Šta je novo?

GPS u GSPu :D

darkos

Čuven
Učlanjen(a)
23.03.2003
Poena
679
Mozda tema i ne spada bas ovde, ali da podelim sa vama (molim MODove da je prebace u odgovarajuc sobu ako je potrebano).

Danas sam u autobusu GSPa (linija 45, kratki "privatni" beli autobus - to je jedan od onih "multimedijalnih" - sa 1 ili 2 TFT monitora, na kojima se vrte reklame, spotovi, saljivi klipovi i sl.) video da se na desnom delu monitora po mapi krece jedna velika crvena tacka (autobus), i tu shvatim da su u bus ubacili GPS :). Mapa je precizna, sve ulice su ucrtane (barem od Studenjaka do 61. bloka), i dosta je precizna - ima ucrtane i fudbalske terene (FK Bezanija), postu u 61. bloku, i tako neke sitnice...

Zna li neko otkud GPS u gradskom prevozu? (a nije mi jasno ni kako im je to isplativo?) I na cemu uopste "voze" multimediju i ostalo, nisam bas video kucista kod sofera? :)

Eto, ovo je jedna od retkih prilika da ja hvalim prevoz u Bg, ali eto, stvarno su zasluzili pohvale za ovo ;)

Nedavno je bilo u novinama da ce GSP i jos jedno preduzece zamenti autobude i ubaciti nove sa sve GPS pracenjem... izgleda da su poceli.

Sledeca stepenica je da dok cekas bus mozes na mobilnom da vidis gde je, ako ne bude na svakoj stanici neka informacija te vrste :)

Video sam i ja to u 25ici. Usao sam kod Bogoslovije i dok nisam izasao u Jerkovicu gledao sam u tu crvenu tacku i nisam mogao da verujem :d. I ta trasa kojom sam isao je odlicno uradjena koliko sam primetio sve je tu sto bi trebalo da bude.

Ja video u 88ici...extra stvar...skroz precizno...išao sam na Banovo i tačno sam gledao na ekranu kuda putujem...

P.S. Kad će ta fora sa mobilnim ? :)

I ja sam video u 23-ci ,svaka cast!

Jes malo bajata tema, al ajd :)
Ubacivanja GPS urešaja u autobuse je prva stavka ka automatizaciji gradskog prevoza. Sledeće je praćenje svakog vozila tako što će ono slati svoje koordinate preko GPRSa kontrolnom centru pri čemu će računar računati predviđeno vreme za dolazak autobusa na sledeću stanicu i to ispisivati na display-u na samoj stanici. Već uvedeno na par mesta (ne kod nas nažalost :( ) i jako lepa fora, neće biti više trčanja od trafike do stanice ako odete po cigare.
Takođe postoje i opcije praćenja preko Mob, ažuriranja real time mape (stranice) na internetu i još opcija.
Uglavnom, sviđa mi se da je nešto krenulo da se radi po tom pitanju :)

Ne znam kada tačno, ali je neka moja pretpostavka u toku sledeće godine da će da se pusti na par mesta u test fazi

Vec vidim kako ce nasi domoljubi sve te displeje po stanicama, da porazbijaju, dezintegrisu, urnisu i sl...

I ja, ali bar LED paneli nisu skupi hehehe :)

Poslednja izmena:
Jes malo bajata tema, al ajd :)
Ubacivanja GPS urešaja u autobuse je prva stavka ka automatizaciji gradskog prevoza. Sledeće je praćenje svakog vozila tako što će ono slati svoje koordinate preko GPRSa kontrolnom centru pri čemu će računar računati predviđeno vreme za dolazak autobusa na sledeću stanicu i to ispisivati na display-u na samoj stanici. Već uvedeno na par mesta (ne kod nas nažalost :( ) i jako lepa fora, neće biti više trčanja od trafike do stanice ako odete po cigare.
Takođe postoje i opcije praćenja preko Mob, ažuriranja real time mape (stranice) na internetu i još opcija.
Uglavnom, sviđa mi se da je nešto krenulo da se radi po tom pitanju :)

Ma to je SF za Srbiju. Mi još ni redovan prevoz nemamo. :S:

Baš zato što nemamo, oni koji imaju redovan njima piše na svakoj stanici raspored kao nama na početnim i prevoz stiže u +/- 30 sekundi :)
Ako se neko toga setio da ovde uradi svaka mu čast, skidam mu kapu, slažem se da je malo SF, videćemo šta će biti do kraja. :)

Baš zato što nemamo, oni koji imaju redovan njima piše na svakoj stanici raspored kao nama na početnim i prevoz stiže u +/- 30 sekundi :)
Ako se neko toga setio da ovde uradi svaka mu čast, skidam mu kapu, slažem se da je malo SF, videćemo šta će biti do kraja. :)

Optimista. :D

Meni se cini da sam video kuciste kod vozaca koji se patio da ga resetuje jer je puko XP.

xp definitivno :)

Image010.jpg

Hehehe RESPECT :)

Hmmm...ekstra fora! : ) Ali koja je poena kad je upaljen screan saver!? :D

Ne vozim se gspom tako da sam tek skoro video jedan u 73ojci
Ne da ne valja nego....

Kad autobus stane tacka nastavi da ide jos jedno 30 sec pa se on teleportuje nazad ...
Pri skretanju autobus skrene a tacka nastavi pravo pa onda ukoso prelazi ...

Ne da ne valja nego....

Kad autobus stane tacka nastavi da ide jos jedno 30 sec pa se on teleportuje nazad ...
Gledao sam taj GPS već ko zna koliko puta u 45, 88... i nikada nisam primetio da se to dešava, naprotiv iznenadio sam se koliko dobro radi.
Da nije bilo :bottle: taj dan? :D

Gledao sam taj GPS već ko zna koliko puta u 45, 88... i nikada nisam primetio da se to dešava, naprotiv iznenadio sam se koliko dobro radi.
Da nije bilo :bottle: taj dan? :D

tacno. i ja sam video da radi apsolutno precizno.

napokon malo tehnike iz 90-tih stize i u nas grad:D a kazu ljudi da kasnimo za svetom 50 godine (a istina je da je u pitanju samo 20:d:smash:)
:d

Postoji i mogucnost da je meni tacka setala pred ocima dok je na ekranu bilo sve ok :D
I ja nisam verovao mozda je to bilo trenutno jer sam gledao sam 1-2 minuta a mozda je pak stvarno alkohol kriv :p

Ne da ne valja nego....

Heh zanimljivo, ja sam ga pre neki dan video u 37mici i sasvim lepo funkcionise, te stvari sa tackicom nisam primetio, t.j. skretala je kako skrece i Bus.

Isti slučaj. Danas uđem u 601 kod Arene i 4 stanice je sasvim OK radio koliko sam video od srednjih vrata do ekrana :) Nadam se da će nešto pametno da ispadne od svega toga, mada ne bi bilo loše za svaku liniju da ubace POI pa da znaju ljudi gde da siđu. Barem to nije teško da se ubace bolnice, škole fakulteti, Domovi zdravlja i sl.

Isti slučaj. Danas uđem u 601 kod Arene i 4 stanice je sasvim OK radio koliko sam video od srednjih vrata do ekrana :) Nadam se da će nešto pametno da ispadne od svega toga, mada ne bi bilo loše za svaku liniju da ubace POI pa da znaju ljudi gde da siđu. Barem to nije teško da se ubace bolnice, škole fakulteti, Domovi zdravlja i sl.

Sa druge strane taj sistem je tek u test fazi tako da mi nisu jasna ocekivanja pojedinih forumasa kako to treba da radi iz prve, to je toliko kompleksna stvar (koja uz to radi pod Windowsom :D) da ce period testiranja i ispravljanja bagova biti veoma dugacak.

Koliko li ce sve to da kosta kada svaki autobus (mislim na GSP) bude imao po jedan sistem, zamislite, 1000 kompova, XP-ova, 2000 monitora :zgran:

_Weasel_, možda u tom primerku nije bio odrađen "snap to road" ili kako se već zove.
Ili je možda bila neka uzana ulica sa zgradurinama, pa je pomislio da ste u tunelu :)

TO je normlano ponasanje GPS-a u uslovima loseg prijema, ako nestane signala on na osnovu prethodnog kretanaj predvidi putanju i nastavi da prikazuje sa pretpsotavkom da ce vrlo brzo izvrsiti ocitavanje pa ce sve leci namesto. Ako se to pogodi na krivini ili u momentu kada se vozilo zaustavi, to se primeti bas kao sto se tebi desilo.

Resenje je da se stavi eksterna antena (ili bolja eksterna antena ako je vec neka stavljena), ali i da se u samom GPS-u poveca ucestanost ocitavanja), ili, kak je neko vec primetio, ako je putanja unapred poznata, onda treba koristiti "snap to road".

Cesto pomogne i ako se malo smanji zum, jer se onda takve greske ne vide :)

Ne da ne valja nego....

Video sam isti slucaj u 25-ici. Ali da na pomenem da je to bilo samo jedanput. Bio je vedar, suncan dan, pa jedino da je pobrljavio prijemnik. U ostalih 99,9% slucajeva, sve je ferceralo ferpektno :d

Nazad
Vrh Dno