Šta je novo?

Graficka ili nesto drugo?

Učlanjen(a)
14.11.2013
Poena
154
Nov sam na forumu, pa se nadam da sam izabrao dobro mesto da otvorim ovu temu.
E ovako, pokusacu sto krace da opisem moj problem (ako je to moguce)
Imam komp ALTOS COMET MA2MHS-2, i crkla mi je bila graficka (ne znam koja je bila) I ja odnesem u servis lepo komp, lik mi preporuci AMD RADEON HD 5450 (Nisam bio pri kesu) , i ja je stavim. Kazem mu da mi odradi i sistem, odradi on to sve. Dodjem kuci upalim komp sve normalno radi, sistem i sve. Izbacim ja lepo Call of Duty - Black Ops, udjem u igricu, nisam ni poceo da igram krece da laguje, pocnem da igram isto. Nista, ujutru ustanem odnesem komp, i kazem mu da mi igrice seckaju. Opet odradi sistem, stavi 64 bita, instalira najnovije drajvere. Sad upalim igricu isto, izbacim iz harda neku "manje zahtevnu" Company of Heroes, ukljucim secka. Koju god da sam probao secka, cak i War Thunder i League of Legends. Dok taj problem pre nego sto sam stavio ovu graficku nisam imao. A evo da navedem igrice koje sam igrao sa starom, isto je bila od 1gb: Call of Duty black ops, Call of duty Black ops 2, GTA 4, Medal of Horon 2012, GRID 2, Need for speed Most wanted 2012. Ove igrice sam pre igrao bez jednog jedinog laga.

http://www.dodaj.rs/f/16/w3/apWdJ9n/untitled.png

Jednostavno, ta 5450 je veoma slaba za novije igre. Ona ne moze ni uposliti tih 1GB memorije.
S tom grafickom mozes fino igrati naslove koji su izasli do 2008. godine, eventualno.

Pametnije bi ti bilo da si za te pare trazio nekog polovnjaka, tipa GeForce 9600GT - Radeon 3850.

Poslednja izmena:
Pokusacu da je vratim, i uzmem nesto bolje. Sta mi ti predlazes koju graficku da kupim? I sta bih jos morao da menjam? Hvala ti u svakom slucaju.

Bitno je da uzmes graficku koja ima DDR5 memoriju. Najbitnije.
Na primer Radeon 7750 za nekih 75 evra. Ili da tragas za polovnom sa bar godinu dana garancije za 50ak evra.

Poslednja izmena:
Definitivno AMD Radeon 7750. Mozes da mi kazes jos samo za processor neki? Imam: AMD Athlon II X2 220, 2.80GHZ.
Isto tako razmisljam da ubacim 4GB rama. Imam 2x2, planiram da izbacim 2 i ubacim 4. Da bude 4x2. Nece da bude problema?

Poslednja izmena:
Nece biti problema.

Umesto tog procesora neki quad core Phenom, zavisno koje modele ti ploca podrzava.

Hvala ti puno brate, sta da ti kazem drugo. Maksimalno si mi pomogao, ako budem imao jos neki problem javicu ti se u inboxu. :D

Nije čudno što ti sad igre "secaju". Prethodna grafika je bila osetno bolja od trenutne, 5570 DDR3 vs. 5450.

Ovo treba da je konfiguracija:
Altos Comet(MA2MHS-2)
MSI GF615M-P33
AMD Athlon II X2 220
Memorija DDR3 4GB(2x2)
Hard diska 500GB
Radeon 5570 Sapphire 1GB/DDR3
Kućište Kucište Codegen Q3335-A2
Black Napajanje 500W

Evo liste podržanih procesora pa izaberi odgovarajući:
http://rs.msi.com/product/mb/GF615M-P33.html#/?div=CPUSupport

Za 30e sam na Benchmarku uzeo 5770 koja je u svakom slucaju 5x bolja od ove koju ti imas , znaci skupi kesha na oglasima uvek mozes da nadjes 5770 ili 6770 potpuno iste su kartice i mozes da ih nadjes za 4500dinara 5000 uvek. Pozdrav

Nije čudno što ti sad igre "secaju". Prethodna grafika je bila osetno bolja od trenutne, 5570 DDR3 vs. 5450.

Ovo treba da je konfiguracija:
Altos Comet(MA2MHS-2)
MSI GF615M-P33
AMD Athlon II X2 220
Memorija DDR3 4GB(2x2)
Hard diska 500GB
Radeon 5570 Sapphire 1GB/DDR3
Kućište Kucište Codegen Q3335-A2
Black Napajanje 500W

Evo liste podržanih procesora pa izaberi odgovarajući:
http://rs.msi.com/product/mb/GF615M-P33.html#/?div=CPUSupport

Planiram, tacnije uzecu AMD Radeon 7750 Powercolor 1GB/DDR5/HDMI/DVI/128bit/AX7750 1GBD5-DHE pa ako mozes da mi preporucis procesor.

Za 30e sam na Benchmarku uzeo 5770 koja je u svakom slucaju 5x bolja od ove koju ti imas , znaci skupi kesha na oglasima uvek mozes da nadjes 5770 ili 6770 potpuno iste su kartice i mozes da ih nadjes za 4500dinara 5000 uvek. Pozdrav

Ipak mi je u planu da uzmem AMD Radeon 7750 Powercolor 1GB/DDR5/HDMI/DVI/128bit/AX7750 1GBD5-DHE. Nasao sam je za 8.499din, sa 24 Meseci garancije.

+1 za 7750
Sve je tačno za 57/6770 ali i to da su 2-3x veći potrošači od 7750 što za tvoje napajanje nikako nije preporučljivo ;) .

Što se tiče procesora, kao što reče već @DeRadicci, neki Phenom II X4 najpre ili event Athlon II X4. AM3 procesori su već retka pojava u maloprodaji pa u obzir uzmi i Phenom II X6 ili Athlon II X3, mada je X3 već primetno slabiji od ostalih a, X6 papren.
Ne dajem konkretnu preporuku jer je pitanje šta ćeš naći. U sv. slučaju, kad nađeš neki,ako ga ima u listi koju sam gore linkovao,slobodan si da pazariš :) .

Koilko vidim, Ph. II X4 955 bio bi ti dobar a ima ga. Pre kupovine samo proveri da li je C2 ili C3 revizija jezgra (treba ti C3 što najverovatnije i jeste).

p.s.
Pazi da se ne pređeš oko 7750! Obavezno uzmi sa DDR5 ;) .

'CPU AM3 AMD Phenom™ II X4 960T,3.00GHz/6MB BOX Black Edition 45nm 12.879,00 din

Iskreno cena bi mi odgovarala, ne znam kako cu da izadjem sa kesom, ali 8.499 za graficku i 12.879 cu moci nekako da skupim.

Nasao sam i CPU AM3 AMD Phenom™ II X6 1055T,2.80GHz / 6MB BOX 45nm 16.999,00 din.

Nisam naveo da sve ove komponente planiram da "pazarim" preko interneta.

Poslednja izmena:
Bilo bi mudro da uzmes i novo napajanje kada vec planiras i snazniji procesor.

Sad se razmisljam da l da menjam procesor, videcu prvo kako ce Radeon 7750 da radi sa AMD Athlon II X2 220 procesorom. Ako bude sve radilo kako treba necu menjati procesor, pa da skupim bar 150e za procesor i napajanje.

EDIT
Razlika izmedju AMD Phenom™ II X4 960T i AMD Athlon II X2 220
http://www.dodaj.rs/f/36/10w/2vZwfC8S/untitled34.png

Poslednja izmena:
Uzmi 7770 nemoj 7750 imam losih iskustava , a nisam jedini!

Sacekace procesor i napajanje, prvo cu graficku da testiram sa ovim sto imam trenutno, pa ako ne budem bio zadovoljan menjacu procesor i napajanje. :D
Mada, siguran sam da ce ova graficka fino da radi.

Uporedio sam onu prvo sto sam imao i ovu 7750
http://www.dodaj.rs/f/1E/4V/EgB94By/untitled3.png

@Kissme1 Da li bih morao i napajanje da menjam uz ovu graficku sto si mi naveo? Cena graficke je oko 10.190din

Poslednja izmena:
Pazi nisam ispratio celu pricu sa napojnom , ali 7750 trosi oko 50w ono full , a ova 7770 oko 80w ali da kazemo 75w je sasvim ok! Vidi razlika izmedju ove dve karte je velika .. Znaci pricam ti pretezno o igranju igrica .. Ako je za to kupujes! Smesno je uporedjivati ---> 800mhz - 1000mhz / Flops 800-1300 / PFR 13.000 - 16.000/ TFR 25.000 - 40.000 ne bi isao dalje :D

Edit: Izgurace napojna ako je ova orginal od 500w ... Jos jedna stvar ako ti je 10k puno za novu grafu a ti imas hrabrosti da kupis polovno (ili imas nkog pouzdanog ko nije rudario i mucio kartu) 6850 moze da se nadje za 60-70e ili 6870 za 70-80 sto su opet dobre karte!!

Poslednja izmena:
Ma uzecu novu 7770, mada moram da pogledam za napajanje, ovi iz sopa mi kazu sledece: Postovani, sto se tice napajanja, ako ima barem 19A na +12V necete morati da ga menjate. Procesor ne bi mogao u potpunosti da iskoristi graficku,ali bi i pored toga radila OK . Pa moram da vidim u toku dana o kakvom je napajanju rec. :D

To napajanje što imaš 90% da nije OK za 7770.
Komentar iz "šopa" je OK ali je deklaracija na napajanju najverovatnije fake.

Primera radi, drugar vozi HD6750 (i ostatak konfe) na Intex Accopia 500 Wati i to radi relativno OK još od početka avgusta. Međutim,to nije nikakva garancija kvaliteta jer je Intex poznat kao težak kršić. Pitanje je vremena kad će to da bukne :mad: 6750 i 7770 su slični potrošači.

Drugim rečima, 7770 će ti raditi u kompletu sa mašinom i na postojećem napajanju,kojegod da je, ali je veliki znak ? koliko duguo će to tako raditi i šta će sve stradati kad PSU ispusti dušu.
Odluka je na tebi ;)

E brate, da sam ja hteo sam da donosim odluke ne bih ni dosao na ovaj forum. Vidis i sam kako sam prosao kad sam doneo odluku i uzeo 5450.
E sad, 97% cu uzeti 7770, dobio sam dosta preporuke a i po komentarima cini mi se da je odlicna. E sad, napajanje cu obavezno da zamenim, necu da bilo sta crkne. Dosta sam se zezao. Planiram ovo napajanje sto mi je DeRadicci preporucio ---> http://emmi.rs/napajanja-i-dodatni-...0w-lc-power-lc600h-12.11.html?productId=12092
A kad to sve budem kupio ostaje mi samo da se saberem sa kintom, i nadjem neki pristojan procesor i tek onda cu da zamenim sve to.

Poslednja izmena:
U tom slučaju možda je bolje da prvo uzmeš CPU, obzirom da je on najdeficitarniji u ovom triju. Pitanje koliko će ih još biti u ponudi kao novih ;)

E sad, javlja se drugi problem. :D Znaci ne verujem. Hteo sam da uzmem CPU AM3 AMD Phenom™ II X4 955, 3.20GHz/6MB Ali izgleda da ga nema vise u prodaji. :D
Ni winwin, a ni emmi. Pa sad preporuka za neki drugi, koji ce da se uklopi uz 7770 i uz napajanje koje sam naveo iznad.

EDIT:
Od svih gore navedenih procesora jedino sam ovaj nasao:
http://www.winwin.rs/procesor-cpu-am3-amd-athlontm-ii-x3-triple-core-450-3-20ghz-box-45nm.html
Cena u winwin: 6.399,00 din
Cena u emmi: 5.790

Poslednja izmena:
Mislio sam njega da ti preporučim ali, ipak sačekaj malo.
Više puta se već dešavalo kod njih da nešto nestane iz ponude,još daju dodatne komentare da ga neće biti u ponudi do daljnjeg a onda se u roku dan do dva dotična komponenta pojavi na stanju.
Primera radi, ta je priča bila nedavno za Radeon 6570 a sad ga ima u ponudi, iako je u ponudi i 7730. Takođe, proletos sam se i sam jurio sa njima 7-8 dana dok nisam upecao Radeon 5770 :trust:
Sve u svemu, isprati situaciju u toku nedelje i budi spreman za akciju. Baš ako ništa ne uradiš, verujem da će X3 450 i dalje biti na stanju u međuvremenu.

Kontaktiracu ja emmi sutra kad ustanem, velika je razlika u ceni. A i mislim da je dostava preko 5.000din besplatna. Kazi mi kakav je ovaj Triple Core 450 u odnosi na Athlon II X2 220.

AMD Radeon R7 250 MSI OC 1GB DDR5, SL-DVI-D/HDMI/D-SUB/R7 250 1GD5 OC Da li uzimati ili ne?

EDIT: Ipak uzimam sledece:
Graficku: AMD Radeon 7770 Powercolor GHz Edit.1GB/DDR5/DVI/HDMI/DP/128bit/AX7770 1GBD5-HE
Procesor: AM3 AMD Athlon™ II X3 Triple-Core 450, 3.20GHz BOX 45nm
Napajanje: E za ovo ne znam jos sta i kako.

Poslednja izmena:
Isti problem kao sa 5450, igrice opet seckaju.
Ubacio sam danas AMD Radeon 7750 MSI OC 1GB/DDR5/HDMI/DVI/128bit/R7750-PMD1GD5/OC V2 , nisam mogao da instaliram drajvere koji su bili na CD-u, jer me citac zeza pa nije hteo da ocita CD, skinuo sam drajvere sa neta, predhodno obrisao stare. Instalirao nove, komp je prepoznao graficku i sve. Usao u Call Of Duty - Black Ops, i imao sam sta i da vidim. Igrica opet secka kao nenormalna. I pre par dana poceo je i youtube da secka kad pustim neku pesmu pa prebacim na neki drugi tab, al' to je manje bitno.

http://www.dodaj.rs/?2c/4i/4momttMZ/1.png

http://www.dodaj.rs/?2G/8m/keZu2rQ/2.png

Od cega ti je rating 4.2?

Instaliraj MSI Afterburner,pokreni igru idi alt+tab u afterburner pogledaj zauzece graficke.
Otvori taks manager i vidi zauzece procesora.
Verovatno su ti ostali repovi od starih drajvera.

Nazad
Vrh Dno