Šta je novo?

Gran Turismo 5 Prologue

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja igram Gran Turismo 5 Prologue na LG HDTV i grafika ne moze biti bolja(o svemu mozes da pricas samo grafiku bolje ne spominji jer nema bolje)

Nisam nikoga kritikovao zašto igra na ekranu sa katodnim cevima, nego gore neko dade ironičnu opasku (mislim da je gx-x) u stilu "ma vi to igrate na katodnim cevima" ili kako već. Eto, sada imamo 1 korisnika koji igra na katodnoj cevi, a 50 i više koji igraju na nekom flat panelu, egzaktno pokazano :)

Ma dzaba ti to njemu, ni u GT5 ne oseca jetra na crevima :d

Ako tebi gx-x nista ne znace iskustva ljudi sa foruma, nego vise verujes tamo nekom sajtu, sto ucestvujes uopste u diskusiji na forumu? Valjda je onaj koga igra zanima to video pre nego ti, sigurno nije cekao tebe da mu ti das link s nekog sajta i pricas kako je corav :)

Iskustva ? :trust:, Dzi, pogledaj sta neki od njih pisu. Pa oni ne umeju da citaju...Iskustvo tipa "JA IGRAM, nema bolje, ja sam najaci, zvacu tatu" me ne interesuju. Zabaviste je daleko iza mene. Sa ovim konzolasima se ne moze ni ocemu pricati sem o tome kako je njihova konzola najbolja. Ja kazem da fali anti-aliasing i neke refleksije, oni kazu "grafika je najbolja", "Troll", "Ako ti ovo nije najbolja grafika ti se ne razumes u simulacije !" :)zgran" wtf ?!) ... Zaista ne znam zasto diskutujem, u pravu si. Barem za ovaj deo foruma. Ko da sam sisao u podrum ***.

@filipenko:

procitaj moj inicijalni post (aj ucini mi) i onda citaj dalje komentare na njega...CRT sam pomeuo jer jedino na njemu ne mozes da primetis da fali AA koji je incijalno pre izlaska prologa bio prikazan na screenshotovima. Prosto mi je nemoguce da neko sa 36" 720p LCD-om ne vidi da u screenshotovima od pre pola godine, koji su plasirani od strane developera, ima AA, tj nema nazubljenih ivica, sve je glatko itd, a da u ovom proizvodu sada (barem iz onoga sto sam okacio" nema AA (ni refleksija od okoline u menije gde biras kola, to se bar klako da uporediti i uociti).

Zaista nisam napisao onaj post da bih pljuvao ili flejmovao, vec sam ga napisao zato sto sam se neprijatno iznenadio. Igru cu svakako probati prvom prilikom (prologue) i nadam se i ja da ce finalni proizvod biti onakav kakav je na screenshotovima od pre godinu dana...

Poslednja izmena:
Pa naravno da su iskustva. Ljudi ovde par meseci imaju GT5P demo i lepo kažu da bolja grafika u vožnjama do sada nije viđena. Iskreno, to se vidi i na 300x200 youtube filmićima. I ponavljam ponovo, to što ljudi pričaju "ovo je do jaja, vrhunski" ima svojih osnova, zato što GT serijal ostavlja vrhunski vizuelni doživljaj, a grafika, ivice, AA, AF i ostalo je samo delić tog vizuelnog doživljaja. Kako ne shvataš da će REALNO svetlo, REALNE kamere i REALNI modeli automobila ostaviti na igrača mnogo bolji utisak nego TD i NFS, pa makar ivice bile kao čeljust aligatora. Baš zbog toga su svi oduševljeni izgledom bilo kog GT (svaki u svoje vreme).

Broj pixela i veličine tekstura ne igraju ulogu na konzolama zato što su konzole hardverski ograničene. Milionski tiraži konzola i igara se postižu na drugi način - znanjem programera i dizajnera i baš zato što Polyphony ima najbolje ljude (a ne EA ili ko god da je radio TD) sve vožnje na svetu po nekim stvarima ne mogu da priđu ne GT5 ili GT4, nego GT3 igri od pre 6 godina. Analogija tome je da bi kreatori 3D marka, kada bi radili grafiku i dizajn za bilo konzolu, napravili igru sa ubedljivo najgorom grafikom, jer nisu naučili da rade sa ograničenim sredstvima/resursima/mogućnostima.

Baš zato što ne kapiraš ograničenost konzola i generalno njihovu filozofiju, tvoj post je tipična provokacija. Neću da pričam o tome da su bile ingame prezentacije iz kojih se vidi da su slike koje si okačio fake.

@Baner

Vidi, necu uopste da pricam/raspravljam o tome sta je tebi dobro/potrebno/zanemarljivo na konzolama vec pricam o cinjenicnom stanju. (kao sto rekoh, stvarno mi nije bila namera da trolujem. Nemam pametnija posla ***. Da ocu da trolujem zagadio bi vam sve teme koje pratim u "Igre za konzole".) Dakle, na onim ranim screenshotovima pre nego sto je izasao prologue, lepo se vidi da ima Anti aliasing (nema nazubljenih ivica nigde) da se reflektuje pod, zamak itd na onom ferariju. Na ovome sto sam okacio NEMA AA (nema veze kako je uhvacen screenshot, lepo se vidi da nema AA) i nema onako lepu refleksiju na koju sam balavio. Dakle ne kazem da je grafika losha, naprotiv, i ovakva je odlicna, samo PRIMECUJEM da nije kao najavljivana ! Kako ne mozete da skapirate i procitate lepo sta je napisao vec umisljate kojesta...

A to da li je bolja/losija nego u TDU, o tome necu da raspravljam. Ja predivno ostrvo sa morem, palmama i plazama, gradicima i naseljima ne mogu da poredim sa trkackim pistama ma kolko realne bile i santimetrom merene. Niti sam na to mislio kad sam rekao "ovo mi izgleda kao TDU" Mislio sam na tip i kvalitet refleksija i opsti utisak "na prvu loptu". A iskustva drugih po tom pitanju, kao sto rekoh, me ne interesuju jer mi ne moze neko sa 9550 radeonom reci kako izgleda TDU. Ja ne znam kako izgleda GT5 prologue sem ovoga sto vidim na screenshotovima, i na osnovu toga sam pitao sta se desilo i rekao DA MI izgleda kao TDU, nisam kategoricki tvrdio da je to tako, vec sam preneo utisak koji sam na osnovu vidjenog (mimo fenomenalnih trejlera od ranije i snimaka iz GT HD) stekao. Ali mi onda dodje lik sa kanturinom od PC-a i on zna kako izgleda TDU. Ma da.

Poslednja izmena:
Zaista GT5 izgleda impresivno, ali ono sto mene najvise zanima jeste da li postoji razlika u kvalitetu grafike izmedju REPLAY moda i kada bas igras igru? To je bio slucaj sa svim prethodnicima, pa me bas zanima da li se jos sluze starim trikovima?

Ja bolji Replay mod nisam video ni u jednoj igri.Izgleda kao da gledas film...Stvarno je vrh uradjen.Najjaci fazon je kad pritisnes trougao(kamera se priblizi automobilu, a sve ostalo zamuti, valjda se to zove depth of the field).Zaista fantasticno...

Poslednja izmena:
@gx x

Pa dobro, meni GT5P stiže za nekoliko dana i slikaću i snimaću šta treba ako te mrzi da dođeš iz NS da vidiš kako izgleda na 32" LCD. Meni shotovi sa firingsquada nisu dovoljni, jer sam još iz demoa video ingame snimke koji govore suprotno.

Poslednja izmena:
Pa, koliko sam ja video na osnovu HD concepta, nema razlike.Ako si mislio da ce modeli autmobila biti losiji, koliko sam ja mogao da primetim nisu.

@gx x

Pa dobro, meni GT5P stiže za nekoliko dana i slikaću i snimaću šta treba ako te mrzi da dođeš iz NS da vidiš kako izgleda na 32" LCD. Meni shotovi sa firingsquada nisu dovoljni, jer sam još iz demoa video ingame snimke koji govore suprotno.

Pa uporedi sam majku mu nisi slep (pu pu daleko bilo :) ) pa napisi, pogledaj one shotke, pogledaj kod sebe kad stigne, nije neka matematika, ima AA -nema AA :) Moguce je da je zbog toga sto je goranstein pomenuo.

Dosta tupismo o ovome, kad stigne javi rezultate. Jako me zanima. Mislim, ako nekome grafika nije bitna ok, meni je bitna. Ako vec ocu da pljunem soma i po evra za novi TV i PS3 onda mi i te kako bitno kako izgleda. U suprotnom bi kupio PS2 i vozio na ovom 84cm 100hz TV-u...

Ali da li postoji razlika u grafici izmedju momenta JA IGRAM, i momenta JA GLEDAM REPLAY?

U GT5 Prologue-u postoji. U trci imas 60 fps-a, a na replay-u imas oko 30 fps-a (ne primecuje se manjak frejmova) zbog dodatih specijalnih efekata koji ulepsavaju prikaz. Znaci to je samo za Prologue, a za pravi GT5 je najavljeno 60-60. :D

Jedva cekam da vidim kako ce da odrade Top Gear stazu :D

@gx x

Pa evo kako izgleda GT5 Prologue!
Naravno ovo su crappy fotografije i ne mogu da docaraju ni 30% kvaliteta i lepote same igre! Uz to je i kompresija slika uzasna!

8amojf6.jpg
7yfssah.jpg
7wprghy.jpg
80vualk.jpg
7yecqk3.jpg
7xo0i1j.jpg
6y1f28h.jpg
8bglr35.jpg
gt5p-integra-daytona-3.jpg

A kao sto sam rekao ranije, hoces da ti nakacim 200 slicica gde TDU izgleda uzasno!? :D

I evo samo jos malo slicica! Sve je ovo iz finalne verzije Prologue-a i bez ikakvog sminkanja!

dsc08027vh5.jpg
dsc08030kq3.jpg
dsc08032xt4.jpg
dsc08033le6.jpg
dsc08034ac0.jpg
dsc08036lc8.jpg
dsc08037pk6.jpg
dsc08038gm7.jpg

TDU bolje izgleda?? Kako da ne...

Steta sto te shotke koje pokazuju vrhunsku grafiku u sustini nisu momenti kada konkretno igras, drugim recima, koriste se trikovima :) ...
(ovo me podseti kada je svojevremeno bio aktulean naslov Crashday, gde se u meniju mogao videti fenomenalno izrendani model automobila u realtime-u, a kada konkretno igras igru, bilo je nesto sasvim drugo)

Poslednja izmena:
Vala GX-X, stvarno ga pretera, njaske da nije neka grafika a nisi nijedan Gran Turismo nikad video uzivo kako izgleda (tako sam razumeo). Poredis palme i zgrade iz TDU sa trkackim stazama iz GT? Gran Turismo zaista ima 10 puta bolje modele automobila od bilo koje voznje ikad. GT4 jos uvek ima bolji modeling automobila od bilo koje PC voznje, a to valjda nesto govori. GT5 po slikama izgleda bolesno dobro i ima par slika gde je slikan auto u stvarnosti i iz igre i veoma je tesko primetiti sta je pravo a sta nije, a ti poredis sa TDU? :S: Za grafiku stvarno nikad nije bilo zamerke za GT serijal, uvek 10 puta bolje vizuelno od bilo koje druge voznje..

Steta sto te shotke koje pokazuju vrhunsku grafiku u sustini nisu momenti kada konkretno igras, drugim recima, koriste se trikovima :) ...
(ovo me podseti kada je svojevremeno bio aktulean naslov Crashday, gde se u meniju mogao videti fenomenalno izrendani model automobila u realtime-u, a kada konkretno igras igru, bilo je nesto sasvim drugo)

U situacijama kada voziš imaš pogled iz kokpita. Najbolji ugao i položaj do sada i najbolje i najpotpunije modelirana unutrašnjost automobila do sada uključujući ceo automobil, a ne samo instrument tablu.

GT postavlja standarde, obrni, okreni...

Poslednja izmena:
U situacijama kada voziš imaš pogled iz kokpita. Najbolji ugao i položaj do sada i najbolje i najpotpunije modelirana unutrašnjost automobila do sada uključujući ceo automobil, a ne samo instrument tablu.

GT postavlja standarde, obrni, okreni...

Jesam li osporio igde to? :). Samo kazem da definitivno treba napraviti razliku izmedju ta dva moda sto se grafike tice, i da se ne treba preterano zanositi. Mislim da sam dovoljno jasan bio uvek.

dakle neverovatno :)

oni predivni "screenshotovi" u punoj rezoluciji su bili prerender. Ah, trebao sam tako nesto i ocekivati sobziromd a je ono izgledalo suvise dobro da bi bilo istinito :wall:

http://www.firingsquad.com/media/hirez.asp?file=/games/gran_turismo_5_prologue_review/images/01.jpg

dakle, nazubljene ivice, nema relanih refleksija, kamoli onih "raytrace" sa slicne ovakve slike iz "ranijih dana"...

http://www.firingsquad.com/media/hirez.asp?file=/games/gran_turismo_5_prologue_review/images/04.jpg

:zgran:

sa graficke strane ovo je tu negde sa Test drive unlimited. Ja sam razocaran.

Gameplay je nesto drugo, kazu da je fenomenalan.

evo vam ceo review prologa: http://www.firingsquad.com/games/gran_turismo_5_prologue_review/

PS. Znam da cete me napljuvati i da cete reci kako je ovo mnogo bolje od onoga sto sam napisao i kako je grafika do sad nevidjena, ali cinjenice i screenshotovi govore za sebe. Ah da, naravno odma da kazem da nisam uzivo video igru, posto je i to cesto pitanje za diskreditaciju misljenja i zapazanja vlaniska PC-a koji igra polu-proizvode.

Gadan deda rasteš

Sta da kazem sem OWNED...

GT HD sa svojom šarenom stazom i publikom u blizini izgleda fantastično, ali demo GT5 prologue je sasvim druga priča.

Osim lepih automobila ja ne videh ništa zanimljivo, staza nije ništa posebno izgleda mi ko i u svakoj igri, a okolina je kao na PS2, publika i drveće od papira, fali samo da možeš da se približiš publici pa da im vidiš one trouglove umesto šaka na rukama:d To je demo, a finalnu verziju u kojoj ima nekoliko staza, ovde niko nema i sve se svodi na rekla-kazala.

U ove zadnje 2-3 strane nema ni jedan jedini pravi shot iz GT5 prologue, sve je to iz nekih našminkanih trailera, ili GT HD, ili je u pitanju replay, a sve to izgleda daleko bolje nego sama igra. Nazubljenih ivica nema u igri, a onaj problematični shot što je postovao gx-x nije nikakav fake nego se tu kamera non-stop okreće oko automobila i samo je pitanje momenta kad slikaš ili stisneš pauzu da li će biti lepo ili kao testera.

Imaš photo-mod u kome možeš da virtuelnim foto aparatom
usnimiš neku lepu fotku, s tim što imaš sva moguća podešavanja skoro
kao na nekom DSLR aparatu... a gde ima puno podešavanja, ima puno
prilike za neki fuck-up na kome fotka može da ispadne onako očajna.

Primetićete da su na ovoj fotki http://www.firingsquad.com/games/gran_turismo_5_prologue_review/images/04.jpg
fokusirali sve živo OSIM automobila koji je u prvom planu,
a inače, na ovoj slici grafika izgleda LOŠIJE nego Gran Turismo 4 na PlayStation 2,
i neuporedivo lošije nego GTHD na PS3.

U ove zadnje 2-3 strane nema ni jedan jedini pravi shot iz GT5 prologue, sve je to iz nekih našminkanih trailera, ili GT HD, ili je u pitanju replay, a sve to izgleda daleko bolje nego sama igra.

2e0pg05.jpg

Sta pricas ti majke ti???

Poslednja izmena:
@Alias
Ma, da, mi mnogo lazemo vas PC igrace i toliko nas je hype dotakao da smi poceli lazne shotove da kacimo na forum.
Kakvi bre nasminkani traileri, jel tebi dobro? :test:
Svi traileri su ingame, bez sminke.Mnogo si se primio na price raznih sa ovog foruma, koji loze narod da je konzolaska grafika smesna u ondosu na PC.
A najjace je sto kao argument koriste TD:U /laugh

A je'l tebi jasnije da Prologue ima jos lepsu grafiku od GT-HD-a??? Nije??? Onda skokni na proslu stranu i uveri se...
Hajde da pogledamo slike slikane fotoaparatom (malo losije)...

DSC00317.jpg

DSC00314.jpg

DSC00290.jpg

DSC00312.jpg

DSC00319.jpg

DSC00284.jpg

I prestanite vec jednom da pricate o sminkama, doterivanju i slicno, niste zene...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno