Šta je novo?

Grand Theft Auto V

U tome je problem, kombinacija nasilja uz slobodu... imam igraonicu i 13godina gledam šta igraju klinci, 70% njih igra gta, i kad igraju 99% njih idu ulicom i mlate ljude i pucaju po svemu što se mrda, to mi se ne svidja, znači sve bez cilja i svrhe

To su klinci od 14 godina, koji ne bi ni trebali da igraju GTA uopšte, tako da si u neku ruku u pravu. Internet je danas pun *****a koji po ceo dan vređaju po forumima delimično zahvaljujući tome što im se dozvoljava da igraju Call of Duty i GTA bez ikakvih ograničavanja. Mada to ne menja moj lični doživljaj igre, GTA V ću igrati bez obzira na to što će nekome biti način da isprazni svoje frustracije.

Ne verujem šta čitam u ovoj temi, nekome smeta što kramponi na gumama nisu bolje urađeni a nekome što igra ne promoviše "ispravne" vrednosti.

OK, reci nam šta bi želeo da čitaš u ovoj temi, ja ću napisati jedan "post" samo za tebe

Ništa određeno, idem sad u Mortal Kombat temu da napišem kako je nasilna igra i kako ne mogu da se identifikujem ni sa jednim borcem pošto im se životna priča ne poklapa sa mojom.

Nije mi bio cilj da nikoga uvredim ili obezvredim njegovo mišljenje ali mislim da skroz pogrešno gledaš na GTA. Igra je meni uvek bila odlična satira američkog društva, ne glorifikacija kriminala i nasilja.

Igra je meni uvek bila odlična satira američkog društva, ne glorifikacija kriminala i nasilja.

Taj deo niko ne kapira izgleda.. Moj omiljeni deo GTA igre je voznja do same misije, ili cisto blejanje kolima po gradu i slusanje radia. Priznajem nekad se posibam sa taksistom, pandurima, al kakvo je to gledanje na igru? Cak i igra koja se zove FLOWER ima nasilnih delova, kad ti cvet sprzi struja iz kablova uz nasilan zvuk struje i nasilno zatamnjivanje ekrana.

Nisam pratio GTA ,jer imam loše mišljnje o tom serijalu, dok pre neki dan nisam pogledao trailer, i bio sam zaprepašten, ali ne sa grafikom, niti sa bilo kojim mogućnostima koje igra pruža, nego sa glavnim likovima igre. Jednostavno krem društva, lopov,ubica i psihopata, super, ne znam sa kojim karakterom provo da se povežem. Nervira me kad glavnog lika upropaste(igra,film,serija, knjiga strip, sve jedno), kako da se uživim u igru, kad nisam ništa od toga. Da se razumemo ne smeta mi uloga negativca(Mafia,Hitman...), ok je za promenu, ali mora da bude nešto cool kod njega, ovo je baš previše, jer je igra zamišljena ko život, u realnom je svetu, "sve" se može u kombinaciji sa pogrešnim vrednostima dovodi do haosa. Očekujem da sve što smo do sad videli o kampanjama za borbu protiv nasilja u igrama, neće biti ni približno onome što nas očekuje posle ove igre.
Moram da vas pitam da li i vama smeta to isto?

Kako možeš komentarisati GTA ako uopšte nisi do sada ni pipnuo serijal?

GTA nije nasilan serijal, već serijal koji na satirični način ismejava US način života i kulturu, a nasilje je samo nusprodukt takvog društva. Iako ne vidim po čemu je GTA tako nasial osim što možeš da kosiš piksele po ulici. Protagonisti u GTA serijalu su oduvek bili namerno maksimalno iskarikiriani likovi koji se guše u svojim vlastitim stereotipima. To je poenta onoga što je postao GTA serijal.

Niti će "deca" postati iskvarena igrajući gta ili bilo koju drugu igru takvog tipa...

Niti će "deca" postati iskvarena igrajući gta ili bilo koju drugu igru takvog tipa...

nece postati iskvarana, ali mogu postati nepazljiva u saobracaju... barem iz onog sto sam ja iskusio. Ali stvarno sam bio preterao sa igranjem. Stari dobri Driver je bila igra...

Mislim da grešiš, podvest je čudo

Onda je bolje da nauce neke fore za ''pravljenje para'' pa i da ubijaju i gaze ljude nego da postanu kim kardasijan, stanija, ekrem, ojdanic ili boki 13 :d :d :d

Od igre deca neće postati nepažljiva u saobraćaju, već gledajući druge nepažljive, a posebno one bližnje (roditelje). Igrao sam GTA2 prvenstveno na PS kecu k'o nenormalan (ali i ostale delove serijala), gazio sve živo što se kreće i danas sam ekstra korektan i pažljiv u saobraćaju.

Ona uzrečica, ''sa kim si, takav si'' u 90% je istinita. Evo, imam jednog druga iz kraja sa kojim vozim bajs relativno često, pre par meseci pili smo Koka Kolu, ja sam svoju flašu stavio u džep dresa i čekao da dođemo do kante. On čim je naišao na neki kanal, zavrljačio flašu u njega. Pitao sam ga zašto i naterao da zajedno izvučemo flašu iz kanala. Znaš kad je posle uradio nešto slično? Nikad više. Jer prvo, staću još jednom-dva puta ponovo da pokupim smeće a onda više sa njim voziti neću.

Zato, sve kreće od onih sa kojima si okružen svakodnevno, a ne od igara.

Poslednja izmena:
nece postati iskvarana, ali mogu postati nepazljiva u saobracaju... barem iz onog sto sam ja iskusio. Ali stvarno sam bio preterao sa igranjem. Stari dobri Driver je bila igra...

Veruj mi, kada sednem u kola posle igranja, ja sam uvek imao više želje da divljam na ulicama posle igranja neke od simulacije vožnji, nego igranja GTA. A što se tiče igranja GTA nagledao sam se klinaca u svom okruženju od 7-10 godina da ga igraju i da posle nikada nisu ispoljavali ništa nasilničko, niti postajali džiberi kako su malo poodrasli, uostalom moj buraz je od kada je prohodao uz mene odrastao igrajći te i svakakve igre, pa mu u životu ništa ne fali. Više utisaja na njih sam video posle njihovog gledanja zmajeve kugle ili ranijih godina dok su klinci gledali moćne rendžere ili nindža kornjače, tada bi znali da skakuću u sobi posle odlgledane epizode ko popizdeli. :)

Poslednja izmena:
Od igre deca neće postati nepažljiva u saobraćaju, već gledajući druge nepažljive, a posebno one bližnje (roditelje). Igrao sam GTA2 prvenstveno na PS kecu k'o nenormalan (ali i ostale delove serijala), gazio sve živo što se kreće i danas sam ekstra korektan i pažljiv u saobraćaju.

.

pa i ja sam danas pazljiv, ali onda, posle visecasovnog ganjanja u Driveru, sednem na zoljicu i zamalo da poginem na raskrsnici.

Igrao sam GTA2 prvenstveno na PS kecu k'o nenormalan (ali i ostale delove serijala), gazio sve živo što se kreće i danas sam ekstra korektan i pažljiv u saobraćaju.

Evo ja i ortaci smo igrali postal 2 ko nenormalni pa nikome nismo lopatom smakli vuglu, zapalili les i urnirali po istom a nismo ni maltretirali macke, slonove i ostale zivotinje :d :d

Zato, sve kreće od onih sa kojima si okružen svakodnevno, a ne od igara.

Bas tako, sve krece iz porodice a posle jos zavisi od okruzenja.

......a posle jos zavisi od okruzenja.

koje je igralo GTA

To što ste vi prošli kako treba, to ne znači nipša, ti koji su "zaboli" neće da budu na forumu sigurno.
Slažem se da kreće sve od porodice i društva, ali je uticaj-pritisak koji se dobija iz zabave je veliki, bolje reći ogroman.
Niste primetili da sam posebno naveo to da je igra kopija realnog života u kome možete da radite "sve", to je problem, jer na veoma pogrešan način oslikava život.

Moj brat je igrao Vice city pre nego što je pošao u osnovnu školu. Naravno, isključivo je ubijao ljude u igri, ili ih gazio automobilom. Broj ljudi koje je do sad ubio/povredio: 0

Ja igrao Mortal Kombat od kad sam imao 7-8 godina. I da, naravno da me je nasilje privuklo, šta drugo. Takođe, gledao sam dosta Nindža Kornjače, što je crtana serija gde se glavni likovi uglavnom biju. Broj ljudi koje sam ubio/povredio: 0

Svi iz osnovne smo igrali kao ludi CS, igru gde je primarni cilj da ubijaš ljude.... I tako dalje.

Kapirao bih brigu o ovome da su igre počele da se pojavljuju pre 10 dana, pa da ne znamo kako utiču na ljude/decu. Ali igre i nasilje u njima postoji 20-30 godina, i i dalje ima likova koji misle da ćemo svi da postanemo zombiji zbog njih.

Poslednja izmena:
...zato su tu roditelji da ne prepuste dete spoljnim uticajima, ali ako roditelji zakazu onda moze doci do ovakvih problema o kojima @smith prica.

Poslednja izmena:
Moj brat je igrao Vice city pre nego što je pošao u osnovnu školu. Naravno, isključivo je ubijao ljude u igri, ili ih gazio automobilom. Broj ljudi koje je do sad ubio/povredio: 0

Ja igrao Mortal Kombat od kad sam imao 7-8 godina. I da, naravno da me je nasilje privuklo, šta drugo. Takođe, gledao sam dosta Nindža Kornjače, što je crtana serija gde se glavni likovi uglavnom biju. Broj ljudi koje sam ubio/povredio: 0

Svi iz osnovne smo igrali kao ludi CS, igru gde je primarni cilj da ubijaš ljude.... I tako dalje.

Kapirao bih brigu o ovome da su igre počele da se pojavljuju pre 10 dana, pa da ne znamo kako utiču na ljude/decu. Ali igre i nasilje u njima postoji 20-30 godina, i dalje ima likova koji misle da ćemo svi da postanemo zombiji zbog njih.

U tome je stvar, društvo, roditelji, ulica sve su to glavni uticaji i podsticaji. Ima na ovom svetu i uređenih razvijenih država gde su stope ubistava minimalne, a oni takođe igraju igre, gledaju Tarantinove i Rodrigezove filmove, čitaju krimi knjige, ali zahvaljujući uređenom društvu i pravilnom vaspitanju takve stvari se ne dešavaju. Doduše desi se i u takvim zemljama neki Brejvik, ali ludih ljudi ima svuda. A ovi naši lokalni krimosi sa telećim glavama, ni ne znaju da upale PC, niti su ikada pročitali neku knjigu, razlozi su ipak drugačiji... A nekada je krivica za to stavljana na muziku, pa na filmove, pre toga na radio i stripove. Društvo će se uvek potruditi da svali krivicu sa sebe na nešto drugo.

Poslednja izmena:
isto tako imas dece po amerikama koji su pobili svoje vrsnjake, a kao jedan od razloga je naveden uticaj video igara...

Meni nije tesko da zamislim decu koja vise za nekom igrom od jutra do sutra i ubijaju se, a roditelji nisu tu da im se posvete jer isto tako sljakaju po ceo dan... Deci se od igara poremeti stvarnost i prave vrednosti i naprave masakr. Ne mora da bude ni tako daleko, evo i po nemackama neretko u vestima bude neki amok.

Poslednja izmena:
To kažu svaki put kad bude na vestima neki tinejdžer sa oružjem, ali je u 90% slučajeva razlog dugogodišnje zlostavljanje od strane vršnjaka iz škole/razreda. Ima toga i kod nas, ali oružje nije lako nabaviti kao tamo, pa nema mnogo ekstrema.

Poslednja izmena:
isto tako imas dece po amerikama koji su pobili svoje vrsnjake, a kao jedan od razloga je naveden uticaj video igara...

Meni nije tesko da zamislim decu koja vise za nekom igrom od jutra do sutra i ubijaju se, a roditelji nisu tu da im se posvete jer isto tako sljakaju po ceo dan... Deci se od igara poremeti stvarnost i prave vrednosti i naprave masakr. Ne mora da bude ni tako daleko, evo i po nemackama neretko u vestima bude neki amok.

Zasto se isto to ne desi u Koreji ili Japanu koje daleko ozbiljnije shvataju gaming i u kojim zemljama se to tretira kao sport? Ako su te stvari samo nusprodukt igara... To sto Amerika konstantno krivi video igre, pa kad ne moze njih da krivi, predje na njihov Ustav i slobodu posedovanja oruzja pokazuje u cemu je zapravo problem. Uostalom, nije dzabe Obama ove godine trazio da njihovo Ministarstvo istrazi uticaj igara na decu i donese finalna odluka, posto je ocigledno i njima doslo do glave da se jedna te ista prica ponavlja kad roditelji i drustvo zeznu nesto.

Poslednja izmena:
To kažu svaki put kad bude na vestima neki tinejdžer sa oružjem, ali je u 90% slučajeva razlog dugogodišnje zlostavljanje od strane vršnjaka iz škole/razreda. Ima toga i kod nas, ali oružje nije lako nabaviti kao tamo, pa nema mnogo ekstrema.

..i njemu onda padne na pamet da resi stvar kao sto je video u nekoj igrici ili filmu... uzijem. Ne kazem da je nasilje u igricama razlog za masakr, ali usled dugogodisnjeg nemara od strane roditelja ili drustva moze da bude okidac.

Zasto se isto to ne desi u Koreji ili Japanu koja daleko ozbiljnije shvata gaming i u kojim zemljama se to tretira kao sport? Ako su te stvari samo nusprodukt igara...

pada mi na pamet dosta stvari zasto se to tamo ne desava, a ako znas reci ti meni zasto se to tamo ne desava?
Smatram da niko nije operisan od toga i da treba voditi racuna o deci, jer danas sutra vecina od nas ce isto postati roditelji.

Poslednja izmena:
Ili je video od okruženja. ;)

Svaka gajba tamo ima po par tipova vatrenog oružja, pa kvartovi koji vrve od ''gangstera'' i ''hommie's-a'' koji nose utoke k'o žvake i kokaju se k'o kokice svaki drugi dan i to sve TV stanice redovno prenose. Mož' biti da i to ima neke veze sa time.

Poslednja izmena:
a moze biti da je idolizovao nekog negativca iz filma ili video igre pa pobio pola bioskopa... ne treba biti iskljuciv.

Da, naveden je, najlakše je svaliti loše pojave na nešto drugo. Sigurno nisu krivi roditelji/okolina/društvo.

Svakodnevno smo izloženi kiču i šundu preko medija, poremećenom sistemu vrednosti, vestima o ubistvima i zlostavljanjima ali ne, GTA gura decu preko ivice, još neko i poveruje u to.

Poslednja izmena:
a moze biti da je idolizovao nekog negativca iz filma ili video igre pa pobio pola bioskopa... ne treba biti iskljuciv.

To da je James Holmes koristio Jokera kao inspiraciju je bilo medijsko napumpavanje price radi rejtinga. Navodno je imao i isarano lice kao Joker, a do kraja je samo ofarbao kosu u narandzasto. Naravno, narandzasto je dokaz da je kopirao jednog od najpoznatijeg Batman negativca.

Nazad
Vrh Dno