Šta je novo?

Google Pay/Wallet Srbija

Meni se takva situacija desilo ravno 0 puta, a koristim Apple Pay otkako se pojavio kod nas. Tri puta se dogodilo ds transakcija bude odbijena ali samo onih dana kada su stigle nove fiskalne kase.

Apple Pay se generalno pokazao mnogo stabilnijim od rešenja na Androidu. Koristim Apple Pay godinu dana i ni jednom nisam imao nikakvu grešku ni odbijanje, čak i u prodavnicama koje zadaju probleme za Androide (Lidl npr.)

Da li Apple Pay može da se koristi offline i da li koristi virtuelnu karticu?

Šta znaci offline? Bez mobilnog interneta? Naravno, nakon sto dodaš karticu ne treba ti net.

Za virtuelnu karticu ne znam, morao bih da probam ali ne vidim zašto ne.

Pod virtuelnu karticu sam mislio da li će da generiše virtuelnu karticu i koristi nju umesto tvog pravog broja kartice. Pošto Google to radi pa reko možda je tu različito...

Apple Pay se generalno pokazao mnogo stabilnijim od rešenja na Androidu. Koristim Apple Pay godinu dana i ni jednom nisam imao nikakvu grešku ni odbijanje, čak i u prodavnicama koje zadaju probleme za Androide (Lidl npr.)
Ovo o cemu pisemo su iskljucivo greske sa korisnicke strane.
Ako otkljucas telefon i priblizis neces imati problema
najsigurnije je da otkljucas telefon ukljucis nfc ili moze vam nfc biti ukljucen non stop ne trosi bateriju i tada izvrsiti placanje, neki telefoni mogu da budu sa iskljucenim ekranom i radice normalno.
NFC ne trosi bateriju.

Niko osim mene izgleda nije placao sa pinom?

Da može da se koristi offline bez ograničenja. Apple Pay generiše tokenizovanu karticu i čuva je u posebnom čipu u telefonu (secure element), tako da se ne nalazi u internoj memoriji i zbog toga je jako sigurna. Praktično ponaša se kao normalna beskontaktna kartica jedina razlika je što ni za jedan iznos nije potreban pin jer svaku transakciju potvrđuješ sa Face ID-om, Touch ID-om ili ukuzavanjem šifre od telefona.

Znaci ne daju svi terminali iste greske za istu situaciju eto i to znamo, neki kazu nemate dovoljno sredstava a neke traze da ubacite karticu.
Imao sam i drugu situaciju..kupovao sam nešto u vrednosti od 500rsd. Sve je bilo full sa moje strane, (uključen fon, pokrenuta aplikacijao, ali POS nije prihvatao transakciju. Tako da sam morao da izvadim karticu, pa je trgovac provukao ,plus sam morao da kucam i PIN. Nigde logike nema.

Ovo o cemu pisemo su iskljucivo greske sa korisnicke strane.
Ako otkljucas telefon i priblizis neces imati problema
...
Ovo jednostavno nije tačno. Više godina koristim RaiPay, i u više puta sam imao neuspešne transkacije iako je telefon bio otključan i dovoljno blizu prinet POS-u sa uključenim ekranom. Par puta su i ponovljene transakcije bile neuspešne. Čini mi se da je u Lidlu bilo najviše ovih problema, ali nemam čvrste dokaze za to (u smislu statistike, itd...).
Pozdrav

Imao sam i drugu situaciju..kupovao sam nešto u vrednosti od 500rsd. Sve je bilo full sa moje strane, (uključen fon, pokrenuta aplikacijao, ali POS nije prihvatao transakciju. Tako da sam morao da izvadim karticu, pa je trgovac provukao ,plus sam morao da kucam i PIN. Nigde logike nema.
Bas cudno, moguce je da je neka greska na terminalu tj do neta bas u toj sekundi kad si prislonio tel, pa je sekund posle sve proradilo kad si provukao karticu, splet okolnosti mozda, moguce je.

Ne koristim odavno RaiPay, dosta unazad apple pay. Bukvalno nikad nije odbijeno plaćanje.
Čak i sa karticom ranije, pri više plaćanja beskontaktno u nekom kraćem roku, dešavalo se da ne prihvata dalje plaćanje na taj način. Onda moraš fizički karticu u aparat i da kucaš Pin. To je bilo kao neko osiguranje banke da nije ukradena kartica.
Ovo se dešavalo uglavnom pre kovida. Broj plaćanja nije uvek isti, ni banka nije znala da kaže koliko je. Ne znam da li se nešto promenilo oko toga, tu negde sam i prešao nas apple pay.
Proverite sa bankom da nemaju takva ograničenja još uvek.

I tu se otprilke završava stabilno korišćenje nfc tehnologije na IOSu. To govorim iz iskustva developmenta na obe platforme.

Šta mora da ima ili kakav treba da bude sat da bi mogao da se koristi gpay?

I ja mislim da mora WearOS.

I tu se otprilke završava stabilno korišćenje nfc tehnologije na IOSu. To govorim iz iskustva developmenta na obe platforme.
Apple Pay radi besprekorno (jedna od stvari koja me je privukla platformi).
Programiranje raznih NFC tagova radi besprekorno.

Šta više može da se radi sa NFC-om na Androidu da bi se tu "završilo stabilno korišćenje" na iOS-u? To pitam kao korisnik Androida od Android 1.5 i korisnik iOS-a od pre godinu dana.

Što se tiče pametnih satova, da, sat mora bude baziran na WearOS da bi radio Google Pay na njemu.

Mora da ima WearOS , mora da ima NFC i mora da podržava GPay .

Jeste li pokušali da podižete novac sa bankomata drugih banaka na ovaj način? Pokušao sam na nekom NCR bankomatu koji ima beskontaktu opciju i nije mi dozvolilo.

@Thunderbolt da li tvoja banka od koje imas kartice dozvoljava takav nacin poduzanja na svojim bankomatima? :)
Koliko znam samo par banaka dozvoljava koriscenje bez kartice bankomata i to samo za svoje klijente i to putem samo njihove aplikacije a ne Apple/Google resenja.

nekoliko banaka (bar u Srb) ima beskontaktni ATM, a i nekoliko banaka podrzava, tako da ne mora da vazi ogranicenje na samo svoje klijente, vec moze i medjusobno da se podize novac beskontaktno

beskontaktni bankomati, su zaista odlično rešenje - sve ide brže, a da ne pominjem čest slučaj ostavljanja kartice u mašini

Apple Pay radi besprekorno (jedna od stvari koja me je privukla platformi).
Programiranje raznih NFC tagova radi besprekorno.

Šta više može da se radi sa NFC-om na Androidu da bi se tu "završilo stabilno korišćenje" na iOS-u? To pitam kao korisnik Androida od Android 1.5 i korisnik iOS-a od pre godinu dana.

Što se tiče pametnih satova, da, sat mora bude baziran na WearOS da bi radio Google Pay na njemu.
Ok podelicu moje iskustvo. Zbog posla nazalost sa sobom moram uvek da vukljam dva telefona poslednji Iphone i poslednji pixel ili samsung galaxy telefon. Trenutno S22 Ultra i Iphone 13 pro max. Apple Pay koristim od kad je stigao kod nas kao i GPay od pre par sedmica. Naravno desavale su mi se greske na Apple Pay, doduse svaki put kad sam hteo da ih izazovem, a i moze svako uvek da ih izazove, samo je potrebno da telefon udalji od drugog NFC cipa pre nego sto se zavrsi ocitavanje ili upis. Mi smo pri integraciji imali problem da na jednom uredjaju nijedan Iphone nije lako mogao da ocita NFC, tacnije morali smo da nisanimo pola minuta kako dobili ocitavanje koje cesto ne bi bilo uspesno. Sa druge strane svaki sasmung od s9 modela pa do zadenjeg u tom trenutku nije imao nikakav problem, takodje ni Pixel. Na kraju nismo ni uspeli da resimo problem vec je proizvodjac morao da napravi tanju plastiku ispred cipa. Sad obe platforme rade jako dobro, android nesto bolje ali nije primetno. Kad dodjes to takvih integracionih problema i kad krenes da googlas da bi ih resio, skontas koliko Apple Pay radi "besprekorno". Stackoverflow je prepun thredova gde zajednica pokusava uglavnom neuspesno da rasi probeleme koji mogu da se dese na Iphone modelima u radu sa NFC. Zaista smesno deluju recenice "Apple Pay bolje radi na mom telefonu nego kod moje keve na Redmi 5". Android premium ili Iphone, isti djavo, bacanje para i jedno i drugo. I da zavrsim da sa S22 Ultra nisam imao nijednom problem u lidlu :)

Nazad
Vrh Dno