Šta je novo?

GREE klima uredjaji

Sada bih sa tom gree klimom grejao dnevni boravak, a da eliminišem TA peć i kako sam tutuban što se grejanja na klimu tiče molio bih vas za neke savete. Ono, Piroćanac sam, i svaka ušteda je potrebna i dobrodošla 😁
Kad krene zahladjenje upalis je na 23c i ne gasis do mart/april! Krilce na dole ili na predzadnji polozaj prema dole! Uvek Fix-Fan (2-3) a ne Auto-Fan! Peres filtere na dve nedelje i to je to...
Prosta matematika :D

Poslednja izmena:
Kad krene zahladjenje upalis je na 23c i ne gasis do mart/april! Krilce na dole ili na predzadnji polozaj prema dole! Uvek Fix-Fan (2-3) a ne Auto-Fan! Peres filtere na dve nedelje i to je to...
Prosta matematika :D
Vidim ima gomilu modova,prečišćivače, režim uštede... ne znam šta da aktivitam šta ne. Takođe priključio sam klimu na produžni kabl od 10 metara marke Prosto i preseka 3×1,5mm sa jednom utičnicom. Neće tu biti problema?
Pošto sam stigao do 120 strane i stvarno više nisam mogao da čitam, jeste li otkrili koliko gree clivia 12k troši kada održava temperaturu? To jest je l pada ispod 500W?

jeste li otkrili koliko gree clivia 12k troši kada održava temperaturu? To jest je l pada ispod 500W?
Neko pisao da ide do 230-250w! E sad je pitanje koliko dugo moze da drzi temp. na 230-250w ili je ipak rolerkoster 250-500w pa dobijes prosek od neki 300-350w!
Sve zavisi koliko prostor zahteva! Ako nemas izolaciju itd. Nece sigurno na minimum da odrzava zadata!

Izolacija je onakva kakva može biti u starijim zgradama gde je jedino novo to što su krečene, pvc prozori ne dihtuju baš najbolje (to ću nekako da sredim onim zaptivnim trakama) a soba koju bi klima grejala je oko 20 kvadrata.
Najviše me zanima da li mogu TA peć da pošaljem u zasluženu penziju jer je starija od mene, a da primat u grejanju preuzme klima čak i kada se temperature spuste na -15, -16 kao što su bile u januaru ove godine?

Uradis ovako, ako nisi toliko siguran onda ne diras ove sezone TA pec! Pa ce da vidis kako si prosao zimu sa klimu! Ako si bio zadovoljan sa klimom onda posaljes sledece godine TA pec u penziju!

Poslednja izmena:
Pa gledaj dosta ljude ovde imaju neki back-up za grejanje! Zamisli vrati se zima kao 2012 :ROFLMAO:
Iskreno sumnjam ali nikad se ne zna :unsure:
Jedne ot tih zima,padne snijeg na primorje,pa sjever dune,kosti pucaju. Elem,drugar te jeseni kupio neku kega giga lg ... Dodje vrijeme za grijanje,ne moze da pipne! Reklamirao itd,nista. Uglavnom,bolje je da moze nego da ne moze! 😂😉

Moje klime i pored redovnog pranja filtera počele su se osećaju. Doduše samo kad je fan 1 ili 2, od 3 na gore se nisu osećale. Na Amber Pro postoji funkcija samočišćenja i to pomaže. Radim na mesec dana i miris nestane. Ali na Amber Ultra iako je premium model to ne postoji. Postoji X fan koji malo duva još 3 minuta kad se ugasi klima ali to je slabo. Poslušao sam savet iz nekih postova i uključivao Fan 15 minuta nakon što ugasim hlađenje. Pomoglo je ali opet ima mirisa. Onda sam došao na ideju da probam da ručno oponašam samočišćenje. Pa Amber Ultra ima bolji kompresor, veće izmenjivače...i u svemu je bolja klima od Pro ali je stariji model, koji ne znam zašto neće softverski da osavremene. I lepo sam stavio prvo na hlađenje na minimalnu temperaturu na Fan 1 nekih 10 minuta, zatim još 10 minuta na Silent. Onda sam prebacio na grejanje na maksimalnu temperaturu Silent, 10 minuta i nastavio grejanje na na Fan 2 još 10 minuta. Na kraju isključio grejanje i prebacio na ventilaciju fan 4 još 15 minuta. I danas kad sam upalio klimu nema više mirisa. Izgleda da je uspelo nekakvo samočišćenje. Želim da podelim ovo iskustvo i da pitam da li kod programiranog samočišćenje program spušta i diže na niže i više temperature nego što je nama dostupno na daljinskom? Možda zbog toga treba da češće ponavljam postupak ako nije dovoljno dobar kao fabrički programirano samočišćenje?

Poslednja izmena:
Moje klime i pored redovnog pranja filtera počele su se osećaju. Doduše samo kad je fan 1 ili 2, od 3 na gore se nisu osećale. Na Amber Pro postoji funkcija samočišćenja i to pomaže. Radim na mesec dana i miris nestane. Ali na Amber Ultra iako je premium model to ne postoji. Postoji X fan koji malo duva još 3 minuta kad se ugasi klima ali to je slabo. Poslušao sam savet iz nekih postova i uključivao Fan 15 minuta nakon što ugasim hlađenje. Pomoglo je ali opet ima mirisa. Onda sam došao na ideju da probam da ručno oponašam samočišćenje. Pa Amber Ultra ima bolji kompresor, veće izmenjivače...i u svemu je bolja klima od Pro ali je stariji model, koji ne znam zašto neće softverski da osavremene. I lepo sam stavio prvo na hlađenje na minimalnu temperaturu na Fan 1 nekih 10 minuta, zatim još 10 minuta na Silent. Onda sam prebacio na grejanje na maksimalnu temperaturu Silent, 10 minuta i nastavio grejanje na na Fan 2 još 10 minuta. Na kraju isključio grejanje i prebacio na ventilaciju fan 4 još 15 minuta. I danas kad sam upalio klimu nema više mirisa. Izgleda da je uspelo nekakvo samočišćenje. Želim da podelim ovo iskustvo i da pitam da li kod programiranog samočišćenje program spušta i duže na niže i više temperature nego što je nama dostupno na daljinskom? Možda zbog toga treba da češće ponavljam postupak ako nije dovoljno dobar kao fabrički programirano samočišćenje?
Kad ugasis klimu,i kad rucno otvoris vratasca na klimi pogledaj turbinu ima li budji po njoj.
Ako ima budji moras ocistiti. Meni je budji bilo i po turbini i po izmjenjivacu. A to sto ti radis ce ti trajati dan dva. To samociscenje je vise marketinski trik nego sto ima funkciju.

Ja ako moje gasim dignem zadatu za +2-3c i tako iskljuci kompresor i samo turbina vrti ali je pustim neki 60min, pa ugasim!
Amber oprana sredinom aprila i nema nikakvog mirisa! A Muse oprana pocetkom juna i takodje do sada nema mirisa!
Sto duze radi samo vent to je bolje, nije ni cudno sto kod MHI radi ventilator jos po 2h ;)
A te fensi funkcije kao X-Fan je sviranje onoga! Sta da osusi za 2min? Isto kao kod neke Hisense modeli gde radi vent jos 30sek :LOL:

Poslednja izmena:
Kad ugasis klimu,i kad rucno otvoris vratasca na klimi pogledaj turbinu ima li budji po njoj.
Ako ima budji moras ocistiti. Meni je budji bilo i po turbini i po izmjenjivacu. A to sto ti radis ce ti trajati dan dva. To samociscenje je vise marketinski trik nego sto ima funkciju.
Ne znam da li marketinški ali kad odradim na Pro samočišćenje, ne oseća se mesec dana. Pa kad počne opet da se oseća, opet samočišćenje i tako.... A pogledaću večeras kad ih oogasim. Hvala za savet!
Ja ako moje gasim dignem zadatu za +2-3c i tako iskljuci kompresor i samo turbina vrti ali je pustim neki 60min, pa ugasim!
Amber oprana sredinom aprila i nema nikakvog mirisa! A Muse oprana pocetkom juna i takodje do sada nema mirisa!
Sto duze radi samo vent to je bolje, nije ni cudno sto kod MHI radi ventilator jos po 2h ;)
A te fensi funkcije kao X-Fan je sviranje onoga! Sta da osusi za 2min? Isto kao kod neke Hisense modeli gde radi vent jos 30sek :LOL:
Mislim da je to ventiliranje tj. isušivanje unutrašnjosti klime od 60 minuta možda najbolji savet. Hvala. E sad to pranje, ne znam nikad nisam radio niti mi je struka bliska tome. Ali ako je nešto jednostavno mogao bi da probam. Samo da nešto ne pokvarim pa da zeznem garanciju od 5 godina...

Poslednja izmena:
Ne znam da li marketinški ali kad odradim na Pro samočišćenje, ne oseća se mesec dana. Pa kad počne opet da se oseća, opet samočišćenje i tako.... A pogledaću večeras kad ih oogasim. Hvala za savet!
Samociscenje zamrzne samo izmjenjivac i otopi ga! A kad turbina nahvata budj onda nista ne pomaze osim rasklapanje i pranje!
E sad to pranje, ne znam nikad nisam radio niti mi je struka bliska tome. Ali ako je nešto jednostavno mogao bi da probam. Samo da nešto ne pokvarim pa da zeznem garanciju od 5 godina...
Ako nisi siguran onda pozoves servis pred sezone grejanje da ti operu obe! Trazis naravno i potvrdu o servisu tako da imas crno na belo zbog produzene garancije itd.(Energynet)
Ta garancija od 5 godine vazi samo ako radis servis! ;)
Npr.
Ako sledece godine ne odradis servis u drugu godinu, a klima udje u 3godinu i nesto bude sa klimu! Onda moze da odbiju reklamaciju, sto nisi radio servis :)
Zato bolje da odrade odmah dubinsko za 5-6k ili koliko vec traze po BG, nego da mi samo pere filtere za 3-4k :rolleyes:

Poslednja izmena:
Samociscenje zamrzne samo izmjenjivac i otopi ga! A kad turbina nahvata budj onda nista ne pomaze osim rasklapanje i pranje!

Ako nisi siguran onda pozoves servis pred sezone grejanje da ti operu obe! Trazis naravno i potvrdu o servisu tako da imas crno na belo zbog produzene garancije itd.(Energynet)
Ta garancija od 5 godine vazi samo ako radis servis! ;)
Npr.
Ako sledece godine ne odradis servis u drugu godinu, a klima udje u 3godinu i nesto bude sa klimu! Onda moze da odbiju reklamaciju, sto nisi radio servis :)
Zato bolje da odrade odmah dubinsko za 5-6k ili koliko vec traze po BG, nego da mi samo pere filtere za 3-4k :rolleyes:
Filtere znam da operem i sam. Samo ću da insistiram da dubinski operu sve

ova Clivia i na 27 ladi i to na silent modu, evo sada je ugasena ohladi i to tako d aje zeni u nogama hladno 😂

Nije budj za tako kratko vreme, ovo su grinje, a time sto se zaledi i otopi, moguce da uspe da resi veliki deo toga. A pored toga, to da ze rashladi na max, pa onda grune grejanje na max ima duplo dejstvo, da se zaledi izmenjivac, a onda zagreje na 50+C i ubije vecinu balterija. Na Haier Flexis mislim da health opcija greje izmenjivac na 50 stepeni 30min da ubije bakterije.

Nije budj za tako kratko vreme, ovo su grinje, a time sto se zaledi i otopi, moguce da uspe da resi veliki deo toga. A pored toga, to da ze rashladi na max, pa onda grune grejanje na max ima duplo dejstvo, da se zaledi izmenjivac, a onda zagreje na 50+C i ubije vecinu balterija. Na Haier Flexis mislim da health opcija greje izmenjivac na 50 stepeni 30min da ubije bakterije.
Zamisljam sebe kako radim ovu proceduru, go do pojasa lije znoj sa mene a ja daljinac u ruci :)

Mislim da kod nove Clivia nema vise funkcija samociscenje! Znam da je pre pisalo da ima, ali sad ne pise vise ili oni pobrkali nesto u katalog :rolleyes:

Clivia:
Screenshot_20250812-181129~3.jpg
A Amber Pro ima:
Screenshot_20250812-181141~3.jpg

Po katalogu ima samo Soyal,Amber Pro i Pular :unsure:

Poslednja izmena:
Za nas koji zaturimo uputstvo lepo piše na poleđini daljinskog.
Nego sta mu dođu ove ostale fje jel vrede nesto.
Odradila čišćenje trebalo nekih 15ak minuta
1000021524.jpg

Fresh air reciklira već postojeći vazduh, iako se marketinški često postavlja kao uvlačenje svežeg vazduha od spolja što je laž. Za to imaju neke specifične klime tu opciju, ali se ona obično obeležava kao scavenging.

Za nas koji zaturimo uputstvo lepo piše na poleđini daljinskog.
Nego sta mu dođu ove ostale fje jel vrede nesto.
Odradila čišćenje trebalo nekih 15ak minuta
Pogledajte prilog 501905
Auto clean za samociscenje
I feel za merenje temp preko daljinskog
Power down funkcija je za limitiranje snage… ima dva rezima ali ne znam na koliko procenta limitira maks potrosnju…
Soft sound je verovatno da se iskljuci ono beep da ne pisti nocu npr
Fast cool je brzo hladjenje
A fresh air je za ubacivanje svezeg vazduha… (u nekim zemljama moze da se dokupi taj deo (rekuperator) za ubacivanje svezeg vazduha bas za cliviu i onda bude duza unutrasnja i uvlaci svez vazduh i cisti ga kroz hepa filter)…

Fresh air reciklira već postojeći vazduh, iako se marketinški često postavlja kao uvlačenje svežeg vazduha od spolja što je laž. Za to imaju neke specifične klime tu opciju, ali se ona obično obeležava kao scavenging.
Ainure ajde malo ispričaj nam svoja iskustva sa gree airy. Dovoljno je imaš dugo za neke utiske za srednji rok.

Nemam pametnu utičnicu da bih mogao da dam neki okvir za potrošnju :D Uglavnom je držim u quiet modu, dovoljno dobro mi ohladi, 25 stepeni stoji. Provrtim ovaj Health i fresh air mode ako baš uhvati vrućina pa ne otvaram toliko često prozore jer napolju nije ni da ima protoka vazduha.
Račun mi je za jun bio oko 4k što je hiljadu-dve manje nego inače tokom leta kad sam se hladio nekom matorom klimom od pre 10 godina, koja nije inverter.
Imam izolaciju sa spoljnje strane zida, i unutra azmafon+gips tako da fino drži temperaturu, ali suštinski hladim i ostatak stana što je nekih 40ak kvadrata.
Jedini problem jeste što me noću (imam lak san) probudi zvuk plastike, neki su već pisali o tome, ja iskreno nisam znao dok nisam kupio pa me je istripovalo jednom :D

E da, to sam zaboravio da vas pitam, a važno je. Limitiran sam brojem utičnica pa sam klimu priključio na produžni marke Prosto 3×1,5 mm od 10 metara. Taj produžni ima samo jednu utičnicu i ništa osim klime se neće tu priključivati. Evo, za ovih nedelju, dve koliko imam Cliviu nisam primetio da se kabl greje. Ne znam kako će se ponašati zimi pa molim iskusnije po tom pitanju da me posavetuju

Nazad
Vrh Dno