Šta je novo?

Gospodar prstenova ... The Lord of the Rings ???

E a sta bi sa Liv Tyler, jel upropastila film? Potpuno mi je bezveze da skupu glumicu angazuju za scenu koja bi u filmu trebala da traje pola minuta. Ne kazem da je losa glumica (izgled me apsolutno ne zanima) jer sam gledao jedan njen ozbiljan film, ali nisu valjda izmisljali neke scene samo zbog komercijale? Koliko se secam, u knjizi se pojavljuje samo na kraju, i u onim pricama pose knjige se govori kako je nekada davno bila Aragornova riba.

Jeste, ubacili su je na par mesta gde je nema u knjizi. Na primer, kada su se priblizavali prvi puta Rivendellu, sa Frodom napola omamljenim, Ringwraigths ulecu preko reke, pa ih kupi nabujala reka kojom je upravljao Elrond; u filmu to radi Liv, kao Elrondova cerka. Osim toga, u filmu ona nosi Froda na tom konju. I ubacili su je jos jednom kada se ekipa upucuje na put, pa se rastaje od Aragorna. No, sve u svemu vrlo kratko se pojavljuje - ionako nisu mogli da utrpaju celu prvu knjigu u film.

Ima jos nekih manjih razlika u odnosu na film; npr u filmu se stice utisak da je Saruman totalno potpao pod uticaj Saurona i dela kao njegov vazal (a ne za svoj cef). No, takvih mesta je jako malo. Mozda su po mom misljenju stavili naglasak na nesto gde ja ne bih i obratno, no cinjenica je da svaki citalac knjige dozivi stvari na svoj nacin i zato je grehota ne procitati knjigu pre filma.

Da, ima je u bar 15-20 minuta... a trebalo je da pojede maksimalno 5 minuta... (ili manje)... Ne preterujte sa pola minuta...

Dobro, jel' ima filma na DVD-u ili Divix-u kod nas, i da je pride dobra, a ne neka "snimao kamerom u bioskopu" kopija? Necu da ga gledam u bioskopu jer je najbolji novosadski bioskop najobicnija shupa sa jednim mono zvucnikom.

Covek koji je procitao sve od Tolkina najmanje pet puta, sve na engleskom i sve sto je na srpskom izaslo :)

Cekaj, hoces da kazes da su izbacili Glorfindela, i ubacili Liv da ih spase?

Pa otprilike; onda kada na putu za Rivendell Frodo navlaci prsten, tj. kada su ih Ringwraigth okruzili i kada ga je jedan od tih Nazgula ub'o macem u rame, dolazi Liv, stavlja ga na konja i bega sa njim niz planinu (ala bih ja bio pesnik i po :D)

Koliko se ja secam (knjiga nije bila na cirilici ;)) u knjizi nije bilo bas tako, ali hajde da shvatim rezisera koji je to dalje putovanje hteo da skrati, a osim toga, mozda se lozi na ono chix with dix ili zadihana omladinka na velikom belom konju :D

Ja kolko se secam isao je on tako neko vreme uboden, kao polu drogiran, i kad je bio na izmaku snage dosli su da pregaze onu suvu reku, i taman ovi da ih pobiju, kad dodje bujica i oni se spasu, a tu je nesto jos i glorfindel bio snjima, sreli su ga malo ranije.

silverglider je napisao(la):
Mala ispravka Pocetnice, posto nisi citao knjigu ni gledao film: oni sa svojom grupom se ne bore protiv mnogobrojinije armije zlih sila. Oni se skrivaju i provlace debelim obilaznicama da bi stigli duboko u pozadinu zlog i mrskog neprijatelja (pocecu ja kao nekad na dnevniku RTSa :D) Borba protiv armije zlih sledi delomicno u drugom filmu i finalna u trecem filmu, gde se bore ogromne armije medjusobno. I zli ovde nisu nimalo glupi. Mozda je glup obican vojnik u 'zloj' armiji, a opet - zato i jeste samo vojnik, to je pravilo svuda, pa i kod dobrih ;)

Ovakva pricha generalno moze da bude interesantna, ali cu se pre odluchiti za Rimljane (Gladiator), nego za neke patuljke i kreature kojima DNK bash i nije najsredjeniji :) Ponavljam, to su bajke za mladje, a ne za nas "matore" :)

Kostimi i ostalo je u filmu, naprotiv, odlicno odradjeno; kada pogledas odjavnu rolu, primetices impresivne liste stolara koji su radili scenografiju, kostimografa, strucnjaka za izradu oruzija, itd. Dakle, ne jedan covek ili par ljudi koji bi to mozda uradili ofrlje - sve te liste su prilicno dugacke.

Opet ce da se vratim na Gladiatora...Mislim da je ipak teze uraditi kostime i scenografiju za neshto shto je postojalo (iako mi to svojim ochima nismo videli), nego za neki izmishljeni svet, koji moze biti onakav kakvog vidi scenograf/reziser...A drugi primer je recimo Titanic, koji je po meni olichno uradjen sa te strane, iako se mnogima ne svidja i zovu ga holivudski "shit"...

Sto se tice glumacke postavke, ona uopste nije za zanemarivanje. Vidjao sam i mnogo impresivnije, pa je film ispadao truba (npr Sfera). Gluma je sasvim OK.
Film ima jednu ogranicavajucu okolnost - to je ekranizacija knjige i nema puno svrljanja okolo. Uostalom, mislio sam da je citanje ove knjige stvar opste kulture.

Glumachka postava uopshte nije toliko bitna, pogotovo kad je pricha ovakva, gde niko na sebe ne lichi :)

Veca opaska je upucena na kraju mog prethodnog threada, nemojte zakljucivati o filmu pre nego sto ga pogledate, a pogotovo ne samo na osnovu trailera -> reklame su reklame, a i ne ocenjujemo kakva je koja riba prema kolima u kojima se vozi, zar ne ? :D

Ja ne ocenjujem film prema traileru, nego prema radnji, tako da recimo necu ni pomishljati da gledam film koji je u zanru neke ljubavne drame recimo, jer znam da mi se to ne svidja (a i nije za mushki svet:))...
zna se koja vrsta filma (ili bilo chega) je za koji uzrast, i mogu samo da prosipaju one fore od 7-77 (ko u politikinom zabavniku:))

Kazem, kakvi su ostali filmovi u zadnje vreme, Matrix sam drzao relativno visoko sa ocenama, ali ... vremena se menjaju i dolaze bolje stvari kad-tad.

Matrix na kraju i ne moze da se poredi sa ovim filmom jer je chak i pored onih "nebuloznih" vratolomija realniji od ovog LOTRa :)
Matrix se moze desiti u "nekom" sluchaju, a LOTR nikako :)))

driver je napisao(la):
Matrix se moze desiti u "nekom" sluchaju, a LOTR nikako :)))
:D Bravo za ovo (D)

Matrix jeste nadprosechna akcija - ne zbog izuzetnih efekata korishcenih u filmu,vec i zbog chinjenice da je sve u filmu ima potporu u kvazi-nauchnim chinjenicama i zakonima. Nishta nije zdravo za gotovo - vec je sve smisleno zasnovano na nekim ,bar meni vrlo prijemchivim, principima koji su duboko utkani u prichu i omogucavaju gledaocu da se uzhivi u film daleko dublje nego shto bi to bilo moguce bez propratnih objshnjenja tipa "1000 zashto-1000 zato" .Ona su vrlo suptilno i transparentno predochena kroz radnju filma u vidu male kvazi fizike,hemije i matematike specijalno prilagodjene svetu Matrixa.
Zato ako neko tvrdi da je jedina razlika izmedju Matrixa i npr. Cyborga (SF akcija sa Van Damme-om iz 90-ih godina) u tome shto Matrix ima bolje efekte, taj onda ima 13 godina, il razmishlja ko da ima 13 godina, il nije uopshte gledao Matrix :D
Shto je LOTR tiche ,jedva chekam da ga gledam, al i dalje verujem da film radjen po dobroj knjizi nikada ne mozhe da prevazidje samu knjigu.

druga Tolkinova dela

Procitao sam Silmarilion, Hobita, Gospodara prstenova 1,2,3.
Da li postoji jos neko delo koje je napisao Tolkin?

Gledao sam pre neko vece predpremijeru u SC, i ne znam da li je to zbog moje prevelike euforije ili sta , posle filma sam bio malo razocaran. Istina i ja sam previse ocekivao, ali stvarno ako je neko vec citao knjigu i video sve to u glavi, moze vrlo lako da se neodusevi filmskom pricom..... Stvarno su neke stvari u filmu (pogotovo tehnicke) uradjene maestralno, dok su neke ono djene djene.... U svakom slucaju pohvala za film....

p.s. ali ljudska glupost nikada nece prestati da me iznenadjuje, doci na premijeru i onda sve ostale *****a*ati laserom po platnu....

za sve koji su se umorili holivudskog kicha nachichkanog specilanim efekatima skakanjem pucanjem klanjem ubijanjem, punom patetichnih zavrshetaka u kome glavni junak/junaci odlaze u susret zalasku sunca chachkajuci nos :D pogledajte Chudesnu sudbinu Amelije Pulen-odmorite chula nerve i malo se opustite ...

i da ako nekom padne na pamet da gleda Duhove sa Marsa od Karpentera neko razmisli josh jednom .. film je za debile ili za klince do 13 god :)

btw sutra idam da gladem lotr :)

p.s. svakom oboazavatelju lika i dela arnolda shvarcenegera nikako ne preporuchujem dotichni film(Ameliju) usled suvishe komplikovane radnje :)

malo je dobrih filmova danas...

hhe nemojte da me shvatite pogreshno kao ovaj gore :) volim i ja Aliene Predatore Gladijatore Terminatore ali mi ja malo muko od toga... sve jedna te ista fora :) malo se ponavljaju zar ne?

Dobro, mozda sam te pogresno shvatio, ali ja sam mrtav ozbiljan :p

Kao sto rece svima poznati nam M.K. iz sveta kompjutera... prosto je greh nazvati alpha centauri i one platformice za decu jednom te istom recju (igrica) tako se i ovde pod nazivom film kriju dve dijametralno suprotne (pozdrav bahatom :D) stvari...
I sam si lepo rekao, svi volimo aliene i predatore ali ima jos zanimljivih filmova...
Hauever, posto smo odlutali od teme, nemam sta vise da dodam... osim da cu mozda sutra ici da gledam lotr, i po vasim impresijama najbolje bi mi bilo da ne ocekujem previse i onda se odusevim jer vidim vise nego sto sam ocekivao :)

Najvise me nerviraju ljudi koji pricaju (pogotovu kad pricaju lose o tome) o necemu sto nisu videli, niti uopste znaju o cemu se radi. Mene su odusevili i The Matrix i LotR (knjige procitao pre nekoliko godina), i uopste nemam nameru da poredim ta dva filma, jer su potpuno razlicita. Svaki od njih je remek-delo za sebe, a price da je Matrix realniji od LotRa su gluposti...evo teorije: otkud znas da Middle-Earth nije istorija prave Zemlje, a masine odlucile da to malo promene tako sto ce izbaciti iz istorije sve ostale inteligentne rase da bi se ljudi osecali malo bolje u svom virtuelnom svetu (masta radi svasta :) ).
Kao sto me je The Matrix svojevremeno ostavio bez reci, tako me je i LotR u subotu. Efekti oreola elfova, recimo, su me ostavili bez daha... mada meni su knjige dosta mutne, jer sam ih citao negde 95-96, tako da nisam imao tripova tipa "ovo ja nisam ovako zamisljao"... dobro, jesam, ali daleko manje nego ostali koji su procitali sigurno.

P.S. Ne gledajte "Duhove sa Marsa" ako vam je IQ bitan...posle gledanja cete imati nekih 20-30 manje :)

tacno

I ja sam cuo da duhovi sa marsa nisu ni za malu decu.

Ma pricajte sta hocete ali jedno je sigurno film ni u kom slucaju coveku ne moze da zameni knjigu tj njgov sopstveni utisak iste. Npr. U LOTR balroga nisam zamisljao skoro ni malo drugacije dok su po mom misljenju bez razloga izbacili Toma Bombadila, i celu frku oko humki... Ali su zato svet utvara prstena i butka na poceku uradjeni ne zna se.

Degenu koji je na pretpremijeri 11. sarao laserom po platnu bi trebalo propisati kaznu u skladu sa Dusanovim zakonikom.(odsecanje prstiju npr.)
A sto se tice Duhova sa marsa nema teorije da bih gledao film sa tako idiotskim naslovom.

He... Taj degen je posle premijere dobio batine, samo da znate...

ma paz do sada nisam filmove ocenjivao po naslovu nego u glavnom po reziseru/svenaristi i eventualno glavnim glumcima.. ali me je sada karpenter ubedio da promenim odnos prema svemu ...

GandalfSivi je napisao(la):
dok su po mom misljenju bez razloga izbacili Toma Bombadila, i celu frku oko humki...

Taj deo sa Tomom i Zlatozrnom je jedini u cele tri knjige koji smara... i ja bih ga izbacio :)

tacno

U potpunosti se slazem sa konstatacijom da bi Toma Bombadila trebalo izbaciti iz filma (sto je i ucinjeno). Procitao sam knjigu i to je ubedljivo najsmorniji deo, i samo je mogao da steti filmu:(

byMaX je napisao(la):
He... Taj degen je posle premijere dobio batine, samo da znate...
A pazi roditelje koji su doveli dete na projekciju u ponoc ... dete od nekih 3-4 godine, popizdeo sam, samo nesto pita i dere se. Sinoc sam gledao po ko zna koju predpremijeru u "tack"-u, krajnje seljacka fora dati brdo predpremijera za 300din ufur i bukvalno uzimati vecu kintu ljudima nego kad se bude pustio u bioskope.
A LOTR je idijotski porediti sa Matrix-om, skroz drugi zanr , nespojivo.

Downloadovao sam LOTR
Staje na tri CD-a
Ako neko hoce da reze...
Prva trecina je oko 705Mb kojim programom da odsecem prvih par mb?
Da li virtual dub ima tu opciju
Naime video sam da kao izlazni fajl daje avi a meni je film mpg...
neka pomoc?
Ajd...

Pu, bezobraznice jedan.... Kako smes da skidas filmove, to je nelegalno.... (Tako su mene docekali fanovi MJ-a na chat-u kada sam skinuo MP3 pesme sa albuma INVINCIBLE pre nego sto se pojavio u prodaji !!!:))

Elem, jel to bioskopska kopija zato sto film nije izasao na DVD-u?

The pocetnik je napisao(la):
Za ovo se defintivno slazem.Neko kaze da efekti kvare film,a oba filma obiluju efektima.Inace,iz trejlera sam video da film ne treba gledati,jer gluma,glumacka ekipa i kostimi su blago reci ocaj(za kostime i glumce su vec mnogi komentarisali na klanrurovom forumu).Takodje kazu da su the only one fore sr**je,pa i u vecini slucajeva jesu,ali to se i ipoljava u ovom filmu(bar prema trejleru).On,onako zgoljav,sa jos losijim prijateljima pobedjuje mnogobrojniju armiju zlih sila ciji je nivo inteligencije kao kod sedmogodisnjeg deteta(ma,smesno). Kao i u vecini filmova i ovaj obiluje standardnom semom:Losi su glupi,u jednom trenutku su u prednosti,da bi pri samom kraju jedan ili manja grupa pozitivaca okrenula tok u njihovu korist.

Mogu samo da kazem, vidi se da si pocetnik i da knjigu nisi ni omirisao.
A film je... samo bleda kopija knjige.

Naravno da nije ripovano sa DVD-ja

Sa cega je grebovano stvarno ne znam
Sto Se kvaliteta tice dosta je bolji od vecine divixa koje sam gledao nista spektakularno ali zadovoljavajuce
Naravno posle predpremijere u SC to sve nije to...
Cekam da jos jedna grupa izbaci ripovano,trebalo bi na dva CD-a malo boljeg kvaliteta
Ali je to jos neizvesno
Ajd...

Ima li sanse da i mi smrtnici :))) dodjemo do tog DivX??? :))))

Kockice

Znam da vec nedelju dana neki dileri po BG-u imaju LOTR na DVD-u.... skidaju ga na DivX ali imaju poteskoca da ga razvuku na 3 cd-a i da se ne pojavljuju one kockice (efekti sa DVD-a koje DivX nije u stanju da prikaze)... Uzgred, ja imam koncert na DivX-u i isto mi se pojavljuju te kockice u odredjenim segmentima.. Izgleda da za pojedine efekte nema resenja sto se tice prikaza na DivX-u....

Sad sam u dilemi da li dileri baronisu da skidaju sa DVD-a jer sad vidim da je covek skinuo ceo LOTR sa neta ali ko sto rece, nije sa DVD-a ripovano nego nesto drugo... jedino moze onda da bude bioskopski snimak... hrkk

P.S. da nema mozda neki player/codec koji moze da ublazi pojavljivanje kockica na DivX filmovima/koncertima ?

Nazad
Vrh Dno