Šta je novo?

Grejanje na električni kotao - FAQ

Pa iskreno bilo je toplo, skroz zadovoljavajuće za nas. :D

Da li gasite kotao kada je toplije? Uselio sam se u novi stan u kome je kotao na struju kao na slici i nisam imao iskustva sa tim do sad. Ugasio sam grejace na desnom prekidacu ali levi je jos ukljucen. Da li to moze da se samo ugasi i onda samo ukljuci kad treba da radi tokom zime ili jos nesto treba da se uradi?
1716379645937.png

to bi trebalo da su kontrolni prekidaci i kad su oni iskljuceni kotao ne moze nikako da radi, al kad su ukljuceni, grejace kontrolise sobni termostat...dakle kotao ti je iskljucen dok god je zadata temperatura ispod trenutne temperature u sobi, sto je obicno slucaj leti

Ok, da li moze nesto da naškodi ako to stoji upaljeno (levi prekidač) tokom godine i kad nema potrebe za grejanjem?

pa meni isto tako stoji upaljen tokom cele godine, nema nikakvih problema...imam dva prekidaca, za dva grejaca, al uvek mi je samo jedan grejac upaljen, tako je i kod tebe najverovatnije

Ok, da li moze nesto da naškodi ako to stoji upaljeno (levi prekidač) tokom godine i kad nema potrebe za grejanjem?
Nece da naskodi, ali nece ni da koristi.

To je odprilike kao kada ti TV stoji na stand by a ne planiras ga ukljucivati.

Cisto da znas da to sluzi za paljenje i gasenje grupe grejaca, npr, imas dve grupe od 6kW. I to ne gasis, vec na termostatu kontrolises grejanje, jer ako pogasis grupe, onda npr. neko od clanova domacinstva nece moci da ukljuci grejanje preko termostata jer si ti to pogasio na kotlu. I ne zavrces ventile na radijatorima, ne radis nista tokom leta. Na pocetku sezone grejanja, proveris na manometru pritisak vode u sistemu, ako treba dopunis sistem vodom, i to je to.

Pa i ne treba niko da moze da ukljuci, cak ni slucajno.
kad krene sezona grejanja onda se sve prekontrolise i pripremi pa se ukljuci glavni prekidac

Pa ako je takva hijerarhija domacinstva, da samo jedan clan odredjuje kad moze da se greje. A i u tom slucaju nije obavezno da se skroz gasi blok, a ni preporucljivo, kad postoji auto zastita od smrzavanja ili blokade pumpe.

Poslednja izmena:
Zdravo ljudi, nov sam na forumu. U dilemi sam, postavio sam instalacije za podno grejanje u kuci od 110kvm, treba mi dobar elektricni kotao da mi greje vodu u bojleru od 160 litara i naravno za podno kada zukaca jaci minus. Koje su vase preporuke? Hvala puno.

Kako? 😅 Ne razumem se najbolje ovde, imamo coveka koji to inace podesava i popravlja ali je zauzet ovih dana

Nije nista pokvareno.
Proverite da li su radijatori pravilno odzraceni i nema vazduha u sistemu.

Cirkulaciona pumpa pravi ovaj zvuk, i cevi bruje
stavite pumpu na nizu brzinu, verovatno radi na najjacem i pravi taj sum.

Ako je noviji sistem pumpa je verovatno zatvorena u okviru kotla, i ako niste vicni morate zvati nekoga ko se razume.

Ovako izgleda pumpa, ova polugica sa leve strane regulise protok, treba da radi sa sto manjom brzinom a da grejanje ostane kako treba.

Cirkulaciona-pumpa-UPS-32-6-Grundfos.jpg

Kod nas je to nekako spakovano, kotao treba da se "rastavi". Videcu da nadjemo nekoga da pogleda to, jel opasno ako ostane ovako da radi jos jedno najvise 2 dana?

Nece eksplodirati. Nemoj da brines. :)

Pozdrav,
Sta pogresno radim? CItam ovde poruke i vidim da su racuni za struju smeni za razliku od mog. Kotao je na struju 12kw. Povezano je da rade dva grejaca i oni su na 9kw ukupno. Kuca 100 kvadrata, novogradnja, izolacija stiropor 10cm, pvc stolarija. Imam ukupno 5 radijatora i podno grejanje u hodniku, kupatilu i wc-u. Sobni termostat je na 24 stepeni i ne menjam temperaturu, odrzava je konsantno. Kad dostigne temperaturu iskljuci kotao ali pumpa ostaje da radi 24h. Racun za novembar je bio 75.000 dinara. Za decembar ce biti preko 100.000 dinara jer sam prekoracio 4.000kwh. Neki savet? Hvala unapred

Pozdrav,
Sta pogresno radim? CItam ovde poruke i vidim da su racuni za struju smeni za razliku od mog. Kotao je na struju 12kw. Povezano je da rade dva grejaca i oni su na 9kw ukupno. Kuca 100 kvadrata, novogradnja, izolacija stiropor 10cm, pvc stolarija. Imam ukupno 5 radijatora i podno grejanje u hodniku, kupatilu i wc-u. Sobni termostat je na 24 stepeni i ne menjam temperaturu, odrzava je konsantno. Kad dostigne temperaturu iskljuci kotao ali pumpa ostaje da radi 24h. Racun za novembar je bio 75.000 dinara. Za decembar ce biti preko 100.000 dinara jer sam prekoracio 4.000kwh. Neki savet? Hvala unapred
Kad si vec razvuko sve. Digni kredit i odma naruci toplotnu pumpu i stavi umesto tog kotla isplati ce ti se do februara sobzirom koliko to jede struju

Kad si vec razvuko sve. Digni kredit i odma naruci toplotnu pumpu i stavi umesto tog kotla isplati ce ti se do februara sobzirom koliko to jede struju
Imam kotao na gas, ali na zalost nisam uspeo ove sezone da dobijem prikljucak. Pa trazim neko resenje ako postoji da bar malo ove sezone smanjim racun.
Savet
Spusti temperaturu na 22 stepena😏
Probao sam i to, nije smanjilo racun. Iskljucio sam 3 radijatora grejem dve prostorije inverter klimom ali se racun nije znatno smanjio, mozda za nekih 500kw

Ne znam koliko si ga platio i da jeste uvek bolji ugodjaj kad ti je cela kuca topla i hodnici. Ali mogao si da uzmes tri kineske klime i da preguras zimu sobzirom da je novogradnja gubitci su minimalni racun za tri klime ne bi ti prelazio 15000-20000rsd i to najhladbinij mesecima Klime bi ti ostale za hladjenje i za prelazni period da kad dobijes gas ga ne paslis kad je 15 stepeni napolju

Pozdrav,
Električni kotao ti je samo za male i dobro izolovane stanove.
Struja je poskupela i više nema onih popusta.
Na koliko stepeni ti je voda u kotlu?

Ne znam koliko si ga platio i da jeste uvek bolji ugodjaj kad ti je cela kuca topla i hodnici. Ali mogao si da uzmes tri kineske klime i da preguras zimu sobzirom da je novogradnja gubitci su minimalni racun za tri klime ne bi ti prelazio 15000-20000rsd i to najhladbinij mesecima Klime bi ti ostale za hladjenje i za prelazni period da kad dobijes gas ga ne paslis kad je 15 stepeni napolju
Nisu gubici minimalni, ako kuća u novembru "potroši" 4000kw. Tu je problem...

Pozdrav,
Kakva je izolacija plafona/krova?

Mogu sugestije odgovori pomoc..

Preselili smo se u stan od 64 kvadrata sa elekticnim kotolom
Kotao je ekopan b 120 12 kw
4 radijatora plus susac( vrata u svim prostorijama otvorenim osim i decijoj sobi koja dobro dihtuju i tu sobu ne grejemo)
Temperatura podesena na 22,5
Sistem kotla radi preko sobnog termostata
Kaf nabije zadatu temeperatutu on ga gasi pa jedno sat( nisam merio vreme u principu toliko o radi ukljucen kotao) ugasi ohlafi radijatore skorz dok ne padne temp za stepen i manje pa onda pali grejanje ponovo i zagreva vodu, po sobama su i termo glave. ( sa brojevima 0 pahulja 1 do 5)

Ono sto mene zanima da li tako radi kotao
Znaci kao sto sam opisao, kako da smanjim racun za struju cemu sluze one termo glave kad imamm termostat i na koliko one treba da stoje?
Sta je mod modulacije? Ja sam smanjio kw na 4 prilikom grejanja ali nije mi jasno sta mu znaci taj mod
Da li manje trosi i ako sam ugasio taj jedan radijator?
Prioritet mi je manja potrosnja . Ovo je prvi mesec pa nzm ni koliko su racuni ali hocu da sto manje platim to. Znaci bitnija mi je ekonomicnost

Voda u kotlu padne na 25 30 kad pali termostat a ide do 60 tako je nastelovan.. nadam se dam sam pomaogao sam sebi da dobijem neki odgovor,( nov sam u ovome nista mi nije poznato) hvala svima na pomoci

Poslednja izmena:
4 radijatora plus susac( vrata u svim prostorijama otvorenim osim i decijoj sobi koja dobro dihtuju i tu sobu ne grejemo)
Trebate otvoriti tu sobu, ako je drzite zatvorenu u njoj ce se stvoriti budj po zidu.
Temperatura podesena na 22,5
Sistem kotla radi preko sobnog termostata
Kaf nabije zadatu temeperatutu on ga gasi pa jedno sat( nisam merio vreme u principu toliko o radi ukljucen kotao) ugasi ohlafi radijatore skorz dok ne padne temp za stepen i manje pa onda pali grejanje ponovo i zagreva vodu, po sobama su i termo glave. ( sa brojevima 0 pahulja 1 do 5)
To je OK temperatura,
sistem tako i treba da radi, radijatori greju dok se ne dostigne temperatura prostora, kada opadne temperatura prostora za 0.5 stepeni kotao ponovo zagreva odrzavajuci temperaturu 22.5 u +- 0.5 stepeni

Znaci kao sto sam opisao, kako da smanjim racun za struju cemu sluze one termo glave kad imamm termostat i na koliko one treba da stoje?
Sta je mod modulacije? Ja sam smanjio kw na 4 prilikom grejanja ali nije mi jasno sta mu znaci taj mod
termo glave sluze ako zelis da imas nizu temperaturu od zadate na tom radijatoru.
4kw znaci da sistem radi maksimalnom snagom od 4kw od mogucih 12kw
Trebace mu vise vremena da postigne zadatu temperaturu, ako sistem postize zadatu temperaturu znaci da moze da radi 1/3 snage, objekat je dobro izolovan
Ako budu hladniji dani moguce je da ces morati pojacati snagu.

Da li manje trosi i ako sam ugasio taj jedan radijator?
Prioritet mi je manja potrosnja . Ovo je prvi mesec pa nzm ni koliko su racuni ali hocu da sto manje platim to. Znaci bitnija mi je ekonomicnost
Cisto sumnjam, razlika je verovatno mizerna.
Potrosnja je svima prioritet.
Najveca usteda je staviti sto nizu temperaturu na termostatu.

Ono sto mozes da koristis kod elektricnog kotla je da nocu kada je jeftinija struja povecas temperaturu za 1 stepen a ujutru kada je struja skuplja vratis temperaturu na 22.5
Danju je struja skuplja a dosta pomaze i sunce i akomulirana toplota tokom noci kada je jeftinija struja.

Pa tako je nastelovano. Sad cu videti ovo je prvi mesec do sada je bila klima jedna i trosila 7k mesecno za istu kvadraturu, nadam se da vise od 15k , sad koliko videcemo, zato sam i pitao kako sta jer je ovo prvo susretanje sa tim

slobodno spusti na 50, verovatno moze i na 45
Mada kada termostat dostigne zadatu temperaturu prostorije kotao svakako nece dostici tih 60 stepeni.

Krenes sa 40C i povećavas/smanjujes (podešavas) u zavisnosti dal ti je toplo ili hladno. Po meni su ti termostat i jedno veliko g****, dobro su samo za startovanje peći ujutru

Nazad
Vrh Dno