Šta je novo?

Gramofon i zvučnici do 500 evra

tdd

Zapažen
Učlanjen(a)
23.11.2023
Poena
5
Pozdrav, skoro sam našao očevu kolekciju gramofonskih ploča i želeo bih da krenem da ih slušam (i polako gradim svoju kolekciju). Potpuni sam laik što se tiče HiFi opreme, tako da bih rekao da bih želeo za nekih 500ak evra da nabavim neki „osnovni” gramofon i zvučnike (i ako postoji/ima potrebe za pratećom opremom) za koje neće biti potrebna prevelika ili preterana nauka za podešavanje. Znam toliko da all-in-one rešenja (gde gramofon ima zvučnike u sebi) nisu idealna. Unapred zahvalan.

Potpuni sam laik što se tiče HiFi opreme,
Pošto ništa nemaš, osim gramofona treba ti pojačalo koje ima gramofonski ulaz (ako gramofon u sebi sadrži predpojačalo onda nije potreban poseban gramofonski ulaz u pojačalu) i odgovarajući zvučnici prema izabranom pojačalu, veličini sobe, udaljenosti sa koje se sluša, glasnoće pri kojoj se sluša muzika, itd...
Napomena: Ulazak u vode gramofonskih ploča je skup sport i ima smisla samo ako je kolekcija koju si našao kvalitetna i dobro očuvana, u suprotnom se ne isplati počinjati ispočetka.

Osim postojeće kolekcije, privlači me i činjenica da fizički imam kolekciju muzike koju slušam, tako da finansije nisu glavni (ili prevelik) prioritet. Ne planiram da postanem prevelik audiofil, ali bi mi prijalo da imam tu neku opipljivu kolekciju pri ruci.

Pa jel planiras podnostojece il bookshelf zvucnike? Kolika je prostorija za slusanje?

Ima već, skoro, ista problematika...

Evo ti isečak:

Oprema koju sam gledao i za sada sveo izbor, a uklapa mi se u budžet oko 500 e koje sam spremio da izdvojim je: Audio Technica AT-LP120XUSB gramofon i EDIFIER zvučnici R1280DB. Kako gramofon ima pretpojačalo, a zvučnici su aktivni, izbegao sam za početak dodatnu opremu i posebno pretpojačalo

Preturavši po radionici, naiđoh i na ove zvučnike, tako da nisam siguran da su mi oni i dalje potrebni prilikom kupovine, samo gramofon na koji bih mogao da ih povežem.
PXL_20240615_154325681.jpg

Prilozi

• PXL_20240615_154334305.jpg
    PXL_20240615_154334305.jpg
    244.4 KB · Pregleda: 67
  • PXL_20240615_154354799.MP.jpg
    PXL_20240615_154354799.MP.jpg
    231.7 KB · Pregleda: 74
Prva slika je nekih Philips zvučnika, druga slika se ne vidi šta je u pitanju, treća slika je od nekih Grundig zvučnika....
Pitanje je da li su ispravni, odnosno u kakvom su stanju.
U svakom slučaju ti pored gramofona treba i neko pojačalo da sve to povežeš.

Spreda filips otpozadi gruding...

Neće da može...
Spreda filips otpozadi gruding...

Neće da može...

Drž se ti onoga što sam kopirao, i ne beri brigu...

• Like
Reagovanja: tdd
Pozdrav. Molim za pomoć. Kupio sam gramofon. Na gramofonu je kabl sa priključcima kao na slici. Da li mi je za zvuk neophodno pojačalo ili mogu u zvučnik da priključim činčeve? Ako mi ne treba pojačalo, gde mogu naći odgovarajuče zvučnike? Jako se loše razumem u sve ovo i molim za pomoć i pojašnjenje. Unapred se zahvaljujem.

Prilozi

• IMG_20250125_192153.jpg
    IMG_20250125_192153.jpg
    131.1 KB · Pregleda: 28
Tačan model gramofona? Koji je budžet za zvučnike?

Da li mi je potrebno i pojačalo ili je dovoljno da gramofon priključimo na zvučnike? Koja je cena tih zvučnika? Hvala na odgovorima.

Da li mi je potrebno i pojačalo ili je dovoljno da gramofon priključimo na zvučnike? Koja je cena tih zvučnika? Hvala na odgovorima.
Potrebni su ti ili aktivni zvučnici (imaju pojačalo u sebi) ili pojačalo i pasivni zvučnici.
Ti Microlab su aktivni zvučnici.

Nazad
Vrh Dno