Šta je novo?

Google Pixel 9 / 9 Pro

• Začetnik teme Začetnik teme joca89
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A zašto brišete AI sa telefona kojem je AI najjača strana i kao takav se prodaje? Beše not strongest but smartest in the room
Kao takav se prodaje, ali to da je najpametniji nisam siguran da je ikad i bilo tačno. Većina AI funkcija koje dobro funkcionišu rade preko njihovih servera i ne koriste uopšte lokalne kapacitete (Pixel Studio, Magic Eraser, itd.). A za sve što koristi lokalne AI kapacitete, to je em sporo em troši bateriju, em kako smo videli troši dosta rama, em ako se dobro sećam za seriju 10 ni ne može da se isključi, jer je deo rama zanavek zadužen za to. Možda tako svi rade nisam gledao, ali da mi se ne dopada, ne dopada mi se.

Plus, nije da je Tensor mnogo poseban, Snapdragon je tu negde, Elite je valjda za 5–10% posto lošiji na AI benčmarcima. Za onog kome je presudno da može da pokreće lokalne modele možda tih par procenata vredi da ima slabiji procesor za sve ostalo, ali ono... Ipak je to softverska kuća i sve ekskluzive koje se stavljaju na Piksele su softverska stvar, mislim da ni sam Gugl ne koristi Tensor arhitekturu za nešto mnogo pametno, jer opet najbolje aplikacije koriste servere.

Većina funkcija koje sam iznad ispisao da zavise od tog lokalnog modela, kad sam ih potražio ispada da ili ne rade ako se ne koristi engleski, ili ne rade van podržanih zemalja, ili su realno beskorisne same po sebi pa i nije bitno. Ostavljam prostor da možda AI može da se iskoristi za neku dubinsku optimizaciju sistema, prepoznavanja načina korišćenja telefona i optimizacije u hodu, ali ako to postoji, subjektivni osećaj je da ne primećujem nikakvu razliku niti boljitak.

U stvari lažem. Primetio sam da kad me zove neka služba, gugl izgleda potraži broj kod sebe u bazi pa mi onda ispiše lupam, Medigroup. To nisam imao na pterhodnom telefonu, a pametnije je. To bi bilo to od stvari koje mogu realno da navedem sad. A pitanje je da li je to funkcija koju imaju samo Pikseli ili samo nešto iz plej servisa što radi ko zna koliko.

Ja sam toliko navikao da mi GBoard ispravlja engleski da ne bi mogao da ugasim AI Core, nema šanse, mnogo dobro radi i radi sve na telefonu.

Ja sam toliko navikao da mi GBoard ispravlja engleski da ne bi mogao da ugasim AI Core, nema šanse, mnogo dobro radi i radi sve na telefonu.
Aaa, razumem i saosećam. Od svih tastatura najbolje mi je radila stara prastara Swype, pa potom SwiftKey. Posle sam se recimo toliko navikao na custom layout koji sam napravio za latinicu (qwerty kombo engleski-srpski plus specijalni karakteri tipa naši navodnici „”) i ćirilicu (qwerty kombo ruski-srpski) da ne mogu da zamislim da koristim GBoard. 🤣

Ja sam se navikao na swiftkey vec godinama, ali ne nesto vuce da probam gboard, posto cujem da se bas popravila... Koja su vasa iskustva kad vec pricamo o tome?

Proofread ima, to radi AI direktno na telefonu, ne pričam o sugestijama i onim klasičnim ispravkama, ovo je kada nešto napišeš i pustiš ga da ti proveri i ispravi, uz to imaš i par opcija kako hoćeš da izgleda, formal, professional...

O ovome pričam:

Tačka br. 1

Proofread ima, to radi AI direktno na telefonu, ne pričam o sugestijama i onim klasičnim ispravkama, ovo je kada nešto napišeš i pustiš ga da ti proveri i ispravi, uz to imaš i par opcija kako hoćeš da izgleda, formal, professional...

O ovome pričam:

Tačka br. 1
Ja nemam to kod mene?

Prilozi

• Screenshot_20260222-015015.png
    Screenshot_20260222-015015.png
    158.5 KB · Pregleda: 81
Jel Gboard i dalje ne može da spoji dva jezika na jednu tastaturu a da ne drži još jednu posebnu tastaturu drugog jezika?
U najboljem slučaju može da se podesi EN•SR i SR•EN, ako su tri jezika onda jedna bude višak.

Ja sam juče prebacio posle mnogo godina sa Swiftkey na gboard, sad sam u fazi navikavanja.
Sviđa mi se što je gboard onako duboko integrisana sa svim tim pixelovim stvarima, pa da vidimo kako će ići.
Za sada me malko nerviraju neke sitnice, ali verujem da je stvar navike.

Ево га АИ Цоре у акцији 😀

Prilozi

• Screenshot_20260222-195113.png
    Screenshot_20260222-195113.png
    80.9 KB · Pregleda: 72
Posle mesec dana Samsung A56 nazad na 9proXL. Malo je reci da sam razocaran ekranom i baterijom i siromasnim, sakatim pixelUI. Jedino je kamera toliko bolja da nije za poredjenje, ali sve ostalo je na strani A56 koji je Samsung midrandge i koji sam uzeo nov za 240 evra dok mi pixel dodje sa garancije. Jos jedan plus je sto, VoLTE radi bez icega posle par factory reseta (sto je nesto o cemu se na Samsungu i ne razmislja. 5G da ne pominjem).

Evo ja npr ne mogu da smislim samsung UI, a Bogami na kineske UI-je ne smem da pomislim, hvata me jeza.
Meni su prihvatljivi samo pixel, motorola, nekada pre oxygen i eventualno nothing.
Samsung mi je baaas ogavan, ali nije gori od raznih xiaomi, redmi, vivo i ostale brace.

Ali opet, to je stvar licnog ukusa, pricam o mom ukusu za UI-je.
Meni je i ios ocajan, a moram da ga koristim kao drugi fon zbog posla...

Edit: zaboraviš da dodam da sam uživao na htc one m7, M8 i u11 dok sam ih imao u to vreme

Poslednja izmena:
Posle mesec dana Samsung A56 nazad na 9proXL. Malo je reci da sam razocaran ekranom i baterijom i siromasnim, sakatim pixelUI. Jedino je kamera toliko bolja da nije za poredjenje, ali sve ostalo je na strani A56 koji je Samsung midrandge i koji sam uzeo nov za 240 evra dok mi pixel dodje sa garancije. Jos jedan plus je sto, VoLTE radi bez icega posle par factory reseta (sto je nesto o cemu se na Samsungu i ne razmislja. 5G da ne pominjem).
Шта сад треба да радимо са овом изјавом?

Samo par factory reseta da bi volte proradio? Meni je trebalo 24x.

Bilo je par FC kod mene i kod servisera ali VoLTE ipak radi bez ikakvih zezanja sa Shizuku, to sam hteo da napisem.
Post je namenjen bilo kome ko moze nesto korisno da izvuce iz njega.

Opet čuveni magični voLTE 😀
Kako li smo koristili telefone do pre par godina kad nije ni postojao!?

Na Google Pixel 8 Pro i A1 radi voLTE bez ikakvih dodatnih programa već duže vremena. Bez fabričkih restarta ili čega već, pre toga radio sa Shizuku, a pre toga telefon radio i bez voLTE funkcije sasvim normalno dok A1 nije ukinuo 3G (što je i logično jer tada još nisu pustili 5G) 🙂

Opet čuveni magični voLTE 😀
Kako li smo koristili telefone do pre par godina kad nije ni postojao!?

Na Google Pixel 8 Pro i A1 radi voLTE bez ikakvih dodatnih programa već duže vremena. Bez fabričkih restarta ili čega već, pre toga radio sa Shizuku, a pre toga telefon radio i bez voLTE funkcije sasvim normalno dok A1 nije ukinuo 3G (što je i logično jer tada još nisu pustili 5G) 🙂

Iskreno, meni na početku dok nije imao volte hack 7 pro skoro pa nije bio upotrebljiv.
Mts sam mreža, bio sam stalno nedostupan, predugo je uspostavljao pozive a nekad čak ni nije hteo da uspostavi poziv i tako dalje. Baš je bio problem, morao sam da ga držim na 2g jedno vreme jer ni 3g nije radio, ma muka živa.
Ali zato posle par apdejta sistema i dolaska volte se sve sredilo i od tad nisam imao problema.
Iskreno, da se nije pojavio volte bio bih prinuđen da menjam telefon koliko mi nije bio niupotrebljiv za osnovnu funkciju iliti pozive..
I to sve nakon što je pixel jedini telefon koji želim da imam, ništa mi se drugo ne sviđa.. (imam poslovni ajfon i prosto mi ne leži)

Evo ja npr ne mogu da smislim samsung UI, a Bogami na kineske UI-je ne smem da pomislim, hvata me jeza.
Meni su prihvatljivi samo pixel, motorola, nekada pre oxygen i eventualno nothing.
Samsung mi je baaas ogavan, ali nije gori od raznih xiaomi, redmi, vivo i ostale brace.

Ali opet, to je stvar licnog ukusa, pricam o mom ukusu za UI-je.
Meni je i ios ocajan, a moram da ga koristim kao drugi fon zbog posla...

Edit: zaboraviš da dodam da sam uživao na htc one m7, M8 i u11 dok sam ih imao u to vreme
Upravo ovo što si rekao. Osoba sam koja je sve moguće modele probala. Ali jednostavno niko ne može da se meri sa Pixel UI. Jednostavno je fluidniji od drugih,animacije rade bolje i haptic je nekako savršen za moj ukus. Recimo jedan moj prijatelj koji je dugogodišnji korisnik Samsunga kada sam ga nagovorio da proba pixel, uzeo je najnoviji 10 pro i više ne pomislja da se vrati nazad.

Izašao Pixel Drop, upravo ga instaliram.

Uradio update. Osetno losije radi fingerprint. Toliko je lose sljakao da sam morao ponovo da ga setujem. Sad kao radi, ali nekako ume da mi otkljuca iz druge, trece. Pored toga na jakom dnevnom svetlu nema sanse nesto da vidim ako mi brightness nije na max 🫤

Da li je neko od skorijih pixel 9 pro (xl) telefona uspeo da aktivira onu promociju ai pro od godinu dana? Jada sam upalio telefon dobio sam to ali pošto sam bio u family nije prošlo. Kolega u drugoj temi napisao da treba da bude shared google one da bi to prolazilo pa sad kad sam sherovao vise mi ne nalazi tu promociju. Pitao sam ai kaze do 31 oktobra 2025 valjda da je to radilo.

Do sada najveća glupost i frustracija sa pixelom; one drive ne može da radi sync dvosmerno kao na samsungu što je, sve što uslikam ide na cloud ali ako nešto obrišem na tel i dalje postoji na klaudu.
Na stranu što je photos aplikacija toliko bazic da ne mogu čak ni reorder direktorijuma da odradim ili namestim koja slika će mi biti prikazana na svakom (umesto poslednja koja je po def).

Edit: sa druge strane moram da pohvalim da je ovo jedini uređaj na kome sam uspeo da otvorim kupujemprodajem sajt sa instaliranim i aktivnim vpn-om. Ne isključujem mogućnost da je na strani kp nešto u poslednje vreme promenjeno, baš ću sutra u offisu da vidim šta se dešava.

Prilozi

• Screenshot_20260317-175723.png
    Screenshot_20260317-175723.png
    322.4 KB · Pregleda: 22
Istekao edit, ipak sam se radovao pre vremena; posle ponovnog pokušaja ulaska na kp imam poruku da je došlo do greške.

Nazad
Vrh Dno