Šta je novo?

Google Pixel 7a

Markic

Čuven
Učlanjen(a)
15.02.2013
Poena
555
Moja oprema  
Laptop
Macbook Air M1, HP Pavilion 17
Mobilni telefon
Google Pixel 8 Pro
Pametni uređaji
Galaxy Watch 4 Classic
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Google Store DE kaže 510€ + Pixel Buds A. I mogućnost zamene starog uređaja za dodatnih do 250€ popusta.

Eto, ako neko planira u DE da uzme telefon.

Google Store DE kaže 510€ + Pixel Buds A. I mogućnost zamene starog uređaja za dodatnih do 250€ popusta.

Eto, ako neko planira u DE da uzme telefon.
Доста бољи приордер је био прошле године за 6а, исте слушалице су давали само су доста више одрешили кесу за трејд ин. Процењују ми 6а који сам узео тако на приордеру 180. Цена је за 6а олабавила мало тек за црни петак.

Da sad slucajno nisam usao na google prodavnicu da vidim 7a, ne bih ni znao da je Google fold u planu, a kamoli da je model vec prakticno izbacen i odredjena mu cena.
Inace, meni se cini da ce ovaj 7a biti dobra kupovina za koji mesec.
Kontam da ce na ebayu u nemackoj da ide za 400€, taman da izvagam tada za devojku telefon kojoj je dosta bitna kamera, ili 7a ili a54 kako stvari trenutno stoje

7a mora uskoro na neki jak popust ako misle da ga prodaju.
Koliko sam video čak su i kamere lošije nego na pixel 7, tako da ne vidim razlog zašto bi neko sada uzeo 7a umesto 7.

A znajući naše trgovce, povećaće i cenu 6a umesto da je obore.

^
srecni-ljudi-scepan-scekic.gif

7a mora uskoro na neki jak popust ako misle da ga prodaju.
Koliko sam video čak su i kamere lošije nego na pixel 7, tako da ne vidim razlog zašto bi neko sada uzeo 7a umesto 7.
Evo ja.
Poručio sam danas. Treba mi telefon. Nadao sam se manjoj veličini ali dok ne dodje Pixel 8 ništa od toga. Odustao sam od ideje Samsung galaxy s22.
Trade-inovao sam neki prastari LG.
Ako sve prođe kako treba izaći će me 444€ za Pixel 7a + slušalice.

Kakvo lomljenje za iste novce u USA :)
Google ako ovako nastavi Samsungu se ne piše baš dobro u budućnosti.

Ajde kolega, postajemo nestrpljivi ;)
Voleo bih da sam mogao ranije. Nedelja mi je puna obaveza pa sam se trudio da osposobim telefon za regularno korišćenje do vikenda.
Prvi utisci o telefonu su da je sjajan. Nije teško bilo to zaključiti budući da prelazim sa Pixel 4a.

Kada se pojavio Pixel 6a, kupio sam ga ali ubrzo i vratio. Ništa što je na papiru delovalo bolje u odnosu n Pixel 4a mi se nije dopalo, tako da sam nastavio da koristim Pixel 4a. Najviše mi je smetao "form factor" kod Pixela 6a. Nezgrapan telefon za moje pojmove. Odnosi stranica i težina telefona su presudili da ga vratim.

Pixel 7a: za sada zadovoljan svime. Senzor otiska prsta radi savršeno. Imao sam problem sa jednim otiskom pa sam promenio prst :) od tada radi i taj otisak prsta kako treba. Face unlock radi, ali mi treba malo vremena da se priviknem na to budući da nikada ranije nisam koristio. Always on display takođe. Telefon je veći od mog predhodnog, ali ne značajno pa mi ne predstavlja šok u početku. Responsivnost i fluentnost je nešto na šta nikada nisam imao zamerke kod Nexusa/Pixela pa nemam ni sada. Display je možda najveći pomak. Baš se vidi pozitivna razlika u prikazu boja, čistini slike. Ovde poredim svoj Pixel 7a, sa predhodnim Pixelom 4a, kao i Pixelom 6 koji ima moja lepša polovina.
Ne smatram da sam zahtevan korisnik, tako da za sada sve funkcioniše kao što sam očekivao. Zahtevan sam u smislu da želim da mnoge stvari funkcionišu out of the box što i jeste slučaj. Baterija je na papiru većeg kapaciteta, a ja sam primetio da nije svakog dana konzistentno držala. Verovatno dok se "kalibriše". Ima wireless punjenje koje je sporo do bola. Sa novom funkcijom "adaptive charging" sam se pitao čemu će to da služi kada će mu i onako biti potrebna cela noć da se napuni na wireless chargeru.

Slušalice koje su stigle uz njega (Pixel Buds A-Series in Sea) su me oduševile. Moguće da nisu ništa posebno ali rade fenomenalno za nekoga ko nije koristio takve slušalice ranije, a verovatno i neću. Zgodne su, udobne, jako se lepo čuju, a prilikom razgovora preko njih u kolima tokom vožnje sam dobio komentar sagovornika preko whatsappa da me sjajno čuje.

Najveća mana telefona (Googla) meni lično je što ne daju unlimited space za Google photos. Iz ovoga verovatno zaključujete koliko me specifikacije telefona na papiru savršeno ne interesuju. Prošlo je puno vremena od rootovanja telefona, flashovanja firmware-a sa XDA, i raznih egzibicija, tako da sam sada prost consumer. Više nemam vremena ni energije da se bavim detaljima koje nam serviraju proizvođači telefona. Bio sam nadomak odluke da kupim Samsung Galaxy S22 5G, zbog dimenzije najviše, ali kada sam pročitao horor priče korisnika, odustao sam. Uzeo sam ovaj telefon, dok ne izbace Google 8 sa dimenzijama po mom ukusu. Ako se to ne desi, ne vidim da ću imati ikakav problem i razlog da Pixel 7a ne koristim par godina.

Ako imate nekih konkretnih pitanja, shoot!
Slike telefona, na kojima je i fizičko poređenje sa Pixel 6.

Prilozi

• PXL_20230517_134418241.jpg
    PXL_20230517_134418241.jpg
    96.4 KB · Pregleda: 66
  • PXL_20230517_135626288.jpg
    PXL_20230517_135626288.jpg
    173.2 KB · Pregleda: 52
  • PXL_20230517_135630539.jpg
    PXL_20230517_135630539.jpg
    185 KB · Pregleda: 52
  • PXL_20230517_135639539.jpg
    PXL_20230517_135639539.jpg
    55.9 KB · Pregleda: 44
  • PXL_20230517_135652977.jpg
    PXL_20230517_135652977.jpg
    195.1 KB · Pregleda: 44
  • PXL_20230517_135901256.jpg
    PXL_20230517_135901256.jpg
    85.5 KB · Pregleda: 39
  • PXL_20230517_135906730.jpg
    PXL_20230517_135906730.jpg
    102.1 KB · Pregleda: 31
  • PXL_20230517_135922322.jpg
    PXL_20230517_135922322.jpg
    104 KB · Pregleda: 45
Ne, nema prekidanja razgovora niti ispadanja iz mreže primarne kartice.
Imam eSIM Vodafone koji konstantno ima mrežu. Fizička kartica je Telenor (Yettel) koja povremeno gubi mrežu budući da je stalno u roamingu. To se dešava sa svim mogućim telefonima kada je kartica u roamingu. Ja to razumem na način da kartice koje su u roamingu imaju lošiji prioritet prilikom povezivanja na mreže u odnosu na "domaće". Just my 2 cents.

@ducka
Jedno pitanje malo van teme :)

Kada se preorderuje uređaj preko Googla i uz njega ide neki poklon tipa sat, sluske, da li oba proizvoda dolaze u istom paketu na adresu ili je kao kod nas, prvo mob pa posle npr 15dana poklon ?
Pripremam se za preorder p8pro pa da budem siguran da će doći i poklon u isto vreme na adresu odakle se shippuje za Srbiju.

Najviše mi je smetao "form factor" kod Pixela 6a. Nezgrapan telefon za moje pojmove. Odnosi stranica i težina telefona su presudili da ga vratim.

Izvini, ako možeš malo ovo da pojasniš...

Pixel 6a - 152.2 x 71.8 x 8.9 mm, 178g
Pixel 7a - 152 x 72.9 x 9 mm, 193.5g

Oba telefona 6.1", 20:9 odnos stranica.

Dakle oba telefona praktično isti form factor, pride 20g dodatne težine na 7a.
Šta ti je onda drugačije na 7a naspram 6a?

Nije da dovodim u pitanje tvoj sud, nego pitam jer sam iz istog razloga i sam ostao istog utiska kada sam otvorio i uzeo prvi put u ruke 6a jer sam očekivao naspram tadašnjeg A52s da ću dobiti telefončić kao prijatnu promenu, a zapravo je i meni 6a delovao prilično nezgrapno za jedan telefon od 6.1". Kada sam ga stavio u masku jedva da je bilo uočljive razlike naspram 6.5" A52s, i baš mi nije bilo jasno.

I ja sam vratio 6a, na sreću ga kupio u ino u ovlašćenoj prodaji, doduše vraćen je prvenstveno zbog:
1. Primetno veće potrošnje baterije na LTE naspram WiFi
2. Generalno sam bio nezadovoljan autonomijom, iako kažu da treba čekati da se telefon kalibriše, ali ja sam bio ograničen sa 14 dana prava na povrat
3. Neuobičajeno poveće temperature pri punjenju na 18W, i to uz Google punjač
4. Forma telefona mi je tek bila krajnji pomešani utisak. Bio sam oduševljen kvalitetom izrade, mislim da sam na 6a video najbolju plastiku u imitaciji stakla ikada na jednom telefonu, i sveukupno je delovao kao fin komad, ali mi je ipak izostala ergonomija kakvu sam priželjkivao.

Pa eto, ako možeš još da prokomentarišes kako se 7a ponaša u stavkama 1), 2), 3).

Lepo si i sam napisao. Sve je to na papiru jako slično. Dosta je vremena prošlo od kada sam imao 6a, ali pamtim da sam sve vreme imao utisak da je telefon težak kao cigla pri vrhu a dole lagan. Nisam mogao da se otrgnem utisku da će mi telefon ispasti iz ruke svaki put kada ga koristim. Šake mi se nisu promenile ali 7a definitivno nema takav balans.
Eto specifikacije za proizvođače: da napišu koliko je telefon težak u kojim stranama :)

1. Nisam primetio i ne znam da li mogu da primetim tako nešto sa svojim načinom korišćenja telefona. Kod mene je sve što mi treba u tom trenutku uključeno pa koliko traje traje.
2. Za sada, na kraju dana mi baterija bude na 40% dok sam vremešni 4a morao bar malo da dopunjujem tokom dana.
3. Ne znam. Dok je na punjaču ja spavam. :)
4. Sve je za nijansu upeglanije na 7a u odnosu na ostale pixele koje sam opisivao. Ergonomija će, verujem, biti još bolji kada stigne maska koju sam prvobitno zaboravio da kupim.

Ide to na cenu na 350e kroz nekoliko meseci, a 6a će verovatno na ispod 300.

Nazad
Vrh Dno