Šta je novo?

GREE klima uredjaji

Ja sam dole kod mojih hvatao na toliko a pricao sa jednim likom da su najslicniji delovi amber comofrta sada kod clivije sta je time mislio ne znam
Mozda isti/slican software... ali kod Gree ne bi me cudilo i delovi = klasika malo prepakovanje drugi naziv i guraj :ROFLMAO:
Sledece godine izlazi verovatno Clivia Prime... Malo jaca od obicne Clivia ali zato opet klasika sa 500w isti K kao sa Amber Comfort(180w) i Pro(500w) ;)

Poslednja izmena:
Mozda isti/slican software... ali kod Gree ne bi me cudilo i delovi = klasika malo prepakovanje drugi naziv i guraj :ROFLMAO:
Sledece godine izlazi verovatno Clivia Prime... Malo jaca od obicne Clivia ali zato opet klasika sa 500w isti K kao sa Amber Comfort(180w) i Pro(500w) ;)
Mene ultra tj ovaj moj model sto je sa pro amber izaso razocarao totalno na svakih 50 min df a clivija samo prdi. Usrali su ih

*** ne znam sta da ti kazem...
Video si sam po grafikoni kako moja devetka radi i to u +60m2

Musa makina cold start🤣

Prilozi

• 3A3972D0-7902-4EA7-AF74-14F46A0A5C67.png
    3A3972D0-7902-4EA7-AF74-14F46A0A5C67.png
    88.9 KB · Pregleda: 44
Pa koliko to krcka aman, ne znam kakva joj je plastika u odnosu na plastiku Amber Comfort/Pro/Ultra, jel gora ili bolja.
Mozda kod njega jace i vise krcka nego kod nekog drugog...
Ja bi rekao da to opet zavisi i do prostora i izolacije, kod nekoga se rashladi prostor mozda samo za 0.5c tokom DF, a kod drugog preko 1.5c i ta promena moze takodje da utice na plastiku
Ali nije to valjda da toliko puca na sve strane :LOL:

Najgore kod klima, mislim na sve klime, sto nema gde da odes da vidis kako zapravo rade, da se uzivo uveris u ono sta kupujes, kao recimo TV sto mozes da vidis. A da ne pricam o teh spec sto ima da se nadju na int gde se utrkuju koja je vise netacna!

Ma i to za tv je manje vise zabluda. Upaljeni budu na Demo program i prikazuje ti sadrzaj u 4K, dok pravu televiziju prenose vecinom u 720p. I to je škakljivo.

Ma i to za tv je manje vise zabluda. Upaljeni budu na Demo program i prikazuje ti sadrzaj u 4K, dok pravu televiziju prenose vecinom u 720p. I to je škakljivo.
I to sto kazes... Ima jednog clana reklamirao TV sto kad ga kuci upalio i usao u settings video da TV ima preko 400 sata rada (mozda i vise) :LOL:

Mozda majstor rokno nosace od 18btu u armature pa od spoljne prenosi vibracije na unutrasnje...
Jel to samo tokom DF ili ima stalno neke vibracije?
Kad vec nema kod 12btu onda je nesto do ugradnje...

Poslednja izmena:
Dali ima neko problem sa wifi, radilo bas dugo i sad puklo i nikako da se poveze Gree Muse
Meni na obe klime radi perfektno wi-fi. Daljinske skoro I da ne koristim. Podešavam i pailm gasim preko Gree+ aplikacije. Odgovara mi što ima predprigramirane fiksne položaje smera duvanja vazduha, brzine duvanja i slično, pa mi je lakše i brže da podesim. Sedim u dnevnoj i podešavam klimu u dečijoj sobi. Kad legnem ugasim iz spavaće obe klime u stanu . Ne moram da idem da daljinskim gasim svaku ponaosob...

Poslednja izmena:
Kod 12 nista kod 18 duza je unutrasnja a plastika krha hoce prenositi vibracije i pucketati
Učili smo iz fizike o rezonanci. Dakle videli smo da iste klime kod nekih pucketaju, prenose vibracije, buku u slično. Čak i tamo gde su debeli zidovi, dobra izolacija, gde se ljudi kunu da su im pouzdani serviseri uradili montažu po svim propozicijama. Odgovor je najverovatnije rezonanca. Jednostavno se desi slučaj da se poklope frekfencije spoljne ili unutrašnje jedinice sa građevinskim elementima: betonski zid, cigla, debljina zida, armatura itd. Poklope se frekvence, javlja se rezonanca pa se dešavaju sve te neprijatne pojave. Možda može serviser da dodavanjem ili oduzimanjem nekih elemenata kod ugradnje promeni frekvenciju okoline klime i smanjiće se ili nestati zvučni ili vibracioni efekti. Samo verovatno treba konsultovati boljeg servisera... pametnog I obrazovanog.

Zapazio sam da kad uključimo jednu klimu , Amber Ultra konkretno, osećaju se vibracije na terasi i dnevnom boravku. Ne puno ali ima ih. Kad ukjučim i 2. klimu, tj. Amber Pro, to prestane. Kad dodirnem gelender terase na kojima su montirane spoljne jedinice, vibracije se jesu povećale uključenjem 2. klime ali su prestale da se prenose na unutrašnjost stana. To ide u prilog tezi o rezonanci. 'Ajde ako imamo nekog stručnog na forumu (fizičar, mašinski, elektro inženjer) neka potvrdi ili opovrgne ovu teoriju i ogled uživo.😀

Da, ima logike. Jedan od zidova rezonuje frekvencijom prve klime, ali kad se upali druga, zbor te dve frekvencije kojom vibrira gelender je neka druga frekvencija van rezonantnog opsega zidova.

Prvo što bih uradio je dodavanje gumica tj. gumenih amortizera. Mislim, ja to da radim neću jer mi ne smeta, i to se javlja samo kad pustim klimu na fan 4. Ali ako nekom smeta nek proba nešto već...
Kod stare standardne klime je bilo više vibracija i krckanja ali nam nije smetalo. Ni nama ni komšijama. Klima radila odlično 13 godina....radi još uvek na 2. mestu i nema da krcka.

Na staroj Mazdi 3 su neki originalni delovi oslanjanja imali dodate gumene tegove da bi promenili rezonantni frekvenciju. 'Ebi ga, kad su videli da previše trese, najjednostavnije bilo da ušrafe gumene pakove. Ako mož' na auto, može možda i u ovom slučaju da pomogne.

Na staroj Mazdi 3 su neki originalni delovi oslanjanja imali dodate gumene tegove da bi promenili rezonantni frekvenciju. 'Ebi ga, kad su videli da previše trese, najjednostavnije bilo da ušrafe gumene pakove. Ako mož' na auto, može možda i u ovom slučaju da pomogne.
Pa da.... princip je isti. Ovde možemo onda biramo gde ćemo. Na nosačima, u samim jedinicama, na zidu, na gelenderu...dodaš jednu gumicu, šraf, teg, lajsnu i promeniš frekfenciju.

Valjda je u pitanju frekvencija...wifi mora biti na 2.4 gh pa kad se povezu onda se moze vratiti na 5 gh

Zdravo svima,

Trenutno u stanu od 43kvm imam jednu Gree invertersku klimu, mislim da je Lomo model. Nju koristim za hlađenje i malo za dogrevanje. Klimom sam skroz zadovoljan. Grejem se sa dve TA peci, jednom vecom trofaznom od 4kw i jednom manjom od 2kw i nisam zadovoljan grejanjem u stanu. Izolacija zgrade je loša, ali mi je stolarija dobra, sve je nova PVC.

Ideja mi je da pored postojeće klime ubacim još jednu i da sa dve 12-ice grejem ceo stan,
stan.png

Plavo polje je pozicija trenutne klime, na crveno bih da postavim još jednu. Razmišljao sam da stavim Gree Clivia 12k. Da li bi te dve klime mogle pristojno da greju stan? Ovde govorimo o ukupno 43 kvadrata, plus u kupatilu imam podno grejanje pa nije neophodno da se greje. Terasa je spoljna i ne greje se.

Zdravo svima,

Trenutno u stanu od 43kvm imam jednu Gree invertersku klimu, mislim da je Lomo model. Nju koristim za hlađenje i malo za dogrevanje. Klimom sam skroz zadovoljan. Grejem se sa dve TA peci, jednom vecom trofaznom od 4kw i jednom manjom od 2kw i nisam zadovoljan grejanjem u stanu. Izolacija zgrade je loša, ali mi je stolarija dobra, sve je nova PVC.

Ideja mi je da pored postojeće klime ubacim još jednu i da sa dve 12-ice grejem ceo stan,
Pogledajte prilog 482381

Plavo polje je pozicija trenutne klime, na crveno bih da postavim još jednu. Razmišljao sam da stavim Gree Clivia 12k. Da li bi te dve klime mogle pristojno da greju stan? Ovde govorimo o ukupno 43 kvadrata, plus u kupatilu imam podno grejanje pa nije neophodno da se greje. Terasa je spoljna i ne greje se.
Hajd' da vidimo, trenutno koristis TA 4+2kW i to punis nocu ili rade ceo dan (ili nesto izmedju tipa, da obicno rade nocu, a kada zahladni idu i preko dana)?
Ako sada pustis postojecu klimu da greje non stop, a dodas TA peci po potrebi (nema potrebe da se smrzavas/te za ovaj eksperiment :) )? (ovo ce ti sve i odgovoriti)

Onako skolski, trebalo bi da su 2x12 i vise nego dovoljne (cak i previse) jer po prirodi se koriste 00-24 i stalno pumpaju toplotu u stan, nasuprot TA koje rade na mahove. Svakako je smisleno zadrzati makar jednu TA pec, cisto kao backup (smatram da svaki sistem tako bitan kao sto je grejanje stana/kuce mora da ima backup). Svakako ces sa 2 uredjaja imati lepsu raspodelu toplote po stanu, stavise skoro optimalnu prema rasporedu prostorija (neka u spavacoj bude i malo hladnije, sto je cak i pozeljno, ali nema buke od klima).

@Cooler
Hvala na odgovoru. TA peći punim samo noću, klimom dogrevam samo kada je neophodno. Velika TA pec je u dnevnoj i ona je zapravo tu možda i overkill mada greje ona i ostatak stana.
Problem je kuhinja/trpezarija jer je tamo mala TA pec koja je nedovoljna (tamo su dve strane spoljne) i onda je tamo em hladno, em je neprijatan osecaj i u dnevnoj jer toplota gornjim delom odlazi tamo a hladnoća iz kuhinje ide preko poda i udara po nogama.
Mislim da bih na ovaj način (sa dva invertera) imao lepo zagrejane i dnevnu i trpezariju kao najveće prostorije iz kojih bi se toplota prelivala u hodnik, kupatilo i spavaću sobu. Čak kupatilo ima podno grejanje pa i nije neophodno da klime njega greju.
Ali sve u svemu, čini mi se da će dve 12 inverter klime u toliku kvadraturu super da napumpaju toplotu bez da se pomuče, i da lagano drže ceo stan toplim.
Naravno, neću da izbacujem TA peći sigurno bar sezonu dve dok ne budem siguran da je grejanje kako treba.

A da ne govorim tek kakvo će hlađenje da bude leti...

@Cooler
Hvala na odgovoru. TA peći punim samo noću, klimom dogrevam samo kada je neophodno. Velika TA pec je u dnevnoj i ona je zapravo tu možda i overkill mada greje ona i ostatak stana.
Problem je kuhinja/trpezarija jer je tamo mala TA pec koja je nedovoljna (tamo su dve strane spoljne) i onda je tamo em hladno, em je neprijatan osecaj i u dnevnoj jer toplota gornjim delom odlazi tamo a hladnoća iz kuhinje ide preko poda i udara po nogama.
Mislim da bih na ovaj način (sa dva invertera) imao lepo zagrejane i dnevnu i trpezariju kao najveće prostorije iz kojih bi se toplota prelivala u hodnik, kupatilo i spavaću sobu. Čak kupatilo ima podno grejanje pa i nije neophodno da klime njega greju.
Ali sve u svemu, čini mi se da će dve 12 inverter klime u toliku kvadraturu super da napumpaju toplotu bez da se pomuče, i da lagano drže ceo stan toplim.
Naravno, neću da izbacujem TA peći sigurno bar sezonu dve dok ne budem siguran da je grejanje kako treba.

A da ne govorim tek kakvo će hlađenje da bude leti...
Hvala, sad je jos jasnija slika. Skola kaze (4kW+2kW)*8h = 48kWh, (pecke najverovatnije ne greju svih 8h koliko su ukljuccene, ali idemo sa time). U slucaju klima, prva razlika je sto radi 24h, pa recimo sa postojecom 12-ticom, ako se posmatra kao 3kW grejalica (na oko 0 celzijusa napolju) sledi: 24h*3kW=72kWh, sto kaze da bi teoretski postojeca klima sve pokrila, no zbog rasporeda prostorija to nije bas tako, nece se toplota dvoljno brzo rasporedjivato kroz ceo stan tako da svugde bude prijatno.
Dobro razmisljate, druga klima ovde donosi balans i komfor, pozicija joj deluje smisleno, a ako je pitanje da li je 12-ica dovoljna - itekao, cak i overkill jer TA peci ostaju kao backup.

Nazad
Vrh Dno