Šta je novo?

Grejanje na pelet

III posle 4 godine crče Termomont Toby 20. Ubacuje pelet ali nece da upali vatru..

A do tada hepo kockice i šaka peleta da mu pomogneš. Kod matorih (commo 21) se samo grejač uvukao unutra malo, i nije mogao da stvori dovoljno toplote da potpali. Pažljivo približi ruku da vidiš da li greje uopšte.

Skinem bočnu stranu malopre, I vidim onu uzarenu cev. Prvi pokušaj potpale, neuspesan. Otvorim gorionik, unutra ledeno. I čujem da vazduh nekako prejako cirkuliše kroz isti. Neki ne standardni zvuk, tj fijukanje. Provalim da ta uzarena cev mora da se vrati skroz u rupu, jer nema sta drugo da upali pelet osim toga. Gurnem ja to do kraja sto bi rekli, sklonim žice da ne može da dohvati ako opet ispadne i upali vatru. U tom trenutku me zove serviser, ja rekoh namestio sam, ispalo neko čudo iz ležišta. Kaže, vrati ali nemoj da ga pričvrsti, tako labavo treba da stoji. E sad, kako je to čudo izašlo u rikverc 5cm, ostaće misterija, jer je do juče sve normalno radilo. Kaže majstor zbog vibracija navodno..

Skinem bočnu stranu malopre, I vidim onu uzarenu cev. Prvi pokušaj potpale, neuspesan. Otvorim gorionik, unutra ledeno. I čujem da vazduh nekako prejako cirkuliše kroz isti. Neki ne standardni zvuk, tj fijukanje. Provalim da ta uzarena cev mora da se vrati skroz u rupu, jer nema sta drugo da upali pelet osim toga. Gurnem ja to do kraja sto bi rekli, sklonim žice da ne može da dohvati ako opet ispadne i upali vatru. U tom trenutku me zove serviser, ja rekoh namestio sam, ispalo neko čudo iz ležišta. Kaže, vrati ali nemoj da ga pričvrsti, tako labavo treba da stoji. E sad, kako je to čudo izašlo u rikverc 5cm, ostaće misterija, jer je do juče sve normalno radilo. Kaže majstor zbog vibracija navodno..
Labavo sigurno ne stegni to samo da ne seta grejac , ako treba labavo da stoji zasto ima sraf

Nema brt nikakav šraf nigde...

Ovakvo stanje sam zatekao.

Prilozi

• 20251023_181020.jpg
    20251023_181020.jpg
    176.5 KB · Pregleda: 51
A da li si primetio da mu je duže vreme potrebno da potpali poslednjih nekoliko dana? Neverovatno mi je da se odjednom toliko uvuče/ispadne. Pretpostavljam da je krenuo da putuje još ranije xD

Kod mojih pre nekoliko godina možda se 0.5cm uvukao i bilo je dovoljno da neće da potpali ili mu je bilo potrebno po 10min+. Do duše i kod commo ima poprečni šraf koji služi da ga fiksira. Ali toplo/hladno plus vibracije i eto belaja. Od kad sam ga vratio i malo pritegao šraf, nikada više problem. Možda je fabrički došao dosta nežno pričvršćen.

Nisam druže, 4 godine ga imam, ovo nikad nije otvaramo, ovaj deo gde je grejač. Nisam primetio ništa čudno, ali obratiću pažnju u budućem periodu. I meni je sve mnogo konfuzno. Bio je majstor pre metar dana, ali kaže da taj deo nije otvarao. Čistio je kotao.

Interio 14 kW ThermoFlux
ili
TOBY H samočistač 15 kW Termomont
ili
Cuba 15 kW Radijator Inženjering
ili
nesto drugo do 250k din?

Za dnevnu sobu + radijatori , oko 100m2

Koji od ovih je najkvalitetniji?

Od mene topla preporuka za Kepu, kako po pitanju samog kotla tako i po pitanju podrške i servisa/održavanja.
Apropo AC vs MC...sam odluči koliko ti automatsko čišćenje gorionika znači (tj. +44K za isto).
Nužno nije, ali nije ni loše... :)

Zar nije Kepo za kotlarnicu.. treba mi za dnevnu da sama pec emituje toplotu + radijatori?

Nisam razumeo da bi išao u dnevnu.
U tom slučaju ti Kepo nije idealno rešenje. Sem što je za kotlarnicu, ni ne greje oko sebe.

Jel uspeo neko na teritoriji BG da nabavi pelet? Nedeljama pokušavamo, ali bezuspešno, neki prodavci se ni ne javljaju na telefon, neki nemaju...

Sparrow cesto oglasava sa imaju pelet u njihovoj prodavnici u Beogradu. Da li neko ima informaciju gde moze da se nadje u Nisu ?

Zar nije Kepo za kotlarnicu.. treba mi za dnevnu da sama pec emituje toplotu + radijatori?
Tebi treba tzv. kamin za etazno grejanje. Od predlozenih isao bih na Toby, eventualno da pogledas i Alfa Plam, znam da imaju dobre peci na pelet, iskreno ne znam kakvi su im kamini za etazno.

Mi imamo commo 21, a prvi komsija 15. Nije bilo nekih problema od 2018. na ovamo od kada su ugradjene i u pogonu. Ali traze da se udje u materiju da bi se izvukao max iz njih (kao i kod ostalih, pretpostvaljam). Serviseri su im, za izbegavanje (iz komsinog i naseg iskustva), znaju manje od nekog ko je 2h citao o tematici (govorim za Nis). Prozivod je verovatno korektno kvalitetan (sigurno ne najkvalitetniji), ali ako drugi imaju isti kvalitet, a bolju podrsku, preskocio bih Alfu.

Pozdrav svima
Imam Alfa komo15 ,peć radi dibro ali imam problem sa wi fi modulm, danas sam slučajno u aplikaciji na telefonu izbrisao modul i time vratio aplikaciju na početak gde kad pokušam da dodam uređaj traži mi mac adresu i serijski broj kotla , sve to upošem i onda mi traži registracioni ključ koji je vezan za tu mac adresu a ja ga nemam,
. Da li neko možda ima slična iskustva i zna neko rešenje.Poslaosam mail Alfa Plamu ali ne verujem da će odgovoriti.

Nazad
Vrh Dno