Šta je novo?

Grejanje na gas

Napisali su ti već ako imaš volje još trojicu pa radijator u dvorište sodu bikarbonu i kiselinu pa ako se odčepi odčepilo se. Neće niko da radi te radijatore jer ako je problem mora da radi brener da bi se odvojilo svako rebro do začepljenog rebra. Ako se rastura radijator uobičajeno je da se začepljeno rebro izbacuje jer nemaš isto na tržištu.
Ne mogu da preporučim ali aluminijum je dugotrajniji od čeličnog lima (panelni radijatori) dok sa druge strane lim bar malo zadržava toplotu odnosno sporije se hladi nego aluminijum i na kraju tu je i cena.

Sistem za grejanje ne čini samo kotao, sistem je zaokružena celina krenuvši od kotla preko pumpe, cevovoda sa pratećom armaturom i grejnim telima a izbor komletne opreme se vrši proračunom sistema. Pumpi je posao samo da savlada napore i da stigne voda do svakog grejnog tela dok hidraulička skretnica kompenzuje (izjednačava) protoke u granama grejnih krugova a ujedno je i taložnik nečistoća i nema nikakve veze sa radom pumpe. Svaka grana grejnih krugova je priča za sebe i razlikuju se protoci zbog otpora u cevima, ventilima i grejnim telima.
Toliko i o pitanjima sporije i slabije greju radijatori na spratu, zašto mi je povećana potrošnja gasa i slično i biće uvek takvih pitanja dokle god sami birate kotlove. Razlike u grejanju etaža nisu primetne kod grejanja na čvrsta goriva, natrpaš u ložište i voziš temperaturu od 75°C ali kad je 40-45°C onda je druga priča.
Ukoliko covek ima samo jednu granu i jedan izvor toplote (gasni kotao), koja je uloga hidraulicne skretnice u takvom sistemu?
Sta predlažeš onda, da iz zamenim sa nekim 'modernijim' i lakšim? Koje preporucujes, panelne ili neke druge?

Zar taj expanzioni sud nema već u kotlu? Gledam Bosch 1200 konkretno. Ako mora da ga dodajem na spisak.
Ima, nego sam ja ostavio i kotao na drva kao rezervu sistemu (jer je vec tu), pa je za njega bio potreban ekspanzioni sud.
Isto sam pre toga imao otvoreni sistem sa bojlerom na tavanu. Hteo sam reci, za gasni kotao moras imati zatvroreni sistem, tako da taj bojler na tavanu moras maknuti.

A da li je taj ekspanzioni sud u kotlu dovoljan ili ti treba i dodatni, to vec mora majstor proceniti kad bude spajao kotao (sve zavisi od broja radijatora i velicine grejnog sistema).

HS uz još jednu pumpu jer mora tako (to su dva kruga), ima jedino smisla na toplotnim pumpama. Zbog ujednačenijeg povrata i manjeg broja starta agregata. Ostala primena na kućne uslove u bilo kojim uslovima je samo dodatni trošak od 500-1000 evra.

Kad vidite ovako nešto, znajte da će vam račun biti veći.

Prilozi

• 1743785820797.jpg
    1743785820797.jpg
    117.8 KB · Pregleda: 82
Kod kotlova na gas koji nisu kondezacioni ide sigurno HS , na calefievim semama stoje HS i kod modulcionih kotlova(verovatno se misli na kondezacione kotlove).

Mene to buni kod tih sema, zasto HS kod kondz. kotlova. HS izjednaci temperaturu potisa i povrata, a trebalo bi da je razlika sto veca u T izmedju potisa i povrata da bude sto vise kondenzacije?

Kod kondezacije se gleda temperatura dimnog gasa i temperatura medijuma u izmenjivaču. Kod kućnih kotlova nije poenta povećati kondenzaciju (izvući max vode iz gasa) već iskoristiti što više energije iz dimnog gasa.

Kod kotlova na gas koji nisu kondezacioni ide sigurno HS , na calefievim semama stoje HS i kod modulcionih kotlova(verovatno se misli na kondezacione kotlove).

Mene to buni kod tih sema, zasto HS kod kondz. kotlova. HS izjednaci temperaturu potisa i povrata, a trebalo bi da je razlika sto veca u T izmedju potisa i povrata da bude sto vise kondenzacije?
Pa oni žive od hidraulike. Naravno da kod njih treba.;)

Hteo sam da kažem da je instalacija ista jedino je dodat kotao na gas i hidraulička skretnica a pumpa koja je korišćena do ugradnje kotla je radila godinama na jedinici(30w) što je sigurno slabija od pumpe u kotlu. Ja pitam dali bi pumpa iz kotla bila dovoljna za kuću ako je stara pumpa radila olično sa minimalnom snagom a da izbacim skretnicu
Izbaci. Modulaciona pumpa zavrti brže ujutru, kad sa recimo 19°C gura prostor na 23°C. Onda kotlovska pumpa ubrza, kotao pojača snagu i izvrti vodu kroz skretnicu umesto kroz radijatore, i kotao dobije vrelu vodu u povratu i ugasi kotao, a prostor se nije ni ugrejao. Tako je mene zezalo ujutru, pali/gasi. Rešenje je ili HS napolje ili pumpa u radijatorskom krugu na max, što je previše za 99% vremena. Kakvi sve retardi projektuju kućne grejne instalacije, to je tuga. Tog inženjera treba tući u glavu hidrauličnom skretnicom.

Kakvi sve retardi projektuju kućne grejne instalacije, to je tuga.
Stvarno tuga kad majstori rade izbor opreme.
Čovek koji mu je ugradjivao kotao je insistirao na ugradnji HS jer je uslov proizvodjača kotla za pravilan rad da treba da ima i HS. Da postoji projekat čovek bi ugradio i povezao kotao po njemu i zabole ga da li će biti problema sa kotlom i da li će davati deklarisane parametre, ovako je miran povezao je kotao po šemi proizvodjača kotla i miran je. Da ima projekat grejanja ne bi se jurilo po forumima koji kotao kupiti ili sa čime da grejem 150m2.

Izbaci. Modulaciona pumpa zavrti brže ujutru, kad sa recimo 19°C gura prostor na 23°C. Onda kotlovska pumpa ubrza, kotao pojača snagu i izvrti vodu kroz skretnicu umesto kroz radijatore, i kotao dobije vrelu vodu u povratu i ugasi kotao, a prostor se nije ni ugrejao. Tako je mene zezalo ujutru, pali/gasi. Rešenje je ili HS napolje ili pumpa u radijatorskom krugu na max, što je previše za 99% vremena. Kakvi sve retardi projektuju kućne grejne instalacije, to je tuga. Tog inženjera treba tući u glavu hidrauličnom skretnicom.
Ne gasi mi ujutru pumpa ali dosta smanji temperaturu polaza i sporije zagreva kuću( što mu dođe na isto). Mislim da je HS bespotrebna samo pravi razliku u temperaturi polaza bez potrebe. Na primer kada je temperatura polaznog voda iz kotla 55c posle HS je 45-46c. Kada mi je zimus majstor ugrađivao gasni kotao rekao je da mora da se stavi HS jer pumpa iz kotla ne može da gura vodu u celoj kući pa zato mora da radi postojeća pumpa i zato mora da ima HS ja sam pristao na to ali mislim da HS kod mene samo pravi toplotne gubitke

HS je obavezna kada ima više krugova (pa svaki ima svoju pumpu), ili kad se greje na još jedan kotao, pa ima više "ulaza". Za 150kvm ne treba, sem možda ako ima podno u prizemlju, prvom i drugom spratu, a i u pomoćnoj pored ima jedan radijator, pa onda opet svaki krug svoju pumpu jer ugrađena pumpa u gasnom kotlu ne može da izgura zahtevani protok/pritisak. Za sve drugo moderni kotao će sa svojom pumpom obaviti posao. @d.popović izbaci HS. I onda spoji sve direktno.

HS je obavezna kada ima više krugova (pa svaki ima svoju pumpu), ili kad se greje na još jedan kotao, pa ima više "ulaza". Za 150kvm ne treba, sem možda ako ima podno u prizemlju, prvom i drugom spratu, a i u pomoćnoj pored ima jedan radijator, pa onda opet svaki krug svoju pumpu jer ugrađena pumpa u gasnom kotlu ne može da izgura zahtevani protok/pritisak. Za sve drugo moderni kotao će sa svojom pumpom obaviti posao. @d.popović izbaci HS. I onda spoji sve direktno.
Hvala puno na odgovoru. Tako sam i ja mislio Kad je do ugradnje kotla na gas postojeća pumpa radila na minimum i svuda je cirkulacija bila dobra zašto nebi bilo itako i sa pumpom iz kotla.Skinuću HS na kraju grejne sezone pa ćemo videti s jeseni kako radi bez nje

Stvarno tuga kad majstori rade izbor opreme.
Čovek koji mu je ugradjivao kotao je insistirao na ugradnji HS jer je uslov proizvodjača kotla za pravilan rad da treba da ima i HS. Da postoji projekat čovek bi ugradio i povezao kotao po njemu i zabole ga da li će biti problema sa kotlom i da li će davati deklarisane parametre, ovako je miran povezao je kotao po šemi proizvodjača kotla i miran je. Da ima projekat grejanja ne bi se jurilo po forumima koji kotao kupiti ili sa čime da grejem 150m2.
Ja sam mislio na inženjere, ima ih opasnih prevaranata, ugradili bi i DPF filter na grejnu instalaciju, samo da strpaju još koji evro u džep.

Ja sam mislio na inženjere, ima ih opasnih prevaranata, ugradili bi i DPF filter na grejnu instalaciju, samo da strpaju još koji evro u džep.
Ma koliko hoćeš takvih "inženjera" koji su preporučeni od trgovca ili pak trgovci koji rade izbor opreme navodno projektujući sistem za grejanje.
Nije mi posao grejanje i klimatizacija ali sam imao dosta dodirnih tačaka sa tom felom, bili podizvodjači kad smo bili slabi sa poslom a malo poznajem kotlove malo veće. HS se ugradjuje za gasne kotlove zbog modulacije odnosno gde se kotao napaja vodom skoro konstantne temperature i nema velikih skokova plamena što utiče na potrošnju gasa.

Ako je obicna pumpa u kotlu ili kotlovkom krugu sam na najnizu brzinu.Ona mora biti manjeg protoka od radijatorskog kruga.

Presekao sam danas i narucio Bosch GC1200W, cekam da stigne. Sakupljac cestica jos nisam uzeo jer ne znam gde ce montazer odluciti da stavi kotao, pa cu to uzeti kad ovaj stigne a pre montaze kotla.

E sad jedno n00b pitanje, gde se kupuju radijatori? Gde je to najpovoljnije?

1746459427124.png

Super cena 👌
Bićeš zadovoljan kako radi 😉
Uzmi obavezno magnetni sakupljač, nemoj zaliti novca

Uzimam ga sigurno, tj hteo sam i danas, ali onda ograničavam mesto montaže jer na jednom delu imam bas tanke cevi, a na drugom pak mnogo deblje cevi.
Pa reko prvo da ovo stigne, zovnem montažera da vidimo gde ćemo ga staviti, i onda na osnovu cevi na tom mestu kupim odgovarajući.

Bice Caleffi Dirtmag, samo cev da vidimo :)

Bliži se rođendan ugradnje gasnog kondenzacionog kotla, da li je potreban neki servis, šta se radi na servisu i na koliko se radi servis?

Uzimam ga sigurno, tj hteo sam i danas, ali onda ograničavam mesto montaže jer na jednom delu imam bas tanke cevi, a na drugom pak mnogo deblje cevi.
Pa reko prvo da ovo stigne, zovnem montažera da vidimo gde ćemo ga staviti, i onda na osnovu cevi na tom mestu kupim odgovarajući.

Bice Caleffi Dirtmag, samo cev da vidimo :)
Update: evo skoro mesec dana nakon kupovine danas došao prvi čovek da pogleda oko ugradnje. Užas naći majstora, svi obećavaju i zavlače samo.

Čovek pogledao, rekao da uzmem sakupljač čestica, kaže većina neće ni da čuje za to već stave običan neki filter kaže od 500 din,obradovao se što hoću da stavim.
Kaže da treba i dodatna expanziona posuda jer je ova u kotlu mala za system, kao nije skupa 4-5k rsd.

Čekam da mi dostavi ponudu, navodno biće sledeće nedelje. Ovih dana bi trebao da dođe još jedan, ključna reč trebao.

Edit: u Bosch dokumentaciji piše da su potrebna 2 filtera, na ulazom vodu sanitarne vode i na povratnom vodu. Da li da oba uzmem magnetne ili jedan magnetni a jedan obični?

Prilozi

• IMG_20250528_220321.jpg
    IMG_20250528_220321.jpg
    77.5 KB · Pregleda: 28
Poslednja izmena:
Ja sam uzeo samo magnetni, ako ne staviš po uputstvu neće ti serviser overiti garanciju. Ja je nisam overavao, godinu dana kako radi pu pu da ne ureknem

Dobar dan,
treba mi par saveta s obzirom da planiramo prelaz na gasni kotao ove godine, inace sam ogroman laik pa skupljam informacije sa svih strana

U pitanju je oko 140 kvadrata, prosecno izolovano (dobra zidna, upitna izolacija krova, starija drvena stolarija)
S tim sto cemo prve godine samo jedan sprat od 70 kv grejati (donji jos nije sredjen u potpunosti)
Menjamo dosadasnje centralno grejanje, dakle imam vec sve postavljeno sto se tice grejnih tela

Da li je Bosch 1200 kondenzacioni kotao dovoljan za kvadraturu cele kuce (odgovara mi cena u tom rangu - nasao za 103k u BC Group)
Takodje me zanima koliki racun mogu ocekivati sa nekom prosecnom potrosnjom, trudio bih se da pratim ova "pravila" oko toplote vode i slicno
Unapred hvala

Bilo kakve prognoze su neodredjene kad nemas dobro izolovan grejani prostor u celosti, krovna, zidna, podna izolacija, stolarija.

Temp polaza zavisi od gubitaka kao i temperature na termostatu. Mozda ces trošiti 150 kubika a možda i 300. Kod mene ne prelazi 45 stepeni ni u januaru. Veci mi je problem hlađenje nego grejanje

Dobar dan,
treba mi par saveta s obzirom da planiramo prelaz na gasni kotao ove godine, inace sam ogroman laik pa skupljam informacije sa svih strana

U pitanju je oko 140 kvadrata, prosecno izolovano (dobra zidna, upitna izolacija krova, starija drvena stolarija)
S tim sto cemo prve godine samo jedan sprat od 70 kv grejati (donji jos nije sredjen u potpunosti)
Menjamo dosadasnje centralno grejanje, dakle imam vec sve postavljeno sto se tice grejnih tela

Da li je Bosch 1200 kondenzacioni kotao dovoljan za kvadraturu cele kuce (odgovara mi cena u tom rangu - nasao za 103k u BC Group)
Takodje me zanima koliki racun mogu ocekivati sa nekom prosecnom potrosnjom, trudio bih se da pratim ova "pravila" oko toplote vode i slicno
Unapred hvala
Sto se snage tice odgovara sigurno,sa kotlom od 24kw mozes grejati i preko 200 kvadrata.
Mozda ne bi bilo lose uloziti jos malo novca i uzeti neki sa boljom modulacijom (taj Bosch ima samo 1:5), kako bi se postigla veca usteda, tj manja potrosnja gasa.
To ce ti se svakako vratiti kroz racun u narednih par godina.

slažem se sa @shotaa91
ja sam oborio na minimum snagu kotla i kad je u najslabijoj potrošnji i najvećoj modulaciji jak je plamen jer uvek prebacuje temperaturu polazne vode za 5 stepeni. mislim da bi jedino kad bi napolju bilo -10 da bi zakucao na zadatu temperaturu polaza. slažem se da je malo 1:5 sledeći put neki ako ima 1:10.
voleo bi da cujem dal neko ko nema izolaciju zakuca temperaturu polaza i drzi je

Sto se snage tice odgovara sigurno,sa kotlom od 24kw mozes grejati i preko 200 kvadrata.
Mozda ne bi bilo lose uloziti jos malo novca i uzeti neki sa boljom modulacijom (taj Bosch ima samo 1:5), kako bi se postigla veca usteda, tj manja potrosnja gasa.
To ce ti se svakako vratiti kroz racun u narednih par godina.
Da li imas konkretan predlog nekog gasnog kotla sa boljom modulacijom, a da nije mnogo skuplji?

Hvala unapred!

Nazad
Vrh Dno