Šta je novo?

Google Pixel 4a

Честитке. Јесте да је 5G мало већи што се тиче димензија али с друге стране добијаш нешто бољи чипсет, wide camera и јачу батерију. Кад будеш у прилици, што се каже кад се упознаш мало са телефоном, напиши неке утиске.

Ево да се упишем у кориснике Пиксела 4а... јуче сам га пазарио. Први утисци су фини, одлична камера, све ради течно, величина телефона таман за мене. Иначе, претходно сам дууууго имао Sony Z5 Compact, те сам тражио телефон компактних димензија. Мене не занимају претерано перформансе, био сам задовољан и како ми ради Сони, али је временом његова батерија толико ослабила да је постао неупотребљив.

Gde si uzeo, kontao sam i ja da ga kupiom
Uzeo sam na kupujem-prodajem... ukucaš search i nađeš ponude. Odabrao sam najpovoljniju za 399eu, platio na ruke i dobio telefon u originalnom neotvaranom vakum pakovanju. Telefon je donet (čitaj: švercovan) iz Nemačke, što se i vidi po ubačenoj reklami, knjižici i difolt podešenom nemačkom jeziku. Za sada sve radi kako treba, ja sam zadovoljan, prija mi veličina i minimalizam telefona. Još uvek ne mogu da se odviknem od povremenog duplog tapkanja kojim sam na starom Soniju gasio ekran... eto, to mi nedostaje. Navika je čudo! :)

U posljednjih par dana mi uopšte ne prikazuje notifikacije na AOD, već samo na zaključanom ekranu, ima li još neko taj problem? Provjerio sam sva podešavanja, sve je uključeno, iako ništa nisam ni dirao. Ni restart nije pomogao.

Evo već dve nedelje koristim Pixel 4a 5G. Ne znam šta bih napisao što već nije napisano. Veličina mi je i dalje nepraktična, sve ostalo je odlično. Šteta što nikada više neće ponoviti Nexus 5x. To mi je ubedljivo najsmisleniji telefon ikada.

Evo mogu i ja da se upisem u vlasnike Pixel 4a 5G. Drugar mi je uzeo u Americi, dolazi u subotu pa cu preneti iskustvo. Dugo sam se dvoumio sta da uzmem. Razni modeli su mi dolazili u razmatranje ali sam se na kraju ipak odlicio za 4a 5G. Do samog kraja sam se dvoumio da li Pixel 5 ili 4a 5G i na kraju sam se odlucio za drugi. Cena je odlicila, petica je 700$ dok je 5G 500$ to je ogromna razlika za neke bizarne i meni potpuno nepotrebne prednosti petice. Nadam se da ce i utisci o uredjaju biti dobri. Svakako cu preneti iskustvo.

Pravi izbor :) jedine mane ovog telefona su 60hz ekran,nešto jeftinija plastika i običan vibra motor :)

Ostalo je sve brutalno :)

Ево да се упишем у кориснике Пиксела 4а... јуче сам га пазарио. Први утисци су фини, одлична камера, све ради течно, величина телефона таман за мене. Иначе, претходно сам дууууго имао Sony Z5 Compact, те сам тражио телефон компактних димензија. Мене не занимају претерано перформансе, био сам задовољан и како ми ради Сони, али је временом његова батерија толико ослабила да је постао неупотребљив.
Ako možeš da podeliš utiske o radu telefona posle par nedelja korišćenja? Kako se pokazala baterija (SOT)?

Konacno je stigao 4a 5G. I posle par sati koriscenja shvatio sam da je ovo Iphone u androidu. Toliko mi je sve nekako slicno. Telefon mi je stigao iz amerike bez punjaca i slusalica. Placen je 400 dolara. Suvise sam kratko sa njim da bih pisao nesto podobnije. Gledacu od nedelje kada se budemo bolje upoznali da napisem koju rec. Primetio sam da kada mi je ugasen telefon ne gori ni jedna lampica obavestenja. Sve zivo sam pogledao i podesio ali lampica o primljenoj poruci ne svetli to me bas iritira. Da li se neko susreo sa slicnim problemom?

Instaliraj Novu launcher i imaćeš duplo tapkanje za gašenje ekrana.
Ovo meni radi posao za double tap to sleep:
Hvala vam na preporuci i pomoći, a taman sam se odvikao od duplog tapkanja! :) Izvinite što nisam odmah odgovorio pošto nisam bio na forumu.

Ako možeš da podeliš utiske o radu telefona posle par nedelja korišćenja? Kako se pokazala baterija (SOT)?
Naravno da mogu... ja sam jako zadovoljan, nemam primedbi. Intuitivno sam brzo ukapirao osnovne prečice u radu, a tek kasnije video da postoji Guglov vodič za telefon. Ima dosta podešavanja za rad kamere, što još nisam sve savladao. Kamera ima opciju da pravi fotografije sa nizom snimaka kao video zapis. Poenta je da možeš da izabereš pravi kadar ukoliko neko trepne npr... inače su fotografije zaista odlične. Meni se lično dopada minimalistički dizajn i pojednostavljenost, intuitivnost i samorazumljivost alatki telefona što je inače karakteristika svih guglovih servisa. Eto, poslom sam prinuđen i da koristim Majkrosoftove platforme, pa kad uđem tamo uvek se u nekom trenutku iznerviram kako je nešto glupo napravljeno ili nerazumljivo gde, šta, kako... Možda Gugl ne odgovara svakom, ali meni da, tako da sam Pikselom dobio ono što sam od Gugla prirodno očekivao. Što se tiče baterije, ona po brojevima nije neka, ali meni izdrži više od jednog dana i zaista je sistem optimizovan za malu potrošnju. Pošto je punjač ultrabrz, prestao sam da idem na noćno punjenje. Jednom dnevno telefon stavim malo na punjač i to je to za ceo dan... Ne punim ga i ne praznim do kraja, jer za to nemam trenutno potrebe. Na kraju, najveća prednost telefona, uz sve nabrojano, za mene je veličina i mala težina. Kao što sam već napisao gore, nakon mog starog Sony Compact Z5, ne bih mogao sebe da zamislim sa keramičkom pločicom u ruci, a kakva je danas većina ovih giga telefona! :)

Poslednja izmena:
Pixel 5a will be a cheaper and less powerful Pixel 4a 5g. Display, Camera & design will be the same.

ExFuuELWYAYenHH

Kolega uzeo 4a na moju preporuku posto mu je trebao manji, zaokruzen telefon.
Danas sam ga malo probao, prosto je uzivanje koristiti ga, stock android, velicina, dobro kalibrisan ekran, kamera, ma sve.

Kako izgleda od next-gen konzola ove godine nema ništa, razmišljam da novac preusmerim na kupovinu novog telefona, koji će zameniti vremešni Nokia 7 Plus, pa mi se kao najlogičniji izbor nameće Pixel 4a 5G.

Pa da pitam ove korisnike što imaju duže vreme telefon, jel ste zadovoljni, ima li nekih promena u vašim utiscima u odnosu na one inicijalne koje ste pisali ovde u temi?

Najveci problem ces Imati da nadjes masku. Redovan update, kamera bez komentara (perfektna), baterija korektna dan 1/2. Ja sam presao sa redmi note 5 pro i tesko da cu ikada vise uzeti kineza.

Evo da napisem koju posle dve nedelje koriscenja 4a 5G. Na samom pocetku koriscenja uredjaja bilo mi je tesko da se priviknem na odredjene stvari. Pre svega na dugme OFF-ON koje je pomereno na gore u odnosu na dugmice kojima pojacavate i smanjujete zvuk. Nekako mi je prirodnije da su im zamenili polozaje. Opet najvise vremena mi je trebalo da se priviknem na dugme otiska prsta. Ono je na poledjini i to me bas nervira i ume da zabaguje tj da mu treba nekoliko puta pronalazenja pozicije da bi se tel otkljucao. Cesto mi se desilo da predjem na pinn umesto otiska... Telefon kao telefon radi odlicno. Nemam nikakve primedne. Kamera je fenomenalna. Slike su stvarno odlicne. Ko voli da slika i snima ovo je pravi izbor za njega. Ne znam sta nudi konkurencija ali za 400$ rekao bih da bolje kamere nema. Ekran je odlican ali na dnevnom svetlu uz max pojacano osvetljenje je lose. I bas se covek namuci da procita poruku na suncu. Sto se baterije tice traje mi od ujutro do uvece 9-23h u medjuvremenu ga ne stavljam na punjac. To sam i prizeljkivao. Sve u svemu super stvarcica. Preporuka za svakog ko ne zeli da baca gomilu para. Jer ovaj telefon ce vam pruziti sve sto i onaj od 800+

Edit: Masku sam porucio sa Alija koja ce mi stici 6. maja... Pakao....

Uzet Pixel 4a 5g, za sad fenomenalan utisak, kamere kidaju, sistem brz i fluidan, baš ono što sam već imao kod Nokia 7 Plus modela.

Malo mi smeta OLED ekran, do sada sam imao samo IPS LCD ekrane, koji su imali fenomenalan prikaz bele boje, dok kod OLED-a to nije slučaj, ali naviknuću se 😀

Samo me zanima koliko je štetno po OLED držanje light teme? Nekako sam uvek više voleo Light temu od Dark.

Imam još samo jedno pitanje, na Nokia 7 Plus modelu, imao sam opciju da mi se kači, pored običnog 4G i na 4G+ mreže, dok mi ovde sada konstantno stoji LTE, zanima me da li postoje tu neke razlike? Nešto čitam da je LTE sporiji od 4G+.

Moguće je da nema posebnu oznaku za 4G+, pošto je njima svaka 4G LTE.

kakav je zvuk na 4a 5g preko malo boljih bubica (npr. sony) što se muzike tiče? spotify, deezer...
imam xiaomi mi 8, ali bih prešao na pixel, a zvuk preko bubica mi je dosta važan. idealno bi bilo ako neko može da uporedi zvuk na xiaomi mi 8 ili na novijim xiaomi telefonima (u sličnom rangu sa mi 8) sa 4a 5g.

@TheGalox_
It was obvious that the Pixel 5a was not canceled. It was delayed, not canceled. Google had to confirm it was going to be released because the media went crazy over rumors...

kakav je zvuk na 4a 5g preko malo boljih bubica (npr. sony) što se muzike tiče? spotify, deezer...
imam xiaomi mi 8, ali bih prešao na pixel, a zvuk preko bubica mi je dosta važan. idealno bi bilo ako neko može da uporedi zvuk na xiaomi mi 8 ili na novijim xiaomi telefonima (u sličnom rangu sa mi 8) sa 4a 5g.
Poslednjih nekoliko godina zvuk je praktično isti na većini telefona. Mnogi sajtovi više ne uključuju zvuk preko žičnog ulaza u recenziju. Jedino se razlikuju telefoni koji imaju DAC a oni su retki, na primer premijum LG modeli (RIP LG).

Ranije sam postavio link
https://www.audiosciencereview.com/...oogle-pixel-4a-smartphone-audio-review.16251/
Ukratko ima Qualcomm WCD9370 dac. Kvalitet zvuka odlican ali izlaz je 0,3 volta sto nije dovoljno za slusalice sa visokom impedansom Probao sam apple earphones (jedino njih imam) 23Ω 109 db/mw i zvuk je vise nego glasan.

Poslednjih nekoliko godina zvuk je praktično isti na većini telefona. Mnogi sajtovi više ne uključuju zvuk preko žičnog ulaza u recenziju. Jedino se razlikuju telefoni koji imaju DAC a oni su retki, na primer premijum LG modeli (RIP LG).

Svi telefoni imaju DAC (u sklopu ploče ili u aktivnom adapteru), većina Snapdragon Aqstic/WCD9370, Apple koristi Cirrus Logic, Samsung (Exynos) takođe (Cirrus Logic kupio Wolfson 2014. godine), LG ESS Sabre.

I razlika između tih DAC (u merenjima, u poslednjih nekoliko godina) je sve manja ali sve ostalo zavisi od implementacije pa tako i dalje postoje uređaji sa potpuno istim čipsetom koji zvuče odlično, i oni koji nisu baš tako ubedljivi (dull zvuk)
Best smartphones 2021: best phones for music and movies on the move
https://www.whathifi.com/reviews/google-pixel-4-xl
https://www.whathifi.com/reviews/google-pixel-4

Što u principu ne mora da znači da će svi primetiti te razlike, prednosti i mane koje navodi ovaj sajt, mnogi verovatno neće, jer većina koristi nezahtevne in-ear/BT/TWS.
I na kraju je bitno koristiti i što kvalitetnije slušalice (bolje će zvučati kombinacija Pixel + kvalitetne in-ear od 50-100$ nego LG V60 i random kineske in-ear od 10-15$)

Poslednja izmena:
Vrh Dno