Šta je novo?

Grejanje na električni kotao - FAQ

ok, probacu da smanjim na 50
Sta je sa ovim modom modulacije? Cemu on sluzi ako neko moze da mi objasni?
Ovde na slici vidim prvo podesavanje temperature vode
Drugo podesavanje kilovata na kolilo ce da radi dok ne zagreje
Ali ovo trece mi nije jasno bas
IMG_4919.png

Objasnio sam sve to ovde u drugom pasusu
Najprostije rečeno isključio si 2 grejača i radi kotao sa jednim
Trebate otvoriti tu sobu, ako je drzite zatvorenu u njoj ce se stvoriti budj po zidu.

To je OK temperatura,
sistem tako i treba da radi, radijatori greju dok se ne dostigne temperatura prostora, kada opadne temperatura prostora za 0.5 stepeni kotao ponovo zagreva odrzavajuci temperaturu 22.5 u +- 0.5 stepeni

termo glave sluze ako zelis da imas nizu temperaturu od zadate na tom radijatoru.
4kw znaci da sistem radi maksimalnom snagom od 4kw od mogucih 12kw
Trebace mu vise vremena da postigne zadatu temperaturu, ako sistem postize zadatu temperaturu znaci da moze da radi 1/3 snage, objekat je dobro izolovan
Ako budu hladniji dani moguce je da ces morati pojacati snagu.

Cisto sumnjam, razlika je verovatno mizerna.
Potrosnja je svima prioritet.
Najveca usteda je staviti sto nizu temperaturu na termostatu.

Ono sto mozes da koristis kod elektricnog kotla je da nocu kada je jeftinija struja povecas temperaturu za 1 stepen a ujutru kada je struja skuplja vratis temperaturu na 22.5
Danju je struja skuplja a dosta pomaze i sunce i akomulirana toplota tokom noci kada je jeftinija struja.

Grejes se na struju i T vode guras do 60c? Koliki su računi?
Sve zavisi kako je projektovan sistem. Sa nedovoljnim brojem rebara može on da spusti u prelaznom periodu T vode, ali kada bude ispod 0C može doći u situaciju da ne može da postigne zadatu temperaturu vazduha.
ok, probacu da smanjim na 50
Sta je sa ovim modom modulacije? Cemu on sluzi ako neko moze da mi objasni?
Ovde na slici vidim prvo podesavanje temperature vode
Drugo podesavanje kilovata na kolilo ce da radi dok ne zagreje
Ali ovo trece mi nije jasno bas
Pogledajte prilog 474283
Služi da ograniči maksimalnu snagu kotla. Što je manja vrednost, sistem će biti tromiji.

Sve zavisi kako je projektovan sistem. Sa nedovoljnim brojem rebara može on da spusti u prelaznom periodu T vode, ali kada bude ispod 0C može doći u situaciju da ne može da postigne zadatu temperaturu vazduha.

Služi da ograniči maksimalnu snagu kotla. Što je manja vrednost, sistem će biti tromiji.
Slažem se, ali 60C je previše za kotao na struju. Mora da se igra sa brojevima i da nadje što nisu T vode kojom će da greje stan.

To je zapravo bila temperatura u kotlu 60c . Ja mislio da je to temp vode a ona je manja od 60 nekih 40 plus

Kako znaš da je temperatura vode 40+?
60°C je temperatura vode na izlazu iz kotla a temperatura radijatora ne može da dostigne tu temperaturu jer vazduh iz prostorije povlači toplotu. Što viša temperatura polazne vode brže se zagreje prostor i idu duže pauze do sledećeg uključivanja jer radijatori i dalje isijavaju što znači da prelazi zadatu temperaturu u kotlu.

Da se ispravim jer je došlo do štamparske greške i poslednja reč "kotlu" bi trebalo da glasi u "prostoru".
to znači da prelazi zadatu temperaturu u prostoru.

Poslednja izmena:
Pozdrav drugari. Zanima me jedna stvar. Imam stari elektricni kotao 12kw na koji se grejem. Da li postoji nesto sto mogu da kupim i ugradim na sistem da bih kontrolisao polaz vode ili u najgorem slucaju da grejace ne gasi samo sobni termostat, nego nesto jos pored toga. Neki sigurnosni ili nesto. Desila se situacija da je pumpa zastekala i doslo je do kljucanja vode u kotlu do pumpe. Sigurnsni ventil nije pustio vodu jer je na 3 bara, a pritisak vode u sistemu nije prebacio 3 bara, ne znam kako i kojom magijom.

Nadam se da ste me razumeli. Hvala unapred

Zar nemaš termostat(e) uboden u posudu gde su grejači, koji to kotao nema nijedan termostat za temperaturu polazne vode? Kako regulišeš temperaturu vode?

Zar nemaš termostat(e) uboden u posudu gde su grejači, koji to kotao nema nijedan termostat za temperaturu polazne vode? Kako regulišeš temperaturu vode?
Prvo, kako mogu da vidim posudu brate posto je to sve zaliveno odozgo kada skinem poklopac taj gornji? Vide se samo dolazni vodovi od tri faze i ostalih zica do grejaca. Mogu da slikam ako mogu lakse da ti docaram. Kotao je Eida 12kw ovakav, sad cu naci na netu isti sa ne idem do kotlarnice sada.
Screenshot_20250106_220947_Samsung Internet.jpg
A temperaturu vode ne regulisem nikako, zato i pitam ovde vas za pomoc.
Samo sobni termostat koji pali i gasi grejace kada nabije zadatu temperaturu prostorije. Takodje pitam i iz razloga sto mnogo ohladi vodu u sistemu, posle mu treba dosta dugo vremena da zagreje vodu a samim tim i prostorije u kuci. Ali ajde ako vec ne mogu da diktiram polazu vode, ima li sta da se zastitim od ove situacije sto sam napisao, kada pumpa vode zasteka? Da mi ne prokljuca voda u kotlu. Napominjem opet da sigurnosni od 3 bara nije reagova jer nije prosto nabilo preko 2.5 bara u sistemu.

Jedan radni termostat (podesivi) i jedan zastitni termostat (95-110C). Stari su ti ocigledno neispravni pa se to menja.

Na fotki osovina koja štrči iznad prekidača je termostat za regulaciju temperature polazne vode a prekidači su za uključivanje grejača i biraš da li će da radi sa 4, 8 ili 12kW.
Zovi nekog električara da ti kaže koji su termostati u pitanju i da ti odradi. Trebalo bi da se zamene oba.

Na kotlu ima termostat (patrljak koji viri), koji verujem da radi posto je to obican mehanicki bimetal nego ga ti verovatni nisi ni mrdao.

probaj malo sa njim da regulises temperaturu, verovatno je odvrnut do kraja pa tako ni nema nikakvu funkciju
ako pali - gasi kotao on je ispravan samo treba ispravno da podesis temperaturu

Imas i zastitni on je unutar kotla.

Kod pumpe treba da ima zastitni cep koji se odvrne (kada je pumpa ugasena) i malo srafcigerom razradis osovinu koja je verovatno zapekla.

Na kotlu ima termostat (patrljak koji viri), koji verujem da radi posto je to obican mehanicki bimetal nego ga ti verovatni nisi ni mrdao.

probaj malo sa njim da regulises temperaturu, verovatno je odvrnut do kraja pa tako ni nema nikakvu funkciju
ako pali - gasi kotao on je ispravan samo treba ispravno da podesis temperaturu

Imas i zastitni on je unutar kotla.
Izvinite ljudi. U pravu si brate. Sad sam okretao tockic i ladno gasi grejace na otprilike kad smanjim ispod vrednosti sto pise na ovom sto meri temperaturu vode mehanicki u mom slucaju 40 stepeni. 20250106_222912.jpg
Okej, znaci zastita i u kotlu radi. E sad mi reci da li ima sta da se ugradi za regulaciju te polazne vode?

Izvini, sad sam tek procitao za pumpu. Nije zaribala mehanicki. Nego sam nesto cackao oko struje, zato je izgubila kontakt.

Kao što sam i mislio, sve je to ispravno i ništa više ne treba
samo treba da se usteluje.

Namesti da dostiže nekih 45-50 stepeni (ne vidim da ima termometar i barometar) i proveri pumpu da radi lepo i drži dobar protok u sistemu

A ne postoji nista za regulaciju polaza u mom slucaju? Da ne spusta vodu u kotlu ispod tipa 35,40 stepeni?

Bimetalni termostat na vrhu kotla smešno, naslonjen na vijak od poklopca da kontroliše temperaturu
Pitanje je i da li ima sigurnosni termostat i ako ga ima ne verujem da je ispravan. Pusti kotao da radi i prati neko vreme temperaturu vode na termometru nakačenom na cev da vidiš da li će isključiti kotao. Taj točkić ti služi za regulaciju temperature vode.

Bimetalni termostat na vrhu kotla smešno, naslonjen na vijak od poklopca da kontroliše temperaturu
Pitanje je i da li ima sigurnosni termostat i ako ga ima ne verujem da je ispravan. Pusti kotao da radi i prati neko vreme temperaturu vode na termometru nakačenom na cev da vidiš da li će isključiti kotao. Taj točkić ti služi za regulaciju temperature vode.
Probao sam sada da smanjim jos malo, ugasio je grejace. Trenutno je temperatura vode 45 stepeni, bar po ovom termometru na cevi.
Ovo je situacija odozgo ako ti znaci20250106_222922.jpg

Dešava se i da sklopka zaglavi te ne pomaže ni jedan termostat zato sam i napisao pozovi nekog električara da pogleda da ne dodje ponovo do kuvanja. Kutija na sredini gore bi trebalo da je sigurnosni termostat, pišem napamet jer teško je ispratiti veze sa fotke.

Dešava se i da sklopka zaglavi te ne pomaže ni jedan termostat zato sam i napisao pozovi nekog električara da pogleda da ne dodje ponovo do kuvanja. Kutija na sredini gore bi trebalo da je sigurnosni termostat, pišem napamet jer teško je ispratiti veze sa fotke.
Okej tako cu svakako da uradim. A ono sto mogu da ti kazem je da od ovog tockica napolju ide sonda do unutar kazana. Kao kad se menja grejac od bojlera pa termostat vodi unutra. E takva je situacija. Hvala svakako na ovim korisnim savetima.

Okej tako cu svakako da uradim. A ono sto mogu da ti kazem je da od ovog tockica napolju ide sonda do unutar kazana. Kao kad se menja grejac od bojlera pa termostat vodi unutra. E takva je situacija. Hvala svakako na ovim korisnim savetima.
Isto tako bi trebala da ide i sonda od sigurnosnog termostata.
Zar nemaš termostat(e) uboden u posudu gde su grejači, koji to kotao nema nijedan termostat za temperaturu polazne vode?
Ne ide od točkića već od regulacionog termostata. :ROFLMAO:

Kontaktor retko kad zaglavi, može da zalepi a ako se to desi onda tako i ostane. A ako i preti da se mehanički zaglavi to se obično i čuje zujanjem jer tad dinamo limovi ne naležu dobro.
Koliko vidim na toj slici u cev za sonde ima dve sonde, ako je tako ti imaš i perd termostat.
A polaznu vodu može da ti reguliše nalegajući termostat koji će ti gasiti pumpu na 45c. i paliti na 50c. ili kako ga već podesiš.

Kontaktor retko kad zaglavi, može da zalepi a ako se to desi onda tako i ostane. A ako i preti da se mehanički zaglavi to se obično i čuje zujanjem jer tad dinamo limovi ne naležu dobro.
Koliko vidim na toj slici u cev za sonde ima dve sonde, ako je tako ti imaš i perd termostat.
A polaznu vodu može da ti reguliše nalegajući termostat koji će ti gasiti pumpu na 45c. i paliti na 50c. ili kako ga već podesiš.
Tacno, sad sam opet gledao i sliku i uzivo, u cev idu dve sonde. Jedna vodi do potencimetra tog spolja a druga vodi tacno do ove kutijice,a ta kutijica iza kotla ima samo neki crveni tastercic.
Izvinite ljudi ako opisujem malo lose.

Screenshot_20250106_234012_Gallery.jpgScreenshot_20250106_233954_Gallery.jpg
Da li si mozda permutovao kada si rekao da ce nalegajuci termostat gasiti pumpu? Mislio si mozda na grejace? Jer sta mi vredi i da upali pumpu ako su grejaci pogaseni.

Pa neće da ti pali pumpu npr. ispod 45c. Nalegajući termostat se montira da ti hladna voda ne ide kroz cevi. A za grejače već imaš termostate na peći a verovatno imaš i sobni termostat. Mada tebi i nije toliko potreban taj nalegajući termostat za pumpu jer sve ti to već regulišu postojeći termostati.

Pa neće da ti pali pumpu npr. ispod 45c. Nalegajući termostat se montira da ti hladna voda ne ide kroz cevi. A za grejače već imaš termostate na peći a verovatno imaš i sobni termostat. Mada tebi i nije toliko potreban taj nalegajući termostat za pumpu jer sve ti to već regulišu postojeći termostati.
Znaci bez obzira sto sobni termostat kaze da treba da krene da radi kotao, nalegajuci nece pustiti pumpu u rad dok ne nabije tipa 45 stepeni? Pa to mu skoro dodje na isto. Steta sto nema tipa da cim padne temperatura vode u kotlu ispod 45 da krene da dogreva opet do 45 ali da ne pusta vodu dok tipa sobni termostat ne zada operaciju.

@juventus89

izoluj dobro cevi pre svega, izolacija za cevi je jeftina mislim oko 25din metar

Postoje dva podesavanja sistema:

1. je da se gase samo grejaci a da pumpa nastavi da vrti vodu koja se hladi (to je klasika sto bi rekli po defaultu)
2. da se gasi i pumpa i grejaci i da topla voda stoji dok ne padne temperatura

ja sam uvek bio za ovaj drugi sitem jer je sve tise i sporije se hladi voda.

Ono sto sada mozes, je da smanjis temperaturu u kotlu, smanjis brzinu pumpe na minimum i tako dobijes sporiji i inertniji sistem koji se sporije hladi
i budes strpljiv par dana da vidis da li si dobio nesto cime si zadovoljan.
Pa neće da ti pali pumpu npr. ispod 45c. Nalegajući termostat se montira da ti hladna voda ne ide kroz cevi.
Mislim da to zavisi od kotla, ali ja mislim da njemu pumpa stalno radi. U ostalom neka on testira i neka nam kaze.
to je najklasicniji stari kotao.

Poslednja izmena:
Elektro kot'o jedino na podno grijanje i odlično izolovan objekat, sve preko toga je klanje s računima. Moje mišljenje.

Ma ludilo su racuni, zato ove godine je kraj tome. Presao bih na pelet. Majstor i prijatelj mi savetuje Kepo kotao. Cekam ovde odkuku, ima pomoc opstine za energetsku efikasnost i za kotlove pa da podnesem. Mada oni traze kao uslov da se grejem na ugalj ili drva.
Plus kuca nije izolovana, stara od cigle. 50 cm zidovi.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno