Šta je novo?

Google Nexus 7 - model 2013.

Juce sam svratio do Tehnomanije i pogedao Nexus 7 2013 uzivo. Kao dugogodisnji korisnik iPad-a i mogu reci da mi se format ovog tableta nikako ne dopada. Ekran je odlican, brzina takodje jedina zamerka mi je to sto je ekran premali kao i odnos stranica (iPad sam koristio 90% vremena u landscape modu, a Nexus je tu neupotrebljiv za browsing)

Stvar ukusa, koristim stari N7 godinu dana, ne samo za multimedia nego i za posao - VPN do firme, telnet, RDP, administriranje AD-a i sl. 20 dana na odmoru ove godine, nisam nosio laptop nego samo N7 i ni jednog trenutka nisam osećao da mi treba laptop.

iPad Mini je prevelik i previše nezgrapan za moj ukus.

Cini mi se da je Nexus-om format bolji za filmove, jer nema odsecanja, za browsing to stoji da je bolji...
Upravo tako, odkad je tu N7 nemam potrebu za laptopom i nevidim mu primenu barem u mom slucaju, tu je desktop a za ostalo tu je N7 :)

Pa s obzirom da su svi filmovi i serije danas 16:9, da. Meni ni browsovanje ne smeta na neksusu.Savrseno se vidi, ne moram toliko ni da zumiram.
Doduse trebalo mi je malo da se naviknem i kada sam prelazio sa 4:3 monitora, na 16:9, jer mi je bio previse pljosnat, ali sada tih problema nemam.

Nego....ata je s futrolama?:)

Nexus 7 32GB LTE konačno od juče u mojim rukama. Sad mogu i da uradim malo poređenje u odnosu na moj stari N7 32GB 3G - 6 meseci star, baš je mator :).

Fizičke dimenzije i izgled:

Lakši i tanji od starog primetno. Ono što je najbolje je uže kućište (okvir), a isti ekran - mnogo je lakši za držanje, pogotovu jednom rukom u portrait modu. Na starom modelu mi se više sviđa ovaj materijal sa rupicama, mada je i ovde jako prijatan materijal za držanje. Jedino mi je nekako previše utisnut Nexus logo na novom modelu, osećam ga pod rukom.

Nema nikakvog krckanja, uvijanja i sl. Sve deluje kompaktno i lepo sklopljeno. Ništa ne škripi i krcka.

Takođe, smanjenje okvira je dovelo do toga da je sad tablet isuviše mali za kineske nosače tableta za sedište u automobilu - pitanje da li će većina univerzalnih 7" nosača moći lepo da zahvati i pričvrsti novi N7.

Ekran:

Nema ni jedan mrtav piksel :) Nije biran primerak, prvi koji su doneli.

Prvo što se u odnosu na stari N7 primeti - mnogo jače osvetljenje. Odmah zatim i oštrina teksta. Google Maps recimo dosta precizine izgleda, na starom N7 slika deluje nekako umekšano o odnosu na novi.

Bolje je kalibrisan, bela je "belja" na novom :) Nema više ni dosadnog nVidia Prism-a koji izbledi ekran posle puštanja video materijala.

Kad smo kod multimedije, ekran izgleda bolesno dobro :) Samo toliko o tome, nemam ni jednu zamerku po tom pitanju.

Reaguje na rotiranje ekrana mnogo brže nego na mom starom N7.

Lepa stvar je što je su i meniji manji nego na starom, pa zaklanjaju manji deo ekrana (donja traka je skoro 2mm tanja recimo).

Zvuk:

Solidan, nisu preglasni zvučnici, ali su sasvim OK. Čak i stavljeni na najjače ne dolazi do probijanja ne zvče i sl. S druge strane, oseća se nedostatak basa kao i na starom modelu, ali su makar zvučnici sada sa obe strane u landscape modu pa bolje zvuči od starog modela.

Izlaz za slušalice je pristojan, čuo i gore i bolje, uspeva da pokrene moje Sennheiser HD201 koje su mi na poslu, prosečan kvalitet zvuka, ništa za oduševljavanje ali poslužiće.

Performanse:

Vidno je poboljšanje u odnosu na stari model, ali ništa previše WOW, makar u nekom normalnom radu, ne mislim na zahtevne igrice i benchmarke. Stari N7 mi se vidno ubrzao posle 4.3 update-a i toga što su namestili konačno da TRIM lepo radi. Ali novi je brži, vidi se definitivno, u radu se oseti recimo kod komplikovanijih web stranica.

Samo nije neki WOW, kao što je razlika u ekranima. Lepa stvar što je sa novim modelom praktično u staru rešen problem TRIM-a, pa neće biti usporavanja vremenom kao na starom modelu.

Primeti se i razlika u multitaskingu, tj. prebacivanju iz jedne aplikacije u drugu, posledica dodatnih 1GB RAM.

Na slikama u attachmentu su side-by-side u Antutu V4 i 3D Mark Ice Storm testovima.

Inače tablet se greje, ništa da baš ne može da se drži ili da je neprijatan, ali posle sat dva igranja ume da bude vruć u jednom delu.

Baterija:

Za sada nemam previše iskustva u realnom radu, ako se ovim tempom nastavi biće nešto više od 7h on screen time sa osvetljenjem na MAX i konstantnim čačkanjem tableta - stalno nešto instaliram, benchmarkujem i sl. Videćemo posle par dana sa normalnim nivoom osvetljenja, meni je na max nepotrebno svetlo, bukvalno me boli oči :)

Igrice:

Ono što sam probao radi lepo, Real Racing 3 i Temple Run 2 super rade, RR3 više ne trza i secka kao što povremeno zna na starom N7, ostale manje igrice takođe lepo rad za neke veće naslove sačekaću vikend.

Jedino još nisam probao kako izgleda Beach Buggy Blitz koji volim da igram, nema više Tegra Zone.

3DMark Ice storm test mnogo bolje radi na novom, grafika je očigledno mnogo jača i pored mnogo veće nativne rezolucije ekrana.

Kamera:

Konačno i zadnja kamera, upotrebljivog kvaliteta za neke nezahtevne sličice, na nivou mid-range android telefona, bez blica nažalost. Aplikacija za kameru je čisto smeće, moram da potražim neku alternativu - na prethodnom N7 zbog nedostatka kamere se nisam time bavio. Prednja kamera je rekao bih ista, tj. nepromenjena.

Ocena za sad:

Fizički i po pitanju ekrana veliki napredak, kao i performanse GPU-a. Zvuk bi trebalo da bude sledeća stvar na koju treba da obrate pažnju u sledećem modelu. Dobra stvar je i dodatak belog notification LED-a.

Mala zamerka ide na cenu LTE modela - 10K doplate u odnosu na 32GB WiFi je previše, kod starog modela nije bio toliki "ceh" za one koji bi 3G mogućnosti.

Toliko za sad od mene, odoh da se igram.

Prilozi

• antutuV4.jpg
    antutuV4.jpg
    365.4 KB · Pregleda: 178
  • 3DMarkIS.jpg
    3DMarkIS.jpg
    667 KB · Pregleda: 171
Poslednja izmena:
Imamo zanimljivu ponudu za clanove Benchmark foruma. Ko prvi napravi i objavi na Bench forumu review novog Nexusa 7 dobice na poklon od ASUS-a Travel cover za Nexus 7. Uslovi su sledeci: Uredjaj mora biti kupljen u Srbiji; Poklon se isporucuje samo na teritoriji Srbije (ako je dobitnik iz Beograda voleli bi da dodje licno po poklon, da se upoznamo); Review mora da sadrzi odredjeni broj relevantnih informacija (ovo znaci da necemo racunati "review" koji se sastoji od samo par recenica, ali ne trazimo ni profi test sa nekoliko hiljada karaktera).
Na dobijanje nagrade nece uticati to da li je test Nexusa pozitivan ili negativan. Sve sto trazimo su objektivnost i argumenti, bili oni Za ili Protiv.

Nego da proverim, jel neko već dobio ovaj Travel cover ili da ja svraćam po njega? :p

Poslednja izmena:
Bas fin opis i u potpunosti se slazem sa pohvalama na racun novog modela. Prosli nisam imao tako da nisam kompetentan da ih poredim...
Ja osvetljenje drzim na auto za sada i to mi bas odgovara ali na max deluje perverzno (ali mi je to previse..). Ostalo mi je jos 20 i nesto procenata a "ubio" sam malo preko 7 sati. Videcemo krajnji rezultat.
Jedino me "brine" tastatura :/
Nikako da nadjem odgovarajucu. Na telefonu je swype i mama i tata ali za tablet je malo nezgodno vuci prst po onolikoj tastaturi. Ostale koje sam probao (SKP, Swift i jos neke glupave besplatne..) su imale poneku manu.. Smart nema srpski, Swift ima dobru predikciju ali isto je u swype fazonu a google tastatura ima samo cirilicu a to mi je bezveze.
Sta koristite inace?

Ja difoltnu.imas kad odaberes hrvatski drzis npr s i pokaze ti gore ßšś, kad njih juris, tako da moze i tako.tako da kombinujem sa nasom cirilicnom.

Ja difoltnu.imas kad odaberes hrvatski drzis npr s i pokaze ti gore ßšś, kad njih juris, tako da moze i tako.tako da kombinujem sa nasom cirilicnom.

Jedino što ako ti je uključena predikcija teksta i ispravljanje grešaka, hrvatska tastatura prevodi tekst na ijekavicu.

Da da, ja bih nesto sa predikcijom (srpski, latinica) ali da nije swype. Cak i one podeljene vrijante nisu lose.
Probao sam sa swype tastaturom umanjenu varijantu recimo. To je super jer moze da se "svajpuje" identicno kao na telefonu jer je te velicine ali poremeti malo raspored na ekranu jer je hangouts recimo tretira kao "pop-up" tastaturu i ona uzima overlay preko samog chat prozora i prakticno ne vidis sta kucas :( Bas bezveze a bilo bi savrseno...

Jel može jedno pojašnjenje pošto sam u velikoj dilemi da li da uzimam LTE ili Wi-Fi only varijatnu... Moja situacija je da i žena i ja već imamo Android telefone, na oba mogućnost pravljenja Wi-Fi hot spot-a. Ne znam koja je priroda takvog hot spot-a, da li je infrastructure ili ad-hoc. Čitao sam dosta žalbi korisnika starog modela da ne može da se kači na ad-hoc mreže pa me zanima da li je sa ovim situacija promenjena? Kako vi rešavate izlaz na Internet kad niste u blizini neke otvorene Wi-Fi mreže?

Ja jos nisam ni probao hotspot. U sustini ne nosim tablet van kuce jer prosto nemam potrebe za tim. Mogu da probam kada kasnije ali nisam cuo za probleme.. :/

Ja sam pokusao touchpal input da instaliram, to koristim na fonu i u okviru njega su mi srpski cirilica, latinica i engleska tastatura(izvuceno iz nekog telenorovog roma), ali nazalost ne radi na tabletu.tako da sam zaglavio na difoltnoj tastaturi, ali navikao sam se

@imenjak
ortak koji ima stari model nikad nije imao problema, a za hotspot koristi svoj stari htc kad nema nigde otvorene wi-fi.

Nisam probao TouchPal ali gledam bas, i ovo je swyping tastatura, nije mi to to za tablet (osim ako nema umanjenu verziju), i pritom nema srpski ova verzija sa playa. Klasicna sa predikcijom bi mi mozda najvise odgovarala.
Mogu da koristim ja i stock bez predikcije i sa shishanom latinicom kao ovo sada sa kompa ali sam se naviko nekako na predikciju pa sta znam..

Nisam probao TouchPal ali gledam bas, i ovo je swyping tastatura, nije mi to to za tablet (osim ako nema umanjenu verziju), i pritom nema srpski ova verzija sa playa. Klasicna sa predikcijom bi mi mozda najvise odgovarala.
Mogu da koristim ja i stock bez predikcije i sa shishanom latinicom kao ovo sada sa kompa ali sam se naviko nekako na predikciju pa sta znam..

Probaj SlideIt sa isključenim slajdom, i to neku stariju verziju, 3.2 npr, skini serbian latin i serbian cyrilic pack, imaš i podešavanja veličine tastature kao i razne skinove, meni se, iskreno, najviše sviđa IPhone style.

E vidis nju nisam probao, tj jesam pre god, dve na telefonui potpuno zaboravio na nju. Bas cu da je isprobam danas. A zasto predlazes stariju verziju?

E vidis nju nisam probao, tj jesam pre god, dve na telefonui potpuno zaboravio na nju. Bas cu da je isprobam danas. A zasto predlazes stariju verziju?

Baš zbog podešavanja, mislim da novije ne mogu da se podešavaju po visini, i nemaju tako dobre skinove kao ova... ali, ipak proveri, ni ja je nisam odavno koristio, ostala mi je na starom Huawei tabletu...

najbolja cena za Nexus 2013? izvinite, nemogu da citam 36 strana da bi doznao cenu, a i nisam iz Srbije. Ako moze neko da kaze koja je najbolja cena u Srbiju bilo bi super, hvala.

Cituckam temu, skupljam utiske i sad vidim polemiku za tastaturu i cudim se - kako niko da spomene Kii keyboard? Podesavanja su mu vrhunska, svako moze da namesti sta mu odgovara :)

Koliko vidim ova Kii je ista ko android stock? Možda ovo podešavanje veličine...

A što tebi Sajlonac smeta srpska ćirilica? :d

Nemam ništa protiv nje kao takve ali na telefonu/tabletu/kompu to mi je katastrofa nezgodno..
Doduše da sam u rusiji kao ti možda bih je i koristio :p
Hm nisam video taj kii, probaću.

Koji su problemi sa touchom? Jel to stalno baguje ili samo povremeno? Jer mi se cini da imam taj problem :/

Samo dajte sansu tastaturi, i malo vremena dok uvidite podesavanja. Svaka funkcija i kozmetika, koje mogu da se setim za tastature, moze da se prilagodi - da se dodaju jezici, recnici, ukljucivanje predvidjanja i korekcije pravopisa, razne teme a i prilgodjene, cak i boja pop up-a, velicine polja, dodavanje numerickih redova, tablet mode u horizontali, ma ne mogu da se setim svega...
Malo skretanje sa teme ali eto, koristim Kii vec godinu dana na starom n7 i na gs2, bas sam zadovoljan pa rekoh da predlozim kad se vec pominje...
I molio bih ubuduce da malo smanjite pozitivne utiske za nov n7, posto nisam planirao takav izdatak ovih dana :)

Hehe, moraćeš da izbegavaš malo temu jer je stvarno fantastičan uređajčić :)

^^ Inače šta primećuješ kao problem sa touchom?

Povremeno ne odreaguje, i kada ocu da skrolujem on udje tj otvori, shvati kao da je klik...

Takodje kada hocu da selektujem ikonicu i pomerim... Jel ima neko slicni problema?

najbolja cena za Nexus 2013? izvinite, nemogu da citam 36 strana da bi doznao cenu, a i nisam iz Srbije. Ako moze neko da kaze koja je najbolja cena u Srbiju bilo bi super, hvala.

Danas mi je stigao n7 32gb po ceni od 30.490 kod Pc Practic-a. Odlican je, sve pohvale. Mislim da cu svesti koriscenje laptopa na minimum.
Svaka preporuka.

Да ли је могућа замена уређаја уз доплату, дакле стара генерација за нову уз доплату од нпр. 10к-15к-20к у некој од радњи :)

Danas mi je stigao n7 32gb po ceni od 30.490 kod Pc Practic-a. Odlican je, sve pohvale. Mislim da cu svesti koriscenje laptopa na minimum.
Svaka preporuka.

Cena kod njih, a i ostalih nije vise ta. Bilo nekad. Sada je 1.000 din skuplje tj. 31.490 din.

Nema veze vazno da je to najpovoljnija cena , ovi PR, Asusovi tvrde u Evropi jer su SKROMNI, inace je napovoljnija cenu u Srbiji u celom Svemiru :D

Nazad
Vrh Dno