Šta je novo?

Google search je postao jedna velika reklama

Dzekson

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
13.04.2013
Poena
99
Nakon 15 godina najbolje organizovanog search engine-a za internet, google kao pretrazivac vise nikakvog smisla nema. I ovo sad ne govorim iz bilo kakve teorije zavere i slicno, ili tudjeg misljenja vec mog sukoba sa google-om zadnjih par dana -

1. opcija "missing" - prva tri rezutlata u pretrazi nekoliko reci od kojih se jedna google-u "ne svidja" izlaze sa napomenom - "word: xxxxxx - missing". Jesam ja deebil pa za pretragu "roze nindze iz japana" eto trazim obicne nindze, a ne iskljucivo roze kako sam i napisao sa svojom input masinom ?????

2. opcija - correct - Trazim garderobu brenda ECKO Unltd koja je inace cuvena nosorog firma, i kucam posto sam video ekstra patike tog brenda, u search: "Ecko shoes" << google me ispravlja drsko i bezobrazno kao da je ponovo pretpostavka da sam ja reetard i izbacuje mi "Showing results for ECCO shoes, search instead for ECKO Shoes" < Ecco je firma obuce iz Danske koja je veoma popularna u svetu i pogotovo USA, i google mi prvo ide pod pretpostavkom da sam ja trazio ECCO a ne ECKO. E onda se desava ludilo mozga - ako ja zapravo kliknem na "search instead for ECKO shoes" , i za par dana uradim identicnu pretragu (samo ECKO shoes), google je sad kao fin, i umesto ovog:

"Showing results for ECCO shoes, search instead for ECKO Shoes"

izbacuje mi ovo:

"Including results for ECCO shoes, show only ECKO Shoes"

3. opcija - zabole nas iz google-a ku*ac sta si ti ukuco mi cemo da ti damo nase rezultate: Ukucam u pretragu "Greyder shoes". Ekstra patike visokog kvaliteta i pristupacne cene iz turske. pogledati ako neko voli klasican dizajn i sunjalice, stvarno su kvalitetne patike a uvezao ih je Djak, i mogu da se kupe ekstra kozne i od tekstila patike i cipele za 4000 din:

GREYDER

ukucam posle toga "Greyder obuca" ne bi li video ko ih uvozi i prodaje kod nas zvanicno, kad oces - CELA prva strana rezultata su stranice koje su uredno kesovane na vreme, i izbacio ih google za pretragu "greyder obuca" a na skoro svakoj stranici fali ili prva rec "greyder" ili druga rec "obuca" (pa izlaze turski sajtovi)

ja ne razumem koja je poenta search-a, kada google vise komplet sam i bez obzira na moj input odredjuje koji ce da mi izadju rezultati. Kada je bilo samo "did you mean" opcija usled google pretpostavljenog typo-a, to je imalo smisla ali da se ovako mesa u pretrage i da ti bukvalno servira rezultate i kao kada IE pokupi 40 virusa pa ti preuzme ceo google, e to kad google SAM krene da radi, onda ovaj search engine vise nikakvog smisla nema. Ja nemam alternativu ali je velika sramota sta google radi i kako su postali money-grab kompanija ista kao i Apple.

nisu funte nego turske lire ili kako im se zove vec valuta, fazon 150TL je oko 45e

sto se pretrage tice, koristi neki drugi tipa bing, ali realno i mozes malo bolje reci da koristis, tipa greyder srbija beograd, zatim koristi " ", i to je vec od prilike to, jer ako nema, google daje alternativu, a za ove stvari iskreno mislim da nema sajtova. prosto je tako. Ja sam probao da vidim jel to tako kako si naveo, i moram da se ne slozim sa tvojim konstatacijama. Samo malo pazljivije i probranije biraj reci, nemoj isuvise generalno, tipa Obuca. Stavi drzavu grad, stavi cena, prodaja, znaci nesto sto definitivno mora da stoji na takvom sajtu koji trazis, i ako tad nema, znaci da nema. Google ti daje alternativu, kad ne moze po zadatim kriterijumima da radi, a ovde vidim da je stvar jasna jer su to sve plagijati imena, promene slovo i normalno da google gleda licence i normalno da misli da te zanima originalna obuca. ti stavi navodnike, stavi blize odrednice i izaci ce ti to sto trazis ako ima. :)

Google = Skynet

Pa dobro ecco shoes je sigurno pretrazivaniji termin i relevantniji od ecko shoes za 99% korisnika. Ecko kao marka je vecini nepoznata, pali su u zaborav odavno. U krajnjem slucaju kliknes da ipak pretrazi ecko shoes i to je to. Nista specijalno, jedan klik.

Pa dobro ecco shoes je sigurno pretrazivaniji termin i relevantniji od ecko shoes za 99% korisnika. Ecko kao marka je vecini nepoznata, pali su u zaborav odavno. U krajnjem slucaju kliknes da ipak pretrazi ecko shoes i to je to. Nista specijalno, jedan klik.

U pravu si, ja sam konkretno mislio na to da je taj isti ECCO komercijalizovan preko sajtova koji saradjuju sa google-om, i ne samo da je izbacio ECCO kao predlog, vec odma izbacio i add pre prvog rezultata za taj isti brend. Konkretno ono sto meni smeta nije cinjenica da ja umejm ili ne umem da se snadjem, ja cu svoj rezultat pretrage sigurno naci, vec cinjenica da google ima toliku moc za one manje IT strucne da ih obrlati kako god pozeli. Da im servira rezultate po algoritmima, koji su vec u mestu. A to deluje malo zastrasujuce. Pokusajte sa najobicnijim primerom "srebrenica was not genocide" i gledajte kako nestaje iz stringa ovo "not" (ovde dajem primer bez upleta politike ili istorijskih cinjenica samog dogadjaja u srebrenici, prim prev)

Poslednja izmena:
Poenta teme je u sta se svet polako pretvara pred nasim ocima... Kao i YT kada je pre par godina uveo algoritme koji odlucuju koji video ima vecu sansu da izadje na listi za pretragu, menjajuci sansu u korist vecih/jacih youtuber-a... Veci postaju sve veci a manji nestaju. To sto vi okrecete glavu i od toga pravite salu ili sto uopste niste svesni ili vas bas briga sta se zaista zbiva uopste ne menja cinjenicu da se nesto desava. Kao FB koji kobajagi brise podatke profila kad se profil ugasi...

Mislite li da razotkrivanje takvih stvari nije bitno? Da ne menja nista, da ih ne usporava???

Svaka cast, nastavite dalje. Ali ne *****avajte coveka koga jos uvek interesuje da se svet u kome zivi ne pretvori u totalno *****...

Veci postaju sve veci a manji nestaju. To sto vi okrecete glavu i od toga pravite salu
To je valjda jasno samo po sebi.
Već sam napisao u komentarima koji su izbrisani da je Google megakorporacija kojoj su jedini cilj pare, i još para.

Google is your friend jednako kao i bilo koja druga korporacija.

Šta je onda poenta ove teme?
Da kukamo o zločestom Google-u?

Djekson se zaglavio u vremenu, google kad se pojavio (posle malo) to je bila senzacija. Većina, a možda i svi pretraživači su imali 100 i jedan klinac na prvoj strani.
Svi smo "pohrlili" prema mister G , jer je "clean" pa još kad je došao G mail sa 1gb.... :) .
Pa čekaj, to neko mora da plati?!
Da li čitate ona slova pre nego što ste "stisli" I gree :) , evo neko Đekson nađe tamo šta oni to nisu ispoštovali, a mi smo se složili.

Situacija se menja upravo od te osnove koja je google bio u pocetku (clean & simple & useful) ali u poslednjem periodu najvise. Google ranije nije nametao rezultate, do pre recimo nekih 2 godine. Prvo sto je meni kopalo oci je bilo da jedan takav pretrazivac kao sto je Google, u svojoj mobilnoj platformi na Play store-u, odbija da daje bilo kakve opcije u pretrazi. Jedino sto ti tu imas je search query i kraj price. Nema niti jedne jedine opcije koje bi recimo trebale da budu:

sortiraj po ocenama navise/nanize
sortiraj po vremenu izbacivanja/update-a
sortiraj po broju ocena
sortiraj po jezickoj regiji
sortiraj po velicini
iskljuci po potrebi Pay-to-play, free i paid apps
search intitle (ovo je zapravo moguce ali ako sam uneses i ovo ne zna 99% korisnika androida)

i tako dalje. Rezultati, sta god ti ukucao, su oni koje google namece. Ukucas Nova launcher, i vec od treceg rezultata pretrage dolaze launcheri koji nigde cak ni nemaju "nova" ni u description-u.

Ta praksa sa play store-a, je pocela da se prebacuje na google search. Ja ponavljam, ja ovde vidim veliki problem sa time sto ljudi izgleda nisu ni svesni koliko je google mocan i koliko moze da utice na javno mnjenje. Konkretno sigurno nemam ni najmanju ideju niti mogucnosti da tako nesto promenim, ali mi smeta. To sto google radi je fakticki svojevrstan monopol. Nije naivno ni kada jedne tako uticajne novine kao sto su Blic, postanu obojene u boje jedne stranke, zastrasujuce je da Google ima potencijal da postane po potrebi obojen, isto.

Najradije bih ti rekao da si poludeo totalno ali cinjenica je da na googlu mozes da platis da ti rezultat pretrage bude pri vrhu. To niko ne spori, ako ti neko pruza takav servis mora nekako da napravi pare. Ti sigurno taj servis ne placas.
Moras:
1. da prilagodis pretragu kucanjem odgovarajucih pojmova
2. da se naviknes na to

Google ne zna da ti postojis, ti si samo jedna recenica u njihovom pretrazivacu i zabole ih bas i za tebe i za mene. Ti polazis od toga da su oni krivi sto nekome naplacuju a ne sto ti neces da se prilagodis i naucis da guglas. Nadam se da shvatas gde je greska. Izigravas Don Kihota opet.

... 3. Promeniš pretraživač

(ako ti sve to smeta i ne želiš da se navikneš/prilagodiš)

O tome nisam ni razmisljao. To mu je ustvari i najbolje resenje. Kad google izgubi jednog korisnika zapitace se sta ce dalje [emoji14]

Pomozimo Igorici da pobedi gugl !

O tome nisam ni razmisljao. To mu je ustvari i najbolje resenje. Kad google izgubi jednog korisnika zapitace se sta ce dalje [emoji14]
Znaš ono, kukamo na monopol a koristimo baš te usluge iako ima puno alternativa + optužujemo druge koji ne kukaju da ne razmišljaju.

Internet aktivizam, koliko koristan bio za neke stvari toliko može da bude naporan i zloupotrebljen da je to neverovatno.

vec cinjenica da google ima toliku moc za one manje IT strucne da ih obrlati kako god pozeli. Da im servira rezultate po algoritmima, koji su vec u mestu. A to deluje malo zastrasujuce.
svako u bilo kojoj oblasti poslovanja, bilo u smislu proizvodnje ili pruzanja usluga, ko ima veliki market share - ima i takvu moc. To sto si ti seo si video samo moc googla, a oko tebe desetine/stotine monopolskih polozaja samo u srbiji koji su daleko manji i neuticajni u poredjenju sa googleom, pa opet vedre i oblace kako god zele. I u svetu je sistem tako postavljen i na zalost ili se prilagodis ili propadnes na ovaj ili onaj nacin.

Drugo ne brini se ti za manje struce ljude za racunarima u srbiji. Ko ne razaznaje razliku izmedju ecco i ecko shoes, taj u srbiji ni ne kupuje na netu.

Drugo, mislis da je to sto ti zoves googlov algoritam izmislio google, pa to rade svi u prodaji, dodjes u apoteku, trazis nesto on kaze nema to nigde, ali imamo ovo i to je jos bolje, ali vrv u drugoj apoteci ima to po sta si dosao. Odes na pijacu/u radnju/prodavnicu, trazis nesto, taj neko kaze to nema nigde da kupis ali ja imam nesto sto je jos bolje od toga sto trazis, iako na tezgi u drugom redu/prodavnici iza coska... mozes da nadjes to sto ti treba. Navikni se na to da ljudi cesto lazu da bi preziveli. Nekad svesno nekad nesvesno.

Poenta teme je u sta se svet polako pretvara pred nasim ocima... Kao i YT kada je pre par godina uveo algoritme koji odlucuju koji video ima vecu sansu da izadje na listi za pretragu, menjajuci sansu u korist vecih/jacih youtuber-a...

evo informacija na temu iz prve ruke YouTube-a i algoritama pretrage:

Veci postaju sve veci a manji nestaju. To sto vi okrecete glavu i od toga pravite salu ili sto uopste niste svesni ili vas bas briga sta se zaista zbiva uopste ne menja cinjenicu da se nesto desava. Kao FB koji kobajagi brise podatke profila kad se profil ugasi...
Google (ili bilo koji drugi web pretrazivac) je greska u kompjuterskoj istoriji sa kojom nazalost moramo da zivimo.

Da je web napravljem imalo pametnije pretrazivaci nam ne bi trebali. Google nije (bio*) nista drugo vec brojac backlinkova koji su izostali iz Tim L. Bernsovog web-a jer "je tako bilo lakse" za napraviti. Kazem bio, jer je danas mnogo vise, ali da su backlinkovi bili implementirani u web ne bi ni bilo potrebe da Google uopste postoji na prvom mestu.

Kako bilo, danas smo stigli u situaciju da ako nesto nije na Googlu kao da i nije na internetu.

Poslednja izmena:
Aj objasni to sa backlinkovima.

Kada je bilo samo "did you mean" opcija usled google pretpostavljenog typo-a...

to je prvi i osnovni problem:

- nekad je Google prvo prikazivao ono sto si ukucao (uz link "did you mean")
- a danas PRVO prikazuje ono sto on "hoce" a tek onda naknadno mozes da odaberes ono sto si ti ukucao.

a drugi problemi ce tek da dodju kad pocnu totalno da rade sta hoce sa rezultatima pretrage.
Mislim zasto to ne bi radili? Kad nemaju konkurenciju i ti kao korisnik ne mozes da uporedis kvalitet njihove pretrage jer nemas sa cim.
Bing jedini ima svoj engine, Yahoo koristi Google. Da li postoji jos neki pretrazivac koji nema veze sa Googlom?

Veci postaju sve veci a manji nestaju. To sto vi okrecete glavu i od toga pravite salu
To je valjda jasno samo po sebi.
dobro. a sta je bilo sa onom pricom da je web jednak za sve?
zar se nismo svi kunuli u to? kako je to najbolja stvar koja se desila nasoj civilizaciji u poslednjih 20 godina?

Poslednja izmena:
Situacija se menja upravo od te osnove koja je google bio u pocetku (clean & simple & useful) ali u poslednjem periodu najvise. Google ranije nije nametao rezultate, do pre recimo nekih 2 godine.
ovde je interesantan prikaz evolucije Google algoritma:

http://cdn2.hubspot.net/hub/53/hubfs/google-algorithm-changes.png

(sa sajta: http://blog.hubspot.com/marketing/google-algorithm-visual-history-infographic)

Ta praksa sa play store-a, je pocela da se prebacuje na google search. Ja ponavljam, ja ovde vidim veliki problem sa time sto ljudi izgleda nisu ni svesni koliko je google mocan i koliko moze da utice na javno mnjenje.
100% se slazem. Kladim se da i ljudi iz IT branse nikad nisu seli i pustili masti na volju sta bi sve mogli da urade da su Google ;)

Google ne zna da ti postojis, ti si samo jedna recenica u njihovom pretrazivacu i zabole ih bas i za tebe i za mene.
sta reci na ovo osim: hahahahaha!

Google najverovatnije zna stvari o tebi za koje ti ne znas, ili tacnije: neces da priznas sebi (na mislim na tebe konkretno nego na bilo koga od nas).

Poslednja izmena:
Ok propustio si poentu, nisam na to mislio vec na to da kao pojedinci nismo cak ni statisticka greska za njih i da ih zabole dupe. Za njih smo samo saka slova u moru informacija, ravna jednom zrnu peska. Nismo ni ziva bica vec sacica informacija, nista vise.

svako u bilo kojoj oblasti poslovanja, bilo u smislu proizvodnje ili pruzanja usluga, ko ima veliki market share - ima i takvu moc
cinjenica je da svet tako funkconise ali ne mora!

Drugo, mislis da je to sto ti zoves googlov algoritam izmislio google, pa to rade svi u prodaji, dodjes u apoteku, trazis nesto on kaze nema to nigde,
ili odes na http://infolek.com koliko sam razumeo, sajt je delo firme koja pravi knjigovodstveni program za apoteke i odatle dobije podatke.

Sa druge strane, da je drzavala htela, mogla bi da napravi isti sajt (servis) gde bi bile sve apoteke jer imaju iste podatke iz fiskalnih kasa (nisam siguran da li su apoteke u obavezi da imaju invetar u kasi ali mogla bi drzava i to da propise kao obavezu).

E sad sta bi se desilo kad bi imali sajt na kome imate spisak najblizih apoteka sa trazenim lekom i njihove cenu uporedno prikazane?
Tehnologiju za tako nesto imamo ali i dalje zivimo u kamenom dobu i, kao sto si rekao, ljudi cesto lazu da bi preziveli.

Ok propustio si poentu, nisam na to mislio vec na to da kao pojedinci nismo cak ni statisticka greska za njih i da ih zabole dupe. Za njih smo samo saka slova u moru informacija, ravna jednom zrnu peska. Nismo ni ziva bica vec sacica informacija, nista vise.
da se ne pretvori tema u moj monolog :) ...ali u pravu si. Promasio sam poentu. Slazem se da smo svi samo u grupi informacija generalno.

@yooyo
BACKLINKS

ono sto je izdvojilo Google od desetine drugih pretrazivaca pre 15 godina, osim "clean" dizajna, jeste kvalitet pretrage.
Pretraga im se zasnivala na PageRanku koji funkcionise tako sto se svaki sajt u rezultatima pretrage rangira ne samo na osnovu broja ponavljanja trazenog pojma, onako kako su radili drugi pretrazivaci, vec i na osnovu toga ko sve pokazuje (linkuje) ka tom sajtu.
Da bi Google ovo postigao mora da napravi katalog svih linkova, koji sajt pokazuje (linkuje) na koji sajt.

Dakle to je bio prvi posao kako bi njihov PageRank mogao da funkcionise.

Zato kazem, da je web bio organizovan tako da SVAKO moze da zna ko na koga pokazuje (npr. gde sve postoje linkovi ka ovoj stranici) Google ti ne bi bio ni potreban. Ovako niko od nas nema:
a) bandwidth
b) cpu & memory resources
c) software
da napravi tabelu svih backlinkova (spisak ko na koga pokazuje/linkuje). Zato imamo Google da uradi ovaj posao za nas. A zasto backlinkovi nisu ugradjeni u web pitaj T. B. Lee-a. Kad bi bili ugradjeni veliki deo sajtova/servisa koje danas imamo ne bi bili ni potrebni - tacno bi znao ko je zainteresovan za ono o cemu pises ili imas na svom sajtu. Sa tehnicke strane nisam ni razmiljao kako bi bili implementirani jer mi je mnogo bitnije kakve bi sve benefite imali od toga. Za pocetak ne bi ni imali ovu temu... :d

Poslednja izmena:
Kovacm -

hvala ti puno. Izgovorio si ono sto sam ja zabatalio jako brzo a hteo da kazem.

konkretno na temu, vidis da sam zaboravio skroz na "did you mean" koji je evoluirao u "showing this instead of that".

Procitati ovaj tekst. Fantasticno se osvrce na integraciju google-a u bukvalno sve, pod prividom da je u pitanju profit a u stvari je kontrola, pa - svega. I sto je najgore, zvuci kao teorija zavere, a u stvari nijedna jedina stavka nije "out there" vec realnost (kudos za humor autora teksta)

Google End Game

Poslednja izmena od urednika:
@kovacm:
Koliko zauzimaju mesta svi backlinkovi? Šta sa dinamičkim stranama? Kako saznati ko sve pokazuje na tvoju stranu?
Analogija linkova u programiranju su pointeri i oni su jednosmerni. Veoma retko je potrebno da postoji backlink i to se realizuje sa jos jednim pointerom.
Problem je sto spisak backlinkova može biti veći od sadržaja strane i to crpi resurse web servera.

@Dzekson - nisam ni video te pobrisane postove... tek sad sam procitao temu.

moramo se organizovati uz neko pivce pa uzivo pricati na temu jer je tako mnogo lakse objasniti sta mislis.
vidis da sam i sajbera totalno pogresno razumeo... :/

Procitati ovaj tekst. Fantasticno se osvrce na integraciju google-a u bukvalno sve, pod prividom da je u pitanju profit a u stvari je kontrola, pa - svega. I sto je najgore, zvuci kao teorija zavere, a u stvari nijedna jedina stavka nije "out there" vec realnost (kudos za humor autora teksta)
procitacu tekst. EDIT: xex, cringely-ev tekst :) pratim njegov blog redovno.

inace vec sam kacio link gde Eric Smith kaze nesto u stilu: 'nemate gmail account? ok, to je svakako vas izbor. ali mi cemo se baviti i lekovima...' (mrzi me da trazim link ali ako nekoga interesuje izbunaricu ga).

Poslednja izmena:
@kovacm:
Koliko zauzimaju mesta svi backlinkovi? Šta sa dinamičkim stranama? Kako saznati ko sve pokazuje na tvoju stranu?

Danas saznajes ko pokazuje na tvoju stranu tako sto koristis brute-force koji samo Google moze sebi da priusti.

Da su backlinkovi bili sastavni deo web-a onda bi bili integrisani najverovatnije u "web server" (ili kako bi se vec zvali :)). Ceo sistem bi morao da bude svakako drugaciji od ovoga sto danas imamo sa http-om.

Dinamicke strane su posebna prica. Za pocetak i sam pojam fajla je trebalo odavno redefinisati i staviti akcenat na "podatak".
T. B. Lee-jev Web je samo dodatak problem podataka unutar fajla sa upotrebom # (anchor) u URLu.

Inace interesantno je gledati danas T.B. Lee-ja kako kuka: "dajte nam podatke da izgradimo bolju buducnost" :) youtube link

Analogija linkova u programiranju su pointeri i oni su jednosmerni. Veoma retko je potrebno da postoji backlink i to se realizuje sa jos jednim pointerom.
Problem je sto spisak backlinkova može biti veći od sadržaja strane i to crpi resurse web servera.
cinjenica je da backlinkovi postoje i da je zahvaljujuci njima (tacnije: nedostatku njih) izgradjena Google imperija.

da su svima dostupni kao informacija bili bi izuzetno korisni u svakodnevnom surfovanju.
nacin na koji bi mogli da se implementiraju najverovatnije zateva posebnu temu i gomilu razmena ideja sto implicira cheers :)

Poslednja izmena:
Google is your friend jednako kao i bilo koja druga korporacija.
cinjenica je da svet tako funkconise ali ne mora!

Druže tvoje pisanje u zadnjih par komentara se svodi na gornje dve rečenice.

I ne samo u zadnjih par komentara.
I u drugim temama često pišeš o zamišljenom/savršenom IT svetu.
O savršenom (IT) svetu koji nije produkt biznisa/pohlepe/korporacija.

Slobodno nastavi da zamišljaš takav svet ako će ti tako biti draže ili lakše.
Svet pun cvrkuta ptica i muzike sa harfe, a bez svega ostalog što se po tebi ne uklapa u svet kakav bi trebao da bude.

Znaš ono, kukamo na monopol a koristimo baš te usluge iako ima puno alternativa + optužujemo druge koji ne kukaju da ne razmišljaju.

Internet aktivizam, koliko koristan bio za neke stvari toliko može da bude naporan i zloupotrebljen da je to neverovatno.

Nazad
Vrh Dno