lgg2
Cenjen
- Učlanjen(a)
- 06.12.2014
- Poena
- 180
Trebate otvoriti tu sobu, ako je drzite zatvorenu u njoj ce se stvoriti budj po zidu.
To je OK temperatura,
sistem tako i treba da radi, radijatori greju dok se ne dostigne temperatura prostora, kada opadne temperatura prostora za 0.5 stepeni kotao ponovo zagreva odrzavajuci temperaturu 22.5 u +- 0.5 stepeni
termo glave sluze ako zelis da imas nizu temperaturu od zadate na tom radijatoru.
4kw znaci da sistem radi maksimalnom snagom od 4kw od mogucih 12kw
Trebace mu vise vremena da postigne zadatu temperaturu, ako sistem postize zadatu temperaturu znaci da moze da radi 1/3 snage, objekat je dobro izolovan
Ako budu hladniji dani moguce je da ces morati pojacati snagu.
Cisto sumnjam, razlika je verovatno mizerna.
Potrosnja je svima prioritet.
Najveca usteda je staviti sto nizu temperaturu na termostatu.
Ono sto mozes da koristis kod elektricnog kotla je da nocu kada je jeftinija struja povecas temperaturu za 1 stepen a ujutru kada je struja skuplja vratis temperaturu na 22.5
Danju je struja skuplja a dosta pomaze i sunce i akomulirana toplota tokom noci kada je jeftinija struja.
Sve zavisi kako je projektovan sistem. Sa nedovoljnim brojem rebara može on da spusti u prelaznom periodu T vode, ali kada bude ispod 0C može doći u situaciju da ne može da postigne zadatu temperaturu vazduha.Grejes se na struju i T vode guras do 60c? Koliki su računi?
Služi da ograniči maksimalnu snagu kotla. Što je manja vrednost, sistem će biti tromiji.ok, probacu da smanjim na 50
Sta je sa ovim modom modulacije? Cemu on sluzi ako neko moze da mi objasni?
Ovde na slici vidim prvo podesavanje temperature vode
Drugo podesavanje kilovata na kolilo ce da radi dok ne zagreje
Ali ovo trece mi nije jasno bas
Pogledajte prilog 474283
Grejes se na struju i T vode guras do 60c? Koliki su računi? Zapravo ovo je trmperatura u kotlu kad covek ne zna tako je a temp vode bude 40 plus
Slažem se, ali 60C je previše za kotao na struju. Mora da se igra sa brojevima i da nadje što nisu T vode kojom će da greje stan.Sve zavisi kako je projektovan sistem. Sa nedovoljnim brojem rebara može on da spusti u prelaznom periodu T vode, ali kada bude ispod 0C može doći u situaciju da ne može da postigne zadatu temperaturu vazduha.
Služi da ograniči maksimalnu snagu kotla. Što je manja vrednost, sistem će biti tromiji.
to znači da prelazi zadatu temperaturu u prostoru.
Prvo, kako mogu da vidim posudu brate posto je to sve zaliveno odozgo kada skinem poklopac taj gornji? Vide se samo dolazni vodovi od tri faze i ostalih zica do grejaca. Mogu da slikam ako mogu lakse da ti docaram. Kotao je Eida 12kw ovakav, sad cu naci na netu isti sa ne idem do kotlarnice sada.Zar nemaš termostat(e) uboden u posudu gde su grejači, koji to kotao nema nijedan termostat za temperaturu polazne vode? Kako regulišeš temperaturu vode?
Okej bar da znam sta moram da menjam. Makar i taj zastitini da imam.Jedan radni termostat (podesivi) i jedan zastitni termostat (95-110C). Stari su ti ocigledno neispravni pa se to menja.
Izvinite ljudi. U pravu si brate. Sad sam okretao tockic i ladno gasi grejace na otprilike kad smanjim ispod vrednosti sto pise na ovom sto meri temperaturu vode mehanicki u mom slucaju 40 stepeni.Na kotlu ima termostat (patrljak koji viri), koji verujem da radi posto je to obican mehanicki bimetal nego ga ti verovatni nisi ni mrdao.
probaj malo sa njim da regulises temperaturu, verovatno je odvrnut do kraja pa tako ni nema nikakvu funkciju
ako pali - gasi kotao on je ispravan samo treba ispravno da podesis temperaturu
Imas i zastitni on je unutar kotla.
Probao sam sada da smanjim jos malo, ugasio je grejace. Trenutno je temperatura vode 45 stepeni, bar po ovom termometru na cevi.Bimetalni termostat na vrhu kotla smešno, naslonjen na vijak od poklopca da kontroliše temperaturu
Pitanje je i da li ima sigurnosni termostat i ako ga ima ne verujem da je ispravan. Pusti kotao da radi i prati neko vreme temperaturu vode na termometru nakačenom na cev da vidiš da li će isključiti kotao. Taj točkić ti služi za regulaciju temperature vode.
Okej tako cu svakako da uradim. A ono sto mogu da ti kazem je da od ovog tockica napolju ide sonda do unutar kazana. Kao kad se menja grejac od bojlera pa termostat vodi unutra. E takva je situacija. Hvala svakako na ovim korisnim savetima.Dešava se i da sklopka zaglavi te ne pomaže ni jedan termostat zato sam i napisao pozovi nekog električara da pogleda da ne dodje ponovo do kuvanja. Kutija na sredini gore bi trebalo da je sigurnosni termostat, pišem napamet jer teško je ispratiti veze sa fotke.
Isto tako bi trebala da ide i sonda od sigurnosnog termostata.Okej tako cu svakako da uradim. A ono sto mogu da ti kazem je da od ovog tockica napolju ide sonda do unutar kazana. Kao kad se menja grejac od bojlera pa termostat vodi unutra. E takva je situacija. Hvala svakako na ovim korisnim savetima.
Ne ide od točkića već od regulacionog termostata.Zar nemaš termostat(e) uboden u posudu gde su grejači, koji to kotao nema nijedan termostat za temperaturu polazne vode?
Tacno, sad sam opet gledao i sliku i uzivo, u cev idu dve sonde. Jedna vodi do potencimetra tog spolja a druga vodi tacno do ove kutijice,a ta kutijica iza kotla ima samo neki crveni tastercic.Kontaktor retko kad zaglavi, može da zalepi a ako se to desi onda tako i ostane. A ako i preti da se mehanički zaglavi to se obično i čuje zujanjem jer tad dinamo limovi ne naležu dobro.
Koliko vidim na toj slici u cev za sonde ima dve sonde, ako je tako ti imaš i perd termostat.
A polaznu vodu može da ti reguliše nalegajući termostat koji će ti gasiti pumpu na 45c. i paliti na 50c. ili kako ga već podesiš.
Znaci bez obzira sto sobni termostat kaze da treba da krene da radi kotao, nalegajuci nece pustiti pumpu u rad dok ne nabije tipa 45 stepeni? Pa to mu skoro dodje na isto. Steta sto nema tipa da cim padne temperatura vode u kotlu ispod 45 da krene da dogreva opet do 45 ali da ne pusta vodu dok tipa sobni termostat ne zada operaciju.Pa neće da ti pali pumpu npr. ispod 45c. Nalegajući termostat se montira da ti hladna voda ne ide kroz cevi. A za grejače već imaš termostate na peći a verovatno imaš i sobni termostat. Mada tebi i nije toliko potreban taj nalegajući termostat za pumpu jer sve ti to već regulišu postojeći termostati.
Mislim da to zavisi od kotla, ali ja mislim da njemu pumpa stalno radi. U ostalom neka on testira i neka nam kaze.Pa neće da ti pali pumpu npr. ispod 45c. Nalegajući termostat se montira da ti hladna voda ne ide kroz cevi.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari