Šta je novo?

Gothic3 1.72 iskustva ?

• Začetnik teme Začetnik teme golub
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Znam dobro sta je RPG zanr ali znam i sta su PC igre.

Cast i pocast istoriji RPG-a, nista ne sporim, ali knjiga je knjiga, drusvtena igra je nesto drugo a PC gaming je nesto trece... a ovo je forum o PC igrama!

I upravo se RPG seli na PC zbog dodatne dimenzije - dinamike, grafike i akcije !

RPG koreni i PC gaming RPG - nisu iste stvari.

Uzmi drugi primer: knjige Lord of the Rings su vrhunske kad ih citas, ali kad selis u PC gaming Lord of the Rings - nastupa grafika i akcija.

Postujem iskonski krug RPG ljubitelja (ocigledno inteligentnih ljudi), ali cinjenica da je Graf. kartica zadnjih godina najskuplji deo PC-ja ipak pokazuje kuda vuce "mainstream"...

Poslednja izmena:
Pa da ali i taj Oblivion koji spominjesh kao primer za dobru grafiku za danashnje pojmove ima prosecnu grafiku nishta vishe od toga. Tako da gledano iz graficke perspektive danas igrati Oblivion ili Gothic iz 2001. godine mu dodje jedno te isto jer je grafika prevazidjena u obe igre tj posle Crysisa sve izgleda smeshno. A Morrowind je cak i posle svih modova kojima je krpljen Oblivion josh uvek kompleksnija tj. raznovrsnija je ima vishe questova, smisleniju pricu, duze se igra itd. Ono shto izvlaci Oblivion jeste katastrofa zvana Fallout 3 posle koje Oblivion izgleda kao sjajna igra.

A ovaj patch me je konacno naterao da se ozbiljnije posvetim Gothicu 3. Ranije nisam mogao sebe naterati na to.

Poslednja izmena:
Ja sam se konacno resio da odigram Gothic3, ali imam probleme sa njim. Sa ovim patchom ( i pre njega ) igra mi seca. Kada idem kroz igru ona secka, a fraps mi daje preko 60 fps-a. Kada vadim baklju, igra se stopira na sekundu-dve. Jos nekoliko drugara mi se zalilo na seckanje.

Naravno , postavio sam sve na max detalja u 720p rezoluciji.

Edit: pobogu, pa krajsiz mi ne secka!

Poslednja izmena:
To je normalno, ne verujem da toliko zastajkuje, više cepka svremena na vreme, ali takav je engine. Oguglaćeš na to vremenom 😀

@ Golub
Ako se neko fokusira na grafiku u RPG igrama i stalno razmislja o njoj mislis li stvarno da on moze da obrati dovoljno paznje na celu pricu i radnju iste.
Nemoj samo da mi kazes da su Baldur's Gate ili Planeskape lose igre zato sto nemaju next-gen grafiku. Naprotiv, navedene igre su klasika i iste su postavile standarde za sve buduce RPG i pravi ljubitelji RPG igara ih veoma rado i dan - danas igraju zato sto su kvalitetne bez obzira na to sto im je grafika mozda i below Tom & Jerry grafike. Ako ipak mislis da se zbog ekstremno zastarele grafike radi o losim igrama koje nove igre sa iskljucivo dobrom grafikom siju po pitanju kvaliteta, onda je svaka dalja prica bespredmetna.
A u igru te uvodi prica i zelja da saznas sta dalje, da resavas questove, gradis lik i odnose medju likovima, stalna zlja da napredujes (barem mene, a siguran sam i vecinu drugih ljubitelja ovog zanra), dok mi grafika nije ni priblizno toliko bitna, mada ne sporim da je lepse videti i igru sa lepom grafikom.
Kakva je korist od RPG koji osim shinny grafike nema vise nijedan kvalitet, i koju ces nakon igranja veoma brzo zaboraviti, upravo zbog toga sto nizbogcega drugog osim grafike i ne zasluzuje da se pamti?

Btw. igre koje se baziraju na next-gen grafici, zbog kojih se graficke budze i stancaju samo tako su pre svega FPS, tipa crysis i sl. koje po meni nemaju da ponude ni priblizno ono sto nudi RPG pa moraju da igraju na kartu grafike.

Ja se u zadnje vreme uopste ne obazirem na grafiku u igrama. Bitno mi je da je igra kvalitetna. Tako da cu da odigram i Baldur 1 i 2 jer ih nisam igrao kada su bile aktuelne, a Fallout 1 sam odigrao skoro , po prvi put, i uopste mi nije smetala grafika.

Nije bitna grafika, ali je bitna mehanika. Zbog toga ne mogu da igram Gothic 1. Da nisam igrao dvojku pa ajde, ovako mi je s konja na magarca.

Gothic 2 nisam igrao dugo, ali ne kapiram koja je razlika u mehanici izmedju te dve igre? Ja je nisam primetio (moguce jer G2 nisam igrao otkad je izasao NOTR).

*Martin Mystere

Sve se svodi na "personal preferences"... Neko je vise "visual type" , neko manje.

Od 10 ljudi, svako dozivljava visualni aspekt okoline na svoj nacin.

Ja licno pored zanimljive price, gradjenja lika i taktike, menjanja strategija i guild-ova... : Uzivam da se krecem kroz divne predele i gradjevine, uzivam u grafici i mehanici borbe, itd ...i to mi je sastavni deo dojma o igri.

I ne samo meni, vec i PC IGN , Gamespy , Gamespot ...etc. i hiljadama gamera "sirom sveta i domovine"...

Nekome je svejedno u kakvom "visual environment"-u se RPG odvija... fair enough!
🙂

Jadne li su te igre u kojima je grafika najbolja stvar...

pa jedna od vaznih stvari u Gothic serijalu je i grafika to se ne moze zanemariti, prelepi pejzazi koji oduzimaju dah

Gothic ima lepu grafiku , ali je i generalno dobra igra. Fallout na primer nema dobru grafiku, ali je odlican. Two Worlds ima lepu grafiku ,pa je opet nikakav. Fallout 3 ima lepu grafiku , a opet je bezveze. Mada su ga na gamespotu postavili kao najbolji RPG...😛

Samo hocu da kazem da grafika nije najbitnija stvar u igri, a posebno ne moze da losu igru podigne na neki nivo da se zanemare nedostaci koje igra ima. Kod dobrih igrara, lepa grafika je samo slag na torti.

...mada ne sporim da je lepse videti i igru sa lepom grafikom.

Niko nije rekao da bas ne treba nikako obracati paznju na grafiku (eno i sta sam napisao u prethodnom postu), ali stojim iza toga da u RPG igrama ima daleko bitnijih stvari koji igru cine boljom ili losijom nego sto bi to trebala da bude grafika.

Ako je igra u biti dobra, grafika ce samo dodatno doprineti da se igrac uzivi u njoj, ali ako je igra u sustini (prica, mehanika, nacin razvoja likova, interakcija, gameplay...) losa - na granici igrivosti ili cak i neigriva, nikakva grafika ovog sveta, ma koliko bila dobra bolja od svega dosad vidjenog je nece izvuci iz svoje ispodprosecnosti, niti je uciniti nekim hitom koji ce se duze zadrzati. Da ne pricamo o necem vecem, da npr. postane klasik kao igre koje sam prethodno naveo. Naravno ovo se tice RPG-ova.

Poslednja izmena:
Sto se tice ovog poslednjeg... da li ce nesto biti klasik ili ne - odlucuju siroke igracke mase...

Oblivion je od 2006 na ovamo, pokazao da je klasik (i to kakav) iako nije "vrh vrhova" RPG-a...
( pogledaj samo npr. Wikipedia enciklopediju Obliviona, takva sistematska obrada je nesto sto obara s nogu... da ne nabrajam ostalo na web-u)

Zasto ? Jer je u solidan ali ne i vrhunski RPG :
-Ubacio, za 2006, vrhunsku grafiku i otvorene prostore
-Ubacio akciju iz prvog lica (macevi i vracevi)
...i pogodio pravu mesavinu koja je raspametila igracke mase, i pokazao da je RPG najuspesniji kad se obogati grafikom i akcijom!

Mozemo mi ovde da polemisemo jos tri strane, ali cemo debelo sacekati da ga nesto skine sa trona istorije, neki uspesniji RPG-klasik...

I jos nesto: tesko da cemo u buducoj multimediji doziveti i jedan ozbiljan RPG projekat, gde se razvojni tim nece debelo oznojiti oko grafike i akcije

Poslednja izmena:
Široke narodne mase u Srbiji slušaju Grand...

Mase ko mase, rade sto vole... isto tako najbolje macevanje i atmosferu "Blade of Darkness" - cistu akciju ...su mase onomad uglavnom zaobisle, valjda su gledali Pink.

Nego ljudi ima li novih, manjih modova koji koji se "lepe" na 1.72 , nesto nisam stigao da pronjuskam...

Poslednja izmena:
Mase ko mase, rade sto vole... isto tako najbolje macevanje i atmosferu "Blade of Darkness" - cistu akciju ...su mase onomad uglavnom zaobisle, valjda su gledali Pink.

Nego ljudi ima li novih, manjih modova koji koji se "lepe" na 1.72 , nesto nisam stigao da pronjuskam...

E ako gotivis Blade of Darkness onda ti je sve oprosteno :d

Dobro me podseti sta mi se igra.

A jes vala... bolji udarac macem dosad nije napravljen...

...ali cemo debelo sacekati da ga nesto skine sa trona istorije, neki uspesniji RPG-klasik...

Da, da, da Oblivion je sigurno veci klasik i bolji RPG od Baldur's Gate, kako da ne.,)
Ali dobro ako tako kazes... postujem misljenje iako se ne slazem, stavise koliko ljudi misli da je Oblivion klasik, jos vise ljudi misli da ima daleko boljih RPG-ova, pa cak i u samom ES serijalu.

Naravno da ima. Morrowind je daleko bolja igra od obliviona. Oblivion mi je bio interesantan zbog price i questova, ali morrovind ima daleko bolji osecaj naperedovanja lika.

Oblivion klasik!? Ajmo biti malo ozbiljni!

Nego ovi su stvarno odradili odlican posao sa ovom G3 zakrpom. Bolje reci Gothic 3 Enhanced edition.

Neko je pitao, nisam video da li je iko odgovorio, ali na visi radi bez ikih problema!

Naravno da ima. Morrowind je daleko bolja igra od obliviona. Oblivion mi je bio interesantan zbog price i questova, ali morrovind ima daleko bolji osecaj naperedovanja lika.
Meni je i okruženje bolje, u Vardenfelu mi je mnogo lepo, iako sa svih strana oće da te ubiju 🙂

Nazad
Vrh Dno