Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

Race S ima problema sa digitalnom krunicom, dosta se teze okrece nego na Race. Imao sam 3 primerka na kojima je bila takva a na jednom je bukvalno i otpala sa sata. Za sva 3 mi je uvazena reklamacija, a vidjao sam i na netu da se ljudi zale na krunicu. Naravno da nije bas svaki primerak takav ali ja bih ga izbegao kao model, iako je model sam po sebi odlican. Ja sam na kraju zavrsio na Race Titanium. Na reviewima retko ko primeti da je bolja krunica na Race S Titanium modelu, ali sam negde cuo da je dosta bolje odradjena, trebalo bi da su ispravili problem.
U bre, nisam to znao. Ispade bolje titanium Made in China nego tamo neka Finska. Hvala na odgovoru. Inače, sat je kao lutka. Trebalo mi je malo da posle Garmina shvatim logiku i to je to. Garmin ja u principu alat koji pazi na tvoje zdravlje i koji te uči šta i kako da radiš. Suunto je za one koji već znaju šta treba da rade. Šta god da pročitate, ovo je jedina prava definicija. To je samo zato što sam je najpametniji i znam bolje od ostalih 🤣

Слажем се са вама, одустао сам од суунта 9пп, био сам и да га пробам, али ми не одговара зглобу, ипак би требало нешто веће.
Race s је само нешто мало већи, 45мм.

Пажњу ми је сад привукао и гармин 255 music, ту су са ценом, око 300е, плус минус. Привлачи ме ова конекција са апликацијама за музику, слободније могу на трчање. А враћао сам овде странице уназад, лепе речи сте писали за њега.

Слажем се са вама, одустао сам од суунта 9пп, био сам и да га пробам, али ми не одговара зглобу, ипак би требало нешто веће.
Race s је само нешто мало већи, 45мм.

Пажњу ми је сад привукао и гармин 255 music, ту су са ценом, око 300е, плус минус. Привлачи ме ова конекција са апликацијама за музику, слободније могу на трчање. А враћао сам овде странице уназад, лепе речи сте писали за њега.
Nadam se da znaš da striming servisi na Garminu rade isključivo ako imaš pretplatu za neki od njih. Ja sam koristio Deezer i You Tube Music i radilo je pristojno. Mnogo ljudi je mislilo da im "sleduje" pretplata samim posedovanjem Garmina, što naravno nije slučaj.

U bre, nisam to znao. Ispade bolje titanium Made in China nego tamo neka Finska. Hvala na odgovoru. Inače, sat je kao lutka. Trebalo mi je malo da posle Garmina shvatim logiku i to je to. Garmin ja u principu alat koji pazi na tvoje zdravlje i koji te uči šta i kako da radiš. Suunto je za one koji već znaju šta treba da rade. Šta god da pročitate, ovo je jedina prava definicija. To je samo zato što sam je najpametniji i znam bolje od ostalih 🤣
Nema na cemu, to je moje iskustvo sa satovima koje sam kupio u Beosportu u periodu od jula do septembra 2024. Mozda je kasnije bilo neki revizija koje su to popravile ali je meni svakako ostalo negativno iskustvo sa Race S. A sat je stvarno prelep, i velicina i izrada, jedina mana po meni je baterija, i steta sto Race S Titanium nije dobio safirno staklo, ali svejedno mislim da je bolje izradjena verzija od obicnog Race S. Sa Race Titanium nisam imao nikakvih problema, krunica radi savrseno u svim uslovima i lako se okrece, cak i sa rukavicama. A prednost je sto mu je baterija dosta bolja nego na S verziji.

Inace pored plivanja, trcanja i voznje bajsa sat cesto koristim za hajkove, gde skinem neki trek i pratim preko sata, za tu namenu mi Suunto ima dosta bolje i preglednije mape od Garmina (imao sam Forerruner 965) a i kompas bolje reaguje nego na Garminu gde treba vremena da skonta orijentaciju. Pogotovo znaci na nemarkiranim stazama i u situacijama kada je stvarno bitna precizna i jasna mapa da se skonta kuda treba dalje.

Off topic, sto se muzike tice najbolja varijanta mi je Sony WS-623 plejer. Ima opciju da sluzi kao klasican player sa svojom memorijom, ili da sluzi kao obicne BT slusalice. Vodootporan je i koristim ga i za plivanje na bazenu. Po meni bolja opcija nego juriti Music verziju sata za tu namenu.

Poslednja izmena:
Nadam se da znaš da striming servisi na Garminu rade isključivo ako imaš pretplatu za neki od njih. Ja sam koristio Deezer i You Tube Music i radilo je pristojno. Mnogo ljudi je mislilo da im "sleduje" pretplata samim posedovanjem Garmina, što naravno nije slučaj.
Хоћеш да кажеш да је довољно да имам претплату на дизеру, што имам преко јетела, или да се мора додатно нешто доплатити како бих користио дизер на гармину?

Како то ради уопште, пошто си користио? Имам рецимо плејлисту за трчање направљену, он то скине локално на сату па могу да слушам без телефона?

Хоћеш да кажеш да је довољно да имам претплату на дизеру, што имам преко јетела, или да се мора додатно нешто доплатити како бих користио дизер на гармину?

Како то ради уопште, пошто си користио? Имам рецимо плејлисту за трчање направљену, он то скине локално на сату па могу да слушам без телефона?
Da, dovoljno je da imaš Dezzer preko Yettel-a. Kada pokreneš Dezzer na satu, u aplikaciji Connect će ti se na telefonu pojaviti stranica za logovanje i sat je automatski konektovan na nalog. Na satu ne možeš da skineš albume ali možeš plejliste. To je problem Dezzer-a, na YT music možeš da skineš albume. Elem, izabereš plejlistu i ona se skine direktno na sat. Videćeš kad kupiš sat, prosto je. Ja bih na tvom mestu ipak kupio 955 ili 265. Znam da ti se čini da je 255 dovoljan ali ako si spreman da daš 300 evra za njega dodaj još malo i kupi nešto bolje (955) ili novije (265). Ako nađeš 255 za manje para, to ima smisla. 300 evra za njega je preskupo.

Da, dovoljno je da imaš Dezzer preko Yettel-a. Kada pokreneš Dezzer na satu, u aplikaciji Connect će ti se na telefonu pojaviti stranica za logovanje i sat je automatski konektovan na nalog. Na satu ne možeš da skineš albume ali možeš plejliste. To je problem Dezzer-a, na YT music možeš da skineš albume. Elem, izabereš plejlistu i ona se skine direktno na sat. Videćeš kad kupiš sat, prosto je. Ja bih na tvom mestu ipak kupio 955 ili 265. Znam da ti se čini da je 255 dovoljan ali ako si spreman da daš 300 evra za njega dodaj još malo i kupi nešto bolje (955) ili novije (265). Ako nađeš 255 za manje para, to ima smisla. 300 evra za njega je preskupo.
280е је 255 са музиком у словеначком интерспорту, а код нас на кп је 265 око 350е, зависно од боје. Океј је разлика, може се испружити, само бих волео да пробам овај екран на 255 на трчању. Није ни лош као уводни сат у гармин свет.

Po cemu je 955 bolji?

Procesor, ekran, baterija, tasteri, softver... Ukratko, po svemu.
Mislio sam da imaju manje vise isti nivo ekrana. Verovatno je na 955 veci ekran. Ako se neko boji za vidljivost/boje, moji utisci su i vise nego OK.
Po stranu to sto 255 nema touchscreen j sto je vestacki segmentiran(nema training readiness) mislim da su za osnovno koriscenje jako slicni. Naravno, mape i jos neke stvari nema na 255, ali kako tasteri? Ne znam, nisam siguran da 955 vredi doplatu. Sa 265/965 makar se dobija AMOLED.

Mislio sam da imaju manje vise isti nivo ekrana. Verovatno je na 955 veci ekran. Ako se neko boji za vidljivost/boje, moji utisci su i vise nego OK.
Po stranu to sto 255 nema touchscreen j sto je vestacki segmentiran(nema training readiness) mislim da su za osnovno koriscenje jako slicni. Naravno, mape i jos neke stvari nema na 255, ali kako tasteri? Ne znam, nisam siguran da 955 vredi doplatu. Sa 265/965 makar se dobija AMOLED.
Svakako je 255 dobar sat i više nego dovoljan. U većini slučajeva tasteri na 255 budu muljavi, nemaju kvalitetan odziv kao na 955. Rade oni ali ne klikću zadovoljavajuće. Ista priča je bila i sa 245. Za 255 sam čitao a 245 sam imao. Kao da ne koriste iste materijale čak i za glupe tastere. Ljudi i ne znaju da nije to baš najsjajnije dok ne probaju nešto bolje. Evo i na Suunto, Race S ima muljave tastere a običan Race koji je skuplji nema. Neverovatno. To se neće desiti ni na jednom Huawei, Amazfit pa čak i Xiaomi. Deru nas i prave nas budalama sa "ultra sportskim" satovima i žive od našeg adrenalina i entuzijazma. Kad bi npr. probali Amazfit Balance shvatili bi koliko to može da ima pristojnu cenu a da ima i Amoled, sjajnu bateriju, mape, dual GPS, muziku, AI trenera... Neverovatno šta nam rade. Meni prvom, da se razumemo. Dadoh klincu Balance i uzeh sebi Suunto Race S. Sramota me šta mu sve fali u odnosu na 2 puta jeftinijeg kineza, j..o me titanium 🤣

Samo da potvrdim ovo što je @Audio napisao za tastere. Poređenje 245 i 945. Na 945 svi tasteri rade jednako i svi su baš onako kako očekujem. Na 245 gornji desni (start/stop) kao da malo propadne pre nego što klikne. Ne mogu da kažem da je neispravan, nego jednostavno radi drugačije. Ostali tasteri su kao na 945.
Kao da to rade namerno.

Не могу да упоредим са скупљим моделима, али могу да потврдим за 255. Десни тастери имају мали ход пре кликтања, леви крући доста. Тешим се да тако треба, фора да се избегну случајна кликтања и тако то.
Што се тиче израде, пластика ми не смета, вероватно све док не крену прве огреботине. Сат доста лакши, не осећа се уопште, надам се да ће и ГПС сигнал лакше пробијати пластику, па и боље радити.

Што се тиче екрана, долазим са амоледа, и после ситног коришћења овог MIP-а, не недостаје ми уопште. Доста више пиксела него што сам очекивао, мислио сам да ће бити крзаво, али сасвим добро све то изгледа.

Не могу да упоредим са скупљим моделима, али могу да потврдим за 255. Десни тастери имају мали ход пре кликтања, леви крући доста. Тешим се да тако треба, фора да се избегну случајна кликтања и тако то.
Што се тиче израде, пластика ми не смета, вероватно све док не крену прве огреботине. Сат доста лакши, не осећа се уопште, надам се да ће и ГПС сигнал лакше пробијати пластику, па и боље радити.

Што се тиче екрана, долазим са амоледа, и после ситног коришћења овог MIP-а, не недостаје ми уопште. Доста више пиксела него што сам очекивао, мислио сам да ће бити крзаво, али сасвим добро све то изгледа.
Ma bre zdravo da se služiš i da budeš zadovoljan sobom pre svega.

Kakvi su utisci sa Race S Titanium? :)
Super udoban i lep sat. Ima dosta mana softverskih, hardverski su tasteri diskutabilni ali sve u svemu jeste simpatičan. Mnogo mi se sviđa što ima samo 10-ak skinova fabričkih pa se ne glupiraš oko estetike. Obožavam što ima Always On sat ali koji se uključuje samo na pokret ruke. Ako hoćeš full screen klikneš bilo koje dugme. Uvek me je od amoleda odbijalo što se ili pali ceo ekran ili svetli konstantno ali metiljavo. Ovo je prava stvar. Očekuje se veliki update u martu pa ćemo videti dal će ispraviti neke neviđene gluposti kojih ima dovoljno da me mrzi da ih opisujem. Ako nekoga nešto konkretno zanima tu sam.

Poslednja izmena:
Hvala, najvise me je zanimalo kakav je sto se tice izrade, steta sto su i na njemu lose odradili tastere, to bas kvari utisak. A nadao sam se da je Titanium verzija ipak kvalitetnije napravljena.

Mnogo mi se sviđa što ima samo 10-ak skinova fabričkih pa se ne glupiraš oko estetike.

Ovo je zvučalo kao da je u pitanju Apple proizvod. Nema izbora, ali to je zapravo ekstra 😄

Kaže čovek koji stavi jedan watchface i ne dira ga. Na telefonima mi je uvek fabrička default pozadina 😄

Hvala, najvise me je zanimalo kakav je sto se tice izrade, steta sto su i na njemu lose odradili tastere, to bas kvari utisak. A nadao sam se da je Titanium verzija ipak kvalitetnije napravljena.
Kontakt sprej (ne WD 40 nikako) je odradio posao super. Gornje dugme je kliktalo previše a donje jedva. Posle tretmana koji je trajao bukvalno par sekundi klikću oba jednako i dobro. Ja verujem da je problem što su ti uređaji predviđeni za visoki pritisak pod vodom i da su zbog toga na Garmin 8 promenili ceo princip kako tasteri treba da daju kontakt.
Ovo je zvučalo kao da je u pitanju Apple proizvod. Nema izbora, ali to je zapravo ekstra 😄
Taman tako 🤣

WD i sve na bazi nafte rastvara gumu. Verovatno sat više nije otporan na vodu.

U prisustvu gume isključivo sme da se koristi sintetika.

silikonski i ptfe sprej?

Prilozi

• Screenshot_20250219_165607_Edge.jpg
    Screenshot_20250219_165607_Edge.jpg
    66.1 KB · Pregleda: 40
Uvek me je nerviralo kod Garmina što je vremenska prognoza očajna. Posle mesec dana korišćenja Sunnto - a mogu da vam kažem da je prognoza na njemu vrhunska. Doduše, daje prognozu samo za tekući dan ali je prikaz iz sata u sat precizna, sa jasno definisanom jačinom i smerom vetra, što je meni baš bitno jer ovde gde živim stalno duva . Prikazuje čak i zagađenje vazduha i poklapa se sa mojom spravicom za merenje na licu mesta. Garmin misli da svi treba da živimo pored aerodroma, što je teška nebuloza. Znam da ima Openweather na nekim skinovima, koristio sam na 955 ali nije bio dovoljno precizan.

Sve te funkcije koje sat udvaja sa telefona, samo neuporedivo lošije, a neophodan mu je telefon za njih su po meni sasvim nebitne.

Nazad
Vrh Dno