Šta je novo?

Google Photos - folder upload?

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Hteo bih da celu svoju foto arhivu premestim na google photos. Problem je u tome sto su mis ve slike sortirane po folderima i ima ih mnogo. Ako samo dodelim folder google photos-u, on povuce slike, ali bez foldera. Posto su slike po folderima ralzicitih datuma, to onda znaci da bih dobio ogroman broj rastrkanih slika, koje ne bi slozio po folderima za 10 godina. Dakle zanima me da li postoji neki nacin/trik da se slike upload-uju, ali da ostanu u folderima kao sada?

Slike valjda imaju u EXIF-u datum i vreme kada su napravljene pa će google lepo da ih složi. Čak iako uradi pinch to zoom-out on će presložiti slike po mesecima i godinama.

Nisu svi folderi sa slikama koje su istog datuma. Dakle nije datum jedini kriterijum za sortiranje slika. Imamdosta foldera sa slikama razlicitih datuma. Ako mi to slozi po datumima napravice mi opsti haos.

Procitao sam kao predlog da se slike kopiraju na google drive u originalnoj velicini, sa folderima, pa da se onda pritisne neko recovery dugme koje bi trebalo da konvertuje slike u google photos ali da zadrzi foldere. Medjutim ja nemam tu recovery opciju.

Mora da ima neki trik...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Do sada si već sebi našao neko rešenje. Problem je što su praktično svi sajtovi za hosting slika, kao po nekom dogovoru, ukinuli pojam foldera, pa čak i albuma, nego sve slike natrpavaju naizgled bez nekog kriterijuma ili eventualno sa kriterijumom datuma. Što se tiče Google Photos, oni imaju jedan nivo foldera, mada ga praktično sakrivaju (default je da izređa sve slike u prikazu, pa se posebno ide na "Collections"). Ko slike organizuje po sistemu tipa "Grčka", pa onda unutra "2010", "2011", itd ili možda "Halkidiki", "Zakintos" i bilo šta, to neće ići. Može samo jedan nivo. Dakle, nema hijerarhije, svi folderi su ravnopravni. U navedenim primerima, to bi značilo da imaš foldere "Grčka 2010", "Grčka 2011", itd.

Ipak, postoji mogućnost da se olakša barem upload, pa čak i organizovanje slika, kroz Picasa softver. Importuješ folder sa svim slikama. Ako imaš već opise u EXIF poljima, trebalo bi da ih preuzme. Od tako importovanog foldera možeš da kreiraš album koji može, ali ne mora, da ima sve iste fotografije. Onda upload tog albuma i on će biti zaseban folder u Google Photos. Može da se postavi slika koja predstavlja taj album, da se podesi opis, itd. Importovani folderi, albumi i eventualni razni efekti nad slikama su samo virtuelni, ne menja originalne slike (osim što u EXIF voli da upiše sebe, pa to eventualno da brišeš). ja tako korisim Photos (i pre toga Picasa Web i g+) i do sada nisam našao bolji način. Inače, import slika iz foldera radi prilično brzo.

Ja sam to resio na neki svoj polu-rucni nacin. Kreiram folder preko web platforme, pa upload, pa izaberem sve slike iz jednog foldera i done. Onda tako za sledeci folder i tako, folder po folder. Ovo sa picasom, ne secam se sta, ali nije nesto moglo. Valjda su ukinuli picasu ili tako nesto.

"Ukinuli" su Picasa veb sajt, aplikacija i dalje postoji i sve što aplouduje vidi se normalno na photos sajtu. Meni je zgodno kad aploud ne ide kroz brauzer. Nekako mi je brže i sigurnije (da neće da pukne). I mogu odmah da pustim aploud više foldera, a prethodno da izaberem koje slike iz foldera idu u album, odredim opis i još neke stvari. No, najbolje je kad svako za sebe otkrije šta mu najviše odgovara. Možda ima i još boljih opcija.

Nazad
Vrh Dno