Šta je novo?

Grejanje na gas

Minimalna snaga i kotla od 11kW i od 25kW je ista, a to je čini mi se 3.4kW kod serije 5, a 2.8kW kod serije 7.
To smanjenje radi modulacija na kotlu svojom elektronikom u uslovima objekta u kom radi, smanjivanjem njegove max snage se ne dobija mnogo.
@spaad nažalost merno mesto mi je zaključano, a ključ nemam Ali uspeo sam da pokrenem kotao posle jedno desetak resetovanja, taman sam hteo da odustanem i pozovem majstora...
Ako je nestalo gasa mogao, si i 100x da resetuješ. Onaj što ima ključ je "povukao" ventil i pustio gas.

Poslednja izmena:
Kako vam deluje Bosch Condens 2500W WBC 14 ?

Da li za taj novac ima neki kotao koji nize moze da spusti snagu? 145k din

1762001496778.png

Nešta se tema uspavala da li zbog reseta jer je potpuno pogrešna koncepcija ili je škola u pitanju. Sad malo ozbiljnosti nisam mogao da pišem jedan deo prošlog meseca kada su bile polemike oko temperaturnih režima, različitih temperatura radijatora i ostalih stvari, bio sam zaboravio slova.
Potrošnja goriva (bez obzira koje je) je najmanja kad je računom sa karakteristikama ostale opreme izabran kotao sa odgovarajućim karakteristikama i u tom računu uz ostale stvari se koristi i temperaturni režim rada čijom promenom kotao gubi karakteristike i eto povećanja potrošnje. Temperaturni režim rada ne može biti isti za sva područja, npr. Sibir bi teško funkcionisao sa 40/30 gde je razlika spoljne i unutrašnje temperature i 70°C.
To sve važi i za gasne kondenzacione kotlove, optimalni su u radu sa projektovanim temperaturnim režimom gde kotao modulira odnosno softverski se igra sa plamenom i brzinom vode u sistemu pomoću pumpe (pumpe su sa varijabilnim brojem obrtaja) a dijagrami ili modovi kako mi neko napisa služe za izbor kotla. Predimenzionisan kotao isto troši više gasa jer nije isto npr. 50% za 24kW i 18kW a poddimenzionisani ne znam da li će moći da održava temperaturu kada je spoljna temperatura minimalno projektovana temperatura.
Radijatori ne mogu da zagreju prostorije za isto vreme iz razloga što je njihova veličina zaokružena (ne može trećina ili pola rebra), zavisi na kojoj strani objekta je, da li se kreće po prostoriji jer nema ili je minimalno strujanje vazduha, da li je najviše predimenzionisan radijator u prostoriji gde je termostat i na kraju ne postoji idealno. Najbolja raspodela energije na radijatore je kod jednocevnog grejanja uz montažu po projektu a ne zafalilo mi parče ove cevi, nema veze staviću ovu većeg ili manjeg prečnika što imam i zgodno je za ugradnju na novim objektima razvučeno po podu i ravnajući sloj pokrije.

Ja pomažem prijatelju oko grejanja i čudno mi je da nema vise kotlova na gas od 10-15kw
.
Ne znam da li je kod kotlova na gas popularno da se ide na sto niži polaz vode?

Gledam ovaj bosh sto sam poslao on bolje modulira temperature nego toplotna pumpa od 16kw.

90% tp od 16kw ne mogu da spuste ispod 3.5kw minimum, on ide na 2kw.

Kod kotlova na gas je popularno što niža temperatura jer ljudi gledaju dijagram ("modove") a ne shvataju da je to podatak za projektovanje grejanja jer je komercijalna roba da se ne juri proizvodjač ili zastupnik, još malo biće ih i u trafikama.
Ugradjena oprema u kotlu nije predvidjena za rad 24/7 odnosno skraćuje se njen radni vek te u zavisnosti od ugradjene opreme je i definisana minimalna snaga. Jednostavno kotao nije predvidjen da dogreva vodu za par stepeni što su ljudi u zabludi sa pitanjem kako da namestim da mi kotao radi non stop u najnižoj modulaciji. Tih manjih kondenzacionih kotlića manje ima jer je investicija neisplativa, adekvatan konvencionalni kotao je i do 50% jeftiniji a razlika u potrošnji je 5-10% pa sračunaj koliko je to godina amortizacije. Sve to isto važi i za toplotne pumpe računajući i iz prethodnog posta pravilan izbor u ovom slučaju toplotne pumpe sa potrebnom snagom ali ostavimo majstorima da kombinuju opremu.
EU je dozvolila samo kondenzacione kotlove jer su za njih ekološki prihvatljivi, kondenzovanje filtrira dimni gas ali me neće začuditi da ubrzo uvedu da mora da postoji jama za sakupljanje kondenzata pa plaćaj odvoz ili neutralizaciona jama pa tek onda može u kanalizaciju.

Meni odgovara neprestani rad, jer mi tako održava temperaturu konstantnom.

Ako kažeš da neprestani rad nije dobar, šta je bolji predlog? Više desetina pokretanja/zaustavljanja sistema u toku dana?

Koliko znam svaki kotao jeste predviđen za rad 24/7, samo ne na 100% snage. Kondenzacioni kotlovi su baš projektovani da rade sa što nižim polazom i kontinualno moduliraju inace sto bi reklamirali 110% efikasnost ?

Nije reklama 110% već korisna snaga kotla za odredjeni temperaturni režim rada grejanja koji ima uticaj na izbor kotla.

@Mali Perica "... konvencionalni kotao je i do 50% jeftiniji a razlika u potrošnji je 5-10%.. "

Gde ima konv kotao koji moze da radi na 3kw i na 15kw i da je 50% jeftiniji?

Poenta je sto nema generalno malih gasnih kotlova koliko vidim.

Na 100m2 ako su toplotni gubitci 12kw na -5, sta ce nekome 25kw... tek u prelaznom periodu je haos.. na +15c top gubitci su 2-3kw..a konv kotao sa 25 ide na 11kw

Ko je spominjao 25kW? Koliko vidim konvencionalnih kotlova ima od 11kW pa nadalje a ti računaj potrošnju za 13kW i oni rade 60/40.

Opet je problem prelazni period.. oktobar, novembar, mart, april ....

Zar nije bolje imati kotao koji moze i na 2kw i na 15kw + ne mora da greje vodu na visoku temperaturu?

Nije isto vreme rada i kondenzacionog i konvencionalnog kotla i ušteda se svodi na procenat uštede rada u modulaciji za odredjeni temperaturni rad (ono što je reklama) i možda neki procenat preko toga a jednostavno sam samo objasnio zašto na tržištu ima malo kondenzacionih kotlova manje snage. Svako ima svoj izbor za sistem grejanja koji dosta zavisi od ćebeta a ima i onih koji bi odmah da kupe dva kondenzaciona kotla a postavili panelne (plehane) radijatore. Da ponovim ne bavim se grejanjem i ne ulazim da gledam karakteristike ni kondenzacionih ni konvencionalnih kotlova a one se sigurno razlikuju kod svakog proizvodjača za isti tip iste snage.

Konv kotao koliko vidim ima minimalnu snagu oko 50% od max nazivne snage
15kw max => 7kw min
18kw max => 9kw min

U prelaznom periodu on definitivno secka sa radom.

Ali koliko vidim oni su povoljna opcija za hibridni sistem sa klimama.

Skoro duplo jeftiniji od kondz

Prelazi period klime , ispod npr 5c (dec, jan, feb) kada objektu treba vise od npr 5kw toplotne energije da se greje , predje se na gas.

Konvencionalni kotao je relikt proslosti, i prodaja istog je zaustavljena u Evropi.
Jednostavno su prevazidjeni, ne mogu da rade u niskotemperaturnom rezimu bez pali/gasi rezima, trose vise gasa od kondenzacionih.
Upravo je niza polazna temperatura i poenta kod kondenzacionih kotlova, i na osnovu toga i prave najvecu ustedu, a manjim delom iskoriscenjem dimnih gasova.
Usteda sa kondenzacionim kotlom nije 5%, vec je oko 15-20%, pogotovo uz dobru regulaciju.

Uopste nije problem je kotao predimenzionisan a ima dobru modulaciju (npr 1:10 ili vise), jer nije bitna max vec min snaga na kojoj kotao moze da radi.
Npr, Vaillant serije 5 ima istu minimalnu snagu od 3.4kW za kotao od 11kW, kao i za kotao od 25kW, pa se nece mnogo dobiti izborom slabijeg kotla, tj. on ne moze oboriti minimalnu snagu ispod 3.4kW.
Slazem se da se ne treba preterati sa snagom (obzirom da su jaci kotlovi skuplji i da ih nikada necete iskoristiti u punoj snazi), a takodje i kotlovi od 30kW i vise imaju i vecu minimalnu snagu.

Prilozi

• Vaillant.jpg
    Vaillant.jpg
    124.1 KB · Pregleda: 10
Kako sam uzeo da pomazem prijatelju oko renoviranja za grejanje.. meni deluje da u istoj kuci sa istom izolacijom, ako dobro dimenionisano sve (izolacija, veci radijatori, kotao koji moze nisko da spusti KW..) gas je blizu toplotne pumpe sto se tice sezonskih troskova..
1762162629951.png

Pitanje je da li vredi TP 3000e u odnosu na kotao 1200e

Ili sam lose racunao.

Ne znam samo koliko je npr isplativo oni rezervoari za gas ko nema pristup mrezi.

1762162537140.png
Odavno nema tolike razlike u ceni kotlova. Meni je pre 2-3 godine kondenzacioni bio jedna od jeftinijih opcija.
Trenutnim kotlom sam zadovoljan, a ono što bih sada promenio, tražio bih model koji može da modulira i do 2kw, jer mi je ovih min 5kw prošle godine uglavnom bilo bespotrebno mnogo.

Sigurno manje isplativo nego napajanje iz gasovoda, a koliko se u konkretnom slučaju isplati, zavisi od alternativnih mogućnosti grejanja.

Sigurno manje isplativo nego napajanje iz gasovoda, a koliko se u konkretnom slučaju isplati, zavisi od alternativnih mogućnosti grejanja.
Nisu isplativi, to je zapravo jedan od najskupljih vidova grejanja.
ТРОШКОВИ ЕНЕРГИЈЕ ЗА ГРЕЈАЊЕ СТАМБЕНОГ ПРОСТОРА ГРЕЈНА СЕЗОНА 2025/2026

Toplotna pumpa je svakako efikasniji nacin grejanja, jer COP ide i do 4-5, a kod gasnog kotla najvise do 1,09.
Doduse, razlicita je i cena kWh struje i gasa, pa svako mora odrediti za sebe sta je najbolje i na kojoj temp voli da sedi.

Toplotna pumpa je takodje manje efikasna sa radijatorskim grejanjem i trazi podno grejanje pre svega,
COP drasticno opada sa povecanjem temp polaznog voda, tj promenom vremenskih uslova.

Ušteda je kad kotao radi celu sezonu na izabranom temperaturnom režimu rada prema kome je radjen račun, da pojednostavim kad radi na izabranoj krivi celu sezonu. Ušteda je minimalna kad se menjaju režimi rada tokom sezone jer se svodi da se štedi jedino na minimalnoj snazi rada što je zanemarljivo, štediš na potrošnji od 3-5kW a šta biva na 20 ili 25kW kad promeniš režim rada? 5% je uvek 5% ali na 5kW to je 250W a na 20kW je 1kW koji se gubi promenom režima rada i još kada je predimenzionisan kotao kada grune u startu pojede maltene celodnevnu uštedu. Svako grejanje se računa tako pa i grejanje sa kondenzacionim kotlom i sva grejanja su predvidjena za rad na istom temperaturnom režimu tokom cele sezone.
Grejanje na propan ili butan ne verujem da je isplativo, trošak je sam rezervoar a i za njega postoje neki propisi ugradnje/postavljanja a što se tiče samog gasa vidi cenu i na to dodaj troškove transporta, isplativo je kada nema drugih izvora energije.

Vrh Dno