Šta je novo?

Google Pixel 9 / 9 Pro

• Začetnik teme Začetnik teme joca89
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@Alanon hvala! ako pricamo o veltehu, deluje mi da su bili na popustu jer su praznili lager 🙂 sad nemaju nista krshteno iz X serije, najjeftiniji je CD327 65W za 4350 (ali zato ima na KP za ~3500).

@Alanon hvala! ako pricamo o veltehu, deluje mi da su bili na popustu jer su praznili lager 🙂 sad nemaju nista krshteno iz X serije, najjeftiniji je CD327 65W za 4350 (ali zato ima na KP za ~3500).
To je to, Velteh je uvoznik, a ja ga uzeh u StamTeh-u jer sam uzimao još neke stvari koje su tu bile jeftinije. Vrlo moguće da su čistili lager, sad vidim da uopšte ne nude ništa slično, baš šteta jer ovo ostalo možda jeste jače, ali je znatno manje praktično. (Sad izgleda polako raščišćavaju lager od X513.)

Pade mi sad na um da bi možda Motorolini punjači isto bili okej varijanta za Piksele, jer mislim da jedino Motorola telefoni pored Samsunga koriste PD standard? Njihov punjač od 68W zajedno sa kablom ide za oko 2600 dindži, što nije loše, sve u svemu. Nema dodatne portove za istovremeno punjenje više uređaja, ali to ne mora da bude presudno.

Vredi uzeti punjač koji je u stanju da pruži Pikselu maksimum. Pre toga sam ga punio starim Xiaomi punjačem od 33W, ali naravno zbog proprietary rešenja nije dostizao pun kapacitet, mislim samo negde oko 18-19W ili koliko već da je QC fallback. Sa 18 na 30 je ipak znatno uvećanje i znači baš zato jer se i inače sporo puni.

Za punu brzinu samo original ili drugi proizvođač sa 21V/2.25A PPS-om. Baš su retko zastupljeni na tržištu.

Za punu brzinu samo original ili drugi proizvođač sa 21V/2.25A PPS-om. Baš su retko zastupljeni na tržištu.
Trebalo bi da PD 3.0 punjači mogu opciono da podržavaju PPS (kao recimo Ugreen o kom smo pričali), ali zato svi PD 3.1 po specifikaciji moraju da imaju PPS podršku (PD 3.1 punjača mislim da i dalje nema mnogo na tržištu, nažalost). Ako ja dobro kapiram, svaki punjač koji podržava PPS zajedno sa odgovarajućim „čipovanim” kablom može da dostigne bilo koju kombinaciju V/A koju proizvođači propišu, sve dok to potpada pod maksimalni kapacitet koji punjač može da dostigne? Ili ipak ima neka dodatna začkoljica tu?

A što se tiče zastupljenosti, nažalost mislim da bukvalno svaki proizvođač na kraju napravi neku svoju proprietary foru, SuperVooc, HyperCharge, trte mrte. Xiaomi je same sebe matirao pa se zbog nekih custom USB-A pinout-a ne slažu ni punjači različitih generacija unutar istog brenda. Motorola kako upravo videh isto ima neku turbo kerefeku, a Gugl je eto poseban jer jedini ne koristi ništa, pa samim tim dođe na isto. Ako ništa, kvalitetan kompaktan punjač bar može da puni i laptop pored Piksela, ali daleko smo od sjajne situacije u pogledu standarda.

Ja koristim anker prime 100w.

Puni sve živo i na sam dodir se oseća da je kvalitetan, naravno uparen sa anker kablom.

Prilozi

• PXL_20260603_051455100.webp
    PXL_20260603_051455100.webp
    67.7 KB · Pregleda: 25
Ja sam vas juče uzeo anker od 45w i da, iznenađujuće kvalitetno deluje na dodir. Doduše nije ni jeftin a dolazi bez kabla 🥺 tako da Anker kabal i taj punjač izađu blizu 5k din. Što nije nimalo jeftino.

Ja sam vas juče uzeo anker od 45w i da, iznenađujuće kvalitetno deluje na dodir. Doduše nije ni jeftin a dolazi bez kabla 🥺 tako da Anker kabal i taj punjač izađu blizu 5k din. Što nije nimalo jeftino.
Ja sam punjač i posebno kabl platio oko 7000, a sada je samo ovaj adapter 8-9-10, zavisi gde.

Ja sam Pixel 1, Pixel 3, Pixel 7 i sad Pixel 10 Pro punio do skoro original punjačem koji sam dobio uz Pixel 1, 18w 😂 jeste presporo, ali s obzirom da punim noću, nema problema.
Skoro sam našao u fioci neki pd25w, pojma nemam šta je, staviću sliku ispod. Osetno brže puni.
Kontao sam da kupim Google 45w adapter, vidim na KP ima za 20-25€.

Prilozi

• big-142240437_633a87b8314453-79467191P1008-2kp.webp
    big-142240437_633a87b8314453-79467191P1008-2kp.webp
    12.6 KB · Pregleda: 9
Mozes i motorola 68w turbo sa sve kablom za 2500 da uzmes, ja uzeo ocu za njegovu motorolu pre neki dan.

Uspeo sam nekako da nađem thread sa reddit-a
Sa druge strane, za običnu devetku mislim da je dovoljan 9V/3A profil, što moj anker 511 nano 3 i ispunjava. Ali vidim da sad deru sa cenama na oglasima. Ja ga kupio za nekih 20€ preko AE.
Au, koja je to petljancija čoveče. Sećam se sada da sam to gledao za svoj Piksel svojevremeno i da sam zaključio nešto slično, pa nisam dublje zalazio u PPS problematiku za ove „jače” modele a ispostavlja se da je trebalo za ubuduće ako ništa drugo. I onda upadoh u rupu bez dna čitanja rendom Redit postova da bih došao do zaključaka na nivou „može bit’, al ne mora da znači”...

Evo spiska sa te Redit teme koji punjači izgleda rade kako treba, čisto radi lakšeg snalaženja kad neko bude tražio. Mislim da su oni to bukvalno naveli prema nazivu proizvoda na Amazonu ili tako nešto:
  • Anker Ace 313 45w
  • UGREEN Nexode 65W USB C GaN Charger-3 Ports Wall Charger
  • UGREEN Nexode 100W USB C GaN Charger-3 Ports Wall Charger
  • Samsung EP-TA845 45w for Galaxy S Ultra phones
  • Anker USB C Charger, 543 (65W II), PIQ 3.0 & GaN 4-Port Slim Fast Wall Charger, with Dual USBC Ports (45W Max)
  • Anker Nano II 45w/65w
Gledao sam ponudu na Ugreen sajtu, ispada da i Ugreen a i naši prodavci neprecizno nazivaju modele pa imamo dodatnu zabunu. Recimo onaj koji se kod nas prodavao kao "Ugreen X553 Nexode" punjač je zapravo "Nexode Air S" a ne samo Nexode. I naravno da se specifikacije razlikuju, jer kad se iskopaju, za neke modele Nexode Pro, Nexode Air S ili kako već stoji samo "PPS3.3-11V/4.5A". "Običan" čist Nexode je onaj koji na specifikacijama ima izlistano "PPS: 3.3-21V/3A". Tako da ko želi Ugreen mora baš tu zlatokosu da nađe.

E sad zašto nešto što se zove Pro nema fleksibilnost koju ima ne-pro model... to samo Ugreen zna. Zašto prave tri serije punjača koji se zovu skoro isto, koštaju skoro isto, izgledaju skoro isto, ali nisu isti u tih par sitnih specifikacija, takođe misterija. Čari kineske manufakture. I taman pomislim da sam nešto shvatio, kad evo članka koji kaže kako su uspešno testirali Ugreen Nexode Pro 100W i kako to u stvari radi super?

Na kraju mi se čini da Pixel 9/9a u nedostatku PPS-a imaju fallback na 9V/3A i to šljaka sa tih 27W konstantno, na široj selekciji punjača. Ali zato Pro/Pro XL modeli ne samo da traže odgovarajuć PPS profil, već u nedostatku istog izgleda da imaju fallback na 9V/2A ili nešto slično i otud po Reditu više puta spominjanih 18W max na punjačima koji imaju samo PD standard. Ovo ograničenje je izgleda preneto i na 10/10 Pro. Za 10a već ne znam, nisam tražio toliko.

Međutim, ne lezi vraže, evo neko merenje (koliko pije vodu, pojma nemam, deluje bar delom AI generisano) gde ispada da u sustained punjenju i Piksel 10 i 10 Pro ostaju debelo unutar užeg 3-11V PPS opsega i pune se sa prosečnih 25W. Jedino opet XL ima neku korist od boljeg PPS profila jer pri punjenju koristi 18V. Ono što mi i dalje nije jasno je da li će Pikseli po difoltu da koriste PPS ukoliko vide da ga ima, i dokle će i kako da ih teraju.

Subjektivni osećaj mi govori da koriste, jer sam primetio da se moj Piksel 9 različito greje u zavisnosti od nečega na Ugreen punjaču, dok se na Xiaomi punjaču gde se verovatno punio konstantno, i grejao konstantno, ili bar na uvek isti način i u približno istoj količini. Verovatno da zbog nestandardnog Xiaomi USB-A kabla nije ni koristio 9V/3A nego je ostao na onih 18W, jer se svakako brže puni preko Ugreen-a.

E sad, ako neko utakne Pixel 10 Pro u ovakav neki Nexode, ima teoretskih 49W na raspolaganju, ali čak i sa ograničenjem na recimo 2-3A, 11V i dalje daju potencijalnih 33W peak snage. Pošto znamo da se sve to dinamički menja u zavisnosti od temperature, koliko se baterija greje, itd. moguće je da osim XL modela stvarno i neće biti velike praktične razlike u punjenju sa većinom PPS punjača?

I sve je to super dok Gugl ne promeni nešto opet u seriji 11...

@Alanon šta da odgovorim na ovoliki post? 😃 U suštini, retko ko je od nas uzeo pixel radi brzine punjenja.. čak šta više, mislim da nisam ni znao za PPS dok ga nisam kupio i krenuo da tražim adekvatan punjač.. Koliko sam ja razumeo, glavna odlika PPS protokola je balansiranje između napona, odnosno slabije grejanje telefona koje na kraju rezultira "dužim" životnim vekom baterije..

Ni ja nisam znao za taj PPS dok nisam pročitao pre neki dan ovde na forumu. 🙂
Pa sam zato pre neki dan i uzeo anker 313 45w.

Mada iskreno nisam primetio da se manje greje nego dok sam ga punio sa nekim xiaomi PD punjačem.

Znaš kako, on će se grejati pa grejati tokom punjenja.. naročito u toplim periodima.. PD punjač isporučuje fiksni napon, PPS ga spušta kad oseti da gori 😃

@Alanon šta da odgovorim na ovoliki post? 😃 U suštini, retko ko je od nas uzeo pixel radi brzine punjenja.. čak šta više, mislim da nisam ni znao za PPS dok ga nisam kupio i krenuo da tražim adekvatan punjač.. Koliko sam ja razumeo, glavna odlika PPS protokola je balansiranje između napona, odnosno slabije grejanje telefona koje na kraju rezultira "dužim" životnim vekom baterije..
Ma nisi morao ništa odgovarati, ti si me podstakao da vidim o čemu se radi pa sam samo napisao to malo što sam kao pronašao. Možda nekom bude korisno, a možda neko drugi spazi nešto netačno pa me ispravi i opet bolje. 🤣 Iskreno meni znači što sam punjačem malo ubrzao punjenje, Piksel u mom slučaju ima manju bateriju od prethodnika, treba se navići na to.

Što se tiče PPS-a tu imamo jedan problem, tj. paradoks. Što je voltaža pri punjenju veća, to je veća energija koju sam telefon pravi/oslobađa da je smanji kako bi napunio bateriju. Sa većom voltažom se povećava i napor da se to dovede na nivo od 3.7V-4.2V što je valjda nivo na kom se Litijum-jonske baterije pune i u toj naknadnoj konverziji se takođe gubi energija. U teoriji, kako je ja razumem, što je voltaža pri punjenju veća, to će se sam telefon više grejati dok je smanjuje. Ne znam kakve su pritom blagodeti za samu bateriju, ali eto.

Kinezi tome pristupaju drugačije, maltene suprotno. Oni već nekoliko tehnoloških generacija unazad smanjuju voltažu da bi izbegli tu konverziju, ali zato pojačavaju amperažu. Kod njih se dakle telefon manje greje a zato se više greje punjač. Iliti, zbog toga se Xiaomi 15 moje žene puni duplo brže od Piksela a greje skoro isto, ali bar je moj Ugreen punjač mlak, dok je njen vruć. 🤣 Problem sa ovim pristupom je što se povećanjem amperaže povećavaju i gubici na kablu pa je sve to jako pipavo (dužina kabla, debljina te žice, etc.), ali da ne idemo sad u sitna crevca. Ovo se taman nadovezuje na ono što je @kalehrl pitao, samo da se odmah ogradim da nikako nisam stručnjak.

Dakle, da bi ovo iznad moglo, Kinezi zapravo imaju drugačije USB kablove. USB-A sa standardnim protokolima podržava čini mi se do 1.5-2A, sa nekim dogradnjama tipa Quick Charge ide i do 2.5A, a Kinezi su debljom žicom i custom pinovima napravili da taj konektor može da izdrži 5-6A pa i više, što nikako nije globalni standard. Zato ko god koristi Xiaomi punjač u bilo kojoj drugoj konfiguraciji (recimo drugi kabal sa istim punjačem, ili Xiaomi kabal sa punjača od 33W na punjaču od 66W ili čak obrnuto, neće dobiti ono što piše). Xiaomi koristi dodatni pin ili pinove na USB-A konektoru da napravi neki handshake i „potvrdi” aktivaciju za TurboCharge punjenje, čim to dotakne drugi telefon, taj pin ne radi više ništa, i vraćamo se mislim na 2A max i šta god da je njima fallback, a mislim da je na starijim punjačima koje ja imam pri ruci u pitanju QC 2.0, što je onih 18W koje sam već spominjao. Za novije modele ne znam, mislim da imaju i neke koji su USB-C na USB-C, i oni bi u teoriji mogli da imaju fallback na 9V 3A, pod uslovom da dakle nemaju USB-A na USB-C kabal.

Ovde sam za primer uzeo Xiaomi jer su za njih pitali, bolji primer u globalu je možda SuperVOOC protokol koji je standard u Kini i koji je po meni realno bolje rešenje za krajnje korisnike. Trenutno imaju jedan od najboljih standarda za brzo punjenje, nema indicija da išta štetno radi baterijama, a kineski proizvođači oko Oppo grupe i nekih drugih su se mahom konsolidovali oko njega. Naravno nisu savršeni, baš zbog toga što i oni boluju od kablova i što mora da se pazi. Ali poređenja radi, ako Piksel za brzo punjenje traži 21V na 2.5A, SuperVOOC od 80W punjenja koji ima USB-C na USB-C kabal koristi 11V na 7.3A, a 100W - 11V na čak 9.1A.

U praksi mislim da se ni SuperVOOC pa ni Pikseli ne zadržavaju mnogo na svom deklarisanom maksimumu. Između ostalog, voleo bih da vidim taj kabal koji može konstantno da gura 9A, a ni tih 21V sigurno nisu dobri za bateriju od silnog grejanja koje će se dešavati kad se to posle smanjuje na telefonu. Zato mi je i pilo vodu ono merenje koje sam linkovao, gde se neki Pikseli skrase tu oko 9V i tako pune većinu vremena.

Nazad
Vrh Dno