Šta je novo?

GREE klima uredjaji

I Amber zna da ide u DF kad je 0c, magla i visoka vlaznosti (95-100%) na 1h40min a kad je vlaznosti 85-90% na 2 do 3 sata...
Ima ovde jedan clan sa Fujitsu klimu ona mu radi na 200-300w u 20m2 pa ide u DF
Nema tu pravila... Svaka klima mora kad tad da ide u DF... Neka manje, neka vise puta...
Ne razumem sto se dize tolika frka za 10 min DF,evo ne znam umrecu od hladnoce za 10 min,kakve gluposti majko mila🤣

I Amber zna da ide u DF kad je 0c, magla i visoka vlaznosti (95-100%) na 1h40min a kad je vlaznosti 85-90% na 2 do 3 sata...
Ima ovde jedan clan sa Fujitsu klimu ona mu radi na 200-300w u 20m2 pa ide u DF
Nema tu pravila... Svaka klima mora kad tad da ide u DF... Neka manje, neka vise puta...
To mi nikako nije jasno, kako klima moze i zasto da ide u DF ako radi na 200-300w a maksimum joj je preko 1600w..kako uspe da nahvata led sa tako malom snagom na koju radi?!

Konačno istestirao Amber Pro 12-icu kako treba.
Ja sam baš zadovoljan, klima stvarno fino radi, nije bučna, ima dovoljno snage.
Grejem 45 kvadrata neizolovanog prostora ali uspeva pri spoljnoj temperaturi od 1-2 stepena da zagreje i svih 75 kvadrata, naravno ne istom temperaturom ali sasvim dovoljno.
Danas je imalo i magle pomalo, nije ušla nijednom u defrost niti se uopšte gasi. Jedina mana kome to smeta je visoka modulacija, nekih 520-530w sa uključenim grejačem doduše.
Kad se ulazi izlazi iz kuće, pojača na nekih 600-700w, onda vrati na 500 i kusur i tako drnda. Setovana temperatura 23 stepena.

Prilozi

• Screenshot_2024-12-13-18-04-03-47_c8ce049e2765335b474bc4d710ac1b2a.jpg
    Screenshot_2024-12-13-18-04-03-47_c8ce049e2765335b474bc4d710ac1b2a.jpg
    78.8 KB · Pregleda: 58
To mi nikako nije jasno, kako klima moze i zasto da ide u DF ako radi na 200-300w a maksimum joj je preko 1600w..kako uspe da nahvata led sa tako malom snagom na koju radi?!
Pa nema pravila... :)
Isto i ona Mica HZ od 2500€ sto spusta i do 100w na grejanje mora kad tad da ide u DF... sigurno moze duze da gura dok mora da odradi DF

Evo kako moze klima da izgleda i ipak dalje drnda bez problema... :LOL:
7dana temperatura izmedju -3c i -7c(+magla)

Zato što fizika kaže da mora tako, defrost je neizbežan u određenim spoljnjim vremenskim uslovima, bolje rešeni modeli klime ga imaju ređe i/ili traje kraće ali je neizbežan.
Slično kao što leti prilikom hlađenja neizbežno dolazi do kondenzacije vode na izmenjivaču unutrašnje jedinice.

Tvoje klime ne rade defrost? Sta je tu cudno, ako radi mora icu u defrost, pa radila ona na 200W ili 500W, samo je pitanje duzina rada.

Moja srk35zs-wf ove zime do 3 df i to samo rano ujutru. Na temp oko 1 i magla nema df.

Tvoje klime ne rade defrost? Sta je tu cudno, ako radi mora icu u defrost, pa radila ona na 200W ili 500W, samo je pitanje duzina rada.
Ko je rekao da moje klime ne rade defrost? Pitao sam kako je moguce da sa tako malom snagom na koju radi ipak stvori uslove da ode u defrost. Moja klima recimo do sada je isla samo ujutru i uvece u defrost, preko dana ni jednom. Nemam merac da vidim na koliko radi u toku dana ali sigurno ne radi ispod 500-700w, ne znam, grejem 50+ kvadrata i u defrost ode ujutru kad pojacam sa nocnog na dnevno grejanje, recimo +3 stepena i onda ode jednom u DF, sto je i normalno, jer je ujutru najniza temperatura a pojacana je za 3 stepena. Kada dostigne temperaturu i radi u odrzavanju do sada ni jednom nije otisla u DF. Desava se da pored jutarnjeg defrosta ode jednom i uvece, i to je to.

Pozdrav drugari, dajte neke preporuke za klimu 18, budzet 180000 do 200000 dinara. Konkretno gledam Gree premium amber 18, ako ima neko iskustva sa njom da podeli. Klima ce raditi non stop sto za grejanje sto za hladjenje, stan je 90m2 (visoko potkrovlje) izolavan kamenom vunom 10 cm. Modulacija mi nije toliko vazana, bitno je da dobro greje i da defrost ne traje duze od 15 min i da ima wifi. Trenutno za hladjenje i grejanje koristim staru Gree lomo 12, koja sasvim lepo radi do nekih 2 stepena ali kad udje u defrost po sat vremena ne moze da izdje iz njega.

Pozdrav drugari, dajte neke preporuke za klimu 18, budzet 180000 do 200000 dinara. Konkretno gledam Gree premium amber 18, ako ima neko iskustva sa njom da podeli. Klima ce raditi non stop sto za grejanje sto za hladjenje, stan je 90m2 (visoko potkrovlje) izolavan kamenom vunom 10 cm. Modulacija mi nije toliko vazana, bitno je da dobro greje i da defrost ne traje duze od 15 min i da ima wifi. Trenutno za hladjenje i grejanje koristim staru Gree lomo 12, koja sasvim lepo radi do nekih 2 stepena ali kad udje u defrost po sat vremena ne moze da izdje iz njega.
90 kvadrata je za 3 klime, eventualno 2x 18ke

Ne bi bilo lose skica stana...

Klima je trenutno pozicionirana na idealnom mestu u centralnoj velikoj prostoriji, tri spavace sobe su sa strana kao i kupatilo. Razmisljao sam bio o dve 12-ice ali mi je problem onda i ugradnja (moram korpu da iznajmljujem) i odrzavanje istih, na velikoj sam visini, nemam terase i ne bih imao pristup klimama zbog ciscenja (mislim na spoljne jedinice). Ubedjen sam da ce jedna dobra 18-ica pokriti moje potrebe, cak bi i ova moja stara 12-ica obavljala posao kada bi defrost trajao 15 min, kao sto sam i rekao stan je dobro izolovan krov vuna 10, svi spolji zidovi vuna 10, plafon vuna, pregradni zidovi vuna. Trenutno se grejem na gas i to mi sluzi kao backup kada klima zakaze. Svaki savet dobrodosao.

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    28.6 KB · Pregleda: 44
Hvala na odgovorima, df je u pitanju...
veceras je par puta otisla u df, samo bi prestala da duva, ali bez krckanja.
dok sam sinoc mislio da je svu polomim :)
Inace je drzim na 3-4 nivou (5 je max), 27-8 stepeni.

samo me cudi, ako je temp oko nule ili blagi minus, otkud df? Sto ce biti na temp -10, -15?
Kao sto sam napisao, zadovoljan sam klimom, ali grijem samo dnevnu i trpezariju, nekih 30ak m2. Da otvaram hodnik ka sobama mislim da ne bih mogao da ih zagrijem.
Iskreno, nakon svih hvalospjeva o ovoj klimi koje sam procitao i cijene od 1300e sa ugradnjom, ocekivao sam malcice vise. Mada ko zna, mozda joj temperature od -5,-10 budu najvise odgovarale

Hvala na odgovorima, df je u pitanju...
veceras je par puta otisla u df, samo bi prestala da duva, ali bez krckanja.
dok sam sinoc mislio da je svu polomim :)
Inace je drzim na 3-4 nivou (5 je max), 27-8 stepeni.

samo me cudi, ako je temp oko nule ili blagi minus, otkud df? Sto ce biti na temp -10, -15?
Kao sto sam napisao, zadovoljan sam klimom, ali grijem samo dnevnu i trpezariju, nekih 30ak m2. Da otvaram hodnik ka sobama mislim da ne bih mogao da ih zagrijem.
Iskreno, nakon svih hvalospjeva o ovoj klimi koje sam procitao i cijene od 1300e sa ugradnjom, ocekivao sam malcice vise. Mada ko zna, mozda joj temperature od -5,-10 budu najvise odgovarale
Mnogo ti 27-28c ona gruva dok ne postigne 29-30c... I mora naravno da ide u DF kad je toliko forsiras

Poslednja izmena:
Ne kapiram te bas najbolje, kako mislis "mnogo"? Na koliko je najbolje da je podesim?

Trenutni izvjestaj- "df" je trajao nekih 7-8 min. Nekih minut nakon prestanka duvanja, doslo je do ispustanja gasa, kao i minut prije nego sto je pocela ponovo da duva. Za to vrijeme se culo poneko krckanje ili zvuci najslicniji kad se prstom udari sijalica.
pretpostavljam da je ovo df, da otklonim sumnju?

E da, i dok duva ponekad se cuje to krckanje... ne cesto, vec ponekad, ali eto i to da pomenem... dok sam kucao ovu poruku se culo

Klima je trenutno pozicionirana na idealnom mestu u centralnoj velikoj prostoriji, tri spavace sobe su sa strana kao i kupatilo. Razmisljao sam bio o dve 12-ice ali mi je problem onda i ugradnja (moram korpu da iznajmljujem) i odrzavanje istih, na velikoj sam visini, nemam terase i ne bih imao pristup klimama zbog ciscenja (mislim na spoljne jedinice). Ubedjen sam da ce jedna dobra 18-ica pokriti moje potrebe, cak bi i ova moja stara 12-ica obavljala posao kada bi defrost trajao 15 min, kao sto sam i rekao stan je dobro izolovan krov vuna 10, svi spolji zidovi vuna 10, plafon vuna, pregradni zidovi vuna. Trenutno se grejem na gas i to mi sluzi kao backup kada klima zakaze. Svaki savet dobrodosao.
Ako ces da grejes preko cele zime nije ti potrebno odrzavanje SJ, mislim na pranje i to, ona to sama radi dok greje. A de ti je predsoblje u ovoj skici, ti nemas predsoblje?!

Ja kod keve grejem kuhinju, trpezariju, koje su spojene sa kupatilom i odvojena dnevna vratima , 40-45 kvadrata, setovano na 26 stepeni, ne cackam nista od kad je ugradjena. Zaboravio na setovanje, eventualno kad se luftira onda nakon toga stavim na fan 4 a kad zagreje onda fan 3. Spolja je trenutno 0 kod mene.

E pa momci, hvala vam puno na odgovorima!
Ja se nesto mnogo ne bakcem oko toga, samo palim i gasim klimu :)
Jos par pitanja- dje pratite snagu i potrosnju, neka app pretpostavljam?
I iz servisa su mi sugerisali da kad klimu iskljucim iz zida, nakon sto je ponovo ukljucim u struju, sacekam sa paljenjem nekih 5-10min... ima li to neke veze ili ?

Evo kod mene od 20:00 je 0c sad je vec -2c
Amber gruva sa 860w i jos ni jedan DF sto se moze videti po grafikonu...

Prilozi

• Screenshot_20241213-233642.png
    Screenshot_20241213-233642.png
    44.9 KB · Pregleda: 32
  • Screenshot_20241213-233524~2.png
    Screenshot_20241213-233524~2.png
    50.1 KB · Pregleda: 29
Ako ces da grejes preko cele zime nije ti potrebno odrzavanje SJ, mislim na pranje i to, ona to sama radi dok greje. A de ti je predsoblje u ovoj skici, ti nemas predsoblje?!
Jeste preko zime uvek bude cista, problem mi je preko leta kada udari nevreme i bude jak vetar, zapusi skroz sace na spoljoj jedini pa moaram rucno cetkom da je cistim. Tako je nemam predsoblje, direktno sa stepenica se ualzi u stan.

Ako ti je Gree Lomo odradjivala do sada, sto ne ides na Amber 12 umjesto 18. Mada opet se cudim jer 90 kvadrata je veliko, neko na toliku kvadraturu ima 5 klima

Ako ti je Gree Lomo odradjivala do sada, sto ne ides na Amber 12 umjesto 18. Mada opet se cudim jer 90 kvadrata je veliko, neko na toliku kvadraturu ima 5 klima
Bojim se da mi nece biti dovoljna 12 a opet mi treba jaca klima i za hladjenje, leta sve toplija a stara klima jedva da moze da se izbori. Jeste veca kvadratura ali me vadi izolacija, verovao ili ne racun za gas oko 5900,00 dinara, konstantno u sobi 23 stepena, 99kubika potroseno za mesec dana, mislim da bi sa klimom spustio racun jos za 1000 dinara.

Stvarno fantasticno, oko 50e racun za gas, svuda toplo konstantna temperatura, fantazija😃. Ako ti treba za hladjenje, sto ne bi uzeo 18 Pro, Premium je vise za grijanje nego za hladjenje, a mislim da ce ti ona raditi bez problema posto je ispomoc gasu.

Vrh Dno