Šta je novo?

GREE klima uredjaji

Uzimam na rate u gi.... Trenutna cena im je ista i za kes i za rate, svakako su snesto skuplji od drugih ali ide more, registracija, svadbe, tako je trenutno.
Kazem iskoristio bih ovu nazovi sok cenu jer ce kasnije verovatno da budu samo skuplje...
Uzmi pa prenesi utiske kako radi, moje misljenje je da je midea xtreme mnogo bolja, a imas i lg s12eq u gigatronu

Uzimam na rate u gi.... Trenutna cena im je ista i za kes i za rate, svakako su snesto skuplji od drugih ali ide more, registracija, svadbe, tako je trenutno.
Kazem iskoristio bih ovu nazovi sok cenu jer ce kasnije verovatno da budu samo skuplje...
Imas dosta modela za manje pare, recimo trenutno za 44k Bergen Comfort Apollo 12-icu na jednom sajtu, ja sam ga uzeo za ravno 50k pre mesec ipo dana. Klima za sada prijatno iznenadila, neverovatno brzo zagreje i rashladi, nema neke fancy f-je poput I FEEL kao Gree recimo, ali ima wifi iako ja to uopste ne koristim.

Serviseri koji su mi je montirali kazu da su se prosle sezone razbili koliko takvih su u Nišu montirali i da se bolje ponasa od Gree koji sada vise ide na ime nego na kvalitet i ima mnogo bug-ova. Iako je Bergen ćerka firma očigledno mora da se probija nekim vidom kvaliteta ili bi tako bar trebalo da bude. Ali, oni su samo ugradjivali, ne i koristili. Za ovih mesec dana prvi utisak je da klima fino radi. Da sam imao vise para isao bih na Muse jer sam nju kupio i svojim roditeljima, ali cena te klime je sada previsoka i ona je namenjena prostorima sa slabom ili bez izolacije, ja sam je zato i pazario za svoje jer kuca nema izolaciju.

Samo bez zalitanja, razmisli sta ti tacno treba i raspitaj se oko modela jer i manje poznati modeli poput ovog mogu da zavrse posao. Fora je sto dva (po imenu) slabija invertera sigurno bolje greju nego jedan napucan recimo 🤓. Nemam nameru da bilo kog ubedjujem jer tek kada prodje leto i naredna zima mogu da rezimiram, ali ovako na prvu je ovo sasvim regularan inverter... Mozes da nadjes i specifikaciji za net-u, veoma je blizu efikasnosti u poređenju sa Muse, a tipa da bi probili ovaj model Kinezi su isli na foru da ima silne neke filtere, UV lampu, pa sertifikat za suzbijanje PM2.5 cestica, Covid virusa molim te, bla, bla, ali rekoh ovako u svakodnevnom radu dok su bili hladni dani je grejala sasvim pristojno nekih 35-40 kvadrata, a cini mi se da rashladjuje lagan 50-ak 😉.

I ponavljam, ovo je rad klime u sred proleca, tek cemo da vidimo kako se ponasa na +50 napolju i sutradan na -10 recimo kao i na ogromnoj vlaznosti i magli kada krene da se gusi...

Poslednja izmena:
Imas dosta modela za manje pare, recimo trenutno za 44k Bergen Comfort Apollo 12-icu na jednom sajtu, ja sam ga uzeo za ravno 50k pre mesec ipo dana. Klima za sada prijatno iznenadila, neverovatno brzo zagreje i rashladi, nema neke fancy f-je poput I FEEL kao Gree recimo, ali ima wifi iako ja to uopste ne koristim.

Serviseri koji su mi je montirali kazu da su se prosle sezone razbili koliko takvih su u Nišu montirali i da se bolje ponasa od Gree koji sada vise ide na ime nego na kvalitet i ima mnogo bug-ova. Iako je Bergen ćerka firma očigledno mora da se probija nekim vidom kvaliteta ili bi tako bar trebalo da bude. Ali, oni su samo ugradjivali, ne i koristili. Za ovih mesec dana prvi utisak je da klima fino radi. Da sam imao vise para isao bih na Muse jer sam nju kupio i svojim roditeljima, ali cena te klime je sada previsoka i ona je namenjena prostorima sa slabom ili bez izolacije, ja sam je zato i pazario za svoje jer kuca nema izolaciju.

Samo bez zalitanja, razmisli sta ti tacno treba i raspitaj se oko modela jer i manje poznati modeli poput ovog mogu da zavrse posao. Fora je sto dva (po imenu) slabija invertera sigurno bolje greju nego jedan napucan recimo 🤓. Nemam nameru da bilo kog ubedjujem jer tek kada prodje leto i naredna zima mogu da rezimiram, ali ovako na prvu je ovo sasvim regularan inverter... Mozes da nadjes i specifikaciji za net-u, veoma je blizu efikasnosti u poređenju sa Muse, a tipa da bi probili ovaj model Kinezi su isli na foru da ima silne neke filtere, UV lampu, pa sertifikat za suzbijanje PM2.5 cestica, Covid virusa molim te, bla, bla, ali rekoh ovako u svakodnevnom radu dok su bili hladni dani je grejala sasvim pristojno nekih 35-40 kvadrata, a cini mi se da rashladjuje lagan 50-ak 😉.

I ponavljam, ovo je rad klime u sred proleca, tek cemo da vidimo kako se ponasa na +50 napolju i sutradan na -10 recimo kao i na ogromnoj vlaznosti i magli kada krene da se gusi...
Vec sam pisao ovde, ta klima mi je za hodnik, spavacu i kupatilo - tipa 35 kvadrata. Bice montirana u hodniku.
U dnevnoj sobi i trpezariji imam oko 60-ak kvadrata otvorenog prostora i tu mi je vox 18 , koju sam ukljucivao ispod -15 i greje.
Uzeo bih nesto malo sigurnije jer ce mi to biti primarno grejanje, pa da mi ne zakaze.
Te cene vaze jos za vikend, danas sam kontaktirao jer nisam mogao da stignem, tako da cu ujutru.
Muse je u tom rangu jedina deklarisana na -25, tako da cu ipak nju da uzmem, svakako ima dosta pohvala na racun te klime. Kazem meni i vox greje ali je to bilo par sati n anekim bas niskim temperaturama nocu kada se kotao zagasio.

Poslednja izmena:
@darkoj89

Ima, a naročito na ovom forumu ima komentara od strane ljudi koji ne samo da je nisu koristili nego je nisu videli ni u prodavnici... Ali, ti su glavni po pitanju recenzija u svakom slučaju i definitivno im treba verovati na reč pošto se oni najviše razumeju u stvari sa kojima u životu nisu imali dodira... 😉
Sve mi je jasno :D

Zbog sigurnosti, jer ce mi to biti primarno grejanje, pa da na -15 ne ostanem bez istog.
Upravo sam je porucio, pa cemo videti.

Ako nisi vec kupio bolje ti je uzmi Mideu Xtreme. Slicne cijene su a bolja je od tog Musea

Pa valjda ce biti bolja od vox ili recimo vivax klima... Prenecu utiske sledece zime :)
Ako ne kupim drva i ugalj bice dobro.
Kad je montiras stavi je na grejanje na prvu brzinu i ako imas merac potrosnje struje da nam preneses kako modulira, tj do koliko spusta potrosnju, takodje i na hladjenju kako radi da bi neko znao sta sta da ocekuje od te klime.

dali je normalna potrosnja za hladjenje 750-800 W g,,no od klime Gree Muse . od toga manje ne moze

kakva je za grejanje GREE GWH12MA K3DNE2L ?

ili ići na Daikina ?

pa prodaje se polovna stara par godina :cool:

E to je već druga stvar. 😁
Nemam iskustva sa pomenutim modelom, ali lično ne bih kupovao polovnu klimu.

Malo duzi post... izvinte :)
Uglavnom sam procitao manje vise sve bitno (msm na iskustva itd) i ovde i ostalo sto sam nasao na netu i plus neko moje iskustvo i nikako ne mogu da dodjem do nekog zakljucka za drugu klimu.

Dakle... prvo moje iskustvo: imam Bergen Pine G19WiFi 2-3 god i iskreno prezadovoljan sam. 2 zime sam samo sa njom grejao stan u kuci (1 sprat, ispod imam stan koji se greje, iznad jos 1 sprat i potkrovlje - p+2+p i lepim se kucom celom jednom stranom).
Na tom spratu su mi dnevna, kuhinja sa trpezarijom i radna soba. Pvc stolarija, zidovi su veoma debeli (ne znam koji blok je u pitanju mozda su cak i 2 spojena i naravno samo malter i fasadna boja, a ove godine imam u planu spoljnu izolaciju da uradim), spoljni zidovi u stanu imaju unutrasnju izolaciju 2cm stirpor.
Klima je u dnevnoj jer ona je generalno i najhladnija (2 spoljna zida), a kuhinja, radna soba i kupatilo su na zidu koji se lepi i po jednim spoljnim zidom (sem kupatila, zid sa kojim se lepim + unutrasnji zidovi). Komsija sa kojim se lepim koristi drva, jedan dimnjak prolazi kroz zajednicki zid u radnoj a drugi izmedju kuhinje i kupatila i veoma povoljno utice na temperaturu stana.
Klimu zimi ukljucim krajem oktobra, iskljucim pocetkom aprila (ostatak oktobra ili aprila po potrebi ako je potrebno), drzim na 23 stepeni tokom dana, dok nocu sputim na 18 stepeni - dakle 24/7 radi. Za taj period ove zime klima mi je potrosila nekih 1300kw (merac iz zida) a i po racunima je to to. Modulira dobro, drzi uglavnom oko 450-600w, spusti se i na 200w, uhvatio sam je cak i ispod 200, podigne na 900w, a kad je potrebno povuce cak i 1.6kw kratak period. Ventilator po potrebi nekad je auto nekad srednja brzina. Kuhinja je za stepen dva hladnija (ali to mi nije vazno ne sedi se tu cesto i kad se kuva/pece bude ista temperatura), radna je isto ko dnevna topla zbog komsije.
Sto se tice hladjenja, ovih dana kad je bilo dosta toplo, ukljucm po potrebi msm kad sam kuci, u startu povuce vise nisam obratio paznju koliko i veoma brzo, msm u roku od nekoliko minuta spusti na 200w i tu drzi.
Klima je cisto da se zna ledja o ledja montirana, vakumirana, ali instalacija je kraca od 3m, mozda nekih 2m i firmware je poslednji.

E sad, citajuci sve ovo sto ste vi pisali, moje iskustvo itd, ne znam za koju klimu da se odlucim za sprat iznad. Tu imam mideu on/off staru 17 god, sluzila mi u prelaznom periodu (i leti naravno) ili da pojaca ako zatreba, ma palio sam je i kad su bile bas niske temperature napolju, malo se muci u startu ali kasnije krene da greje, ali nije naravno osnovno grejno telo je pec i koristim brikete. Na tim spratu tu je spavaca, decija i gostinska soba. Spavaca je iznad dnevne i tu je midea (koju cu izbaciti), decija iznad radne a iznad kuhinje je gostinska i u njoj je pec.

Dakle hocu da umesto midee stavim neku drugu klimu i zao mi je sto ne mogu da nadjem istu bergen. Citajuci komentare i iskustva sve nove gree klime su macka u dzaku. Ili ne moduliraju dobro ili slabo greju itd. G-tech koliko vidim ne moze da se nadje (ali na par mesta sam procitao da se zale i na nju sto se modulacije tice), muse vecina kaze da se izbegava, pular podeljena misljenja, a i ne deluje mi nesto bolje od ove moje (sve one imaju drugaciju modulaciju na papiru, msm od 220 pa navise dok ova moja ima od 120). Navodno kod nove muse eko je to ispeglano ali opet niko nije to potvrdio. Prvenstveno mi je bitno da je dobra modulacija, naravno da ima wifi zbog kontrole kad sam van kuce (sve to ova bergen odlicno radi). Kad nju postavim brikete necu koristiti i gostinska ce biti zatvorena sluzice samo spavacu i deciju (decija je i bez nekog grejanja uglavnom toplija zbog komisje sa druge strane zida).
Ne bih da bacam pare na Amber i slicne klime od 100k+, tu i onako se nece grejati 23 tokom celog dana vec uvece, a ostatak ce biti cisto odrzavanje temeprature na nekih 18 stepeni.
Poenta je sto su mi na istom strujomeru 1 i 2 sprat, imam gomilu drugih elektronskih uredja i zbog toga mi je modulacija bitna stavka, tj da ne pali gasi i drzi veliku potrosnju kad nema ptorebe.
Dakle sta bi savetovali da uzmem i dali ima neko iskustvo sa novom muse evo?

dali je normalna potrosnja za hladjenje 750-800 W g,,no od klime Gree Muse . od toga manje ne moze
Kod tebe sa tom klimom stvarno nista nije normalno, bas kao ni (od tebe licno svi nabrojani) razlozi zbog cega to trpis i tolerises.

Kod mene GTech drzi stabilnih 24°C u 35m² (na spoljnih 33-34°C) sa 180W potrosnje max. Pri tome radi 24/7, a obzirom da je u quiet modu prosto necujna, prava je milina drzati je non stop upaljenu cak i u spavacoj sobi.

Kod tebe sa tom klimom stvarno nista nije normalno, bas kao ni (od tebe licno svi nabrojani) razlozi zbog cega to trpis i tolerises.

Kod mene GTech drzi stabilnih 24°C u 35m² (na spoljnih 33-34°C) sa 180W potrosnje max. Pri tome radi 24/7, a obzirom da je u quiet modu prosto necujna, prava je milina drzati je non stop upaljenu cak i u spavacoj sobi.
Nemam zivaca dase natezem , za njih klima ispravna hladi greje

@gfx
Jel moze malo detaljnije informacije o toj tvojoj G-Tech, najvise me interesuje vezano za grejanje (od potrsnje tj modulacije do ostalog)? Posto sam naisao na par njih koji i nju kude sto se modulacije tice (mislim na grejanje jer si za hladjenje upravo rekao da dobro modulira).

@kalin62 koju muse imas?

@V.i.P.e.R

Da se ne ponavljam, evo par linkova u kojima ces, po pitanju onoga sto te u vezi GTech zanima, naci dovoljno toga i u slici, i u reci.

Oni koji kude ovu klimu je ili nemaju (pa pisu napamet, ili prepricavaju tudja iskustva) ili je imaju ali je koriste u neadekvatnom (u svakom smislu) prostoru, jos neadekvatnijim nacinom ekploatacije, pa tako sluze ovima prvima kao "dobra podloga" za "strucno" komentarisanje uredjaja koji nemaju. ;)

Poslednja izmena:
Hvala. Znaci po svemu sudeci vredi da se kupi ako je nadjem, nema potrebe da jurim druge proizvodjace (a ni modele) kad vec imam pozitivna iskustva sa bergen klimom, a ova je od nje solidno jaca.

Hvala. Znaci po svemu sudeci vredi da se kupi ako je nadjem, nema potrebe da jurim druge proizvodjace (a ni modele) kad vec imam pozitivna iskustva sa bergen klimom, a ova je od nje solidno jaca.
Ako si je mislio u spavaću sobu uzmi u obzir da plastika malo krcka samo dok je klima u pauzi ili defrostu.
A obzirom da nema nisku modulaciju kao taj Bergen klima će češće pauzirati, naročito ako je mala površina koju grije.

Drugih pritužbi nemam za ovaj model.

@gfx
Jel moze malo detaljnije informacije o toj tvojoj G-Tech, najvise me interesuje vezano za grejanje (od potrsnje tj modulacije do ostalog)? Posto sam naisao na par njih koji i nju kude sto se modulacije tice (mislim na grejanje jer si za hladjenje upravo rekao da dobro modulira).

@kalin62 koju muse imas?
Jedino dobro je stoje veoma tiha nije bucna , mada mozda sto imam vibracione gume

Prilozi

• viber_slika_2021-12-23_23-41-22-989.jpg
    viber_slika_2021-12-23_23-41-22-989.jpg
    103.8 KB · Pregleda: 51
Pozdrav svima
Druga sezona sa GTech klimom
Primetio da sada na hladjenju ne kalkulise bas pismeno. Naime,postignuta zadata temperatura ali klima i dalje ide na nekih 400-450w na hladjenju. Kada prebaci ispod zadate za 1 stepen spusti na nekih 320-340w i ne ide nize. To je sa fix fan. Ako je na Autofan onda smanji turbinu na minimum ali poveca potrosnju. Ne preterujem sa zadatom temperaturom. U stanu ocitava recimo 26.5*C a ja zadam na 25 ili 25.5*C. Bude prijatno i nema potrebe da se spusta temperatura ispod toga.
Plasim se da nije kao sa grejanjem varijanta gde ona ide sa 2*C u plus od zadate pa se ugasi.
Mozda neki savet za Offset ili ….
Pozdrav i hvala

Nazad
Vrh Dno