Šta je novo?

Google test za zaposlenje - mnogo kul :)

e pa jero, i ti si se prevario! :d

voda ima gustinu od 1gram po centimetru kubnom.

granit recimo - ima 3 grama po centimetru kubnom. i onda je tvoja pretpostavka tachna.

e, jesi chuo za plovućac ? :) ako nisi chuo, onda si verovatno video kod svakog u kupatilu - ono chime se struzu pete, i skida koza pri kupanju, i majstori peru ruke

plovucac ima zapravo 0.5 grama po centimetru kubnom, a vodi se kao kamen, jer je nastao kao magmatska stena.

ev'e ga:

41sWnz3TayL._SL500_AA280_.jpg

al sam te win/fail-ovao sad :d

A zadatak je bio:

Nalazis se na sredini mirnog jezera u camcu sa teskim kamenom. Ako bacis kamen u vodu, da li ce se nivo vode podici ili spustiti?

FAIL

Ajd, jes da ovo pitanje niko neće postavljati pri zapošljavanju, ali zna li neko zašto je na vozilima hitne pomoći i vatrogasnim kamionima "Ambulance" i "Vatrogasci" napisano sa desna na levo? Niko iz moje okoline nezna zašto.

Da bi onaj ko je ispred u retrovizoru mogao da procita sta pise na vozilu.

eh sad, yooyo, jel plovucac od 45 kila tezak kamen ? :d

eh sad, yooyo, jel plovucac od 45 kila tezak kamen ? :d

Pa taj od 45 kila je sigurno u zapremni veci i od samog camca :d
I sve jedno ce plivati koliko god da mu je tezina, jer je gustina konstantna (manja od gustine vode kako ti rece).

Poslednja izmena:
Chupo92,

Zato sto ti onda u retrovizoru(ogledalo) lepo pise Ambulance.

Igoritza

1. ako se duplira temperatura od 0 celzijusa, koliko je onda temperatura ?

273.16 :)

3. u zemlji gde se zele samo mushka deca, ako porodica dobije zensku prinovu, nastavlja da pravi decu, dok se ne rodi mushko. kad se rodi mushko, porodica prestaje da pravi decu. koji je odnos mushke i zenske dece ?

1:1

4. ako je verovatnoca da ugledamo auto na autoputu u roku od pola sata - 95%, kolika je verovatnoca da ga ugledamo za 10 minuta ? (ako se pretpostavi konstantnost verovatnoce)

0.6333

Poslednja izmena:
Evo još jedna pitalica.

Znači vi se nalazite ispred sobe. Vrata su zatvorena, nema prozora. Pored vrata imate 3 prekidača. U sobi se nalazi jedna lampa sa sijalicom. Samo jedan prekidač pali i gasi sijalicu u sobi. U sobu možete da se udjete samo jedanput (ne smete da dirate prekidače dok ste u sobi).

Kako saznati koji prekidač pali sijalicu?

Upališ prvi prekidač, sačekaš nekoliko minuta, isključiš ga, upališ drugi i odmah uđeš u sobu. Ako ima svjetla, u pitanju je drugi prekidač; ako nema svjetla a sijalica je topla, u pitanju je prvi prekidač; u suprotnom je treći prekidač.

@ yooyo

ni cetvrtaste sahte ne mogu da upadnu jer imaju stepenik na kome stoje, tako da je gornja dijagonala sahte sira od tog stepenika pa nikako ne moye da upadne.

u principu je cetvrt. bolja od okrugle, jer cetvrtastu ne moze da izbije u vazduh tocak kada je zgazi (sto se realno desava). e sad, dal bi ja dobio posao :D

Evo još jedna pitalica.

Znači vi se nalazite ispred sobe. Vrata su zatvorena, nema prozora. Pored vrata imate 3 prekidača. U sobi se nalazi jedna lampa sa sijalicom. Samo jedan prekidač pali i gasi sijalicu u sobi. U sobu možete da se udjete samo jedanput (ne smete da dirate prekidače dok ste u sobi).

Kako saznati koji prekidač pali sijalicu?

Pise da mozete uci samo jednom, ne i da mozete otvoriti vrata :) .

neshto sam listao neke njihove instrukcije, i neke sajtove, i naidjem na pitalicu koju su postavili pre par godina, na testu za zaposhljavanje (trik kod zaposhljavanja u google je ne da ste vi unapred obrazovani programer, vec da ste sposobni da shvatate stvari, pa ce oni da vas nauche svim onim stvarima za koje im trebate, to jes bar oni tako kazu .. ) -

Most. Noc. jako labav most.

na jednoj strani je 4 lika. svako od njih ima vreme koje mu je potebno da predje most:

prvi moze da ga predje sam za 1 minut. od sad ga zovemo KEC
drugi moze da ga predje sam za 2 minuta. od sad ga zovemo DVOJKA
treci moze da ga predje sam za 5 minuta. od sad ga zovemo PETICA
cetvrti moze da ga predje za 10 minuta. od sad ga zovemo DESETKA

e sad, uslovi:

1. Most moze da izdrzi maksimum dva lika na mostu.

2. ko god da prelazi most, mora da sa sobom nosi lampu

3. njih 4voro ima samo jednu lampu

KAKO da njih 4voro predje most, za NE VISHE od 17 minuta ? :)

note: ako recimo, KEC i DESETKA krenu zajedno, trebace im 10 minuta da predju most do druge strane, i 1 minut da se KEC vrati. to je onda 11 minuta.

info: ovaj test je trebalo reshiti za 4 minuta, a sa vashe strane bi bilo jako korisno da ne kucate google, i da ostavite svoje reshenje u SPOILER-u. :)

aj da vas vidim, dal ste za Google ;)

Dosta simpaticnih problema je navedeno koji teraju na konstruktivno razmisljanje koriscenjem osnova logike i razuma. Zadrzao bih se na pocetnom problemu koji je Igoritza ovde naveo. Na pocetku deluje nemoguce, ali se vrlo brzo shvati da je moguce posao zavrsiti za punih 10 minuta postujuci navedena pravila. Ostavicu odgovor u spoiler tagu za ljude koji vole izazov samostalnog dolazenja do resenja.

Pravila kazu samo dva coveka na mostu u isto vreme od kojih samo jedan moze i mora da ima lampu. Lampa se daje coveku od 10 minuta. Sa njim krece bilo ko, npr. neka bude covek od 5 minuta. Nakon 5 minuta ta osoba prelazi most dok je covek od 10 na pola mosta i treba mu jos 5 minuta do kraja. U tom trenutku na most stupa osoba od 2 minuta i prelazi ga. Osobi od 10 ostaje jos 3 minuta do kraja mosta. Zatim krece osoba od minut i prelazi most. Osobi od 10 ostaje jos 2 minuta do kraja mosta. Na isteku 10. minuta ta osoba prelazi most noseci lampu i na drugoj strani je cekaju svi ostali.

Poslednja izmena:
Roy Jones Jr.

Al si ti sebi dao slobodu u tumacenju pravila :)

Postoji samo jedno pravo resenje, i ono je vec izneseno, ne moze ispod 17min :)

Morpheus: " Some rules can be bent, others can be broken."

hahah, pitanje sa avalom je genijalno! :d

evo josh par, iz IT firmi:

1. ako se duplira temperatura od 0 celzijusa, koliko je onda temperatura ?

2. opishi svojim rechima washington monument

3. u zemlji gde se zele samo mushka deca, ako porodica dobije zensku prinovu, nastavlja da pravi decu, dok se ne rodi mushko. kad se rodi mushko, porodica prestaje da pravi decu. koji je odnos mushke i zenske dece ?

4. ako je verovatnoca da ugledamo auto na autoputu u roku od pola sata - 95%, kolika je verovatnoca da ga ugledamo za 10 minuta ? (ako se pretpostavi konstantnost verovatnoce)

1. 546 Kelvina?
2. Kameni obelisk visok preko 60 m.
3. 2:1 u korist zenske dece?
4. 31.67 % U ovde sam opako fejlovao. :D

Jesam li pogodio sta?:D

Poslednja izmena:
Pise da mozete uci samo jednom, ne i da mozete otvoriti vrata :) .

Jesi ozbiljan? :)

Evo jednog dobrog:

sesiri.png

Tri coveculjka stoje kao na slici. Svakom od njih je na glavi ili crni ili beli sesir, s' tim sto ne mogu biti svi sesiri iste boje (dakle 2 crna i 1 beli ili 2 bela i 1 crni). Ni jedan ne zna koje je boje sesir na njegovoj glavi i moze da gleda samo pravo ispred sebe (dakle, onaj na najvisem stepeniku vidi one ispod, onaj na srednjem onog na najnizem, onaj na najnizem ne vidi ni jednog od drugih). Zabranjen je bilo kakav vid komunikacije. Da ne bi bili izbrisani sa lica zemlje, barem jedan od njih mora da pogodi koje boje mu je sesir ne glavi.
Posle nekog vremena se javi srednji i rece: crni!
Kako je znao?

Ispred njega je bio beli.
Da je njegov beli, tada bi onaj odgore vikao crni jer bi ispred sebe imao dva bela, te je njegov crni :)

Ispred njega je bio beli.
Da je njegov beli, tada bi onaj odgore vikao crni jer bi ispred sebe imao dva bela, te je njegov crni :)

Jeste cheers

Evo jos jednog matorog, al' mi je takodje super:

Bili jednom jedan postar i jedan doktor koji su voleli da jedan drugom zadaju zadatke. Jednog dana dodje postar na doktorova vrata, dade mu postu i upita ga koliko njegove tri cerke imaju godina. Zatim njemu doktor odgovori:"Proizvod njihovih godina je 36, a suma njihovih godina je kao broj kuce preko puta". Postar pogleda broj na toj kuci i kaze doktoru da mu treba jos jedan podatak. Zatim njemu doktor rece:"Moja najstarija cerka je plavusa". Nakon toga postar tacno odgovori koliko cerke imaju godina.
Kako je znao i koliko imaju godina? :)

I jos jedan, nastaviti niz:

1
11
21
1211
111221
312211
13112221
?

Poslednja izmena:
9, 2, 2 ...ili 9, 4, 1 ...ili 12, 3, 1 ili 6, 3, 2 :D

Ovo da je najstarija cerka plavusa nema sanse da ima neke veze :trust:

Pa ima, znamo da ona nije blizanac sa jos nekom (tj. da niej slucaj 6, 6, 1).
A po broju preko puta je znao koja je od gore navedenih kombinacija. (zbir)
13, 14, 16, 11.
Ali moze i 4, 3, 3 kombinacija.
Takodje 18, 2, 1.

Blizu, ali nije to to :)

Mora da ne postoji samo jedno resenje, mi ne znamo koji je on broj video a i da znamo opet postoji vise mogucnosti ..

A niz mislim da kapiram :)

1113213211 ? npr. 1211 se cita kao jedan jedan, jedna dvojka, dva keca tj. dobije se 111221.

Poslednja izmena:
Bravo za niz, ali za cerke ima samo jedno resenje :)

18 i 2 ili 9 i 4 ili 3 i 12 ili 1 i 36.

3 i 12 ili 9 i 4 mi deluju logicno ..

6 i 6 otpada jer bi onda bile bliznakinje. A treca cerka tek treba da se rodi :D

I dalje ne kapiram kako ima samo jedno resenje, tj. da I MI znamo broj kuce onda bi i moglo da bude 1 resenje. Kako mi da znamo koji je on broj video ..

*edit* Da nije odgovor 36 i 1 a treca cerka stvarno tek treba da se rodi ?
Nesto razmisljam ovako, ako mu je pomoglo to sto mu je rekao da mu jedna cerka ima plavu kosu, onda mozda je fora u tome da beba od 1god ni nema kostu :)trust:) kao ni ova sto se jos nije rodila a broj kuce je bio 37.

Poslednja izmena:
Evo ovako:

x*y*z=36

Sve moguce kombinacije su:

1*1*36=36
1+1+36=38

1*2*18=36
1+2+18=21

2*2*9=36
2+2+9=13

3*3*4=36
3+3+4=10

6*3*2=36
6+3+2=11

6*6*1=36
6+6+1=13

9*4*1=36
9+4+1=14

12*3*1=36
12+3+1=16

Proizvodi su kao sto se vidi uvek konstantni (naravno, to je uslov), dok moguci brojevi kuce preko puta zavise od konkretne kombinacije.
Ako primetis da se jedino 13 kao zbir pojavljuje 2 puta, bice ti jasno da je upravo taj broj video postar i da mu je zato bila potrebna dodatna informacija, inace bi odmah mogao da kaze koja je kombinacija u pitanju (jer sve ostale imaju za sebe jedinstven zbir). Uz pomoc toga je zakljucio da postoji najstarija cerka, stoga je jedina moguca kombinacija 2*2*9. :)

Poslednja izmena:
E ***, to je za mene vec visa matematika a i ovako mi ni ova osnovna ne ide najbolje ..

P.S pa tu sam kombinaciju slucajno prvu i spomenuo u gornjem postu :d

Poslednja izmena:
dobro, ti onda kada budeš rešavao zadatak reci da se nivo vode povećao pa vidi da li ćeš proći :)
posle objašnjavaj da si mislio na kamen za struganje peta :)

HAHAHHHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH Koji si ti KRALJ! HAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHA, evo cale se probudio od mog smeha a zidovi su dobrih 70cm debljine, HAHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHH, posalji mi adresu na PM i imas Coca-Colu, Cesko Pivo po izboru i paket Turo-Rudija sa sve troskovima kurira....HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH...ajoj kako cu sada da zaspem!??!?! HAHAHAHAHAHAHAHAHAH :laugh::laugh::laugh::laugh::laugh::laugh::laugh::laugh:

@topuz, heh mi smo gledali od pozadi :D Tj. posli od podatka da je plavusa i onda ignorisali 6*6*1 :D
Sad kad za NG pocnemo da tresemo matis svima :D

1. 546 Kelvina?
2. Kameni obelisk visok preko 60 m.
3. 2:1 u korist zenske dece?
4. 31.67 % U ovde sam opako fejlovao. :D

Jesam li pogodio sta?:D

ne znam, ne pishu odgovori :d

za tempereturu je tachno konvertovanje u kelvine.

za monument .. eh pa sad, verujem da bi ti se zahvalili na takvom odgovoru i poslali te kuci, to je pitanje gde poslodavac gleda kako se ti snalazish.

moj odgovor bi bio -

geometrijsko telo sa dve kvadratne baze, chija je donja baza veca za 60ak posto od gornje, a visina tela oko 200 metara. pritom se na gornju bazu nadovezuje piramida.

za decu bih rekao, ako se pretpostavi da je verovatnoca konstantna, i da se radja 50% mushko ili zensko dete, da ih ima jednako

shto se verovatnoce tiche -

ako je verovatnoca 95 posto, za 30 minuta, to znachi da auto prolazi svakih 30/0.95 = 31.58 minuta. (konsantna verovatnoca)

e, al ti ne znash svoj starting point gledanja u referenci sa prolaskom poslednjeg automobila.

dakle - blage nemam kako da ovo izrachunam, iako sabijam matematiku .. :)

mozda, priblizno reshenje - verovatnoca da ne vidimo auto u roku od 30 je zapravo 5%, u daljoj rachunici 5 posto obelezavamo kao 0.05 od 1

ako obelezimo verovatnocu vidjanja automobila u 10 minuta sa slovom "V", verovatnoca da NE VIDIMO auto mu onda dodje 1 - V

trostruko dodje (1-V) x (1-V) x (1-V) = 0.05 ili - (1-V)^3 = 0.05

dalje, V mu onda dodje: 1 - 0.05^(1/3)

V= 1 - 0.37

V= 0.63

verovatnoca da vidimo kola je 63%

http://www.businessinsider.com/15-g...how-many-golf-balls-can-fit-in-a-school-bus-1

1. How many golf balls can fit in a school bus?
2. You are shrunk to the height of a nickel and your mass is proportionally reduced so as to maintain your original density. You are then thrown into an empty glass blender. The blades will start moving in 60 seconds. What do you do?
3. How much should you charge to wash all the windows in Seattle?
4. How would you find out if a machine’s stack grows up or down in memory?
5. Explain a database in three sentences to your eight-year-old nephew.
6. How many times a day does a clock’s hands overlap?
7. You have to get from point A to point B. You don’t know if you can get there. What would you do?
8. Imagine you have a closet full of shirts. It’s very hard to find a shirt. So what can you do to organize your shirts for easy retrieval?
9. Every man in a village of 100 married couples has cheated on his wife. Every wife in the village instantly knows when a man other than her husband has cheated, but does not know when her own husband has. The village has a law that does not allow for adultery. Any wife who can prove that her husband is unfaithful must kill him that very day. The women of the village would never disobey this law. One day, the queen of the village visits and announces that at least one husband has been unfaithful. What happens?
10. In a country in which people only want boys, every family continues to have children until they have a boy. if they have a girl, they have another child. if they have a boy, they stop. what is the proportion of boys to girls in the country?
11. If the probability of observing a car in 30 minutes on a highway is 0.95, what is the probability of observing a car in 10 minutes (assuming constant default probability)?
12. If you look at a clock and the time is 3:15, what is the angle between the hour and the minute hands? (The answer to this is not zero!)
13. Four people need to cross a rickety rope bridge to get back to their camp at night. Unfortunately, they only have one flashlight and it only has enough light left for seventeen minutes. The bridge is too dangerous to cross without a flashlight, and it�s only strong enough to support two people at any given time. Each of the campers walks at a different speed. One can cross the bridge in 1 minute, another in 2 minutes, the third in 5 minutes, and the slow poke takes 10 minutes to cross. How do the campers make it across in 17 minutes?
14. You are at a party with a friend and 10 people are present including you and the friend. your friend makes you a wager that for every person you find that has the same birthday as you, you get $1; for every person he finds that does not have the same birthday as you, he gets $2. would you accept the wager?
15. How many piano tuners are there in the entire world?
16. You have eight balls all of the same size. 7 of them weigh the same, and one of them weighs slightly more. How can you find the ball that is heavier by using a balance and only two weighings?
17. You have five pirates, ranked from 5 to 1 in descending order. The top pirate has the right to propose how 100 gold coins should be divided among them. But the others get to vote on his plan, and if fewer than half agree with him, he gets killed. How should he allocate the gold in order to maximize his share but live to enjoy it? (Hint: One pirate ends up with 98 percent of the gold.)

Poslednja izmena:
Vrh Dno