Šta je novo?

Grejanje na električni kotao - FAQ

Mislim da prijemnik uvek radi na struju, bar ja nikad nisam video drugaciji.
Ali struju za prijemnik je bar lako uzeti negde sa kotla.

Prijemnik mora na struju,
Ima šema kako se povezuje.

Ako ne znaš šta treba da radiš, zovi majstora

@maxy ma znam kako se povezuje, nego vec imam izvucene kablove za trenutni sobni termostat. Ali nije doveden strujni kabal do njega, vec radi na baterije. Pa sam mislio, ako postoji prijemna jedinica koja radi na baterije, bilo bi super, ali nigde nisam nasao tako nesto.
Svakako cu da zamenim, mene je vise intersovalo da li je za potrosnju struje bolje da kotao radi 2kw i po potrebi radi na 4kw, nego da radi na 4kw, pa kad dostigne temperaturu, da se skroz pec ugasi.
Postoji mogucnost i da stavim da kad padne temperatura vode, da pec greje odmah snagom od 6kw, da se brze zagreje, pa da se skroz ugasi (ne pitajte zasto, potenciometar nije lepo bazdaren, pa se na drugom grejacu odmah pali 4kw)

Isto je, jer treba da nadoknadiš toplotne gubitke prostora. Zbog brzine zagrevanja bih izabrao bar 4 kW jer ne verujem da 2 kW može u sezoni grejanja dovoljno brzo da ugreje vodu kada temperatura padne.
Precizan sobni termostat je ono što može doneti uštedu u potrošnji.

@maxy i jos jedno pitanje, koliko brzina pumpe utice na gubitke? Imam 3 brzine, trenutno je na 3.

Po meni bolje je da radi 2kw konstanto ako moze da zagreje. Pumpu bi stavio na srednju vrednost ili na najmanju mada zavisi koji protok ima po brzinama.

Moze da se desi da najmanja brzina nece ostvariti dobar protok.

@miksan ne moze, po potrebi se pali jos 2kw i gasi kad se dostigne temperatura koja je valjda 2 ili 3 stepena manja od podesenje, pa dalje nastavlja da grejac radi na 2kw. Temperatura u kuci je oko 22 stepena, skoro pa konstantna..nego vise gledam kako da smanjim potrosnju, a da temparatura ostane na oko 22 stepena..ali koliko vidim, nema vajde

To je skroz nebitno kod elektricnog kotla, ne mozes tako imati stednju, to nije toplotna pumpa gde vaze drugacija pravila. Nemoj ogranicavati snagu ELK osim ako imas probleme sa preopterecenjem elektricne instalacije u objektu. Samo sebi pravis *******ciju (ne postizes zadatu temperaturu) a ne dobijas nista od toga korisno.

Poslednja izmena:
@maxy imas neki preporuku za bežični termostat?
evo ti preporuka:
@maxy i jos jedno pitanje, koliko brzina pumpe utice na gubitke? Imam 3 brzine, trenutno je na 3.
veca brzina znaci veci protok vode, brze ce se zagrevati (ili hladiti) ako je veci protok vode, ali ce i praviti veci sum u mrezi.
Brzinu podesavas prema potrebi i velicini mreze
kada se temperatura ustali, probaj sistem staviti na sto manju brzinu koja je dovoljna za odrzavanje potrebne temperature.

Prvo resi sobni termostat pa onda eksperimentisi sa grejacima.
sistem mora da bude sposoban da efikasno postigne zadatu sobnu temperaturu na termostatu i da se iskljuci, tek tada stedi.

Ako sam ga dobro shvatio on bi i da jedinica na kotlu bude bežična, a za takav ne znam da postoji

Q7 je najbolji bežični i imam ih 3 komada

Idem sutra da kupim termostat, na koju temperaturu preporucujete da stavim grejace? u pitanju je kuca od 90 kvadrata, kotao je 12kw, 2 grejaca od po 6kw. Da li je ok da bude na 60 stepeni?
I da li mozete da me uputite u neke strategije grejanja? Tipa da li je ok da celu noc grejem kucu na 24 stepena, i onda preko dana samo dogrejem posle podne, ili da danju drzim 22 stepena, a nocu spustim na 20 (ili ugasim skroz grejanje)?
Ako sam ga dobro shvatio on bi i da jedinica na kotlu bude bežična, a za takav ne znam da postoji

Q7 je najbolji bežični i imam ih 3 komada
ne da bude bezicna, nego da ne koristi struju sa mreze, vec da radi na baterije.

Pogrešno se izrazih. To što ti tražiš ne znam da postoji.

Na prvi deo pitanja ćeš morati sam sebi eksperimentalnim putem dati odgovor, jer to zavisi od toplotnih gubitaka prostora i broja rebara.
Kreni recimo od 50 C pa prati da li može da postigne željenu temperaturu vazduha i koliko brzo je postiže.

Idem sutra da kupim termostat, na koju temperaturu preporucujete da stavim grejace? u pitanju je kuca od 90 kvadrata, kotao je 12kw, 2 grejaca od po 6kw. Da li je ok da bude na 60 stepeni?
temperatura vode zavisi od tolotnih gubitaka objekta koji grejes.
to je ono o cemu smo polemisali na prethodnim stranama i moji sagovornici se ne slazu sa mnom, i tu razliku pravi sobni termostat.

mozes slobodno staviti temperaturu vode do 60 stepeni, ako je sistem pravilno dimenzionisan to ce sigurno biti vise nego potrebna temperatura,
kada je topliji dan bice potreba niza temperatura vode, a kada je dan hladniji bice potrebna veca temperatura vode
to sve regulise sobni termostat i on ce gasiti grejace na nizoj temperaturi i tako pravi ustedu energije.
I da li mozete da me uputite u neke strategije grejanja? Tipa da li je ok da celu noc grejem kucu na 24 stepena, i onda preko dana samo dogrejem posle podne, ili da danju drzim 22 stepena, a nocu spustim na 20 (ili ugasim skroz grejanje)?
Moj generalni savet je da nocu treba grejati vise nego danju,
jer su noci hladniji i gubici toplote veci a struja jeftinija, a dan ako je suncan i kuca na dobrom polozaju to treba iskoristiti.

Najgluplji savet kod grejanja strojom je nocu smanjivati temperaturu.

ne da bude bezicna, nego da ne koristi struju sa mreze, vec da radi na baterije.
ne postoji tako nesto, zato sto prijemnik sadrzi rele, a njemu treba stalni izvor napajanja>
Predajniku je dovoljna baterija jer je on u potpunosti digitalan i on samo posalje signal releu

Poslednja izmena:
kada je topliji dan bice potreba niza temperatura vode,
To je tačno.
kada je dan hladniji bice potrebna veca temperatura vode
I ovo je tačno.
to sve regulise sobni termostat i on ce gasiti grejace na nizoj temperaturi i tako pravi ustedu energije.
Ovo nikako nije tačno.
I dalje se ne slažem sa tim, i zao mi je sto si se samo povukao iz dalje price o tome umesto da razjasnimo to do kraja.
Ja cu to opet ponoviti, jer smatram da je savet pogresan i da ce nekog odvesti u pogresnom pravcu.

Od tri različita proizvođača kotla koje imam ni jedan se ne ponaša na način na koji tvrdiš.
Možda postoji tako nešto, ali eto, ovo je moje iskustvo.
Postoje kotlovi kod kojih elektronika reguliše rad grejača (koliko grejača kad i kako radi), tj. radi se o nekoj vrsti modulacije gde kotao po potrebi u automatskom režimu može da radi u koracima snage 1.5, 3, 4.5... kW

na sva ta pitanja sam ja do sada vec odgovorio,
zato i necu da ucestvujem u besmislenoj diskusiji.

ni meni niko nije odgovorio na pitanje...
Sta se desi sa grejanjem vode kada sobni termostat dostigne temperaturu?

ili
na koji nacin radi sobni termostat ako nema uticaja na temperaturu vode u sistemu i na koji nacin on regulise temperaturu u prostoru?

Kada sobni termostat postigne zadatu temperaturu, gasi grejače. Temperaturu vode podešavam na kotlu. Grejači se gase kada ili sobni termostat pošalje signal da je postignuta željena temperatura vazduha ili kada termostat na kotlu postigne zadatu temperaturu vode.
Sobni termostati koje ja imam su veoma precizni i mere +-0.5 C, dok termostati na kotlu nisu baš toliko precizni pa odstupaju i po 5 C od zadate temperature (nisu digitalni kod mene). Videh neki Boš ili Vailant sa digitalnim... no kako me više ovaj način grejanja ne zanima...

Poslednja izmena:
ni meni niko nije odgovorio na pitanje...
Pa ja sam ti to sve lepo napisao.
Evo i maxy ti je opet dole isto napisao.

Ti ako nije problem, sad mozes meni da odgovoris kako ti sobnim termostatom menjas zadatu temperaturu na kotlu?

Evo da uprostim, dacu ti pristup online mom sobnom termostatu i ti promeni zadatu temperaturu na mom "kotlu".

Ocigledno se ne razumemo.
Ti ako nije problem, sad mozes meni da odgovoris kako ti sobnim termostatom menjas zadatu temperaturu na kotlu?
Ne govorim ja da sobnim termostatom regulises diretno tempreturu vode u kotlu,
vec da sobni termostat ima uticaj na potrebnu temperaturu vode u kotlu.

Grejači se gase kada ili sobni termostat pošalje signal da je postignuta željena temperatura vazduha ili kada termostat na kotlu postigne zadatu temperaturu vode.
kako sobni termostat ima uticaj na krajnju temperaturu vode u kotlu, u odnosu na termostat za temperaturu vode na kotlu

na primer;
termostat za temperaturu vode je podesen na 60 stepeni:

-Ako je napolju -10 sobni termostat ce dozvoliti kotlu da zagreje vodu do max 60 stepeni

-Ako je napolju +20 sobni termostat nece dozvoliti da voda dostigne ni 40 stepeni, verovatno ni toliko.
U oba slucaja ima uticaj na krajnju temperaturu vode u kotlu.
Evo da uprostim, dacu ti pristup online mom sobnom termostatu i ti promeni zadatu temperaturu na mom "kotlu".
Jednostavno stavi na najnizu mogucu temperaturu i voda ce da ti se ohladi.
Jel tako?

Pa ako postigne zadatu temperaturu vazduha pre nego što zagreje vodu na tih 60 C onda će isključiti grejače što je i logično, jer je ispunjen jedan od dva uslova za gašenje grejača. U suprotnom će grejati do zadatih 60 C kada se gasi jer je ispunjen drugi uslov za gašenje grejača.

• Like
Reagovanja: Ira
tacno tako, upravo o tome pricam od pocetka,
i na taj nacin sobni termostat ima uticaj na krajnju temperaturu vode, tako i stedi energiju.

To sto ti pise Bakara je tako konfuzno.
Jednostavno stavi na najnizu mogucu temperaturu i voda ce da ti se ohladi.
Jel tako?
I kad ce onda opet poceti da greje? Kad mu ja vratim na zadatu?
Ko to tako radi?

To sto ti pokusavas da predstavis kao uticaj sobnog na temperaturu u sistemu je samo posledica postizanja sobne temperature, i ta posledica moze biti bilo gde u okviru zadate temperature u kombinaciji sa diferencijom radnog termostata pa koja god da je zadata temperatura.
To nije nikakva regulacija temperature vode u sistemu, to je uticaj najviše na komfor zivotnog prostora, o ustedi energije bolje i da ne pocinjemo jer nije ni blizu tako jednostavno.

Nije baš tako jednostavno. Za tako nešto bi morao da imaš predimenzionisan broj rebara i morao bi da izabereš recimo tih 60 C na kotlu. Međutim, kod predimenzionisanog broja rebara uvek biraš i nižu temperaturu na kotlu, kao što sam svojevremeno ja radio.

To sto ti pise Bakara je tako konfuzno.

I kad ce onda opet poceti da greje? Kad mu ja vratim na zadatu?
Ko to tako radi?
To je samo banalni primer kako sistem radi i kakvu svrhu ima sobni termostat na temperaturu vode u sistemu,
o tome se i povela diskusija i vase neslaganje sa mnom na tu temu.

naravno da nema potrebe da zavrcemo termostat,
dovoljno je sacekati da napolju padne dovoljno temperatura i ako imate precizan merac temperature u kotlu videcete da ce ona biti mnogo veca sto je spoljnja temperatura niza,
i manja sto je temperatura visa, samo zahvaljujuci sobnom termostatu.

Da njega nema temperatura vode u sistemu bi bila ista bez obzira na spoljnji uticaj ambijenta.

Pokusao sam da objasnim, nije da nisam. Od svih kojima sam mozda pomislio da bih ovo morao objasnjavati, ti nikad ne bi bio na spisku.
Neka ostane da se nismo složili, pa ko bude citao neka odlucuje sam sta dalje.

Sistem je suviše trom da bi radio onako kako si opisao i u 99 % slučajeva postiže zadatu maksimalnu temperaturu vode.

Recimo neki smart kotao sa senzorom spoljne temperature, sobnim termostatom i mogućnošću da samostalno pali i gasi grejače i time u malim koracima reguliše temperaturu vode u sistemu u cilju što bolje modulacije bi ovako nešto mogao da uradi. Verovatno i postoje takvi kotlovi...
Uz to bi imao zaštitu da određenu temperaturu vode ne sme da prekorači. Ali ovo nije princip rada standardnog kotla.

Vrh Dno