Nexus 7 32GB LTE konačno od juče u mojim rukama. Sad mogu i da uradim malo poređenje u odnosu na moj stari N7 32GB 3G - 6 meseci star, baš je mator

.
Fizičke dimenzije i izgled:
Lakši i tanji od starog primetno. Ono što je najbolje je uže kućište (okvir), a isti ekran - mnogo je lakši za držanje, pogotovu jednom rukom u portrait modu. Na starom modelu mi se više sviđa ovaj materijal sa rupicama, mada je i ovde jako prijatan materijal za držanje. Jedino mi je nekako previše utisnut Nexus logo na novom modelu, osećam ga pod rukom.
Nema nikakvog krckanja, uvijanja i sl. Sve deluje kompaktno i lepo sklopljeno. Ništa ne škripi i krcka.
Takođe, smanjenje okvira je dovelo do toga da je sad tablet isuviše mali za kineske nosače tableta za sedište u automobilu - pitanje da li će većina univerzalnih 7" nosača moći lepo da zahvati i pričvrsti novi N7.
Ekran:
Nema ni jedan mrtav piksel

Nije biran primerak, prvi koji su doneli.
Prvo što se u odnosu na stari N7 primeti - mnogo jače osvetljenje. Odmah zatim i oštrina teksta. Google Maps recimo dosta precizine izgleda, na starom N7 slika deluje nekako umekšano o odnosu na novi.
Bolje je kalibrisan, bela je "belja" na novom

Nema više ni dosadnog nVidia Prism-a koji izbledi ekran posle puštanja video materijala.
Kad smo kod multimedije, ekran izgleda bolesno dobro

Samo toliko o tome, nemam ni jednu zamerku po tom pitanju.
Reaguje na rotiranje ekrana mnogo brže nego na mom starom N7.
Lepa stvar je što je su i meniji manji nego na starom, pa zaklanjaju manji deo ekrana (donja traka je skoro 2mm tanja recimo).
Zvuk:
Solidan, nisu preglasni zvučnici, ali su sasvim OK. Čak i stavljeni na najjače ne dolazi do probijanja ne zvče i sl. S druge strane, oseća se nedostatak basa kao i na starom modelu, ali su makar zvučnici sada sa obe strane u landscape modu pa bolje zvuči od starog modela.
Izlaz za slušalice je pristojan, čuo i gore i bolje, uspeva da pokrene moje Sennheiser HD201 koje su mi na poslu, prosečan kvalitet zvuka, ništa za oduševljavanje ali poslužiće.
Performanse:
Vidno je poboljšanje u odnosu na stari model, ali ništa previše WOW, makar u nekom normalnom radu, ne mislim na zahtevne igrice i benchmarke. Stari N7 mi se vidno ubrzao posle 4.3 update-a i toga što su namestili konačno da TRIM lepo radi. Ali novi je brži, vidi se definitivno, u radu se oseti recimo kod komplikovanijih web stranica.
Samo nije neki WOW, kao što je razlika u ekranima. Lepa stvar što je sa novim modelom praktično u staru rešen problem TRIM-a, pa neće biti usporavanja vremenom kao na starom modelu.
Primeti se i razlika u multitaskingu, tj. prebacivanju iz jedne aplikacije u drugu, posledica dodatnih 1GB RAM.
Na slikama u attachmentu su side-by-side u Antutu V4 i 3D Mark Ice Storm testovima.
Inače tablet se greje, ništa da baš ne može da se drži ili da je neprijatan, ali posle sat dva igranja ume da bude vruć u jednom delu.
Baterija:
Za sada nemam previše iskustva u realnom radu, ako se ovim tempom nastavi biće nešto više od 7h on screen time sa osvetljenjem na MAX i konstantnim čačkanjem tableta - stalno nešto instaliram, benchmarkujem i sl. Videćemo posle par dana sa normalnim nivoom osvetljenja, meni je na max nepotrebno svetlo, bukvalno me boli oči
Igrice:
Ono što sam probao radi lepo, Real Racing 3 i Temple Run 2 super rade, RR3 više ne trza i secka kao što povremeno zna na starom N7, ostale manje igrice takođe lepo rad za neke veće naslove sačekaću vikend.
Jedino još nisam probao kako izgleda Beach Buggy Blitz koji volim da igram, nema više Tegra Zone.
3DMark Ice storm test mnogo bolje radi na novom, grafika je očigledno mnogo jača i pored mnogo veće nativne rezolucije ekrana.
Kamera:
Konačno i zadnja kamera, upotrebljivog kvaliteta za neke nezahtevne sličice, na nivou mid-range android telefona, bez blica nažalost. Aplikacija za kameru je čisto smeće, moram da potražim neku alternativu - na prethodnom N7 zbog nedostatka kamere se nisam time bavio. Prednja kamera je rekao bih ista, tj. nepromenjena.
Ocena za sad:
Fizički i po pitanju ekrana veliki napredak, kao i performanse GPU-a. Zvuk bi trebalo da bude sledeća stvar na koju treba da obrate pažnju u sledećem modelu. Dobra stvar je i dodatak belog notification LED-a.
Mala zamerka ide na cenu LTE modela - 10K doplate u odnosu na 32GB WiFi je previše, kod starog modela nije bio toliki "ceh" za one koji bi 3G mogućnosti.
Toliko za sad od mene, odoh da se igram.