Šta je novo?

Graficka za AGP !!! Par saveta molim...

gulanone

Slavan
Učlanjen(a)
28.11.2006
Poena
304
Planiram da zamenim graficku za agp... dugo sam razmisljao da dal da menjam sve (plocu+proc...) ali nemam zivaca za to, a i mnogo je to kesha zbog igranja samo da se razumemo...Tako da resih samo da ubodem koju bolju agp-ovku pa nek radi dok radi...:guitar:

Moja konfiguracija je...
AMD Athlon 64 754 (Athlon ne Sampron, to je prva serija Athlona 64) 3000+
2* 512mb PC400
ATI 9800 PRO
X-fi music...

E sad imam par pitanja!
Razmisljam se izmedju nVidia 7800gs gainward 512mb... 130e Ili Ati 1950gt sapphire 256mb... 142e (sve cene sa itsvet-a) ?!

Interesuje me koja je po vasem misljenju bolja, koja ce duze trajati?
Nemam nameru da menjam to svaki dan... ovo ce trajati sve dok :mad: :wall: :crash:
Uz to me takodje interesuje:
  • Prvo. dal obe imaju HDMI izlaz tj. dal mogu da se nakace na HDMI ulaz na TV-u (kapiram da je valjda to bolje resenje nego da ga kacim na vga... to mi je bitno jel sam nabavio Sony Bravia LCD pa bih da opikam koju igricu i odgledam koji film na TV-u) ?
  • Drugo, koja manje struje trosi, tj. dal cu morati (ja se stvarno iskreno nadam da necu jer mi je to zaista trosak koji mi nije potreban...) da menjam napajanje? Cuo sam da su obe kartice poprilicne "zderonje"... ja vec imam ubodenog ATI 9800 PRO 128mb koji isto trosi mnooogo struje ima i dodatni konektor za napajanje onaj kao za hard disk... koji je nakacen nekog Chieftec-a stvarno nisam siguran koji je cini mi se 360w ili 300w, nemam pojma, nisam siguran stvarno (imam stvarno trista cuda nakacenih... 2 harda, 2 dvd r, skoro svi slotovi za kartice popunjeni, mozda 2 slobodna usb-a od 8 ukupno, 4 ventilatora u kucistu... i sve radi bez problema)... nemam pojma ni gde se snaga napajanja gleda... kupio sam celo kuciste pre godinu, godinu i po dana u List Computers-u...

Poslednja izmena:
Ok! Ozbiljno sad vec razmisljam o kupovini preko tog kataloga...
Sad mi recite jel taj Ati 1950 pro ok, mislim jel ima neka po vama bolja kartica u ponudi tamo, ja koliko sam mogao da zakljucim nema..?
Interesuje me koje biste mi neko bolje napajanje preporucili tu kod njih razmisljam da mozda i to narucim, ako ne bude moglo ovo da izdrzi karticu?
I jos jednu stvar samo koliko bi dobio ubrzanja ako eventualno kasnije umesto ovih svojih 2*512 ddr 400 ubacim 2*1gb ddr 400?
Hvala...

hm

Sto se tice narucivanja preko sajta, voleo bih i ja da cujem neka iskustva iz prve ruke.
Ta 1950pro ti je po meni bestbuy kartica za te pare (ako ih imas :p ) Mozda konsultujes jos nekog oko konkretnog modela.

Ako se ja dobro secam pro (r570) je dosla posle gt (r580) i radjena je u boljoj tehnologiji i ima bolje klokove, jezgo mu je savrsenije, ali ima samo 12 pipeova, dok ovaj stari ima 16?

Memorija? Kazu da se u BF2 oseca ako ubacis preko 1GB rama, da brze ucitava svaki deo mape..bla bla. Ja sam ostao na 2x512, jer nisam siguran koliko se isplati ulagati u tu tehnologiju. Isto tako razmisli uopste o ulaganju u AGP varijantu. Mislim da je mozda vreme da prodamo konfe.

Ma znam i ja to sve... al bih nekako da iscrpim ovoga do maximuma pa kad bas zagusti da menjam... ne pikam ja bas mnogo igrice, ono mozda odigram jedan naslov u mesec dana... najbitnije mi je da mogu da odigram PES 2008 i tako neku pucacinu tipa MOHA... ko zna kako se ova nova cuda pojavljuju mozda za par meseci izadje opet neki novi cipset i opet neki novi proc. i neki novi socket i opet novo... pitaj boga sta sve moze da se desi... tako da ostao bih pri ovome jos koje vreme samo zelim kao sto rekoh da izvucem maximum iz njega... grafika, mozda memorija, napajanje ako treba... a posle ako se pojavi nesto novije eto resenja... ozbiljniji upgrade me ceka kad tad, tu nema dileme...

Ako vec ne zelis da menjas celu platformu - uzmi X1950Pro i ne razmisljaj mnogo ... za AGP je to vrh.

Pa tako sam i ja mislio nesto ali me sad zbunjuju ovi pipeovi... Ali dobro... Ne moze sve bas... gledacu veceras sutra da pustim mail adimnu na onaj 3records.co.yu da se raspitam jos malo o tome kako ide ta kupovina i ako sve bude ok narucicu je... U BGu bolji AGP tesko da cu naci sem 7900gs koji je po mome skromnom misljenju preskup za AGP platformu 13000 mislim da je previse...

Kao sto rekoh... Ne moze se bas sve... Ipak je ovo AGP... Nisam neki okoreli gamer, da po ceo dan pikam igrice, jednostavno volim da ponekad nesto odigram, ali nista da sam opterecen... Iskreno ako bude radila onako kako sam zamislio, mislim da radi bice mi dovoljna investicija za narednih godinu dana... Pa i ovaj ATI 9800 PRO je sve skoro mogao solidno da mi potera do pre 6 meseci recimo...

Malo kloknem procesor kad zatreba, nova grafa je tu (nije DX10, ali boze moj... poterace i ova dovoljno), integrisan zvuk sam batalio tako da mi ne krade snagu od procesora... ako zatreba mozda malo memorije mozda pronadjem polovnu negde 2* 1024 i to je to... mislim da sam za narednu godinu koliko-toliko miran...
Zasto bas mora 1024*768 i 800*600 je ok, zar ne!;)

samo ti pazari X1950Pro i pevaj ...

1 word of caution: iz sopstvenog iskustva, ne racunaj da ces se naigrati novijih igara ma koju karticu uzeo, procesor je bas usko grlo. Ja sa 7800GS cesto imam rezultate slicne ljudima sa C2D i npr 7300GT.

hm

Bas zbog te opasnosti da procesor bude usko grlo, je mozda bolja varijanta 7800gs jer ima 512MB internog rama, pa ce biti slabija komunikacija sa sistemskim ramom i mnogo manje opterecenje procesora.
Inace 1950pro je extra karta, i znacajno je jaca od 7900gs kada su obe na C2D.
U svakom slucaju, ako bude igrao na 1680x1050 sa AA/AF na maximumu, mislim da ce mu to znacajno opteretiti grafiku, te mu procesor vise nece biti usko grlo.
Pri takvim podesavanjima bi sigurno pukao svaki (7300GT na C2D) u odnosu na (7900gs na Athlonu)

Poslednja izmena:
Ne sumnjam da je ovaj MSI X1950Pro dobra karta,ali licno sam skeptican prema atiju no offense :)

Ja sam imao ATI, pa GF, pa jos jedan GF, sad ATI a planiram da predjem na GF. Jednostavno kupujem sta je u datom momentu best buy. On za te pare nece naci bolju karticu za AGP slot.

Stvarno ako neko ima iskustva sa firmom 3records.co.yu neka javi. Ja mislim da uzmem kod njih
Galaxy 8600GT OC 1.4ns 256MB DDR3 PCI-E
Tehnologija: 0,08 micron
Chip: G84
Broj tranzistora: ~289 miliona
Memorija: 256MB
Crossbar
Memorija BUS: 128 bit
27,84 GB/s
Tip BUS: PCI-Express x16
GPU: 650MHz
Shader: 1190MHz
Memorija (efektivno): 1740MHz
Tip memorije: DDR-3
API: DirecX9.0c, OpenGL 2.0
Vertex shader verzija: 3.0
Pixel shader verzija: 3.0
Pixel fill-rate: 5200 Mpixel/s
Z fill-rate: 41600 Mpixel/s
Texel fill-rate: 10400 Mpixel/s
HyperZ HD
RAMDAC: 2*400MHz
Podrška: V8U8, Ultra Shadow 2.0, 3Dc
ili
Galaxy 8600GE OC 1ns 256MB DDR3 PCI-E
Tehnologija: 0,08 micron
Chip: G84
Broj tranzistora: ~289 miliona
Memorija: 256MB
Crossbar
Memorija BUS: 128 bit
32 GB/s
Tip BUS: PCI-Express x16
GPU: 630MHz
Shader: 1400MHz
Memorija (efektivno): 2000MHz
Tip memorije: DDR-3
API: DirecX9.0c, OpenGL 2.0
Vertex shader verzija: 3.0
Pixel shader verzija: 3.0
Pixel fill-rate: 5040 Mpixel/s
Z fill-rate: 40320 Mpixel/s
Texel fill-rate: 10080 Mpixel/s
HyperZ HD
RAMDAC: 2*400MHz
Podrška: V8U8, Ultra Shadow 2.0, 3Dc
Razlika u ceni je 22e pa neznam koja se vise isplati?

Ova druga ima dosta bolje klokove za Shadere i Memoriju, ali su joj Fill-Rate-ovi na istom nivou. Po podacima koji pisu ne vidim razliku.
Sto se tice benchmarka, evo nasao sam uporedni test Galaxy GE i GT:
http://www.frazpc.pl/artykuly/536/GALAXY/8600GE//8600GT/I/nie/ma/mocnych

Na testu su: 8600GE (630/1400/2000MHz)
protiv: 8600GT( 600/1300/1600MHZ)

A ova tvoja je 8600GT(650/1190/1740 MHz).

Inace tu se mogu uporediti I 7900gs, i 1950pro.
Iako imaju slicne rezultate u 3DMark-ovima, 1959 pro je mnogo jaci u igricima.

Poslednja izmena:
firma je ok 100% a bolji je 8600ge to je nesto kao palit sonic+ ili gainward ZP IKP

Hvala za link! Sad sam jos vise zbunjen. Ako uspem da proguram ovu moju uzecu ovu GE, koliko ja znam to je najbrzi GT. OC prestize i GTS, steta sto nema bolji cooler, onaj njegov mi deluje pomalo jeftino. Pa dobro za 9100 din. ne moze sve da bude na top nivou.
A 1950pro je brzi u igrama verovatno zbog 256bita memory bas-a.

nije

Obe kartice i 1950 i 7900 imaju 256-bitni memory bus.
U svakom slucaju cudan je odnos rezultata u sintetickim i realnim testovima.

Info: 1950pro trazi po specifikaciji 30A na 12V grani.
Likovi sa neka su ga bez problema terali sa 22A, dok postoji primerak koji ga je furao sa samo 15A na 12V grani bez ikakvih problema.

Obe kartice i 1950 i 7900 imaju 256-bitni memory bus.
U svakom slucaju cudan je odnos rezultata u sintetickim i realnim testovima.

Info: 1950pro trazi po specifikaciji 30A na 12V grani.
Likovi sa neka su ga bez problema terali sa 22A, dok postoji primerak koji ga je furao sa samo 15A na 12V grani bez ikakvih problema.

gde si procitao da 1950pro trazi 30A ???? :zgran:

Hvala za link! Sad sam jos vise zbunjen. Ako uspem da proguram ovu moju uzecu ovu GE, koliko ja znam to je najbrzi GT. OC prestize i GTS, steta sto nema bolji cooler, onaj njegov mi deluje pomalo jeftino. Pa dobro za 9100 din. ne moze sve da bude na top nivou.
A 1950pro je brzi u igrama verovatno zbog 256bita memory bas-a.

baci pogled na crysis temu pa ces da vidis sta je brze da li 1950 i 7900 ili 8600gt oc odnosno 8600ge:wave:

Ja sam imao ATI, pa GF, pa jos jedan GF, sad ATI a planiram da predjem na GF. Jednostavno kupujem sta je u datom momentu best buy. On za te pare nece naci bolju karticu za AGP slot.

Stvarno ako neko ima iskustva sa firmom 3records.co.yu neka javi.

Malo sam listao onaj njihov katalog i palo mi je u oči da su ima garancije za BOX procesore 1 godina. Ako kupuju preko zvaničnih kanala garancija je 3 godine i oni moraju da je prenesu na kupca.

ok

Tema foruma je bila 1950 vs. 7900 u AGP.
Ova mala digresija u vezi sa Galaxy 8600 PCI-E nema veze sa time i niko ih nije uporedjivao sa gorenavedenim 1950/7900.

Sto se tice narucivanja graficke karte preko onog sajta, ja nemam herca to da uradim, jer mi je to suvise pipava stvar u vezi koje moze da iskrsne previse problema. Ja pre svega nisam siguran da uopste moze da stane u moje kuciste :smash:
U svakom slucaju, zovi odmah cim ti stigne karta, dolazim sa pivom i pizzom :) Odakl esi? :)

Sto se tice strujnih potreba na netu pise da Sapphire 1950pro trazi 30A sa jedne grane ili 2x22A ako imas 2 grane. Naravno ljudi su je terali na mnogo slabijm napajanjima.

Poslednja izmena:
Made in BG! ,) Pa videcu kako ce ici to za napajanje... Probacu da nakacim tog zderonju umesto mog 9800 PRO pa cemo videti... Citao sam i ja da su ga neki terali i na slabijem napajanju od ovog sto ja imam, videcemo, ako bas zatreba promenicu i to cudo pa eto...
Skeptik sam i ja veliki po pitanju te kupovine preko neta... Ali opet garanciju mi daju gomila ljudi sa foruma koji ih hvale, a i to sto se placa pouzecem, znaci prilikom pijema robe, u svakom slucaju karticu dobijam (to je bar nesto ovako sigurno necu ostati bez nje, kao sto postoji mogucnost prilikom placanja preko racuna)! :eyebrows:

Vazi, javljam sigurno cim stigne i dal sam uspeo da je zalaufam unutra i kako se pokazala! :)

Uzgred, sad nesto kombinujem posto imam stari ATI 9800PRO ,2*512mb ddr400 (Kingston i Kingmax) i 256mb ddr400 Infenion da to sve udomim preko oglasa, pa da pazarim 2*1024 ddr400... videcemo kakva ce biti racunica, tj. koliko para cu morati jos da spremim za to planinarenje...

Poslednja izmena:
zanima me ova tema i sve sam pročitao samo nisam razumeo o kojoj kartici vi pričate kao preporuku za online preko ranije spomenutog linka .. http://www.3records.co.yu/webshop/catalog/index.php?cPath=1_27_55

MSI RX1950PRO 256MB DDR3 AGP TV
ili Sapphire X1950GT 256MB DDR3 AGP ??

I još jedno pitanje koliko vidim niko nije glasao za MSI 7600GT (512, DD2) - jel ona slabija/lošija od gore spomenutih ?! jel presudno ovo DD2 vs DD3 ?

PS. ovo mi je prvi post na forumu tako da pooozdrav svima :)

Poslednja izmena:
7600GT (512, DD2) je daleko losija kartica i nije za poredjenje sa1950Pro

Nazad
Vrh Dno