Šta je novo?

Google test za zaposlenje - mnogo kul :)

Igoritza

Mislim da ti je to za auto skroz dobro resenje (kao sto vidis isti rezultat sam i ja napisao, mada sam drugacije racunao).
Nema nikakve veze sto ne znas kada je rethodni auto prosao, jer su prolasci automobila medjusobno nepovezani dogadjaji tako da prolazak prethodnog ne utice na nailazak sledeceg.

McGarnagle
Sto se pitanja o broju muske i zenske dece, mislim da ti odgovor ne valja je i da je kao sto sam vec napisao 1:1 jer kada ne bi tako bilo, onda bi svi mogli lako da pobedimo na ruletu :)

@Yooyo:
Da li je odgovor na 12. pitanje mozda 2*Pi radijana?

Ne, kad je 3:15, kazaljka za sate je na cetvrt puta do 4, dok je za minute tacno na 3, tako da je ugao 7.5 stepeni ;)

Da, 7.5 stepeni je ugao.

Odgovor na sesto pitanje je 22 puta ako gledas samo kazaljke za sate i minute. Ako se gledaju sve tri, onda je to samo 2 puta :)

Poslednja izmena:
Bili jednom jedan postar i jedan doktor koji su voleli da jedan drugom zadaju zadatke. Jednog dana dodje postar na doktorova vrata, dade mu postu i upita ga koliko njegove tri cerke imaju godina. Zatim njemu doktor odgovori:"Proizvod njihovih godina je 36, a suma njihovih godina je kao broj kuce preko puta". Postar pogleda broj na toj kuci i kaze doktoru da mu treba jos jedan podatak. Zatim njemu doktor rece:"Moja najstarija cerka je plavusa". Nakon toga postar tacno odgovori koliko cerke imaju godina.
Kako je znao i koliko imaju godina? :)

izvinte sto podizem ovo iz mrtvih - al niko ne dade reshenje za ovo ? ima li ga uopste ?

Blizankinje od dve godine i stariju cerku od 9, ta starija je vec evidentno plavusa, jer se ovim malima kosa jos nije u potpunosti definisala. Nasao sam odgovor na netu a mislim da je i pitanje i odgovor totalno bezveze.
Edit: Evo potpunije resenje. Sad ima nekog smisla.
'Moze da se napravi nekoliko mogucih kombinacija

1*1*36=36 zbir 38
2*2*9=36 zbir 13
3*3*4=36 zbir 10
6*6*1=36 zbir 13
9*4*1=36 zbir 14
12*3*1=36 zbir 16

Posto je postar trazio jos jedan podatak znaci da se radi o kombinaciji gde je zbir godina 13 jer ima dve takve kombinacije (da je bio neki drugi broj na kuci preko puta, postar bi odmah pogodio).E kad je doktor rekao da je njegova najstarija cerka plavusa to onda znaci da otpada kombinacija 6,6,1 jer onda ne bi imao najstariju cerku vec dve starije bliznakinje od 6 godina. Sto dovodi do kombinacije 2,2,9'

Poslednja izmena:
a stani, taj poshtar je tog zanimanja ovako, iz zezanja, inace se bavi teorijskom fizikom, jel ? :)

dajte jos neke ove mozgarije, i bez internet reshenja

Realno, ne znam ko je mogao da da odgovor na ovo osim kreatora same zagonetke.

Brat i ja smo odgonetnuli to posle nesto vise od sat vremena provedenog u mozganju... inace to nam je zadao mladji brat koji je imao taj zadatak na kontrolnom iz matematike u 6. razredu (doduse malo drugacija prica, u pitanju su bili sinovi, i covek je rekao kako mu se zove najstariji sin), moglo je da se bira izmedju celog kontrolnog i tog zadatka za peticu. Naravno on nije uspeo da ga uradi, iako je veoma inteligentan za ovakve stvari (slozicete se da je overkill..)..

Bas mi je krivo sto mi kroz pricu prodje na desetine ovakvih mozgalica, ali ih sve instantno zaboravim, kao i viceve. Ako se setim, postovacu :).

Evo pitalice:
Covek svakog dana mora da popije dve tablete koje izgledaju potpuno isto ali su u pitanju razliciti lekovi (nazovimo ih lek A i lek B). Ukoliko ne popije ili popije pogresnu dozu umrece. I onda jednog dana podje na planinarenje koje traje 10 dana i svoje lekove je spakovao u 10 kesica i u svakoj su se nalazile dve tablete po jedna od svake vrste. Osmog dana, na povratku ka kuci primeti da su mu se poslednje dve kesice iscepale i da su se zadnje 4 tablete izmesale. Pitanje je kako da odredi koje dve tablete da popije da bi preziveo.

Nalazis se na sredini mirnog jezera u camcu sa teskim kamenom. Ako bacis kamen u vodu, da li ce se nivo vode podici ili spustiti?

Zasto su okrugle sahte bolje od kvadratnih?

Nivo vode bi trebao da ostane isti. Ako si na sredini jezera u camcu...sa kamenom u ruci...ti vec vrsis pritisak na vodu ?

Sahte - manja povrsina-- manji utrosak materijala.

Za šahtu je definitivno odgovor da okrugli poklopci ne mogu da upadnu u šahtu

Evo pitalice:
Covek svakog dana mora da popije dve tablete koje izgledaju potpuno isto ali su u pitanju razliciti lekovi (nazovimo ih lek A i lek B). Ukoliko ne popije ili popije pogresnu dozu umrece. I onda jednog dana podje na planinarenje koje traje 10 dana i svoje lekove je spakovao u 10 kesica i u svakoj su se nalazile dve tablete po jedna od svake vrste. Osmog dana, na povratku ka kuci primeti da su mu se poslednje dve kesice iscepale i da su se zadnje 4 tablete izmesale. Pitanje je kako da odredi koje dve tablete da popije da bi preziveo.

Brzi odgovor, bez razmišljanja, tako da nemojte da opletete ako sam lupio:

Po polovinu svake.

Pa kako ? Ako ih podeli na po pola dobiće po 4 polovine od svake ( 8 polovina ).

Ako popije po pola od svake, popiće 2 polovine A pilule ( ukupno jednu A ), i 2 polovine B pilule ( ukupno jednu B ).

Ostatak strpa u džep, i čeka ga ista doza i za sutra.

Pozdrav,

mixi, a sta ako popije po pola, od iste ? :rupa:

jao Mixi, al te navato covek na foru, to je problem sa mozgovima, sto kad vam se pretstavi problem, ne umete da razmishljate OUT OF THE BOX, vec odma krecete da pravite "matematiku" pretpostavljajuci da je to jedino resenje. a evo ti ga resenje:

Evo pitalice:
Covek svakog dana mora da popije dve tablete koje izgledaju potpuno isto ali su u pitanju razliciti lekovi (nazovimo ih lek A i lek B). Ukoliko ne popije ili popije pogresnu dozu umrece. I onda jednog dana podje na planinarenje koje traje 10 dana i svoje lekove je spakovao u 10 kesica i u svakoj su se nalazile dve tablete po jedna od svake vrste. Osmog dana, NA POVRATKU KA KUCI primeti da su mu se poslednje dve kesice iscepale i da su se zadnje 4 tablete izmesale. Pitanje je kako da odredi koje dve tablete da popije da bi preziveo.

Poslednja izmena:
Zdrobi sve, pomesa i popije tacno pola?

Ili jednostavnije ovako kako je mixi rekao, ne znam sta je pogresno sa time..

Poslednja izmena:
Tacno tako, otvori, ili izdrobi tablete, pomesa, i popije pola mesavine ..;)

Zdrobi sve, pomesa i popije tacno pola?

Ili jednostavnije ovako kako je mixi rekao, ne znam sta je pogresno sa time..

Upravo sam ovo i ja hteo da kazem. Uz dobro mesanje bi trebalo da je sigurno :D
I naravno +1 za mixijevo resenje. Ne moze pogresno da popije ako pravilno razdvoji prilikom deljenja svake tablete.

@igoritza
5 dana je isao ka planini pa se 5 dana vraca.

otpada kombinacija 6,6,1 jer onda ne bi imao najstariju cerku vec dve starije bliznakinje od 6 godina.

pa mozda ima teoretske sanse da se blizanci rode u isto vreme, ali po tekstu zadatka ne vidim zasto bi se to podrazumevalo?

Jeste resenje da se podele sve pilule na po pola i da se od svake popije polovina.
I ako odmah po lomljenju popije ili razdvaja delove ne moze da popije dve iste polovine.
Ovo sa drobljenjem nije tako sigurno jer bi za to trebala da se napravi homogena masa a ti nikako ne mozes da budes siguran u to da je homogena.

mixi, a sta ako popije po pola, od iste ? :rupa:

jao Mixi, al te navato covek na foru, to je problem sa mozgovima, sto kad vam se pretstavi problem, ne umete da razmishljate OUT OF THE BOX, vec odma krecete da pravite "matematiku" pretpostavljajuci da je to jedino resenje. a evo ti ga resenje:

Ipak si se ti nešto zbunio :)

ja sam bio ubedjen da je ono - 8 dana krene kuci. nigde ne pise da mu se nije sku*ilo na planini pa oce da zapali. niti kolka je planina, niti da mu je, primera radi - gajba ispod planine, odma.

Slažem se sa tobom da nikada ne treba razmišljati kao "tipična masa", ali ovde postoji jednostavno rešenje, pa nisam tražio "koske", a kao što je rekao Subtractor i za to osmog dana postoji neko objašnjenje.

Ja u takvom zdravstvenom stanju ne bih isao na planinarenje :)

Inace,zanimljiva vam ova tema!

evo vam klasici, sve teazer-i za mozak, za sada ovaj, posle cu jos da stavim:

imas dva balona, jedan od 3 litre, jedan od 5 litre. trebas da sipas tacno 4 litre. kako ?

Napunis ovaj od 5. Prespes u ovaj od 3. Ostane 2/5. Prespes te dve u prethodno ispraznjeni od 3 i ostane ti 2/3. Napunis ovaj od 5 ponovo i iz njega dopunis ovaj od 3.Ostane ti 4/5.

Die hard 3

Napunis ovaj od 5. Prespes u ovaj od 3. Ostane 2/5. Prespes te dve u prethodno ispraznjeni od 3 i ostane ti 2/3. Napunis ovaj od 5 ponovo i iz njega dopunis ovaj od 3.Ostane ti 4/5.

Die hard 3

Imala je slična fora i u prvom K.O.T.O.R.-u :)

U jednom društvu prepričavani su bizarni istiniti događaji. Jedan od besednika ispričao je sledeću priču:

"Jedan čovek koji je malo više popio, vraćajući se kući seo je na klupu u parku i zaspao.
Sanjao je da je srednjovjekovni vitez koji se sa svojim protivnikom u dvoboju bori za naklonost prelepe devojke.
U to, parkom naiđe jedan prolaznik i vidi ovoga kako spava na klupi.
Kako se spremala kiša, prolaznik odluči da probudi pijanog spavača, te ga bocne vrhom svog kišobrana. Na žalost to je učinio upravo u trenutku kada je "vitez" sanjao odlučujući trenutak dvoboja, pa pomisli da je ubod kišobrana u stvari ubod mača, dobije infarkt i na mestu umre."

Svi slušaoci su bili zapanjeni ovom pričom, sem jednoga koji rekao da priča nije istinita.
Zašto je to rekao?

Nazad
Vrh Dno