Alanon
Poštovan
- Učlanjen(a)
- 07.02.2025
- Poena
- 75
Kao takav se prodaje, ali to da je najpametniji nisam siguran da je ikad i bilo tačno. Većina AI funkcija koje dobro funkcionišu rade preko njihovih servera i ne koriste uopšte lokalne kapacitete (Pixel Studio, Magic Eraser, itd.). A za sve što koristi lokalne AI kapacitete, to je em sporo em troši bateriju, em kako smo videli troši dosta rama, em ako se dobro sećam za seriju 10 ni ne može da se isključi, jer je deo rama zanavek zadužen za to. Možda tako svi rade nisam gledao, ali da mi se ne dopada, ne dopada mi se.A zašto brišete AI sa telefona kojem je AI najjača strana i kao takav se prodaje? Beše not strongest but smartest in the room
Plus, nije da je Tensor mnogo poseban, Snapdragon je tu negde, Elite je valjda za 5–10% posto lošiji na AI benčmarcima. Za onog kome je presudno da može da pokreće lokalne modele možda tih par procenata vredi da ima slabiji procesor za sve ostalo, ali ono... Ipak je to softverska kuća i sve ekskluzive koje se stavljaju na Piksele su softverska stvar, mislim da ni sam Gugl ne koristi Tensor arhitekturu za nešto mnogo pametno, jer opet najbolje aplikacije koriste servere.
Većina funkcija koje sam iznad ispisao da zavise od tog lokalnog modela, kad sam ih potražio ispada da ili ne rade ako se ne koristi engleski, ili ne rade van podržanih zemalja, ili su realno beskorisne same po sebi pa i nije bitno. Ostavljam prostor da možda AI može da se iskoristi za neku dubinsku optimizaciju sistema, prepoznavanja načina korišćenja telefona i optimizacije u hodu, ali ako to postoji, subjektivni osećaj je da ne primećujem nikakvu razliku niti boljitak.
U stvari lažem. Primetio sam da kad me zove neka služba, gugl izgleda potraži broj kod sebe u bazi pa mi onda ispiše lupam, Medigroup. To nisam imao na pterhodnom telefonu, a pametnije je. To bi bilo to od stvari koje mogu realno da navedem sad. A pitanje je da li je to funkcija koju imaju samo Pikseli ili samo nešto iz plej servisa što radi ko zna koliko.