Šta je novo?

GREE klima uredjaji

• Začetnik teme Začetnik teme romim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
  • Oznake Oznake
    133
Eto i to brujanje i ja imam,ja samo stavim ruku na poklopac i prestane, cudno sto tog brujanja nije bilo prosle 3 sezone grijanja vec krenulo sad ovu zimu.
Meni ovo prva sezona, letos na hlađenju ga nije bilo. Pre otprilike par meseci su nešto čačkali sa gree+ aplikacijom, da l postoji mogućnost da je samim tim i klima dobila neki apdejt?

Preksinoć mi je tako "testerisala" kao kod tvog druga Optokapler, od 3 do 7 ujutru, i to stvarno guta struju. Ne znam šta joj je bilo, al ne zanemarimo ni spoljašnju koja je bila -9. Moja neka teorija je da zbog hladnoće krene da greje sa 900 vati, pregreje prostoriju, ugasi se, za par minuta se upali, povuče 1300 vati, pregreje, ugasi se...i tako u krug dok ne uhvati modulaciju što zguta 3-4 kilovata kao od šale. Kaži drugu da koristi "power down" mod. U tom modu retko kada će zateći modulaciju ispod 450, ali je zato gornja granica 670 vati i uglavnom radi na oko 500-550.
Inače, od oktobra do danas, najviše što sam dnevno potrošio je 15 kWh, obično je između 9 i 12 u zavisnosti da li je setovana temperatura 22 ili 24

Osvajač, to brujanje kod displeja se čuje i kod mene i to naročito ako je bila u off pa krene da greje, ništa nisam radio jer ne traje duže od par minuta
Desilo se i kod mene pre neki dan, noću uhvatila "testeru" 5-6h dok ćale nije ujutru skinuo za stepen pa podigao nakon pola sata.
Primetih inače da nakon DF-a ponekad meri nerealno nisku sobnu temperaturu, tj. zabeleži ogroman pad iste (često vidim i 16C neposredno nakon DF-a) što bi moglo da bude razlog "gubljenju".
Pitanje je samo da li je softverski problem (da prerano uzima sobnu u obzir nakon DF-a, tj. dok je izmenjivač još hladan) ili hardverski (loša pozicija senzora)...

Kaži drugu da koristi "power down" mod. U tom modu retko kada će zateći modulaciju ispod 450, ali je zato gornja granica 670 vati i uglavnom radi na oko 500-550.
To je na najvećem, tj. drugom nivou. Na prvom je ~800-900w gornja granica, ali nisam ga koristio na ovim većim hladnoćama pa ne znam da li ima razlike po pitanju modulacije. Ako probaš, ili neko - javite 🙂

Pre otprilike par meseci su nešto čačkali sa gree+ aplikacijom, da l postoji mogućnost da je samim tim i klima dobila neki apdejt?
v2.10 je na Cliviji i dalje. v2.09 na Airy-u.

@superunknown
Ako nemaš merenje potrošnje na samoj klimi, nemaš ni u ovom novom "tabu" koji samo prikazuje zbirno na jednom mestu od svih klima iz iste "kuće" (koje imaju merenje, kao Clivia npr.).
Usput, ne znam da li su iste klime u pitanju, ali Airy inače nema merenje.

Poslednja izmena:
Preporuka za Gree Amber Pro. Kupljena pre mesec dana, trenutno greje 53 m2 dobro izolovanog stana sa 4 prostorije u zgradi pored Metroa preko Pančevačkog mosta u Bgd. Prosečna dnevna potrošnja 10-12 kWh. Temperatura setovana na 22°C noću i 24°C danju. 80% vremena brzina je podešena na najniži - najtiši mod rada (na daljinskom se vidi znak slušalice).
Ni jednom je nisam uhvatio da radi defrost (znam kako to rade druge klime recimo Gree Muse koja radi defrost 5-10min maltene svakih sat vremena). Ni jednom nisam video led ili inje na isparivaču spoljne jedinice. Amber radi 20ak minuta pa stane 20ak minuta i tako ceo dan. Potrošnja u standby modu oko 90 W a u toku normalnog rada 750W - 850W. Najjače sam uhvatio potrošnju na 1550W i to kad sam je stavio na 25°C u 5 brzinu.
Aplikacija radi ali nema nekih dodatnih opcija. Nisam koristio iFeel mod, ali funkcija "Healthy" je stalno uključena (mislim da je to hladna plazma, ima i UV mod ali nisam to koristio još). Nikakvu razliku nisam primetio u radu na 0°C i - 15°C koliko je bilo pre neku noć. Nisam imao čime da izmerim temperaturu izduva ali ume da duva neprijatno toplo, maltene vruće kad se "napanji".
Za hlađenje ne sumnjam da radi kako treba ali me grejanje prijatno iznenadilo.
Moja preporuka za Amber Pro sa 5 god. garancije za klimu koja košta ispod 80.000 din

Prilozi

• image 23C.jpg
    image 23C.jpg
    128.9 KB · Pregleda: 62
  • image 25C.jpg
    image 25C.jpg
    110.7 KB · Pregleda: 49
Poslednja izmena:
Kako uspevaš na minusima da zagreješ 4 prostorije na silent (tihom) režimu rada ventilatora?

Preporuka za Gree Amber Pro. Kupljena pre mesec dana, trenutno greje 53 m2 dobro izolovanog stana sa 4 prostorije u zgradi pored Metroa preko Pančevačkog mosta u Bgd. Prosečna dnevna potrošnja 10-12 kWh. Temperatura setovana na 22°C noću i 24°C danju. 80% vremena brzina je podešena na najniži - najtiši mod rada (na daljinskom se vidi znak slušalice).
Ni jednom je nisam uhvatio da radi defrost (znam kako to rade druge klime recimo Gree Muse koja radi defrost 5-10min maltene svakih sat vremena). Ni jednom nisam video led ili inje na isparivaču spoljne jedinice. Amber radi 20ak minuta pa stane 20ak minuta i tako ceo dan. Potrošnja u standby modu oko 90 W a u toku normalnog rada 750W - 850W. Najjače sam uhvatio potrošnju na 1550W i to kad sam je stavio na 25°C u 5 brzinu.
Aplikacija radi ali nema nekih dodatnih opcija. Nisam koristio iFeel mod, ali funkcija "Healthy" je stalno uključena (mislim da je to hladna plazma, ima i UV mod ali nisam to koristio još). Nikakvu razliku nisam primetio u radu na 0°C i - 15°C koliko je bilo pre neku noć. Nisam imao čime da izmerim temperaturu izduva ali ume da duva neprijatno toplo, maltene vruće kad se "napanji".
Za hlađenje ne sumnjam da radi kako treba ali me grejanje prijatno iznenadilo.
Moja preporuka za Amber Pro sa 5 god. garancije za klimu koja košta ispod 80.000 din
Jel to 12 ili 18 amber pro, i je li to potrosnja za 24h ili preko dana?

Jel to 12 ili 18 amber pro, i je li to potrosnja za 24h ili preko dana?
To je 12btu, a sto se tice potrosnje od 10-12kWh to je na dan (24h) 🙂
Da dodam:
5 godine uz registracije i godisnji servis 🙂
Obavezno da vam majstor ispuni ---> potvrdu o ugradnji (sa pecatom) koja dolazi uz klimu! Da ne bude kasnije frka sa ove barabe iz energyneta 😉
--->

Prilozi

• Screenshot_20260120-181625~2.jpg
    Screenshot_20260120-181625~2.jpg
    75.2 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
Kako uspevaš na minusima da zagreješ 4 prostorije na silent (tihom) režimu rada ventilatora?
Ne gasim klimu, samo po potrebi dodajem i smanjujem setovanje temperature... Kad je stan lepo zagrejan, posle ide samo dogrevanje. A ova klima i na tom najtišem modu izduvava poprilično. I opet da naglasim, zgrada je dobro izolovana novije gradnje.

To je 12btu, a sto se tice potrosnje od 10-12kWh to je na dan (24h) 🙂

Da dodam:
5 godine uz registracije i godisnji servis 🙂
Obavezno da vam majstor ispuni ---> potvrdu o ugradnji (sa pecatom) koja dolazi uz klimu! Da ne bude kasnije frka sa ove barabe iz energyneta 😉
--->
ček što godišnji zar ne treba posle 2 godine da setviser servisira klimu da bi važila 5 godina garancija?

ček što godišnji zar ne treba posle 2 godine da setviser servisira klimu da bi važila 5 godina garancija?
Moj ti je savet da krenes u 2 godinu sa servis ---> posle sezone hladjenje!
Znam licno ljude koji su imali tesko cimanje sa te barabe, dali zbog servisa (godisnji) ili zbog ugradnje gde su lagano odbili reklamaciju zbog 2.5cm itd.
--->

Prilozi

• asdasda.jpg
    asdasda.jpg
    95.6 KB · Pregleda: 39
Poslednja izmena:
Gree Clivia Ai 12k podesena na 22c⁰, fan na trojci, ne gasim je. Greje sobu od 16m² bez izolacije, zidovi stari debeli, puna cigla. Plafon kritican, bez ikakve izolacije. Prosle godine u Januaru celo domacinstvo potrosilo 460kwh, ove godine za 16 dana potroseno 480kwh. Znaci do kraja meseca mi ne gine 1000kwh. Defrost sad kad je hladno traje 2 3 minuta. Spoljna jedinica ne ledi uopste. Da li neko zna kako da malo smanjim potrosnju i da li sam mozda pogresno setovao klimu. Ja sam generalno zadovoljan kako klima radi, samo eto bilo bi lepo ustedeti koji dinar.

Nema magičnog štapića, jedino da središ izolaciju. Ovako bez izolacije jedino da smanjuješ setovanu temperaturu ali....

Gree Clivia Ai 12k podesena na 22c⁰, fan na trojci, ne gasim je. Greje sobu od 16m² bez izolacije, zidovi stari debeli, puna cigla. Plafon kritican, bez ikakve izolacije. Prosle godine u Januaru celo domacinstvo potrosilo 460kwh, ove godine za 16 dana potroseno 480kwh. Znaci do kraja meseca mi ne gine 1000kwh. Defrost sad kad je hladno traje 2 3 minuta. Spoljna jedinica ne ledi uopste. Da li neko zna kako da malo smanjim potrosnju i da li sam mozda pogresno setovao klimu. Ja sam generalno zadovoljan kako klima radi, samo eto bilo bi lepo ustedeti koji dinar.
Prosli Januar i ovaj Januar su potpuno drugaciji. Evo i ja spiskao do sad 220kwh za 20 dana u 16m2 to je samo od klime, ako je uopste toliko tacna pametna uticnica. Izolacija je dosta bitna i kao sto si sam rekao izolacija plafona katastrofa i kod mene. Ali ne zalim se, bitno da me zagreje kako treba.

Nece da bude 1000, bice max 800 ako ne budes dizao temperaturu. ide mnogo blazi period do kraja meseca, noci gotovo bez minusa. Kod mene je razlika u potrosnji skoro duplo kad je raspon temperature u toku dana 0-+5 i kada je - 5-0. Kod nas sa lose izolovanim prostorom je tako, ***a. Februar ce da bude manje, a mart ni u teoriji nikad nije bio blizu. Tako da, zagrizi metak kad stigne racun i vozi do sledece zime.

I meni drva idu samo tako, to smo ove godine za razliku od prolse manje kuci, deca u vrtic, pa se lozi od 16 ili 17h popodne do 22h, sreca za inverter on me spasava, ne moram da lozim duze maltene je 24,5-25C u kuci 24/7, nema oscilacija u temepraturi, nema gore da se dodje sa posla u ladnu kucu pa dok se zagreje, ovo se dodje u toplo, ne mora da se juri lozi, podgrvaj hrani decu.

Ja sam servisera razumeo da u drugoj ga zovem da je servisira, tj. sledece godine posto sam je ugradio maja 2025.
Pre sezone grejanja sam je sam koliko toliko ocistio parocistacem i Axelom, to ponovim pre sezone hladjena pa cepamo dalje

Meni je cilj da ne kupujem briket pored drva, tona septembra je bila 18000 plus 9m drva sa secenjem i cepanjem izadje na oko 100k.
Ovako nema briketa, klima radi posao, racun za struju oko 1000 pa neka bude i 1500 veci decembar, januar eventualno februar, to je prihvatljivo.

Ne moze kod mene na ovom velikom minusu da odrzava nocu temperaturu kao danju. Stoji non stop na 23 i preko dana bude u sobi 21, nocu padne na 20 bez da se bilo sta pipne. Kao da ima neki tipping point koji je tipa -5 i kad to prebaci krece da zaostaje. Pojednostavio sam maksimalno jer kapiram da zavisi i od vlaznosti, vetra itd, ali kapiras sta hocu da kazem. Kako majka spava u toj prostoriji njoj je i ok da joj nocu bude malo svezije pa nisam hteo da cackam nista. Dva meseca godisnje mogu da podnesem po 10-15k racun, ovo ostalo je sitno. Leti se klima gotovo i ne pali, celo prosle leto nije skupila 200-ak radnih sati tako da je to sve podnosljivo. Do sad je TA 6 kW tukla decembar-januar po 1000+ kWh mesecno samo ona, ruku na srce sve jeftine struje, ali opet se nakupi i to nije moglo da zagreje prostoriju na preko 17 stepeni pa je moralo ili da se lozi ili uljani radijator da se dodaje. Sad u decembru smo prvi put usli u crveno sa trecom tarifom jer su spustili granicu. Ma pakao, ne bih menjao ovu klimu nizasta drugo.

Stoji non stop na 23 i preko dana bude u sobi 21, nocu padne na 20 bez da se bilo sta pipne.
Znači da dostigne tih setovanih 23 u minus danima, je misaona imenica. Pretpostavljam da si probao na većoj brzini duvanja? Kod mene to pomaže, barem za dobacivanje toplote u druge dve prostorije kroz otvore za vrata, bez max fan spida ne bi bilo šanse, razlika bi sigurno bila 2 stepena (verovatno i više) u odnosu na prostoriju u kojoj se klima nalazi. Još jedna zanimljiva stvar, kad je na high brzini duvanja, uvek prebacuje zadatu temperaturu. Uglavnom držim 22, u sobi gde je klima bude 24, u ostale 2 prostorije 23. Stavim li medium brzinu, isto sa setovanih 22, skroz druga priča, sve se smanji za 2 stepena u svim prostorijama. Tako da u minus danima uglavnom držim na high, sem noću.

P.S. nemam gree cliviu, imam pearl premium.

Ne moze kod mene na ovom velikom minusu da odrzava nocu temperaturu kao danju. Stoji non stop na 23 i preko dana bude u sobi 21, nocu padne na 20 bez da se bilo sta pipne. Kao da ima neki tipping point koji je tipa -5 i kad to prebaci krece da zaostaje. Pojednostavio sam maksimalno jer kapiram da zavisi i od vlaznosti, vetra itd, ali kapiras sta hocu da kazem. Kako majka spava u toj prostoriji njoj je i ok da joj nocu bude malo svezije pa nisam hteo da cackam nista. Dva meseca godisnje mogu da podnesem po 10-15k racun, ovo ostalo je sitno. Leti se klima gotovo i ne pali, celo prosle leto nije skupila 200-ak radnih sati tako da je to sve podnosljivo. Do sad je TA 6 kW tukla decembar-januar po 1000+ kWh mesecno samo ona, ruku na srce sve jeftine struje, ali opet se nakupi i to nije moglo da zagreje prostoriju na preko 17 stepeni pa je moralo ili da se lozi ili uljani radijator da se dodaje. Sad u decembru smo prvi put usli u crveno sa trecom tarifom jer su spustili granicu. Ma pakao, ne bih menjao ovu klimu nizasta drugo.
Na koliko W ti najnize spusta i drzi duze vreme u toku dana kad ti je 21c u sobi?
Jel ti u aplikaciji pise "ai-se" veci deo vremena?

@Raider357
Necu ja 23 stepena u prostoriji, klima se drzi na 23 jer je od pocetka tako da kad se stavi 23 ona greje do 21 u prostoriji i to je taman koliko hocemo. Grejana povrsina je ogromna, a toplotni gubici su preveliki da bi ova klima mogla da postize vece temperature na velikom minusu. Ovo kad je bilo danima hladno nocu je fan 3/5, preko dana uglavnom 5/5. Ima doduse i turbo, to nesto nismo isprobavali.

@deadwalker4
E kad si vec pomenuo "ai-se" htedoh da napisem eksperiment od sinoc. Dakle, to stoji u aplikaciji da je aktivno vecinu vremena. Kako nisam trenutno kuci, pozovem sinoc majku da isprobamo Auto mode, ono sto smo onomad ovde pricali. Dakle, od modova ima Cool, Heat, Fan, Dry i Auto. Klima od pocetka grejanja stoji na Heat. Kazem majci sinoc da promeni mode, mogu i ja kroz aplikaciju, ali od kad smo utvrdili da aplikacija i daljinski brljave ne pipam je, i nakon promene mode na Auto, promeni se indoor temperatura u aplikaciji sa 21 na 25 i klima prestane potpuno da radi. Dakle, WTF? Kakve veze promena moda sa Heat na Auto moze da promeni indoor temperaturu. Zar indoor temperatura nije trenutna temperatura na senzoru na unutrasnjoj jedinici?

Moguce da je koristio za ocitavanje indoor temperature senzor sa daljinca

To tek nema smisla, daljinac stoji pored termometra koji je u tom trenutku pokazivao 20.6. Jedino ako je on totalno off za 5 stepeni

Sto se tice Clivie, iskljucivo putem aplikacije je koristim i do sada nisam primetio nekih problema. Tajmer, temperatura, mod, sve radi bez bagova.

E kad si vec pomenuo "ai-se" htedoh da napisem eksperiment od sinoc. Dakle, to stoji u aplikaciji da je aktivno vecinu vremena. Kako nisam trenutno kuci, pozovem sinoc majku da isprobamo Auto mode, ono sto smo onomad ovde pricali. Dakle, od modova ima Cool, Heat, Fan, Dry i Auto. Klima od pocetka grejanja stoji na Heat. Kazem majci sinoc da promeni mode, mogu i ja kroz aplikaciju, ali od kad smo utvrdili da aplikacija i daljinski brljave ne pipam je, i nakon promene mode na Auto, promeni se indoor temperatura u aplikaciji sa 21 na 25 i klima prestane potpuno da radi. Dakle, WTF? Kakve veze promena moda sa Heat na Auto moze da promeni indoor temperaturu. Zar indoor temperatura nije trenutna temperatura na senzoru na unutrasnjoj jedinici?
Kod mene se to ne desava da toliko prebaci temp kad radi klima i promenim mod. Kad god cackas nesto ona refreshuje indoor temp. Da se nije prebacio u quiet fanspeed ili low, pa da zato ocita toliku temp jer klima je grejala jako u tom momentu i smanjivanjem brzine ventilatora ne moze da izgura tu toplotu iz klime, pa zato se digne indoor temp.
Kolko se secam svaki mod pamti prethodne postavke za fan speed i temp.

I jesi je ostavio u auto modu?
Kakva je situacija ako je tako ostalo? Mislim da bi trebalo da ti vise zagreje prostoriju, ali uz malo vecu potrosnju i bila bi temp blize setovane

Ovo je sve trajalo bukvalno par sekundi. Daljinski u ruke, klik 2-3 puta na dugme Mode dok nije dosao do Auto. Ja sa druge strane gledam u aplikaciju i vidim da se Indoor Temperature menja sa 21 na 25 i klima se u roku od 10 sekundi sama ugasila. Ja sam na osnovu toga procenio da je eksperiment neuspeo i vratili smo je na Heat. Mozda ja ne razumem sta Indoor Temperature u ovom kontekstu znaci, ocekujem da je to informacija sa senzora unutrasnje jedinice i ni u kojoj varijanti ne kapiram kako moze u roku od 2 sekunde da se promeni za 4 stepena na vise.

Sad sam bas proverio i video da fan speed ostane isti koji je bio. Samo zadatu temp pamti ako je bila druga zadata temp.
Kod mene se to ne desava, ali ja menjam preko app.
Daljinski koristim samo za power down funkciju jer ne moze preko app. Da moze sve da se radi preko app, ja bi cuvao daljinski samo kad se desi da app ne radi, a to se desilo meni jednom do sad.

To sam ti rekao da probas da vidimo razliku dal ce da se priblizi zadatoj temp u sobi. Jer kod mene kad je minus u HEAT modu uvek spusta predugo prenisko kad se upali “ai-se” a veci deo vremena je upaljen, pa nikad ne dostigne zadatu temp u 16m2 sobu. Kad sam utvrdio da je to zbog ai-a ubacio sam u AUTO jer tu nema AI sto po nekoj logici treba bas tu da ga ima, a ne u heat i cool mode. Rezultat je da mi tad pregreva za 1-1.5 stepen od zadate, ali to gde ja sedim za kompom u vecinu sobe je blize zadatoj temp.
U HEAT modu je koristim na 24 i temp se dvizi od 23-24, najveci deo je oko 23.5 (uvek mi je hladnjikavo jer modulacija niska i temp je u laganom padu), u AUTO modu je koristim na 23 i najcesce bude 24.5 sto mi je idealno.
Mnogi ce misliti da manje trosim u AUTO modu jer mi je setovana temp manja, ali nije, obrnuto je.
Nije sve do setovane temp, nego koliko je postigla temp u prostoriji, a ja uvek merim tu gde sedim jer sta ce mi na 1.5m visine, kad ja sedim na 60cm.

Po meni dosta komfornije u AUTO modu kad je minus jer ne spusta nisko, nego onoliko koliko je potrebno za oddrzavanje temp

Sve je meni jasno to sto ti pises jos od pre neki dan, samo mi nije jasno odakle ocitava 4 stepena visu temperaturu kada se mode promeni i zasto se ugasila klima. U kom ludilu je moguce da ocitava razlicito temperaturu u dva razlicita moda. Ako pretpostavimo da se ugasila jer je ocitao visu temperaturu nego sto je zadata, kako da je uopste nateram da radi u Auto modu? Treba da cekam da ocita 21 na zadatih 23 dok ce u prostoriji tada da bude verovatno 18. Ili da zadam 30 stepeni pa da vidim sta se desava.

Pa moze da je nateras tako sa vecom zadatom pa kad krene da izduvava, videce da je manja i tad vidis na app dokle mozes da spustas.
A verujem da bi se svakako upalila u narednih 15tak minuta max. Barem je kod mene tako. Brzo spada ta indoor temp na klimi kad je minus. Ali opet svaki prostor je drugaciji ne mogu da ti garantujem

Sve je meni jasno to sto ti pises jos od pre neki dan, samo mi nije jasno odakle ocitava 4 stepena visu temperaturu kada se mode promeni i zasto se ugasila klima. U kom ludilu je moguce da ocitava razlicito temperaturu u dva razlicita moda. Ako pretpostavimo da se ugasila jer je ocitao visu temperaturu nego sto je zadata, kako da je uopste nateram da radi u Auto modu? Treba da cekam da ocita 21 na zadatih 23 dok ce u prostoriji tada da bude verovatno 18. Ili da zadam 30 stepeni pa da vidim sta se desava.
Sad ću da ti opišem šta mi se desilo početkom oktobra kada sam vršio prva testiranja klime u režimu grejanja. Temperatura sobe je bila 19 stepeni, toliko je pokazivalo i na aplikaciji. Narihtao sam na 23 stepena i čekao da vidim za koliko će dostići temperaturu i ugasiti se. Klima je grejala, i grejala, i grejala...dok u sobi nije postalo neprijatno toplo i uzmem telefon da u aplikaciji vidim kolika je unutrašnja temperatura, piše 20 stepeni. Uzmem da smanjim brzinu izduva na drugu crticu i odjednom se unutrašnja temperatura ažurura na 28 stepeni i klima se ugasi.
Ponavljam desilo mi se samo jednom, ali sam od tada počeo da koristim samo daljinski, aplikaciju više ne čačkam

Nazad
Vrh Dno