Šta je novo?

GREE klima uredjaji

F na kraju stariji model ali ima vise podesavanja brzine ventilatora. Imas na yt video bas o razlici ta dva modela.

Koja je razlika izmedju ta dva? Ftxf25 i FXTC25
Imam oba modela,u principu završavaju posao obe,razliku koju sam primetio da ftxc ide češće u defrost ali ima tišu unutrašnju jedinicu i za nijansu manju potrošnju od ftxf naprimer ta ftxc je u sobi od 12m2 i podešena temp 22 a ftxf mi je u spavaćoj sobi podešena na 20 i ova prva ima otprilike pola kw manju potrošnju dnevno

Imam oba modela,u principu završavaju posao obe,razliku koju sam primetio da ftxc ide češće u defrost ali ima tišu unutrašnju jedinicu i za nijansu manju potrošnju od ftxf naprimer ta ftxc je u sobi od 12m2 i podešena temp 22 a ftxf mi je u spavaćoj sobi od 15 m2 podešena na 20 i ova prva ima otprilike pola kw manju potrošnju dnevno

Čitao sam ovo od početka do kraja.I ne mogu da se načudim.10% ljudi želi da sazna obične stvari,dal valja klima ili ne i koja marka valja.Znači prosto,jel greje il ne greje.A 90 posto ima dokonih ljudi koji samo sede i prate potrošnju,znači opčinjeni su sa tim.Kukaju na modulaciju,te malo,te puno.Kažu 700-800 vati,*** mnogo je.Koliko ja vidim,ima ih koji bi hteli i da im distribucija još i doplati što koriste klimu.Pogledajte samo koliko bi vas koštalo da koristite druge energente.Većina je nezadovoljna.Bitno je da mi klima greje,pa nek potroši koliko hoće.Opet će biti najjeftiniji i čist način grejanja..

Nekome razlika u potrošnji između 200w/h i 800w/h predstavlja veliki izdatak, nekome ne. Neko vozi uvek do 5 godina star auto, neko uvek 15+ godina... Taj što uvek vozi novo sigurno ne prati pomno promenu cene goriva i ne kuka...

Poenta foruma i jeste da se iznesu svi, ali svi mogući detalji o klimama kako bi se izabrala prava.
Na loš rad i neekonomičnost klime može da utiče mnogo faktora - loš odabir, loša ugradnja, neadekvatan prostor, loš tehnička podrška... Tada se apsolutno ne može pričati o grejanju na klimu kao najjeftinijem načinu.

Ja sam prošle godine kupio Gree APU 12k za 70 neizolovanih kvadrata u prizemlju kuće.
Prvo sam pitao majstora, koji je ugradio Gree, za preporuku - midea 12k(ne secam se koji model). Da sam ga poslušao ocrnio bih najstrašnije klime kao grejno telo, mislio bih da ne mogu da zagreju više od jedne sobe...
Ali mene nije mrzelo da isčitam sve moguće forume i druge izvore kako domaće tako i strane.
*********, ali onaj zeleni, treba izdvojiti vreme za to, ali stvari onda budu mnogo jasnije. Posebno ako neko kao ja želi da greje celu kuću na sprat klimama.
Neko neće da se bakće, misli da je dovoljno da izvadi keš i onda kad klima zakaže usred debelog minusa....

Poenta foruma i jeste da se iznesu svi, ali svi mogući detalji o klimama kako bi se izabrala prava.
Na loš rad i neekonomičnost klime može da utiče mnogo faktora - loš odabir, loša ugradnja, neadekvatan prostor, loš tehnička podrška... Tada se apsolutno ne može pričati o grejanju na klimu kao najjeftinijem načinu.

Ja sam prošle godine kupio Gree APU 12k za 70 neizolovanih kvadrata u prizemlju kuće.
Prvo sam pitao majstora, koji je ugradio Gree, za preporuku - midea 12k(ne secam se koji model). Da sam ga poslušao ocrnio bih najstrašnije klime kao grejno telo, mislio bih da ne mogu da zagreju više od jedne sobe...
Ali mene nije mrzelo da isčitam sve moguće forume i druge izvore kako domaće tako i strane.
*********, ali onaj zeleni, treba izdvojiti vreme za to, ali stvari onda budu mnogo jasnije. Posebno ako neko kao ja želi da greje celu kuću na sprat klimama.
Neko neće da se bakće, misli da je dovoljno da izvadi keš i onda kad klima zakaže usred debelog minusa....
Šta želiš da kažeš da midea nevaljaju klime ili da ne mogu se porediti sa gree ?
Čitao sam ovo od početka do kraja.I ne mogu da se načudim.10% ljudi želi da sazna obične stvari,dal valja klima ili ne i koja marka valja.Znači prosto,jel greje il ne greje.A 90 posto ima dokonih ljudi koji samo sede i prate potrošnju,znači opčinjeni su sa tim.Kukaju na modulaciju,te malo,te puno.Kažu 700-800 vati,*** mnogo je.Koliko ja vidim,ima ih koji bi hteli i da im distribucija još i doplati što koriste klimu.Pogledajte samo koliko bi vas koštalo da koristite druge energente.Većina je nezadovoljna.Bitno je da mi klima greje,pa nek potroši koliko hoće.Opet će biti najjeftiniji i čist način grejanja..
Sve si u pravu,ja sam to upravo naglašavao ,ja lično pokušavam za grijem 60m2 sa gree 12 i normalno da mi ne može modulirati ispod 500 600w nego optimalno neka srednja je oko 800w i to je to kad je ispod 0C,iznad 0C ide niže al ovo je po meni super.
Da ubaacim još jednu al ne znam zbog prostora možda 9btu u jednu kontra sobu onda bi modulirale obe niskon i prije zagrijavale prostor.
To je čista logika jer kako vidim inače Gree 12 ne ide ispod 400 500 a da iole izbacuje topao vazduh al to je to.

Poslednja izmena:
Nekome razlika u potrošnji između 200w/h i 800w/h predstavlja veliki izdatak, nekome ne. Neko vozi uvek do 5 godina star auto, neko uvek 15+ godina... Taj što uvek vozi novo sigurno ne prati pomno promenu cene goriva i ne kuka...
I ja sam radnička klasa,i važna mi je potrošnja.Ali i da klima max troši,račun bi bio kao 1 metar drva.I koliko još posla sa njima,plus mnogo je i prljavije.Klima je u svakom slučaju najjeftinija i gospodska opcija..

Šta želiš da kažeš da midea nevaljaju klime ili da ne mogu se porediti sa gree ?

Sve si u pravu,ja sam to upravo naglašavao ,ja lično pokušavam za grijem 60m2 sa gree 12 i normalno da mi ne može modulirati ispod 500 600w nego optimalno neka srednja je oko 800w i to je to kad je ispod 0C,iznad 0C ide niže al ovo je po meni super.
Da ubaacim još jednu al ne znam zbog prostora možda 9btu u jednu kontra sobu onda bi modulirale obe niskon i prije zagrijavale prostor.
To je čista logika jer kako vidim inače Gree 12 ne ide ispod 400 500 a da iole izbacuje topao vazduh al to je to.
Midea 12k ne bi bila dovoljna za navedeni prostor. Svakako 12k Midea i Gree Amber Premium Uktra ne mogu da se porede.

Tih 90% ‘dokonih’ ljudi ne radi to iz dosade već iz muke jer nisu zadovoljni radom uređaja.

Ja nesto pobrka na ovu Muse(2023.02) uradio sam ovaj ofset kao sto neko ovde napisa(2strane unazad): temp + - pokazalo mi na klimu 0 e sad je problem sto klima zadata temp 20 gasi se na 19.7c i temp pala na 18.5 a ona jos nije pocela da duva?! Zadnji dana lepo radila na zadatu 20 fan 3 temperatura bila konstantno 20.2 na termometru i nije se gasila(nocu imala 2-3defrosta) da li moze ona da se resetuje? (J... me ovaj ofset)

I sta mu znaci ono drvo na daljinski?

Hvala unapred

Ili išcupaj klimu iz struje, trebalo bi posle toga da se vrati na fabrička podešavanja za ofset ili u podešavanjima za ofset stavi 18 temperaturu na klimi i po tome podešavaj. Po difoltu se te Gree klime isključuju kad prebace 2 stepena od zadate i pale se kad padne 1 stepen ispod zadate.

Ok hvala vam
Sad cu je iscupati iz struje na 2min pa da vidim kako se ponasa na zadate 20c

Nema pravila kako te ili bilo koje druge klime rade.
Meni je Fujitsu prebacivala i do 4c, a takodje i odrzavala u stepen tacno, kako joj se kada cefne.
Isto i premium klasa Mitsubishija, LN model, cas mi je u celoj sobi u stepen tacno, cas padne 2C, a on jos uvek ne pali, pa ja roknem manuelni fan na 5 da izmeni vazduh i skonta da nije toplo van njenog senzora...sve je to do prostora i strujanja vazduha u prostoru.
Nekome gore vise zadrzava temperaturu, a sa strane se hladan vazduh brze spusta, neko rokne na plafon 20 izlaciju, a sa strane slaba stolarija i slaba izolacija...nema sile tu da se klima ne zaglupi.
Meni je klima na unutrasnjem zidu, a 2 spoljasnja zida su mi neizolovani u stanu, stolarija PVC srednje klase, ali 6 prozora, jako malo zida.
Imam 2 prostorije od po 10m2 koje su povezane sa hodnikom i kupatilom, zajedno oko 30m2, tu su 2 Gree Viola 12ice, mali spoljasnji zidovi i tu te klime bukvalno samo 1c variraju.
Da li to znaci da su te Viole bolje od Luca i LN? Naravno da ne, nego im prostor i cirkulacija vazduha odgovaraju.
Te klime mogu lagano da rade na 1. brzini(od 4), dok kod mene u 19m2 LN mora na 3. od 5 brzina da bi odrzavao temp...sreca pa je LN i tada solidno tih i ne smara.

Poslednja izmena:
Evo neki 50min od kad sam je iscupao iz struje temp pala na termometar 18.7 a klima(zadata 20) jos nije se upalila da pocne da duva... Krilo je na gore kao kod defrosta(spoljna temp je 6c) pa da vidim kad ce kanta da upali...

Ako i dalje zeza, stavi je 20min iscupanu iz zida i iz daljinskog izvadi baterije i ispritiskaj malo dugmice da se isprazne kondenzatori. Onda probaj ponovo.

Treba da stoji ugasena barem minut da bi se resetovala.
A posto se podesava daljinskim, nisam siguran da se to resetuje, ja bih izvadio baterije iz daljinskog i iskljucio klimu iz struje na barem 2 minuta.
Ima fora i preko daljinskog sve da se resetuje, ali ne znam napamet kako ide i da li je za svaki daljinski identicno.

Klima bila upaljena ja sam iz daljinski baterije izvadio i klimu iskljucio iz struje pa za neki 20min je palim pa da vidimo dalje...

Hvala ljudi na pomoc

A i bez obzira na ofset Gree Muse su poznate da dosta maše temperaturu i da se ne pale gase na vreme i umeju da pregreju prostorije a i da dosta čekaju pre paljenja. Njima modulacija nije jača strana i umeju brzo da zagreju prostor oko sebe (naročito ako rade na nekom sporijem fanu).

Evo malo pre sam upalio klimu zadata 20c radila neki 10min i iskljucila! Kad iskljucila na sobni termometar bilo 19.7c... sad sam je pojacao na 23c! Krivo mi je sto nekoliko dana radila dobro isto na zadatu 20c a sobna bila konstantno 20.2 i nije se gasila po ceo dan/noc. Od kad sam ovo sa +- uradio radi toliko blesavo

Teško da ta klima može da radi kada je napolju plus da održava temperaturu u stepen i da se pritom ne gasi znajući da se ne spušta ispod 500-600w u modulaciji, jedino ako greješ veliku površinu.

Koju kvadraturu beše greješ?

Teško da ta klima može da radi kada je napolju plus da održava temperaturu u stepen i da se pritom ne gasi znajući da se ne spušta ispod 500-600w u modulaciji, jedino ako greješ veliku površinu.

Koju kvadraturu beše greješ?

Neki 48 kvadrata
Sad sam offset uradio kao sto si mi rekao gore na +2 (valjda fabricki) i vidim da radi kako je i radila pre toga

hvala druze

Evo malo pre sam upalio klimu zadata 20c radila neki 10min i iskljucila! Kad iskljucila na sobni termometar bilo 19.7c... sad sam je pojacao na 23c! Krivo mi je sto nekoliko dana radila dobro isto na zadatu 20c a sobna bila konstantno 20.2 i nije se gasila po ceo dan/noc. Od kad sam ovo sa +- uradio radi toliko blesavo
Pa sto je cackas 😂

Evo kako moj traktor radi sinoc i jutros
Upala u 400 i nesto w i ne mrda,tiha,ne cuje se
A na drugoj slici se gasi pali. Razlog tome je dosao komsija ispod a ima centralno na drva. Koliko znaci kad ima netko i grije ispod

Prilozi

• Screenshot_20231224-080231_Tapo.jpg
    Screenshot_20231224-080231_Tapo.jpg
    88.8 KB · Pregleda: 33
  • Screenshot_20231224-080224_Tapo.jpg
    Screenshot_20231224-080224_Tapo.jpg
    102.4 KB · Pregleda: 34
Vrh Dno