Šta je novo?

GPS telefoni...

• Začetnik teme deki30
  • Datum pokretanja
D

deki30

Guest
Moze li neko da nabroji mobilne koji imaju GPS navigaciju, osim A925....

P.S. Sto nema u prodaji A925?

poz

A 1000 i A1010 :).Nema ga jer se rasprodao u inostranstvu za 50e bez pretplate :-(a kod nas se valjao po mobilnom svetu za 250 e.E Srbijo kukala ti majka.

nokia 5140 ima dodatak za GPS, zapravo to je nesto malo vece kuciste koje u sebi sadrzi ceo modul. znaci telefon postaje za nijansu veci....ali nista dramaticno.

kome te stvari stvarno trebaju, kupiće standalone uređaj, otporan na vodu i udarce, sa lepim velikim monohromatskim ekranom i cenom sasvim na nivou nekih spomenutih aparata, a od nekih i nižom. :)

Sem Motorole A925 GPS imaju sledeci telefoni: Motorole A835, E1000, A920, A1000, HP Ipaq 6515, Benefon track, Benefon Esk, Nec E616, Nec E616v, Garmin NavTalk, Nec E228, Nec E313. Od novih GPS telefona koji mogu da se kupe kod nas najeftiniji je NEC E228 koji je isto kao i Motorola A925 3g telefon koji podrzava video razgovore i MP3 muziku a kosta oko 100 evra.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
alan ford je napisao(la):
Sem Motorole A925 GPS imaju sledeci telefoni: Motorole A835, E1000, A920, A1000, HP Ipaq 6515, Benefon track, Benefon Esk, Nec E616, Nec E616v, Garmin NavTalk, Nec E228, Nec E313. Od novih GPS telefona koji mogu da se kupe kod nas najeftiniji je NEC E228 koji je isto kao i Motorola A925 3g telefon koji podrzava video razgovore i MP3 muziku a kosta oko 100 evra.

Telefoni koje spominješ ako se ja ne varam imaju podršku za tzv. A-GPS tj. Assisted GPS. Za njega je potrebna (opet ako se ne varam :)) podrška operatera.
Siemens je najavio klasičan GPS ugrađen u njihov novi SGX75 koji bi treba na jesen da se pojavi na tržištu.

Poslednja izmena:
ne treba nikakva podrska operatera,moze i bez toga.imao tel,provereno radi pravi pravcati samostalni GPS

martins je napisao(la):
ne treba nikakva podrska operatera,moze i bez toga.imao tel,provereno radi pravi pravcati samostalni GPS

Pa ako ne treba nikava podrška zašto se zove "Assisted"? :)
Upit na Googlu daje odmah rezultate, evo recimo dva linka:

http://www.gpsworld.com/gpsworld/article/articleDetail.jsp?id=12287
http://www.radio-electronics.com/info/cellulartelecomms/location_services/assisted_gps.php

Ukratko AGPS koristi mrežu provajdera da se "hrani" podacima a klasičan GPS direktno komunicira sa GPS satelitima. AGPS ima prednost u recimo zatvorenim zgradama kada satelitski signal slabi dok GPS nema zavisnost od operatera tj. radiće i tamo gde nema njegove podrške (kad odete u neku vukoje*inu :)). AGPS se može naplaćivati (pošto se radi o usluzi operatera) dok je GPS po defaultu besplatan. Telefoni koji imaju podršku za GPS obično imaju i podršku za AGPS na koji se svičuju u slučaju potrebe.

Mislim da ce pre biti nesto kao ispomoc"obicnom"GPS-u jer klasican GPS,iako napredna tehnologija,nema bas neku vrhunsku preciznost i greska u lokaciji se najcesce racuna u metrima ili mozda i u desetinama metara a Assisted GPS bi bio klasicna GPS lokacija potpomognuta baznim stanicama provajdera koji nudi tu mogucnost pa je stoga preciznost vrhunska!!Tako sam ja to ukapirao na osnovu informacija,mozda gresim ali mislim da je to to!
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
da,bas tako.i jos,ja koliko znam kod nas operateri ne podrzavaju AGPS a GPS mozes normalno da koristis

Poslednja izmena:
Lomnica_city je napisao(la):
Mislim da ce pre biti nesto kao ispomoc"obicnom"GPS-u jer klasican GPS,iako napredna tehnologija,nema bas neku vrhunsku preciznost i greska u lokaciji se najcesce racuna u metrima ili mozda i u desetinama metara a Assisted GPS bi bio klasicna GPS lokacija potpomognuta baznim stanicama provajdera koji nudi tu mogucnost pa je stoga preciznost vrhunska!!Tako sam ja to ukapirao na osnovu informacija,mozda gresim ali mislim da je to to!
Pozdrav ,)

Na zalost, nije tako kako si ti shvatio.

A-GPS je tehnika pozicioniranja mobilnog pretplatnika u kojoj se pozicioniranje vrsi preko GPS sistema. Razlika u odnosu na cisti GPS je u tome sto kod A-GPS-a telefon preko mobilne mreze dobija informacije o tome koje GPS satelite da kontaktira, pa je zbog toga i brzina pozicioniranja veca. Posebno se skracuje TTFF (Time To First Fix - Vreme Do Prvog Pozicioniranja) koje kod cistog GPS-a mose da bude i 10-15 minuta.

U preciznosti nema nikakve razlike jer je i nacin pozicioniranja isti.

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno