Šta je novo?

Google Pixel 2

Upravo to

Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk

Dokon covek [emoji4]

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Ih sad ...
DS je baš dobra stvar, ima mnogo poslovnih ljudi koji neće da vuku 2 telefona, pa mnogo ljudi koji putuju i žive van zemlje i hoće da budu dostupni i na našem broju ...

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
+1 mnogo bi mi značio taj Ds sad. Mislim da ćemo u narednom periodu videti dosta flagshipova s DS opcijom...

Sent from my HTC U11 using Tapatalk

I meni, zato i kažem :)

Ја стварно не знам који су већи проблеми на овом телефону (мањи модел)... Сем избацивања порта за слушалице што је невиђена глупост и неки тренд сада (али хајде, то су као решили USB каблом), стварно не знам зашто је овај моб толико попљуван и за заобилажење. Што се тиче цене, на Google Store-у је била новогодишња акција за 550$, а константно је на 649$. Пре пар недеља је у Енглеској био на акцији за 430£, а на већини места по ЕУ цена је негде у просеку око 650е и од марта крећу на доле. Ја га искључиво пикирам због фотографије, а stock android је огроман плус. Једина алтернатива коју видим је V30 који скупљи сада негде око 50е у просеку и не прави тако добре фотографије.

Odličan je to tel; ovde ga hejtuju većinom zbog nedostatka validne garancije, što je i opravdano posle bootloop problema u prošlosti. Da ga nađem za 550 dolara kod nas, otišao bih odma i pazario (bio jedan na kp 64gb za 580e sa nemačkom garancijom i to je najpovoljnije što sam u principu).

Da li mislite da mozemo videti u 2018 neki telefon koji ce imati bolju kameru od pixel2 ?
Tacnije, da li je vredno cekanja...

Биће сигурно. Само је питање тренутка, тј колико ти је хитна куповина.
Самсунг, Јабука, Гугл, Сони. Ја се искрено надам да ће Сони направити нешто конкретно ове године.

Zapravo uopste mi nije hitno, ako uzmemo u obzir da su svi premium telefoni 500+ eur nije mi problem da im dam tolike pare ukoliko kamera stvarno vredi jer onda nosim jedan uredjaj manje sa sobom.
Planirao sam da ga uzmem u ovoj godini.

Ali nekako znajuci da bi menjao telefon samo zbog kamere navodi me na cekanje ukoliko postoji sansa da se pojavi bolja kamera od pixel2.
Sem kamere, nema apsolutno niti jedan razlog zasto bih menjao telefon koji trenutno imam, nisam neki zahtevan korisnik.

Poslednja izmena:
Сад ти је најгоре време за куповину, јер је MWC за непуне три недеље.
Ту ће доста тога бити представљено (s9, g7, xz pro или како год да га назову, не знам за U12). Хавајац долази у марту и септембру, други Сони и Јабука на јесен.

Али чек, па пиксел 2 није 500е, него више?
У сваком случају, ако не журиш, сачекај мало, можеш само да уштедиш нешто кеша.

Hteo sam da kazem da su svi preko 500 eura debelo a ne daju mi se pare ukoliko kamera nije bolja od pixel2, ne vrede tolike pare po meni.

Ukoliko neko uspe da napravi malo bolju kameru onda bi im i dao tolike pare. :)

Sve u svemu, cekam, hteo sam samo da cujem misljenje da li mislite da mogu poboljsati kameru ili nas ceka manje vise slican proizvod kao i do sada...

Bice samo jedne bolje kamere od Pixela 2, a to je Pixel 3. Ako ti je kamera najbitnija stavka na telefonu a pritom ne bolujes od toga da moras imati najnoviji model onda svakako Pixel 2. U suprotnom, ako zelis da imas najnoviji mob onda cekaj Pixel 3 i njega pazari. Ne moze se nista meriti sa Guglovim softverom za kameru a i sam rad telefona je daleko najbolji na klotari.

+1
Sony da napravi bolju kameru od pixela?!
LG?!

Pa njihovi ovogodišnji modeli neće moći da priđu pixelu 1, o dvojci da ne pričam.

Sent from my LG-H990 using Tapatalk

Apsolutno me ne interesuje da li je najnoviji ali ukoliko Pixel 3 napravi bolju kameru onda naravno da cu sacekati njega.
Pixel 2 recimo me nije mnogo impresionirao u odnosu na Pixel po pitanju kamere, jeste bolja ali nije toliko koliko je marketing to rekao.

Pretpostavljam da ce ista situacija biti i sa trojkom, kamera ce sigurno biti bolja sad koliko to cemo videti.

Imam priliku da uzmem pixel 2 ili 2 xl. Šta da radim?
Trenutno koristim Nexus 6p.

Iskreno Xl 2 posle 6p :) tu su po dimenzijama mislim

Sent from my HTC U11 using Tapatalk

Pixel 2 xl svakako. Ekran i veličina tu negde sa 6p, nekako je logičan prelaz.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

+1
Sony da napravi bolju kameru od pixela?!
LG?!

Pa njihovi ovogodišnji modeli neće moći da priđu pixelu 1, o dvojci da ne pričam.

Чини ми се да је хардвер на Пикселу 2 сонијев, а з предњу камеру сам сигуран.
На кецу је сигурно био Сонијев сензор ;)

Не распаљујем ватру, само кажем.

Не спорим да пиксел прави најбоље слике.
За све нас би било најбоље да их неко ове године престигне.

^ u većini telefona je Sonijev senzor.

Problem je u tome što svi živi bolje koriste taj hardver(imaju bolji softver) od Sonija koji prave te senzore.

Kome su softver i kamera glavni prioriteti onda nema sta da ceka, treba da kupi neki od Pixela prve ili jos bolje druge generacije.
Pixeli mk2 koriste malo manji senzor (1/2.55'' vs 1/2.3'' kod Pixela mk1/Nexus 5x/6p) ali tehnicki napredniji (unapredjene AF mogucnosti) i sve to u kombinaciji sa OIS-om, boljom stabilizacijom kamkordera i unapredjenim hdr+. Jasno je da najcesce nema vece razlike u kvalitetu fotografija jer je uz hdr+ prakticno izvucen maksimum iz takvih senzora ali opet 2017 Pixeli imaju sposobniju kameru zbog brzeg, faznog AF-a i OIS mehanizma a i uopste su bolji uredjaji, pre svega zbog SD835.

E sad, uopste ne treba potceniti Samsung, htc, lg, sony, huawei 2018 flagship modele, treba sacekati i videti sta nude i velike su sanse da ce se vecina prednosti Pixel kamera istopiti.
Za Gugl telefone 2018 se prica da ce koristiti IMX380, to bi bio logican potez s obzirom na listu senzora koje su koristili Nexusi/Pixeli u poslednje 3 godine.: https://www.unifore.net/product-highlights/sonys-new-4k-big-pixel-size-cmos-image-sensor-imx380-for-smartphone-applications.html

U tom slucaju glavna prednost za korisnike bice mogucnost 4k 60 fps video snimanja (tu opciju ce imati i skoro svi ostali vodeci uredjaji), manja unapredjenja AF koji ionako radi odlicno a od prednosti tu je jos i nesto niza potrosnja, navodno. Ne verujem da ce kvalitet fotografija biti znacajnije unapredjen u odnosu na Nexus/Pixele koji vec imaju slicne senzore i izvucen maksimum kroz hdr+.

E sad, prica se da ce u toku 2018. godine samsung, lg, sony implementirati hdr+ softver za kameru, samo se ne zna da li ce biti fabricke izvedbe svake kompanije ili ce koristiti Gugl hdr+ algoritme. Zna se da razni android uredjaji vec imaju hdr+ ali uz root i xda modove. Samsung i Sony ce sigurno imati naprednije mogucnosti kamkordera od Pixela (480/960 fps slo-mo u 1080p), odnosno senzore sa DRAM memorijom i brutalne AF ''rafale'' fotografija u punoj rezoluciji (sto sony vec ima) i sve ostale prednosti koje takvi senzori nude.

Hocu da kazem da postoji sansa da se glavna prednost Pixel kamera skoro u potpunosti izgubi a da na polju foto burstova, mogucnosti kamkordera budu i iza nekih drugih smartfona. Naravno, i dalje ce te kamere biti na samom vrhu a uredjaji broj 1. softverski ali je pitanje da li ce i nova generacija moci da se kupi legalno u Srbiji, kada i po kojoj ceni.

Zato mislim da je itekako pametno kupiti neki od Pixela mk1 ili jos bolje mk2, posebno ako su cist android/najbolja podrska i kamera prioritet, pod uslovom da se prihvati cinjenica oko garancije (ili da se kupi negde ''preko'').
Pixeli 3 najverovatnije nece biti drasticno bolji na polju kamere od aktuelnih Gugl telefona a ko zna kada ce se pojaviti u srb, koliko ce kostati i to bez ''prave'' garancije, najverovatnije :)

Problem je u tome što svi živi bolje koriste taj hardver(imaju bolji softver) od Sonija koji prave te senzore.

Glavni problem sony kamera je nedostatak OIS-a i zato kamera forsira dizanje ISO a nema hdr+ pa low-light fotke iz auto moda nemaju sta da traze pored Pixela a ni pored vecine ostalih kamera iz vise klase.
Fotografije na dnevnom svetlu, skalirane na 12MP kao kod Pixela, imaju veoma uporedivu kolicinu detalja ali dzaba sve to kada mnogi danas smartfon kamere sve vise koriste u low-light uslovima i tu sony auto mod sa svojim napucavanjem ISO prilicno failuje u odnosu na konkurenciju.
da2eefe1ec864e83465b2ab969bfd356d7c081a3b055c7142b4d1a697619c2d9.jpg

a4b69be6adb4d72e3ed36e11a83ae32bdc4f4fb940333ca62cfe3378d90ba204.jpg

Low-ligt cropove skalirane na 12MP pogledajte sami, tu su sony kamere bukvalno za 2 klase ispod Pixela i slicnih kamera i to upravo zbog napucavanja ISO u full auto modu sto je low pokusaj da se nadoknadi nedostatak OIS-a.
Jedino sto vadi te XZ kamere je autofocus burts koji za 10 sekundi okida preko 100 fotografija (zahvaljujuci DRAM senzoru) i to sa autofokusom, npr. to je dobro za fotkanje dece, kucnih ljubimaca i svega sto je u pokretu ali za klasican insta low-light nema neku vrednost i ne moze da se meri sa kombinacijom OIS + HDR+.

Poslednja izmena:
Ti pricas kao da ce Google stagnirati a ostali ici napred a sigurno nece biti tako, ne sumnjam da ce Google imati odgovor na sve. :)

Apsolutno me ne interesuje da li je najnoviji ali ukoliko Pixel 3 napravi bolju kameru onda naravno da cu sacekati njega.
Pixel 2 recimo me nije mnogo impresionirao u odnosu na Pixel po pitanju kamere, jeste bolja ali nije toliko koliko je marketing to rekao.
Marketing zato i služi, da malko laže.

Послато са Nexus 7 уз помоћ Тапатока

@ Joxy
Nisi razumeo, IMX380 je prakticno najavljen-napravljen za potrebe Gugl telefona i mozda jos za neke kineske androide ili Asus Zen ali to nije flagship Sony senzor (stize IMX500 uskoro) :)

Sony je nebitan, ako oni ponovo failuju i ne ugrade OIS sa kombinacijom hdr+ softvera to ne znaci da ce Samsung, htc, Huawei, LG spavati, dobro, mozda LG opet resi da stedi na kameri kao sa G6 ili V30 ali Samsung, htc, Huawei ce pokidati sa kamerama, posebno Samsung jer ce jedini uz sony ponuditi senzor sa DRAM-om i tim brutalnim burstovima i 480/960 fps slo-mo, to Pixeli sigurno nece imati a velike su sanse da S9/S9+ kamere dobiju hdr+ i foto kvalitet priblizan Pixelima mk2, sta ces vise na jednom smartfonu :) Osim da nema Samsungov UI i podrsku :D

Poslednja izmena:
Razumem ja tebe ali nisam siguran da se vec sada zna sa sigurnoscu koji ce senzor imati novi Pixeli i da li ce i oni ispratiti trend dual kamera. Ali koji god senzor ugradili oni ce iz njega izvuci maksimum.

Maksimum (foto kvaliteta kroz hdr+) je prakticno vec iskoriscen iz aktuelnih senzora a IMX380 je samo blago unapredjena verzija prethodnih koje su koristili Nexusi/Pixeli + novi Gugl telefoni sigurno nece koristiti senzor veci od 1/2.3'' pa da postoji prostor za neko primetno poboljsanje u odnosu na aktuelne Nexuse/Pixele :)

Ako Pixeli 3 dobiju dual kamera setup velike su sanse da glavna kamera bude upravo sa 1/2.3'' IMX380 a dodatna ili ultra-wide ili ''telephoto'' s tim sto ce oba dodatna senzora najverovatnije biti ~1/3'', kao i kod vecine ostalih takvih dual-cam uredjaja.

Pogledaj samo semplove sa Mate 10/Pro kamere (sam vrh ponude), ako i Huawei i Samsung (sony, lg) dodaju hdr+ to ce biti sjajno.

To je samo moje misljenje, prognoza zasnovana na istoriji ''saradnje'' Gugla i sony-a na polju senzora, videcemo sta ce biti ali tek za 6+ meseci.

Poslednja izmena:
Slazem se ali ce se njihov hdr+ sigurno razlikovati od Guglovog. U suprotnom Google je napravio fenomenalan posao, kao Sony sa svojim senzorima. :)

S obzirom da je hdr+ vec ''provaljen'' na xda (i da sve veci broj uredjaja dobija isti na taj nacin) mozda ce Gugl resiti da zaradi jos malo i napraviti dil sa poznatijim proizvodjacima, mislim na hdr+ softver :)

A i da ne implementiraju hdr+ ne verujem da ce U12, S9/+, Mate 11, V40 i ostale kamere biti primetno losije od Pixela a realno je da Samsung obezbedi i prednost kroz mogucnosti najavljenog senzora sa DRAM-om.

Naravno, ostaju tu softver i podrska kao velika prednost u odnosu na Samsung i ostale ali mislim da nema razloga cekati Pixele 3 samo zbog kamere kada su Pixeli 2 ionako najbolji na tom polju + imaju hardver koji ni za 2-3 godine nece biti ''los, spor, zastareo'', to je sustina.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno