Šta je novo?

Grand Theft Auto V

To niko nije rekao, niti bi s obzirom da igra izlazi za pola godine.

Poredio sam sa GTA IV i 2 ekspanzije koje su izasle posle...Verovatno ce takav sistem biti i u GTA V..Imaces 3 price da biras,ili ce se prica nastavljati(kad zavrsis sa jednim likom,pocinje sa drugim)..

Game Informer članak navodi da su sva tri lika igriva u igri, i možeš da biraš pred svaku misiju.

THE STORY
- Three characters form an unlikely alliance to pull off a series of elaborate bank heists.

- The "strongest plotted game" Rockstar have ever created.

THE CHARACTERS
- Three playable characters; Michael, a retired bank robber in witness protection and suffering from a quickly draining bank account (thanks to his over-exuberant wife); Trevor, a desert-dwelling, sociopathic former war veteran; and Franklin, an up-and-coming gangster with a taste for the high-life.

- Freely switch between them at any time when not on a mission.

- When you're not playing as them, they live out their own lives; when you return to them you will find them performing random actions that fit their personalities (e.g.: Michael will be with his family, Trevor will be terrorising locals in the country, and Franklin will be driving along Vespucci Beach).

- Each character has been carefully created; they are their own individual with very different outlooks on life and the events that happen in the game.

- They each come from different walks of life and you will find them living in different parts of the city (Michael in his lavish mansion, Trevor in a trailer in the desert, and Franklin in beach-side accomodation).

- Each character has their own unique story arc, which intersect at key moments.

THE SETTING
- The game will take place in Los Santos (the GTA universe's answer to Los Angeles) and the surrounding countryside.

- The largest open world Rockstar has ever created; including both interior and exterior locations the game world is bigger than those of Red Dead Redemption, San Andreas and GTA IV combined.

- The expansive world includes beachfronts, wine country, a large wilderness area surrounding a fully climbable mountain, a Salton Sea region and a military base, as well as the diverse cityscape of Los Santos.

- Small towns will also populate the rural areas of the game.

- You better bring your scuba gear too; the ocean is fully explorable, and fully detailed.

- The return to Los Santos was because Rockstar felt they had not fully explored the potential of the city in the "sketch-like" iteration in 2004's San Andreas.

- West Coast culture and its potential for GTA-style satire was a big part in deciding on the location.

- The bustling metropolis and its surrounding countryside promises to mesh the best features of the settings of Grand Theft Auto IV and Red Dead Redemption.

THE GAMEPLAY
- Rockstar has rebuilt most of the game's mechanics from the ground up.

- Driving has been designed with racing games in mind; emphasis on physics and how the cars hold to the ground.

- Apart from the hundreds of cars, motorbikes, trucks and boats, other vehicles include BMX bikes, mountain bikes, road bikes, helicopters, planes, ATVs and jet skis.

- You don't need to wait until the end-game to take to the skies (Trevor, as a war veteran, even has a pilot's licence).

- Shooting and melee combat has been refined a great deal, though Rockstar are keeping quiet on those subjects for now.

- Ammu-Nation has made a return, replacing the back alley gun stores seen in GTA IV.

- Weapons are now even more varied. One new addition is a gasoline canister you can dowse any target in. Either throw a match or leave a gasoline trail to ignite the target from a safe distance.

- Numerous bank heist missions occur throughout the storyline.

- Rockstar wanted to focus on mission variety; more elaborate missions (think IV's "Three Leaf Clover") will occur more often, replacing the often menial "A-to-B & kill something" mission structure seen in previous games.

- Different missions will see the three protagonists acting alone, in pairs or all together.

- A mission showcased to Game Informer saw the three anti-heroes storming a skyscraper in an attempt to kidnap a target. Michael rappelled down from the side of the building from a helicopter piloted by Trevor, while Franklin provided sniper fire from a neighbouring rooftop. At any moment in the mission, the player is free to switch between the characters. Want to storm the building yourself? Stay as Michael. Want to provide cover fire for Michael as he storms the building? Switch to Franklin. Ready for your escape? Fly the helicopter as Trevor or fire at your pursuers as one of the other characters.

- Switching between characters is done via a radial menu. The transitions are quick and smooth.

- For the first time in the series, the game features a dynamic musical score. Previous instalments have only featured a main theme.

Ne brinem se za GTA V oko optimizacije, pokazali su u MP3 da mogu odlicno da optimizuju igru

Postavite sebi pitanje koje su to novije igre koje rade bolje od starijih naslova, ili koji je to GTA naslov bio manje zahtevan od svog prethodnika. Eto i samog odgovora koliko ce sve to leteti na C2D i mid-segment kartama prosle ili pretprosle generacije ..

Koliko se secam GTA III je bio odlicno optimizovan, sasvim suprotno nasledniku.

- Weapons are now even more varied. One new addition is a gasoline canister you can dowse any target in. Either throw a match or leave a gasoline trail to ignite the target from a safe distance. Epic!

ovo cu da predjem bar 3 puta :) sa svakim likom po jednom

Pošto sam sve delove GTA inicijalno prelazio na socijalnoj konfi koja nije mogla max da izgura, evo mojih iskustava što se optimizacije tiče:
Vice City>GTA III>San Andreas. GTA 4 ne mogu da poredim jer nije isti engine. Znači Vice City je nudio mnogo stabilniji fps od III, ne uzimajući u obzir problem sa enginom koji su svi koji duže igraju GTA III,VC,SA iskusili (postoje tačke na mapi, ili npr oblaci u SA gde i monstruozne mašine ne izvlače 20 fps, kako neki memory leak).
Isti engine za 5 igara (navedene + Liberty/Vice City Stories), baš je dosta izdržao :)

Pogotovo ko ima intel i5/7 nema sta da brine.

To sam i ja mislio dok nisam dosao do "najzahtevnijeg" dela grada. Most, par zgrada sa strane i okean koji treba da se izrenderuje.

eflc-2012-11-09-10-13-32.png

eflc-2012-11-09-10-13-17.png
U centru grada:
eflc-2012-11-09-10-14-21.png

Rockstar coding FTW! :D

Inace, GTA IV v1.0.4.0 radi neuporedivo bolje, v1.0.7.0 u GTA IV i u EFLC daje znatno losije performanse, barem kod mene.

^sve je to do neoptimizacije, u poredjenju sa JC2 gta IV grafika je ipak losija a igra radi 20x gore, Mafia 2 sa slicnom grafikom i mnogo boljim AA i fizikom je letela na core 2 duo i 4870/5850 (mogao sam da igram sa low fizikom na tom cpu), ovo sto ti navodis centar grada most itd, jeste to zahtevnije ali to ne sme da bude problem i za slabiji cpu sa 4 jezgra i 6850 a kamoli tek za jace masine..

Naravno da JC2 nema bolju grafiku od GTAIV... jeste sareniji, bolje izgleda na prvi pogled (od gta koji nije modovan) ali broj poligona u JC2 je drasticno manji, pola stvari je radjeno copy paste metodom, zgrade i gradovi izgledaju krajnje neuverljivo (kao makete), itd. itd.

Ali Avalanche jeste izuzetno optimizovan i napredan endzin.

Bacite malo pogled na slike iz GI, meni zaista nije jasno kako ce ono da radi na konzolama. Mozda u 20 fps u nekoj 854x480 rezoluciji...

Svejedno, gta IV ne opravdava onoliku zahtevnost a prikaz je uzas jer je po defaultu AA -8x :d Neke modove sam probao ali mi igra nije drzala paznju da je odletela..

Po pitanju grafike, GTA IV izgleda ok i nista vise, ali fizicki endzin i taj osecaj da sve ima svoju masu je nesto sto je meni mnogo vaznije za "immersion". Pored nje JC i slicne izgledaju kao neke arkadice / platforme u velikom sarenom svetu.

Poslednja izmena:
Po pitanju grafike, GTA IV izgleda ok i nista vise, ali fizicki endzin i taj osecaj da sve ima svoju masu je nesto sto je meni mnogo vaznije za "immersion". Pored nje JC i slicne izgledaju kao neke arkadice / platforme u velikom sarenom svetu.

E to, to, evo i Sleeping Dogs koji izgleda lepse, dzabe to kad igra ima neki karton kutija feeling

^Slazem se, JC2 je u sustini prazan, a i SD tako deluje ali Mafia 2 takodje ima odlicnu fiziku, generalno, malo je manja mapa ali opet radi duplo bolje od gta IV uz bolji AA.

Dosta su praznije mape U Mafiji 2 i daleko manje ima interakcije sa objektima. Jedino mi je bolja fizika kad je rec o voznji kola u Mafiji

Ali svejedno i dalje je Mafija i sa gomilom pokretnih objekata (physx npr) milju daleko bolje optmizovanija od GTA skarabudznosti fizike i generalne optimizacije nivoa. 60fps na high detaljima u 1200p sa fizikom na high (bez clothinga prolaznika) na mojoj konfi je za uzivanciju i respekt developeru (a i nvidiji za konacnu optmizaciju physxa za tu igru :D). Doduse ima delova gde je fps padao, ali nista spec i strasno za razliku od gta koji ni prineti tome nije mogao da radi.

Inace, dobro je sto je to ipak bio prvi Rockstarov izlet sa novim engine-om, od tada je on dosta unapredjen i verujem da ce ova petica dosta bolje da radi i bolje iskoriscava resurse... bar ako sudimo recimo prema skorasnjem Maksu koji je sasvim solidno radio.

Max je dosta linearniji, ne mozes tako da gledas. GTA je najjaca sandbox igra danasnjice. Tesko da neko moze da uzdrma taj tron. A i retko ko ima pare da radi od nule kad je rec o ovako masivnoj igri punoj potencijalnih bagova i gliceva.

Vise bih voleo da postoji samo 1 lik u igri kojeg mozemo da vodimo... ne svidja mi se taj koncept sa 3 lika...

Vise bih voleo da postoji samo 1 lik u igri kojeg mozemo da vodimo... ne svidja mi se taj koncept sa 3 lika...

pa koliko sam razumeo, ne moras da menjas likove tokom igre ako ne zelis, taman mozes da predjes igru tri puta, sa svakim likom, i trebalo bi da se malo razlikuje :) to je bar moj plan :)

To ce biti kao gta IV + eflc znaci kad izaberes jednog lika sa njim mozes da zavrsis njegov deo price pa onda mozes sa ostalom dvojicom znaci nesto kao sto je bilo u GTA IV prvo si sa Nikom mogao da zavrsis a onda su izasli "The lost and damned" i tu si imao kampanju sa Jhonny-ijem i "The Ballad of Gay Tony" sa Luisom.

Verovatno su u pitanju tri isprepletene price. Sto je OK, cisto da se malcice promeni koncept

Dan Houser stated in an interview that one of the protagonists will be the antagonist

Masivan spoiler koji im nije trebao...inace gledajuci ove slike vidi se velika kolicina blur-efecta sto je dobar nacin da se prikriju losi graficki detalji...jedno je sigurno ova igra nece biti toliko zahtevna na PC

Blur efektom se prikrivaju losi graficki detalji? Verujem da si pobrkao neko posudje. Ono sto preovladava na nekim slikama je dof efekat. Primeti se naravno klasicno koriscenje motion blura, dok se bloom-om obicno prikrivaju detalji, sto ovde bas nije slucaj. Ako sudim po slikama, igra izgleda rapidno bolje od cetvorke, vece i detaljnije u svakom pogledu. Osvetljenje je po meni savrseno...

Prirodno osvetljenje je ono sto pravi najvecu razliku i cini igru lepom, ostalo je sve uglavnom male rezolucije sto je i ocekivano za konzole...

Naravno, osvetljenje moze da napravi ogromnu razliku...no, ja izmedju ostalog poredim sa modovanim gta koji mi je instaliran i ovo mi izgleda dosta bolje, da ne spominjem vanila verziju...

Vrh Dno