Šta je novo?

GREE klima uredjaji

romim

Poznat
Učlanjen(a)
31.01.2021
Poena
35
Gree Hansol Gwh12tb-s3dna2d wifi
Rezultati grijanja pri ovim malo hladnijim temperaturama.
Grije se prostor 37m2 sa dobrom izolacijom.

Vanjska temperatura - 7
Zadata temperatura 30c
Fan turbo 750m3
Usis 25c
Izduv 46c
Snaga 1660w bez grijaca
COP 3.16
Screenshot_20210213_135126_cn.com.broadlink.econtrol.international.jpg
Vanjska temperatura - 6
Zadata temperatura 23c
Fan fix 2 470m3
Usis 24c
Izduv 35c
Snaga 560w bez grijaca
COP 3.07
Screenshot_20210213_135138_cn.com.broadlink.econtrol.international.jpg

Poslednja izmena:
Evo kako se G-Tech snalazi na ovim minusima...

Greje se lepo izolovanih 35m2, klima je jedino grejno telo, uglavnom je na Fix Fan 1 (360m3/h), za vecim brzinama nema potrebe. Ovo je od juce ujutru, na spoljnih - 7°C

Klima i potrosnja... 24°C zadata, potrosnja 520-530W (440-450W kad se odbije grejac tacne) u kontinuiranom radu. Odstupanje od zadate i dalje u okvirima +/- 0,2°C po celom prostoru.

Prilozi

• Temperatura.jpg
    Temperatura.jpg
    79.4 KB · Pregleda: 173
  • Potrosnja.jpg
    Potrosnja.jpg
    82.4 KB · Pregleda: 185
U čemu je poenta računanja snage bez grejača ako radi non-stop!? I zašto uopšte grejač stalno radi, on treba da se pali kad je defrost, i neposredno posle toga da voda nesmetano ode iz tacne.

Poenta je da kod racunanja COPa nije realno radi poredjenja da se racuna i grijac.
Nisam upratio koju klimu koristis i kako je kod tebe fabricki to rijeseno, ali kod Gree radi stalno kad je vanjska temperatura ispod 0c.
Dakle ne bi se moglo reci da grijac radi non-stop.
S obzirom da nisi nov u ovim temama, jeli moguce da to do sad niai znao?

Nisam, logično je da se u COP računa i ta potrošnja, zato i pitam šta znači računica potrošnje sa i bez grejača. Nisam detaljno proučavao, ali mislim da kod mene ne radi stalno, već samo posle defrost. Na stand-by sigurno ne radi, tad radi samo indukciono grejanje kompresora.

Drug ako vec ides logikom kako ces onda uporediti svoju klimu i moju po pitanju COPa?
Kod mene grijac "stalno" radi a kod tebe povremeno kako ti rece.
Po mojoj logici mislim da se ne racuna, ali da sad ne ganjam po internetu javice se vec neko ko sigurno zna.

Drug ako vec ides logikom kako ces onda uporediti svoju klimu i moju po pitanju COPa?
Nikako, zato što takvo poređenje COP nema nikakvu realnu vrednost, kao ni trenutni COP koji možeš ofrlje izračunati u kućnim uslovima. Da bi COP računao iole precizno moraš imati stabilnu spoljnu temperaturu i vlažnost, uračunati kompletnu potrošnju uključujući i taj grejni kabl, kao i uračunati uticaj defrost. Prema standardu testiranje traje 3h.

COP se racuna na ceo uredjaj.
Mozda je nekom drugom uredjaju povecana potrosnja pri defrostu ili pri inicijalizaciji posle defrosta zbog toga sto nema grejac...
Dakle, taj grejac je deo rada tog uredjaja i normalno da ulazi u COP racunicu.

A podatak bez grejaca je da se vidi na koliko klima modulira u odredjenim uslovima.

Grejac koji ne radi stalno na temperaturama ispod 0, polako gubi svrhu, jer ce u klimi na ovim temperaturama uvek biti vlage i vode, ne moze 100% da iscuri, a jako brzo se hvata led.
Grejac je niskotemperaturni, nije grejalica od 1000W, pa da brzo otapa led, vec sluzi da spreci inicijalno stvaranje leda.

Ja nemam grejače na klimama nisam imao ni kada sam imao on/off klime i samo jednom je jedna zaledila Midea za 13 godina rada.Nije loše imati te grejače ali eto nema problema ove klime koje imam rade defrost negde po 10 minuta a kontrolni defrost oko 4 minuta negde na 4 sata koliko mogu da vidim.

Pretpostavljam da me pitas koji je mjerac u pitanju.
Broadlink Sp3s i BroadLink aplikacija.
Za aplikaciju ti navodim iz razloga sto imaju tri razlicite, ali samo jedna ima ovakav dijagram.

Meni januarski racun 7400din.grejem oko 64kvadrata stan iz 74god ne nema neke izolacije dodatne.grejem sa lomo bb i bergwn12. Potroseno 750kw, a prosle godine 989kw na norveskim radijatorima i grejanje pola stana. Malo je reči da sam zadovoljan, kao da imam parno grejanje. Ovih nekoliko dana sam se plasio zbo velikog minusa - 8 islo nocu uz severac bilo i vise. Ali su ove klime odradile extra posao. Iako spadaju u najjeftinije modele. Ne gasim ih uopste, osim kad perem filtere. Nrma vkage pa rade samo kontrolne defroste vrlo brzo.

Grejac koji ne radi stalno na temperaturama ispod 0, polako gubi svrhu, jer ce u klimi na ovim temperaturama uvek biti vlage i vode, ne moze 100% da iscuri, a jako brzo se hvata led.
Ako je tacna dobro dizajnirana sa dovoljno rupa nema nikakvog zadržavanja vode posle defrost, kao ni skupljanja leda. Malopre sam proverio empirijski, definitivno ne radi grejač non-stop kod mene, ni na staroj, ni na novoj klimi. IMG_20210215_170130.jpg

A sta ako se koristi odvod preko lule, a ne rupe pa da kvasi po fasadi i trotoaru?
Rijetkost je da je klima na zemlji kao kod tebe.

Preko lule će ti zalediti kako god ako nemaš grejni kabl sproveden kroz lulu i crevo. Lula ima previše mali prečnik za pouzdano odvođenje vode kad je hladno. Nordic klime sa grejačima nemaju te lule, i imaju nekoliko rupa za odvod.

Ne znam moze biti da je tako.
Ja evo imam dva Hansola a buraz U Crown.
Kod njega je preko minus 5 ledila lula a kod mene na Hansolima nije nijednom.
Klime 5 metara jedna od druge.
Na U Crown se moze reci da je izlaz lule mozda malo uzi nego na Hansolu pa je mozda to razlog.
Doduse kod njega klima radi stalno a kod mene ne rade po noci pa moze i to biti razlika ali evo bilo je ovih dana i po danu od - 10 do - 5 i nije isla temperatura nikako u plus pa se nije desilo da zaledi.
Tri dana je bio konstantno minus pa valjda bi zaledilo.
Odvodi idu iz tacne ispod fasade i trotoara u zemlju.

Ako je tacna dobro dizajnirana sa dovoljno rupa nema nikakvog zadržavanja vode posle defrost, kao ni skupljanja leda. Malopre sam proverio empirijski, definitivno ne radi grejač non-stop kod mene, ni na staroj, ni na novoj klimi. Pogledajte prilog 297896
I okacis sliku sa snegom/ledom na klimi...

Da se razumemo, u tacni klime uvek ostaje deo vode, to je neminovno, samo je pitanje koji deo.
E sada, grejac koji stalno radi sprecava da se ta voda ikada zaledi, a ako grejac ne radi stalno, nema snage i vremena da odledi led koji se nakupi oko grejaca i da spreci novu vodu da se zaledi, jer je to grejac niske snage.
Da se ukljuci grejac od 500W umesto 50W, ok, neka radi samo tokom defrosta(btw, za vreme defrosta je najmanja funkcija grejaca jer vec imas visoku temp od uredjaja, vec je bitno posle da radi, zbog vode koja iscuri i delom ostane), ali posto je ovo slab grejac, treba mu vremena da nesto postigne.

Ne kazem da nekim modelima ne radi zbog stednje, ali je moje misljenje da ke bolje da uvek radi na niskim temp, barem ispod -3.

Sve klime dolaze sa lulom, samo sto je ne treba stavljati. Prosto, to je plasticna cevcica kroz koju protice vec ledena voda, koja se ledi na minusu i vremenom ce se nakupiti i zapusiti ledom, tako je ma svakoj klimi.

• Like
Reagovanja: EOL
Pretpostavljam da me pitas koji je mjerac u pitanju.
Broadlink Sp3s i BroadLink aplikacija.
Za aplikaciju ti navodim iz razloga sto imaju tri razlicite, ali samo jedna ima ovakav dijagram.
Pokušavam da nadjem koja je.
Da li bi mogao link poslati.
Hvala

Pa ja sam ubacio malo snega da vidim da li radi grejač. To se otopilo i osušilo sa prvim sledećim defrostom.
Najverovatnije ispari voda, a kako se to dešava na onih cca 0 C i visokom vlagom, nemam pojma. Na obe klime creva su zamrzla. Kada LG radi defrost, ne curi ništa. Kada Vivax radi defrost, piša na sve strane. Realno, voda bi trebalo odmah da mrzne u kontaktu sa tacnom, ali se to ne dešava.
Ali, opet bih da se vratim na površinska svojstva spoljnog izmenjivača (verovatno hidrofobnost) i činjenice da se na LG skoro u opšte ne pojavljuje inje, dok na Vivaxu odmah pobeli (posle čega ide i stvaranje leda od tacne na gore). Samim tim, smanjena je količina otopljenog kondenzata koji može stvarati probleme. Mislim da se tu krije rešenje.

Moj Galanz sa druge strane koristi drugo rešenje, a to je grejač spoljnog izmenjivača i kompreosra, pa se iz tog razloga nakuplja manje inja i leda nego što je očekivano za on/off klimu.

Za neupućene, LG, Vivax i Galanz lično koristim, pa iznosim neposredne zaključke. Verovatno da i drugi vodeći proizvođači koriste ista ili slična rešenja.

Kod mene klime relativno dugo rade defrost najčešće traje 10 minuta pa ide i do 12 moguće da zbog toga nema leda u tacni i to kad je bila ona vlaga malo u minus i malo u plus inače najlošije vreme za klime.Ima malo leda na kraju creva koje vodi iz klime ali nema leda u tacni.Juče ujutro bilo -14 ovog jutra -13 i samo radi kontrolni defrost 3-4 minuta koliko mogu da vidi na 4 sata i nema leda na izmenjivaču uopšte.LLCE i LMCE 12 Fujitsu.

Najverovatnije ispari voda, a kako se to dešava na onih cca 0 C i visokom vlagom, nemam pojma. Na obe klime creva su zamrzla. Kada LG radi defrost, ne curi ništa. Kada Vivax radi defrost, piša na sve strane. Realno, voda bi trebalo odmah da mrzne u kontaktu sa tacnom, ali se to ne dešava.
Ali, opet bih da se vratim na površinska svojstva spoljnog izmenjivača (verovatno hidrofobnost) i činjenice da se na LG skoro u opšte ne pojavljuje inje, dok na Vivaxu odmah pobeli (posle čega ide i stvaranje leda od tacne na gore). Samim tim, smanjena je količina otopljenog kondenzata koji može stvarati probleme. Mislim da se tu krije rešenje.

Moj Galanz sa druge strane koristi drugo rešenje, a to je grejač spoljnog izmenjivača i kompreosra, pa se iz tog razloga nakuplja manje inja i leda nego što je očekivano za on/off klimu.

Za neupućene, LG, Vivax i Galanz lično koristim, pa iznosim neposredne zaključke. Verovatno da i drugi vodeći proizvođači koriste ista ili slična rešenja.
Verovatno Vivax ne koristi dovoljno visoku temperaturu da se izmenjivac osusi, pa ostane vlaga, od cega se odmah stvara "sneg", a LG ili koristi visu temperaturu ili duze nastavlja da susi izmenjivac.

Moguće. Nemam čime da izmerim precizno temp izmenjivača. To što kažeš da Vivax, upada malo u oči da su se žalili na zamrzavanje uglavnom korisnici Midea. Da li je slučajnost ili ne..

Ako je klima dobra, za grejačima nema potrebe, izuzev možda u specifičnim lokalnim klimatskim faktorima.

Ima li neko sa Gree klimom :)
Uebaste mi temu :p
Sala, mala, sve informacije bez prepucavanja ciji je veci su dobrodosle i korisne.

Koliko sam citao Vivax izlazi iz Mideine fabrike.
Kod mene kako su ovi veci minusi nema da pobijeli klima nego radi tzv kontrolni suvi defrost.
Kad je manja vlažnost vazduha ne ledi i ne hvata se inje na izmjenjivacu.

Ovih danas opet testirah Muse sa novom pločom spoljne jedinice. Definitivno drugačije radi. Na spoljnih, minus sedam, osam, kreće do otprilike 1200-1400w, a zatim relativno brzo spusta do 500-650w, i tako radi....ranije to nije mogla....pre desetak dana sam je probao na spoljnih plus 10-12C, isto je spustala na 500-600w......možda bi mogla i niže, ali sa obzirom da se kuća primarno greje sa centralnim grejanjem, da bi klima uopšte i krenula sa radom, mora da se setuje na nekih 25-26C......verujem da uvoznik napokon zna u čemu je problem, jer su meni poslali servisera da zameni ploču bez da je neko ranije došao da odradi proveru uređaja......

Koliko je to vremenski za koliko spusti na tih 500 600w?
Ja imam problem da mi se pri paljenju klima ugasi jer kad ode do tih 1200w ili 1400w zavisno od vrenskih prilika, ne uspije na vrijeme spustiti modulaciju nego klima zna da se u roku oko 5min ugasi na nekih 800w.
Meni su mijenjali senzor temperature prostora i elektroniku unutrasnje jedinice ali nije bas imalo nekog efekta.
Ja sam nesto eksperimentisao pa sam malo izolovao senzor temperature i onda ne moze tako lako da se pregrije pri startu klime.
E sad nisam siguran jeli problem u tom sto se senzor kao senzor pregrije od vruceg vazduha na pocetku rada klime ili je problem to sto kompresor kasno odreaguje na ocitanje senzora i sporo smanji snagu pa onda dodje do pregrijavanja senzora.
Onako ispitivajuci, primjetio sam da klima tek pocne da obara naglo snagu kad senzor ocita za stepen vecu temperaturu od zadate a ne kada senzor ocita da je postignuta zadata temperatura.
Dakle ako je zadata temperatura 23c a trenutna pri paljenju klime 22c, klima nece poceti obarati snagu kada senzor ocita 23c nego kada ocita 24c.
Ali dok se snaga spusti recimo sa 1400w na 800w senzor ocita vec 25c i klima se ugasi prije nego sto uspije spustiti snagu i ustabiliti normalan rad.

Koliko je to vremenski za koliko spusti na tih 500 600w?
Ja imam problem da mi se pri paljenju klima ugasi jer kad ode do tih 1200w ili 1400w zavisno od vrenskih prilika, ne uspije na vrijeme spustiti modulaciju nego klima zna da se u roku oko 5min ugasi na nekih 800w.
Meni su mijenjali senzor temperature prostora i elektroniku unutrasnje jedinice ali nije bas imalo nekog efekta.
Ja sam nesto eksperimentisao pa sam malo izolovao senzor temperature i onda ne moze tako lako da se pregrije pri startu klime.
E sad nisam siguran jeli problem u tom sto se senzor kao senzor pregrije od vruceg vazduha na pocetku rada klime ili je problem to sto kompresor kasno odreaguje na ocitanje senzora i sporo smanji snagu pa onda dodje do pregrijavanja senzora.
Onako ispitivajuci, primjetio sam da klima tek pocne da obara naglo snagu kad senzor ocita za stepen vecu temperaturu od zadate a ne kada senzor ocita da je postignuta zadata temperatura.
Dakle ako je zadata temperatura 23c a trenutna pri paljenju klime 22c, klima nece poceti obarati snagu kada senzor ocita 23c nego kada ocita 24c.
Ali dok se snaga spusti recimo sa 1400w na 800w senzor ocita vec 25c i klima se ugasi prije nego sto uspije spustiti snagu i ustabiliti normalan rad.
Vrlo brzo spusti na 500-600w, za pet minuta sigurno.....

Vrh Dno