasi? Cim dostigne trazenu temp, on se gasi a sa njim i pumpa. Ista ta pumpa je radila sa kotlom na drva, paljena na jesen, gasena na prolece...

Ako ima micronova elektroiku to se podesava u meniju kotla

Imam mik 200b, zaboravili brati ja da ga ukljucimo 3-4 meseca otisle baterije koje su acid.
Trebalo bi jednom mesecno kada nije sezona.
Ovako je sasvim ok pretvarac.

Cale sutra postavlja kotao pa ima par pitanja...

Ranije se postavljali neki mesacki ventili koji su stitili kotao od hladne vode (sta god to znacilo).
Kaze, sada se postavlja neka elektronika koja ukljucuje pumpu kada kotao (ili voda, nisam siguran) postigne radnu temperaturu...

Pa se brine da ta elektronika nije pouzdana (nemojte se smejati...) Da li neko zna nesto vise o ovome?
I da li je ta elektronika koja pali pumpu u okviru kotla ili se kupuje posebno? Kotao je Kepo 25W AC (ili 35w nisam siguran),

Vrh Dno