Šta je novo?

Google Pixel 9 / 9 Pro

• Začetnik teme Začetnik teme joca89
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja imam rootovan 9 Pro XL i imam Magisk module za Volte, ali vidim da sada u telefonu ima baš specifičan profil za mts:
Carrier settings version telekom_rs-73000000002.21 2025-10-30
Vi koji ste na mts-u, jel vam radi volte bez Pixel IMS-a?

Ja imam rootovan 9 Pro XL i imam Magisk module za Volte, ali vidim da sada u telefonu ima baš specifičan profil za mts:
Carrier settings version telekom_rs-73000000002.21 2025-10-30
Vi koji ste na mts-u, jel vam radi volte bez Pixel IMS-a?
Radi na ćerinom Pixelu 8a, za druge modele ne znam, i ja pokušavam to da provalim jer se vraćam na Pixel čim definitivno utvrdim da je VoLTE sada standardno omogućen na svim modelima Pixel-a (bez Shizuku i IMS patch a). Makar na ovim novijim modelima. Takođe na MTS-u.

Nešto što sam primetio na pixel 8pro. Demantujte me ako grešim.
-- koristim betu, inače.

Volte radi i bez shizuku/ims peča.
Ono što ne radi je LTE+ (advanced). Ukoliko sam pravilno ispratio i razumeo netmonster app (a i obavestenje u samom telefonu u settings-network-..), ukoliko se ne pečuje, neće da se nakaći na advanced.

Dakle, molim vas za demanti ako sam ovo loše skontao.
Dakle, nije samo do ikonice pored sata (i ona se pretvori u lte+) već se i u netmonster pojavi lte-a, i u settings se pojavi +.

Trenutno stanje u netmonster.
1000008854.png

LTE-A, A je od advanced. Kada si na Wi-Fi ili gde te ne okruzuje vise BS-a, pisace samo LTE.

Да, промењен је неки профил и ја сам приметио...Иначе Гугл уређаји званично долазе у Црну Гору...
Meni samo nije jasno, zašto npr odluče da idu prvo u cg gde je tržište značajno manje nego u Srbiju...
Kontam možda tu igra ulogu i politička situacija i svašta nešto, ali eto ne kapiram

Има Пиксела и у Северној Македонији, Косову, Албанији... Сигуран сам да није до мреже већ до неких других услова...

Pre par nedelja (možda čak i nakon poslednjeg apdejta) battery health bio 98%. Što me na neki način i iznenadilo obzirom da je za kratak period pao za 2%. Međutim jutros bacim pogled na stanje kad ono opet 100% 😃 Možda se jednom punio do 100% od tada do danas, inače praksa mi je kad god se ukaže prilika da se stavi na punjač -ja to i učinim (uglavnom u opsegu 40-80%). Da se razumemo, ne brine me previše ta "napredna statistika" ali eto, ako se još nekome desi sličan pad, da se ne opterećuje previše.

Да ли је могуће да је оволико мали системски footprint на пикселима?

Prilozi

• Screenshot_20260217-172248.png
    Screenshot_20260217-172248.png
    79.6 KB · Pregleda: 56
To. I ne baš 🙂

Prilozi

• Screenshot_20260218-141806.png
    Screenshot_20260218-141806.png
    142.8 KB · Pregleda: 50
Да ли је могуће да је оволико мали системски footprint на пикселима?
Hm... pa ako ti tako piše, izgleda da je moguće, samo nisam siguran kako. Možda ako se pogasi sve živo od pratećih servisa?

Kod mene sedi na 4.5GB, oko 1GB od toga ide na Settings koji valjda ulaze u zbir, s tim da kod mene pod Settings ima jedno 10 stavki (tipa Play Services itd.) a kod tebe samo jedna? Tu je i oko 450-500MB za Live Effects za wallpaper i to su maltene jedini veliki sistemski potrošači koje vidim.

Znači kad bi promenio Pixel Launcher za nešto drugo, pisalo bi ti 1GB. 👀

Појави се неки сервис понекад, али нестане јако брзо...камера углавном и плеј сервис...Могуће је зато што сам обрисао AI core...Њега сам хватао да дивља и прави кеш по 5-6 гб...Адаптивне конекције такође држим искључене и System intelligence сам такође зауставио...
Све ради, нотификације не касне...

Evo da se uključim i ja, zaintrigirala me vaša diskusija. Ništa nije gašeno, telefon je poslednji put resetovan nakon apdejta na 17icu pre neki dan.
Pixel 8 pro je u pitanju i android 171000010008.png

Danas kada je @vladof pitao bio kod kuće i imao oko 5.5-6GB zauzeće RAM-a. Sada ponovo proverim kad ono od 1.2-1.8GB

Jedino što sada nisam na wi-fi i izašao sa malom do igraonice.

Možda Gugl ipak zna kad da prištedi bateriju?

Inače pre 4.5h restartovao nakon Google Play system update 🤔

P9P

Edit: evo ga opet na 5-6GB.
Gremlin.

Poslednja izmena:
Evo da se uključim i ja, zaintrigirala me vaša diskusija. Ništa nije gašeno, telefon je poslednji put resetovan nakon apdejta na 17icu pre neki dan.
Pixel 8 pro je u pitanju i android 17
Mene sad još više zaintrigiralo. Settings nam izgleda isto, a od drugih aplikacija mi samo neke sitnice iskaču, tipa Camera, Adaptive Connectivity Settings, Messages...

Uzmem restartujem telefon, kao hajde možda se nešto osveži, kad ono, piše da system uzima još više, celih 6.3GB, a Settings ovaj put imaju samo 230MB, ono wallpaper čudo 70MB znači da većinu stvari onaj ekran ne beleži uopšte.

E, onda sam se zainatio. Redom krenem da gasim sve Pixel bloatware kerefeke, prvo Screenshots, pa Digital Wellbeing, pa Adaptive Connectivity, pa Ad Privacy, My Pixel, Pixel Buds, itd.i sve to daje neke sitne pomake, ali čim sam AICore skresao, sa tih 5-6GB se spustilo na 2.1gb. Posle restarta to opet bude više ali se lagano spušta.

Mislim da je AICore neka verzija Gemini Nano za offline upotrebu na samom uređaju, pošto zauzima oko 5GB prostora i koja eto iz nekog razloga mora nešto da drži u memoriji. Možda neki telefonski AI sve to prati i dinamički gleda koliko da dozvoli da sistem drži u memoriji ko će ga znati.

Moguće je da @iceAge na tvom Pikselu tog offline modela ni nema, a znamo da je @vladof to ugasio? Nešto i mora da se podesi, pokrene barem jedanput, i tek od tada vedri i oblači u memoriji. Kao i Ad Privacy, za njega sam pročitao da se to pojavi samo kad neko podesi nešto u toj sekciji sistema.

S obzirom na sve, mislim da je zapravo realno da je 1gb otisak potpuno čistog sistema bez ikakvih dodataka, ali da uvek ima neka sića preko jer niko ne gasi baš sve prateće komponente, i tako vi dođete do 1.3GB. Baš me interesuje da li mogu još da spustim, čisto radi sporta.

Znam da se gubi nešto kada se ugasi ai core, ranije sam ga stalno diseblovao, sada ga pustim da divlja.

Možda circle to search ne radi bez njega ? Ako nije to onda je selektovanje teksta kada si u recent apps meniju? Znam da sam ga vratio iz nekog razloga🙂

Treba možda pitati Geminija šta se gubi ako se stavi disable ai corea 🙂

Treba možda pitati Geminija šta se gubi ako se stavi disable ai corea 🙂
Ako je verovati mu, izgleda dosta 😅

✦ Disabling AICore on Google Pixel devices (particularly the Pixel 8 and Pixel 9 series) significantly impacts on-device artificial intelligence features that rely on the Gemini Nano model. AICore is the system service that manages these local AI models, allowing them to run without an internet connection.

If you disable AICore or uninstall its updates, you will lose the following functionalities:

1. Pixel-Specific Apps & Features
* Pixel Screenshots: This app will effectively stop working as it relies on AICore to "read" your screenshots, extract information, and make them searchable via natural language.
* Pixel Studio: You will lose the ability to use the on-device image generation and editing tools.
* Summarize in Recorder: The Google Recorder app will no longer be able to generate high-quality summaries of your audio recordings (lectures, meetings, etc.) while offline.
* Call Notes: The ability to summarize recorded phone calls immediately after they end will be disabled.
* AI Weather Reports: The personalized, AI-generated summaries in the Pixel Weather app will cease to function.

2. Communication & Input
* Magic Compose (Google Messages): You will lose the ability to have AI rewrite or stylize your text messages (e.g., making them more professional or concise) using on-device processing.
* Gboard Smart Reply: High-quality, context-aware suggestions in Gboard (available in apps like WhatsApp, Line, and Signal) will be disabled or revert to basic, non-AI suggestions.
* Proofread & Rewrite: System-wide text editing tools that help with grammar and tone adjustments will stop functioning.

3. Safety & Accessibility
* Real-time Scam Detection: On the Pixel 9 series, the ability for the phone to listen for conversational patterns indicative of a scam during a live call and alert you will be lost.
* TalkBack Image Descriptions: The accessibility feature that provides detailed spoken descriptions of unlabeled images for visually impaired users relies on AICore for on-device processing.

4. System Impacts
* Storage Space: You may regain several gigabytes (often 2GB+) of storage space, as the AICore updates contain the large Gemini Nano model files.
* Biometrics (Reported): Some users have reported that disabling AICore can occasionally trigger a reset of biometric tokens, requiring you to re-enroll fingerprints for banking and high-security apps.
* Battery/Performance: You might notice a slight improvement in background RAM usage and battery life, as the device no longer needs to keep the AI model ready or update it in the background.

Note: Disabling AICore does not affect cloud-based AI features like the standard Google Gemini assistant app, Google Lens, or Magic Editor in Google Photos (which primarily uses cloud processing).

Ради и circle to search , али ове остале стварчице (које код нас и не раде) не функционишу без АИ кор...Ја сам мислио да ми то убија прогнозу на glance али се испоставило да су то неке друге бубице, он једноставно ради када му се ћефне и патерн по којем показује временску прогнозу ја и дан данас нисам докучио...Само поуздано знам да неће да ради ако се обрише ГУГЛ апликација (логично) ... Знам само да је неискоришћен рам лош Рам 😁

Ради и circle to search , али ове остале стварчице (које код нас и не раде) не функционишу без АИ кор...Ја сам мислио да ми то убија прогнозу на glance али се испоставило да су то неке друге бубице, он једноставно ради када му се ћефне и патерн по којем показује временску прогнозу ја и дан данас нисам докучио...Само поуздано знам да неће да ради ако се обрише ГУГЛ апликација (логично) ... Знам само да је неискоришћен рам лош Рам 😁
Ja ne znam, ta prognoza funkcioniše po principu kad telefon pomisli da meni to treba, eto notifikacije. To mi je jedino objašnjenje. I to bih pogasio, al sviđa mi se da vidim one animacije vremena na lockscreenu. Čim me to smori, ode i ta prognoza.

A za RAM... u principu se slažem al skoro mi se desilo da sam nešto petljao sa par aplikacija koje su baš memorijske krmače, šaltao se između njih, nešto kopirao, i desilo se da je od brauzera i dve takve aplikacije, Piksel ubio jednu vrlo brzo nakon što sam prešao u neku od drugih. Ja sam se baš pitao otkud to, pored 12 giga rama ne bi smelo da se desi, sad mislim da mi je jasno. Manji je problem što se RAM puni, veći je problem kako se prazni kad treba da se oslobodi.

Pošto bih ja da AICore bude prvi na udaru i da mi se ništa drugo ne dira, ispada najsmislenije da ga ukinem skroz. Tako da sam ga smrznuo pa ćemo videti na neki duži period šta će biti.

Ја сам обрисао АИ кор пре више од 3 месеца...Немам неких проблема са стабилношћу или батеријом (највише сам мислио да ће батерија да трпи из неког разлога) и даље раде сви сервиси око адаптивног пуњења и сл.

A zašto brišete AI sa telefona kojem je AI najjača strana i kao takav se prodaje? Beše not strongest but smartest in the room

Пиксели ван Америке и још пар земаља нису толико АИ паметни...Тј. већина аи могућности не ради... тако да је вин вин ситуација... Искрено да постоји могућност ја бих искључио апсолутно СВЕ Аи лудорије...Да немам проблем са доменским полисама за службени мејл истог тренутка бих подигао графен ОС...

Nazad
Vrh Dno