Šta je novo?

Gree Amber Comfort 12k

Nakon par dana merenja, 23 stepena imam ujutru u dnevnoj, znaci dok se jos nije zagrejao prostor, pec nije izduvavala itd. Koliko je jutros bilo? -6 ? Sa dva termometra mereno na nekih metar visine jel to ok merenje?

UPDATE:
Posle ovog hladnog talasa obistinile su se sve moje slutnje vezane za klimu. Radi sjajno kao sto sam i slutio da hoce🙂
Na -15c je modulirala uglavnom oko 870w, na -10c oko 680 itd. Lepo je odrzavala temp. s'tim sto sam podigao fan sa 4 na 5 u najhladnijim danima.
Defrostovi su bili otprilike na 2 sata po 10 minuta.
Otkrio sam zanimljivu stvar. Klima je ekstremno osetljiva na prljave filtere. Cim prodje sedam-osam dana smanjuje se protok vazduha, tj malo slabije duva. Sad perem filtere na nedelju dana.
Uglavnom super sam zadovoljan uredjajem i topla preporuka ako se ponovo pojavi kod nas.

UPDATE:
Posle ovog hladnog talasa obistinile su se sve moje slutnje vezane za klimu. Radi sjajno kao sto sam i slutio da hoce🙂
Na -15c je modulirala uglavnom oko 870w, na -10c oko 680 itd. Lepo je odrzavala temp. s'tim sto sam podigao fan sa 4 na 5 u najhladnijim danima.
Otkrio sam zanimljivu stvar. Klima je ekstremno osetljiva na prljave filtere. Cim prodje sedam-osam dana smanjuje se protok vazduha, tj malo slabije duva. Sad perem filtere na nedelju dana.
Uglavnom super sam zadovoljan uredjajem i topla preporuka ako se ponovo pojavi kod nas.
Ako se secam imas Amber komfort kao i ja..samo nju ili jos jednu klimu..?Da ne vracam postove..sta bese grejes kucu ili stan..i koja kv.

Ako se secam imas Amber komfort kao i ja..samo nju ili jos jednu klimu..?Da ne vracam postove..sta bese grejes kucu ili stan..i koja kv.
Da comfort 12btu, grejem kucu. Ona konkrerno greje prizemlje 40mkv plus stepeniste prema spratu. Da napomenem da su ulazna vrata u kucu u hodniku gde se nalazi klima. Imam jos dve klime na spratu.

UPDATE:
Sme li klima da radi bez filtera (dok se suše npr)? I da li moraju biti idealno suvi pre vraćanja ili nije strasno ako ostane malo vlage na njima?

Sme li klima da radi bez filtera (dok se suše npr)? I da li moraju biti idealno suvi pre vraćanja ili nije strasno ako ostane malo vlage na njima?
Sme da radi ali nije pozeljno zato sto uvlaci prasinu direktno u izmenjivac.
Ugasi klimu. Obrisi je odozgo gde uvlaci vazduh suvom krpom. Izvadi filtere, istusiraj ih mlakom vodom, prvo sa unutrasnje strane ( ona koja je prema izmenjivacu ), a onda sa spoljasnje. Otresi ih. Uzmi stari cist peskir ili vecu krpu koja dobro upija i obrisi ih laganim pritiskom sa obe strane. Vrati filtere i upali klimu. Bitno je da ispostujes ovaj redosled. Cela operacija traje najvise 10 minuta dok se ne uvezbas. Za to vreme nece da se ohladi kuca. Cisti ih tri puta mesecno.

Ugasi klimu. Obrisi je odozgo gde uvlaci vazduh suvom krpom. Izvadi filtere, istusiraj ih mlakom vodom, prvo sa unutrasnje strane ( ona koja je prema izmenjivacu ), a onda sa spoljasnje. Otresi ih. Uzmi stari cist peskir ili vecu krpu koja dobro upija i obrisi ih laganim pritiskom sa obe strane. Vrati filtere i upali klimu. Bitno je da ispostujes ovaj redosled. Cela operacija traje najvise 10 minuta dok se ne uvezbas. Za to vreme nece da se ohladi kuca. Cisti ih tri puta mesecno.
Ja bih još dodao da se usisa klima/izmenjivač sa onim malim čupavim nastavkom (četkom) za usisivač. To ne mora svaki put

Hvala na odgovoru. Imam i neke male filtere unutra. Navodno su za duvanski dim ali nisam siguran. Sad cu sliku da postavim.
njih nisam prao. naravno :D zna li neko ima li to da se kupi negde i imaju li neki efekat s obzirom na to da je njihova povrsina mnogo manja od povrsine osnovnog filtera?

Prilozi

• IMG_20240126_141958.jpg
    IMG_20240126_141958.jpg
    160.1 KB · Pregleda: 39
@mijatn
Njihova povrsina je toliko mala, da im se realna ucinkovitost asimptotski priblizava nuli. Mozes ti da ih menjas, mozda ima i da se kupe zamenski ali je to bacanje para. Sve je to marketinski trik isto kao i jonizator kod klima. Nema nikakvu realnu upotrebnu vrednost. 🙂

Bacanje tih uložaka za filter možeš još nečim da opravdaš ili je to što smanjuju protok vazduha dovoljan razlog? Koja je njihova svrha uopšte? Sigurno je imaju čim su ih tu stavili. Šta kažu ostali? Da li ih ima i u "japancima"?
Daikin FTXF35D nema. Mala je to površina filtera koju pokrivaju da bi imalo neki ozbiljan efekat. Mislim i da moraju da se menjaju na 3-6 meseci.

Ja sam ih samoinicijativno bacio kad sam poslednji put čistio filtere, pa sam sad hteo da vidim da li sam se zapatlidžanio... :)
Meni su već bili nikakvi valjda od konstantnog vađenja i pranja..

Meni se u aplikaciji prilikom nekog update-a izgubila ikona/opcija koja mi je pokazivala temperaturu sobe.
Ima li kod vas ta opcija?

Momci, hvala za postove i što ste otvorili forum. Pročitao sam ceo. Pročitao forume i za Gree Amber premium, Mideu breezles...vivax aeri+...Na osnovu svega što sam saznao, pa i od više raznih servisera, naručio sam 2 komada Amber pro 12 BTU (do 2024. se zvala Amber confort). 72 000 komad, 15000 instalacija i ako bude preko 3 metra 2500 po 1m instalacije. Ovlašćeni servis garancija 5 godina.Mislim da je to OK?

Inače je cena od Energy neta zvanična 77 000 za Amber Pro 12. Ali sam rekao serviseru da sam je našao za 74 000 a on mi je prvo spustio na 74 pa posle na 72 000 jer uzimam 2. Hteo sam prvo da uzmem 1 Amber premium za deo stana dnevni boravak, kuhinja i trpezarija (oko 45m2) i drugu za deo sa 2 dečije sobe (oko 33m2) ali hodnik ide G ili preciznije u Г. Zato stara klima Galanz 12 nije mogla izgura iz trpezarije do dečijih soba naročito na +43*C. Zato su mi svi preporučili 2 12-e. Jedna u dnevnom boravku-trpezariji a 2. u daljoj dečjoj sobi, toj što je u Г.

Inače je cena od Energy neta zvanična 77 000 za Amber Pro 12. Ali sam rekao serviseru da sam je našao za 74 000 a on mi je prvo spustio na 74 pa posle na 72 000 jer uzimam 2. Hteo sam prvo da uzmem 1 Amber premium za deo stana dnevni boravak, kuhinja i trpezarija (oko 45m2) i drugu za deo sa 2 dečije sobe (oko 33m2) ali hodnik ide G ili preciznije u Г. Zato stara klima Galanz 12 nije mogla izgura iz trpezarije do dečijih soba naročito na +43*C. Zato su mi svi preporučili 2 12-e. Jedna u dnevnom boravku-trpezariji a 2. u daljoj dečjoj sobi, toj što je u Г.
Gde si kupio te klime? Od servisera koji ti je ugradio? Jel si dobio fiskalni?

E sad, mene kopka da li sam trebao možda da ipak uzmem Jednu Amber premium i jednu Amber Pro...Zato pitam vas šta bi vi? Nekoliko servisa je reklo da nema potrebe jer smo u oktobru stavili novu stolariju, pre 5 godina stavljena izolacija stiropor 5cm. Ali opet poslednji sprat zgrade. Doduše iznad nas je potkrovlje tj. tavanski prostor. Krov patosiran, betonski pod sa stiroporom ispod ravnajućeg sloja. Ali opet...hm... Nije mi kasno da promenim narudžbinu ako treba. Amber premium bi mi dao na 118 000. Pozdrav i hvala!
Danas su bili da pogledaju stan i gde da se montira. I to smo rešili. I na kraju smo pričali koje klime i oba servisera su rekla 2 Pro i da nema potrebe da bacam pare. Ako baš ne bude bilo dovoljno da nekad kasnije stavim 3. i u spavaću sobu koja ima vreta u ka hodniku i ka dnevnom boravku. Ali su 99 posto sigurni da neće trebati. Račun još nisam dobio ni platio. Tek smo se dogovorili. Kad sve završe platiću na kraju. Dobiću fiskalni sa overenom garancijom. Posle 2 godine i redovnih godišnjih servisa se garancija produžava na još 3 godine. Ukupno 5.

Poslednja izmena:
Ako imas dobru izolaziju uzimaj klime koje dobro moduliraju ,placaces manje racune
Koliko sam shvatio Amber klime su vise za slabije izolovane prostore jer jesu bljuvaci vatre
Recimo meni bi pametnije bilo da sam jednu uzeo Amber umesto obe Midea
Jer imam slabo izolovan prostor
Medjutim cim temp.izadju iz minusa Midea pokaze pravo lice ,modulacija ne ide iznad 350w sto je top za takav prostor tako da recimo danas je Briza potrosila samo 8kwh iako vetar kida napolju kod mene
Ali za minuse mi je bolja Extrem
Amber kida pa kida,vecina modela, cak i kad ne treba pa cesto radi kao on off klima koliko ja shvatih
Tako da biraj prema tome koliko ti je dobra izolacija

Mislim se jer je Amber premium 12 baba roga. Spoljna jedinica joj je 45kg a Pro ima 33. I hladi ko 18-ca. Kapacitet Ambers 800m3 a Pro 680. Znači brže bi ohladila veći prostor...Opet 36000 je skuplja a možda i nema potrebe za njom.
U pravu si zato sam razmatrao 2 Breezles Mideae. Ali su slabije za od Pro a izašle bi skuplje od njih. Meni treba više za hlađenje a za grejanje ako opet nekad pukne toplovod pa zakaže parno grejanje. Sad greju dobro. I trebaće grejanje na klime u prelazu sezone i uveče kad se deca kupaju. Tako da mi je zbog dece trebala sigurna varijanta grejanja. Znam za modulaciju ali opet nema veze jer je veliki prostor za svaku klimu ponaosob pa neće toliko to doći do izražaja.

Poslednja izmena:
Razmišljao sam i o 2 Gree Airy 12 koje moduliraju na 230w imaju sve i svašta od funkcija ali su skuplje 14 ili 15 hiljada. A nemaju 2-redni izmenjivača na spoljnoj jedinici i 2-stepeni kompresor. Airy ima slabiji hardver ali bogatiji softver i više funkcija. Ali kad dođe stani pani Amber pro ga drži u džepu. O Amber premium da ne pričam. To mi je reko i serviser u Nišu. Tamo sam majci u stanu ugradio 2 12ce Pular. I bile su sasvim dovoljne.

Razmišljao sam i o 2 Gree Airy 12 koje moduliraju na 230w imaju sve i svašta od funkcija ali su skuplje 14 ili 15 hiljada. A nemaju 2-redni izmenjivača na spoljnoj jedinici i 2-stepeni kompresor. Airy ima slabiji hardver ali bogatiji softver i više funkcija. Ali kad dođe stani pani Amber pro ga drži u džepu. O Amber premium da ne pričam. To mi je reko i serviser u Nišu. Tamo sam majci u stanu ugradio 2 12ce Pular. I bile su sasvim dovoljne.
29kg spoljna za amber pro i 30kg spoljna za airy… I gree airy ima dvoredni izmenjivac. Imaju videi na yt iz Rusije (ista oznaka klime kao i kod nas) otvarali spoljasnju i ima dvoredni izmenjivac i to u svim kapacitetima 9, 12, 18, 24. Ni amber pro ni airy nemaju dvostepeni kompresor… to je rezervisano za amber premium.

A koja klima ima dvoredni izmenjivac i dvostepeni kompresor?! Amber Pro 12?

Vrh Dno