Šta je novo?

Grejanje na gas

Offtopic
Ono što je meni interesantno vezano za grejanje a uvek se radi neka komparacija između energenata / načina grejanje jeste:
1. Zašto naši ljudi koji se greju na struju ne koriste više toplotne pumpe umesto klima uređaja?
Elegantnije rešenje ali skuplje? Nije svuda dostupno koristiti teren?
2. Dok mi prelazimo na gas, Englezi ga odbacuju. Treba li slediti primer, ako ništa drugo jer gas pretežno uvozimo?
 
Skupa je toplotna pumpa, a instalacija komplikovana i takodje skupa. Retko ko ima uslove da ugradi istu u stan.

Klime su jako jeftine i jednostavne za ugradnju, a mozes i da ih stavljas postepeno.
 
Moja firma ugradjuje toplotnu Ferroli ugradjena je u jednom stanu u prizemlju na podnom grejanju tu je i najefikasnija. Covek ima smesne racune u poredjenju sa strujom.3-4 puta manje. Toliko je zadovoljan da nas blagosilja i malo falilo da nam i noge izljubi. 😁
 
To i jeste najbolje grejanje, TP uz podno. Drugar kucu od oko 200m2 greje za 10-15k dinara mesecno. Ali nova kuca, ozbiljna izolacija.
 
@acep Kako to mislis 3-4 puta manje racune u odnosu sa strujom? Na sta radi ta toplotna pumpa?
 
Lose sam se izrazio mislio sam u odnosu na elektro kotao.Na struju naravno.
 
@ PJ termostat po pravilu bi trebalo staviti u dnevnoj sobi zato sto se tu provodi najvise vremena i u toj prostoriji treba otvoriti termo glavu na radijatoru ili cak i skinuti. Ukoliko su vise radijatora u toj prostoriji potrebno je da bar jedan ostaviti otvoren i u tom slucaju ako je dnevna toplija od ostalih pritvoriti neki od radijatora.
Pravila su tu da ih proverimo i u praksi revidiramo. Meni se najbolje pokazalo da termostat stoji u najhladnijoj sobi i na taj način teram sistem da radi što više sati, a termo glave zatvaraju grejna tela u ostalim prostorijama. Podešeno sistemom probe.

Kada bi mi termostat bio u dnevnoj sobi, isključivao bi kotao pre nego što se najhladnija prostorija dovoljno zagreje.

Možda i struktura prostora utiče, jer od okvirno 160kvm koje grejem, preko 100 je praktično u jednoj zapremini, na dva nivoa. Ostale prostorije imaju nekakva vrata.

Sumirano: samo da ne nestane gasa :)

UPDATE
Pre nego što sam uveo gas, razmatrao sam bušenje bunara i postavljanje toplotne pumpe voda-voda. Pored cene, koja je tog trenutka bila baš visoka (povrat investicije, u odnosu na gas je bio duži od očekivanog perioda eksploatacije pumpe), meni je tog trenutka smetala i inertnost sistema. Sada sam promenio navike i baš takav sistem bi mi više odgovarao, ali nemam ovog trenutka potrebe da razmišljam o zameni sistema.
 
Mišljenja sam da je toplotna pumpa voda-voda odlična investicija za 200+ m2 ali cena je previsoka za obične smrtnike.
 
Voda voda u Srbiji nikako. Tvrda nam je voda, crknuce vam, ubice svu ustedu, a mizerno manje trosi od toplotne vazduh-voda, koja je definitivno najbolji vid grejanja kod nas.

Sto se gasa tice, isplati se u odnosu na strujni kotao, ali nije ni blizu ceni grejanja toplotnom.
Meni se tu ne svidja sto ti eksplozivni gas prolazi kroz kucu, a i na kraju opet zavisis od eksternih faktora, dok si na TP sam svoj. Jos ako uparis sa solarnim panelima, eto izuzetno jeftinog grejanja.
 
@PJ
Ok ako tako vise odgovara ali tu je neki drugi problem u toj prostoriji ili pogresan promer cevi ili nedovoljan broj rebara(duzina ako su panelni) radijatora u odnosu na kvadraturu i naravno izolacija.

@Xeroj87
Provereno licno na istoj instalaciji gas i toplotna.Trenutno nema jeftinijeg grejanja od gasa, svakako nije isto kada toplotna zagreva podno na 35c i radijatore na 55-60(mnoge ne mogu preko 55c)
Testirano na podnom toplotna vazduh voda efikasnija do 0c vec ispod toga gas je bolji u svakom slucaju.
 
@acep problem je do te prostorije. Znam sve razloge (sever, delimično drugačija izolacija zbog pozicije). Nije ona hladna kao 3 stepena manje, već ispod 1 stepen razlike, kada je sve odvrnuto.
Termoglave sam podešavao na subjektivni osećaj, a prošle zime sam po kući stavio nekoliko Xiaomi merača temperature/vlage i subjektivni osećaj nije prevario.
 
@PJ


svakako nije isto kada toplotna zagreva podno na 35c i radijatore na 55-60(mnoge ne mogu preko 55c)
Testirano na podnom toplotna vazduh voda efikasnija do 0c vec ispod toga gas je bolji u svakom slucaju.

Sa dobro dimenzionisanim brojem rebara, pri upotrebi TP nema potrebe ići preko 50 C. Tvrdim da je u slučaju potrebe da se greje voda preko 50 C ili nedovoljan broj rebara ili loša izolacija, treće nema. U tom slučaju je svakako bolja varijanta gas ili čvrsto gorivo.

Dok sam se grejao na el. kotao, T vode u prelaznom periodu mi je bila do 35 C u grejnoj sezoni 50 C. Izolacija mi je osrednja, 8 cm stiropor, stakla nisu niskoemisiona, stan trostrano orijentisan VPR i imam 1 rebro/m2.
 
@PJ
Ok ako tako vise odgovara ali tu je neki drugi problem u toj prostoriji ili pogresan promer cevi ili nedovoljan broj rebara(duzina ako su panelni) radijatora u odnosu na kvadraturu i naravno izolacija.

@Xeroj87
Provereno licno na istoj instalaciji gas i toplotna.Trenutno nema jeftinijeg grejanja od gasa, svakako nije isto kada toplotna zagreva podno na 35c i radijatore na 55-60(mnoge ne mogu preko 55c)
Testirano na podnom toplotna vazduh voda efikasnija do 0c vec ispod toga gas je bolji u svakom slucaju.
Izvini, ali 100000 dinara za 160m2 je solidno skupo. Ovako odokativno, oko 50% skuplje od TP. Od strujnog kotla svakako barem duplo jeftinije, ali to nije za poredjenje. Dodatno, roknes solarne panele za TP i eto ti leti besplatnog hladjenja, a zimi takodje smesno jeftino, na nivou racuna za mobilni.
I na kraju, idu svuda kroz kucu gasne instalacije, sto nije bas idealan scenario.
 
Poslednja izmena:
Pa da roknes za toplotnu jedno 5000e za panele i automatiku 4-5000e( mozda i vise )i za propratnu opremu i fenkoile jos 5000-10000e i uzivas. 😁
 
Solidan gasni kotao takodje kosta oko 1500e, a prikljucak 700e. Ovde imas toplotnu za 3.5-4.5k evra za grejanje koje ce ti biti oko 300e jeftinije po sezoni za tvoju kvadraturu.
Imas i sa gasom istu cenu opreme, ako ne i vecu, jer mora bakar od ulice da ide. Sve ostalo sa TP je opciono.12
I na kraju kada si na gas, moras kupiti i ugraditi klime za hladjenje...

5000e kosta uvodjenje 5kW solarnih panela sa opremom, sto je suvisno ako ne stavljas i baterije.
Paneli su resenje da se trajno odvojis od zavisnosti od cena struje, gasa i ostalih faktora na koje ne mozes da utices, a koji mogu fino da te poremete. To se radi sa velikim novcem i to i sam planiram za nekoliko godina da uradim ako bude srece.

A ovde ja pricam da se stavi nekoliko panela da ubija cenu ukupne struje u kuci i da ne kosta mnogo i to sve je ekstra, nije moranje, jer je i bez toga jeftinije.
 
Poslednja izmena:
Srbija gas u ceni prikljucka postavlja gasno crevo okiten do 25m duzine od ulice sve preko placas ti bar je tako u mojoj opstini. Bakar niti ide niti moze da ide od ulice . Znaci crevo do kuce do gasnog ormara a bakar od ormara do kotla.
 
Aha, ok onda, izadje isto instalacija. Koliko je trajno to crevo, kolika je garancija na isto? Ja na 5 godina menjam gumena creva i ventile na plinu jer ispucaju, ali to nije isto.
 
Poslednja izmena:
U mojoj staroj kući to crevo od ulice do ormarića stoji zadnjih 30+ godina, kao i svima ostalima u mestu, ne znam da je iko ikada imao problema sa njim. Ne sećam se da je pri instalaciji iko pominjao garanciju. Sve jedno sve instalacije do sata, uključujući i njega su briga Srbijagasa. U kući koju sam kupio i renovirao stari sat koji je puštao gas je zamenjen u roku od odmah besplatno, i uz malo cimanje stara kutija koja je bila ruglo je zamenjena za novu besplatno.
Cevi koje su stavljane od sata do peći/šporeta su stavljane obične čelične bezšavne.
 
To sad niko ne moze da garantuje ali je sigurno kvalitetno i postojano. Inace mislim da tu i nema nekog jakog pritiska mozda do 2bara, ja izmerim od meraca do kotla 20-25mba toliko je kotlu potrebno za normalan rad.
 
Poslednja izmena:
Hajde za poređenje da iznesem slučaj kod mene, od ove godine.
Ukupno 2400 kW za grejanje tp voda/voda + radijatori, ove godine od 4 ukupno kako se tako grejem je najviše i potrošeno.
Ugrubo, da ne proveravam tačno, 1600 kW skupe i 800 kW jeftine struje za ~130m2.
U novcima oko 22000 ako se ne varam.
Merenje potrošnje je pomoću kontrolnog brojila samo za tp, pa nije nesto odoka sracunato.
Od nekih poznanika koji se greju na gas, sa sličnim kvadraturama, minimalno 2x manje u novcima kad bi uporedili cenu po m2.
 
A potrosnja pumpe koja pumpa vodu ? Za takvu kvadraturu od 130 m2, potrebno je dosta vode da protece preko izmenjivaca.Potrosnja po satu rada za takvu pumpu, ne moze biti manja od raspona 1,5 kw -- 2 kw struje za 1 h rada.
 
Pumpe troše tipa 100-ak W, zanemarljivo u celoj računici.
 
Pumpa koja iz zemlje vuce(gura) vodu ka izmenjivacu trosi 100 wati struje ? Da nisi ti nesto pogresio ?
 
A potrosnja pumpe koja pumpa vodu ? Za takvu kvadraturu od 130 m2, potrebno je dosta vode da protece preko izmenjivaca.Potrosnja po satu rada za takvu pumpu, ne moze biti manja od raspona 1,5 kw -- 2 kw struje za 1 h rada.
Bugarska pumpa je od 500w.
Nema potrebe ganjati 1.5+ kW
 
Izvini, ali 100000 dinara za 160m2 je solidno skupo.

Ne znam što se meni izvinjavaš, meni je za ovaj režim grejanja to prihvatljivo :)
Ne kažem da TP nisu jeftinije u eksploataciji, ali u vreme kada je ovo ugrađeno, TP su bile potpuno neopravdana investicija.

Gasne instalacije u kući su mi debljina zida plus maks 30cm do kotla.

Gasni kotao držim na 45 do 53C, zavisi od spoljne temperature. Ali bilo je prethodnih godina da sam ga gurao i na 60C. Rebara imam previše, jer sistem grejanja nije projektivao neko sa smislom, već sam ja polupao radijatore.
Za toplotne pumpe je obavezno da se sistem dobro projektuje.
 
Bugarska pumpa od 500 wati za sistem tp voda/voda ? Koliko vode(m3) i na koju visinu takva pumpa moze da izbaci vodu ?Ja jos u praksi nisam video takvu pumpu , da radi u sistemu voda/voda.
 
Greška u kucanju. Nije bugarska nego bunarska.
Ne znam sta ti je čudno kod potrošnje pumpe?
Pa ne radi ta bunarska 24h na dan! Niti je tp u opterećenju 24h.
On/off je tp, nije inverterska.
 
To sam acepu rekao, on je napisao
Ne znam što se meni izvinjavaš, meni je za ovaj režim grejanja to prihvatljivo :)
Ne kažem da TP nisu jeftinije u eksploataciji, ali u vreme kada je ovo ugrađeno, TP su bile potpuno neopravdana investicija.

Gasne instalacije u kući su mi debljina zida plus maks 30cm do kotla.

Gasni kotao držim na 45 do 53C, zavisi od spoljne temperature. Ali bilo je prethodnih godina da sam ga gurao i na 60C. Rebara imam previše, jer sistem grejanja nije projektivao neko sa smislom, već sam ja polupao radijatore.
Za toplotne pumpe je obavezno da se sistem dobro projektuje.
Tebe sam uzeo kao primer, a acepu odgovarao :)
Tp su kod nas tek poslednjih 10ak godina zazivele i postale pristupacne.
 
  • Like
Reagovanja: PJ
Nazad
Vrh Dno